Kad jednom isprobate ovo predivno tijesto za štrudle vidjeti će te kako je to ustvari jednostavno u izradi i rukovanju, divno, a puno ukusnije od kupovnih kora čak i od njegovog visočanstva lisnatoga tijesta.Tijesto je divno hrskavo, slatko pa milina.Inače ovo je jedan od prvih recepata koje sam naučila dok sam živjela u Bavarskoj, naravno prvo onu verziju sa jabukama ali recept je vrlo prilagodljiv pa možete koristiti i druge vrste voća, //recept sa jabukama je već odavno zapisan na colinarici/
Priprema:
Tijesto:
350g glatkog brašna
1 jaje
3 žlice otopljenog maslaca
100ml vode/tople
prstohvat soli
Nadjev:
500g svježeg sira/20% m.m.
1 vanilije šećer/kesica
2 jaja
50g maslaca
100g Šećera ( kristal)
100ml vrhnja za kuhanje
200-250g svježih višanja
Premazivanje:
60g maslaca
2-3žlice kristal šećera
Priprema :. Napravite tijesto: U dublju posudu stavite brašno ,malo soli,razmućeno jaje,otopljeni
maslac i oko 100ml tople vode.Zamijesite tijesto.
2. Mijesite tijesto dok ne postane glatko i prestane se lijepiti za podlogu. Premazite ga
uljem, zamotate u prozirnu foliju ili krpu i ostavite da odstoji 30 min.
3. Za to vrijeme napravite nadjev: Razdvojite žumanjke i bjelanjke.Istucite bjelanjke s
malo soli u čvrsti snijeg. Žumanjke istucite dok ne zapjene i pobijele sa šećerom,pa
dodate otopljeni maslac, sir i vrhnje za kuhanje, miješate dok se sve dobro ne poveze.
4.. Dodate tučeni bjelanjak lagano ga povezite drvenom žlicom nemojte vise koristiti
mikser. Očistite višnje od koštice pa ih pomiješate sa dvije žlice šećera u prahu, stavite u cijedilo i ostavite stajati dok ne razvučete tijesto.
5. Na cisti bijeli /boja nije uvije hehe/stolnjak prospite brašno ,pa dodate tijesto lagano ga razvučete, tijesto je
toliko dobro da se bez problema razvlači. razvučete ga tanko.Debele okolne krajeve lagano odrežite.
6. Zamatanje i nadjeva nje možete raditi na dva načina. 1.Cijelu količinu nadjeva stavite
na jedno mjesto pa stolnjakom zamotate,to je nekako i najbliže bavarskom načinu.
2.Razmazite nadjev preko cijelog tijesta pa savijte kao i svaki drugi štrude,ja uvijek
tako radim.Premažete prvo sirni nadjev a potom poslažete višnje.
Zamotate u štrucu.
7. Podijelite štrucu u dva dijela(ili koliko vam već treba da vam stane u protvan) pazite
samo da spojite krajeve štrudle u dijelu gdje ste je prekinuli. Štrudlu premazite
polovinom otopljenog maslaca i sasvim lagano prospite šećerom. Narežite je kao na
slici, oštrim nožem
8. Pecite štrudlu u unaprijed zagrijanoj pećnici na 200C/40 min. Gotovu premazite
ostatkom maslaca i prospite s šećerom.
9. Pustite štrudlu 20 min. da se ohladi a onda je režite .
10.Štrudla od jabuke: Istim načinom možete napraviti ovu štrudlu od jabuke bez sira:5 jabuka
ogulite,naribate dodate prstohvat soli,par žličica smeđeg šećera,vanilija šećer ,cimet.
Sve dobro izmiješate ostavite kratko da se ocijedi,pa maknete vodu . Razvučete koru
premažete sa žlicom otopljenog maslaca i ulja.Prospete po tijestu dvije žličice mrvica a
potom naribanu jabuku .Zarolate usko, zarežete lagano gornju koru kao na slici .Pečenje je isto.
Kao i uvek, kod tebe samo najbolje!
OdgovoriIzbrišiHvala ti puno mila :-)
IzbrišiI'm glad you came back,thank you so much, a lots of greetings :-)
OdgovoriIzbriši