Fine dagnje u preukusnom umaku, mogu se jesti ili tople ili hladne ali ne mogu se jesti bez kruha, uživajte uz ovaj fini umak.
Sastojci:
2 kg svježih dagnji/pedoča/pizdica
4 češanja češnjaka
4 žlice maslinovog ulja
1 mala vezica peršina
Umak:
2žlice maslinovog ulja
1 crvena rog paprika
1 list lovora
2ljute papričice/manje više po okusu/
5-6žlica nasjeckane rajčice
1žlica /ravna/mljevene crvene paprike
1žlica brašna/ravna/
1žlica nasjeckanog peršina
Priprema:
Dobro operite dagnje i očistite od nečistoća na školjci./bacite one koje su se otvorile/Zagrijete maslinov ulje u loncu pa na njemu prepržite vrlo kratko nasjeckani češnjak i peršin ,dodate cijelu količinu dagnji poklopite i pustite da se kuhaju ,čim se otvore one su gotove ,maknite sa vatre i odložite do korištenja.
Skuhate umak .zagrijete maslinovo ulje pa na njemu prepržite nasjeckani luk , pustite da se dobro uprži pa dodate brašno ,promiješate, pa nasjeckanu papriku, ljute papričice, nasjecanu rajčicu, nastavite kratko pržite, dodate temeljac od kuhanih dagnji/ 4-5 žlica/ ,pustite da sve kuha u temeljcu desetak minuta miješajući, podlijevajte temeljcem po potrebi .
Ispasirate umak štapnim mikserom da postane gladak , možete ga dodatno procijediti da dobije baršunastost.
Očistite dagnje od školjke sačuvate samo jednu stranu školjke/lupinu/posložite u svaku meso jedne dagnje ,složite fino na tanjur .Prelijete umakom i pospete sitno nasjecajnim peršinom.
Servirati sa dosta finog kruha.
Podhitno na isprobavanje, odlična stvar za nas ljubitelje školjaka....
OdgovoriIzbrišiHvala ti mila ,pozzz....
OdgovoriIzbrišiAjoj divote ....L.L
OdgovoriIzbrišiHvala ti milaaa...
OdgovoriIzbriši