ponedjeljak, 27. studenoga 2017.

Pita od jabuka s preljevom od karamela




Ja obožavan kolače ,pite ,torte od jabuka, ova mi je famozna i vrlo jednostavna za napravit.Kombinacija karamela , jabuka, kremee, mmm.Još jedan sa mojih stranica sa coolke.


Tijesto:

 300g glatkog brašna 
100g smeđeg šećera 
180g maslaca sobne temperature
 1 jaje

 Jabuke: 

4 jabuke/granny smith 
1žličica cimeta 
2žlice vode 2 
žlice sećera

Krema: 

375   ml mlijeka
 2 žlice/tbsp Pudinga od vanilije 
1 žlica šećera
 1žličica arome vanilije

 Karamel umak: 

100g šećera
 250ml vrhnja za kuhanje/za šlag ali bez šećera
 50g maslaca
 2žlice listića bajama


Priprema:


Zagrijete pećnicu na 180c/vruci zrak 160C. Lagano zamastite kalup 20x30 cm.

Napravite tijesto: U posudu stavite brašno i sol promiješate ,dodate šećer i omekšali maslac miješate prstima dok se ne naprave mrvice pa dodate jaje.
Zamijesite tijesto . Odvojite 1/3 tijesta u plastičnu vrećicu pa stavite u duboko zamrzavanje.Ostatak tijesta utisnete u kalup pa stavite peci na 20 min. u zagrijanu pećnicu. Jabuke ogulite i nasjeckate na kockice. Jabuke ,cimet i vodu zakuhate u loncu .
Poklopite i na laganoj vatri kuhate nekih 5 min.dok jabuke ne smekšaju.Procijedite ih od tekućine i odložite. U loncu stavite prasak za puding,aromu vanilije ,šećer i mlijeko stavite na srednju varu i miješajući pustite da kuha dok ne stisne. Izvadite polupeceno tijesto prelite ga pudingom ,posložite kuhane jabuke .na vrh naribate ostatak tijesta iz frizera prospite listićima bajama.
 Vratite u pećnicu pa nastavite peci još 35 min.
Dok se pece pita napravite karamel preljev: U posudu dubljeg dna stavite šećer pa zagrijavate na srednjoj vatri dok se šećer ne otopi i karamelizira ,možete povremeno promijesati.nemojte se dovest u napast polizati žlicu jer karamel je jako vruci.Maknute karamelizirani šećer sa vatre dodate jako oprezno vrhnje za šlag i maslac .

Vratite na laganu vatru i pustite da kuha dok se karamel ne poveze sa masnoćom i lagano zgusne. Prelite preko pečene pite .Pustite da se sve ohladi . Po želji na vrh možete dodati i tanko narezana komadić jabuke za ukras.

Posluživanje Pita je najbolja kad se servira sa sladoledom od vanilije.

Nema komentara:

Objavi komentar

Comments system

Disqus Shortname