ponedjeljak, 10. travnja 2017.

Uskrsne slane pletenice sa šunkom i mladim lukom

Fine duge slane pletenice sa starterom od kuhanoga tijesta.Uživajte u Uskrsnim delicijama i proljeću.


Sastojci:

Starter:

140ml vode

30ml brašna

Tijesto:

25g maslaca/otopljen/

90ml mlijeka

50ml vrhnja za kuhanje

300g brašna

1/2 kesice instant kvasca

1 jaje

1žličica šećera

1/2žličice soli

100g nasjeckane šunke

1-2 mlada luka /sitno nasjeckana


Priprema:

U  loncu zagrijete vodu i brašno, miješate dok se sve ne poveže i zgusne u finu gustu kremu.Maknete s strane pa pustite par minuta da se lagano ohladi.
U zdjelu stavite toplo mlijeko zajedno sa vrhnjem za kuhanje i otopljenim maslacem , promiješate 
 sve zajedno Dodate sve ostale sastojke i na kraju postepeno brašno  koje ste pomiješali sa solju, ne zaboravite staviti starter.
Miješate dugo /najbolje spiralnim metlicama na mikseru/da se sve poveže u fino glatko tijesto .
Možete ga dodatno izraditi na radnom stolu.Umiješate na sitno nasjeckanu šunku i sir.
Ostavite tijesto da odstoji na toplom mjestu nekih 30-45 min/ili dok ne udupla volumen/
Nadošlo tijesto stavite na pobrašnjeni radni stol pa podijelite na tri dijela.Svaki dio opet na tri.Uzimajte komad po komoda tijesta pa ga razvaljajte na tanke duge trake/veličine kao duža strana lima za pečenje/isprepletite finu veliku pletenicu premjestite je na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.
Ponavljate postupak dok ne dobijete tri lijepe pletenice.Pokrijete ih prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom posla sata.
Pletenice pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/25-30min.Prije toga ih možete premazati razmucenim žumanjkom.


Pustite da se ohlade pa servirate ova mekana peciva kao grickalice ili dodatak uz varivo .





2 komentara:

Comments system

Disqus Shortname