Ja obožavan kolače ,pite ,torte od jabuka, ova mi je famozna i vrlo jednostavna za napravit.Kombinacija karamela , jabuka, kremee, mmm.Još jedan sa mojih stranica sa coolke.
Tijesto:
300g glatkog brašna
100g smeđeg šećera
180g maslaca sobne temperature
1 jaje
Jabuke:
4 jabuke/granny smith
1žličica cimeta
2žlice vode
2
žlice sećera
Krema:
375 ml mlijeka
2 žlice/tbsp Pudinga od vanilije
1 žlica šećera
1žličica arome vanilije
Karamel umak:
100g šećera
250ml vrhnja za kuhanje/za šlag ali bez šećera
50g maslaca
2žlice listića bajama
Priprema:
Napravite tijesto: U posudu stavite brašno i sol promiješate ,dodate šećer i omekšali maslac miješate prstima dok se ne naprave mrvice pa dodate jaje.
Zamijesite tijesto . Odvojite 1/3 tijesta u plastičnu vrećicu pa stavite u duboko zamrzavanje.Ostatak tijesta utisnete u kalup pa stavite peci na 20 min. u zagrijanu pećnicu. Jabuke ogulite i nasjeckate na kockice. Jabuke ,cimet i vodu zakuhate u loncu .
Poklopite i na laganoj vatri kuhate nekih 5 min.dok jabuke ne smekšaju.Procijedite ih od tekućine i odložite. U loncu stavite prasak za puding,aromu vanilije ,šećer i mlijeko stavite na srednju varu i miješajući pustite da kuha dok ne stisne. Izvadite polupeceno tijesto prelite ga pudingom ,posložite kuhane jabuke .na vrh naribate ostatak tijesta iz frizera prospite listićima bajama.
Vratite u pećnicu pa nastavite peci još 35 min.
Dok se pece pita napravite karamel preljev: U posudu dubljeg dna stavite šećer pa zagrijavate na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi i karamelizira ,možete povremeno promijesati.nemojte se dovest u napast polizati žlicu jer karamel je jako vruci.Maknute karamelizirani šećer sa vatre dodate jako oprezno vrhnje za šlag i maslac .
Vratite na laganu vatru i pustite da kuha dok se karamel ne poveze sa masnoćom i lagano zgusne. Prelite preko pečene pite .Pustite da se sve ohladi . Po želji na vrh možete dodati i tanko narezana komadić jabuke za ukras.
Posluživanje Pita je najbolja kad se servira sa sladoledom od vanilije.
Nema komentara:
Objavi komentar