Sastojci:
500g većih šampinjona
Umak:
70-80 g narezane pancete/suhe/
1 češanje češnjaka
1 žličica nasjeckanog peršina
70ml vrhnje za kuhanje
stapke od šampinjona
na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića
sol,papar/ja stavim dosta papra to mi paše u carbonari/
1/4žličice maslaca+mlaz maslinovog ulja
Priprema:
Odvojite stapke od klobuka, sve očistite.Stapke nasjeckate na sitno, klobuke stavite na zagrijanu tavu sa malo maslinovog ulja.Prepržite prvo na par minuta na klobuk da se zazlati, zatim gljive okrenuti na unutarnju stranu/pazite na tekućinu da vas ne bi poprskalo.Odložite gljive na tanjur za seviranje.
U istu tavu stavite maslaca i mlaz maslinovog ulja pa dodate nasjeckanu pancetu, neka se zazlati i pusti masnoću/vegetarijanci neka preskoce ovaj dio te dodaju sir nakon vrhnja/ potom dodati stapke, pirjate kratko da puste vode, dodate nasjekcani češnjak, nastavite pirjati a potom dodate vrhnje, žumanjak, začine, pustite da se sve kuha na laganoj vatri dok se ne zgusne.Maknete sa vatre.
Klobuke nadjenete smjesom.Na vrh stavite malo naribanog parmezana/ako želite/.
Servirati toplo ili hladno .Možete servirati na salati, sa salatom kao predjelo, kao prilog nekakvim vege popečcima.