Sastojci:/4 osobe
2 pačja/gusja prsa/2x oko 300g/Lidl
1žlica masti/ maslinovo ulje
1žličica brašna
1 naranča/sok
1/2žličice octa/jabučni
150ml temeljca/goveđi
0,2 Grand Marnier /neki drugi liker od naranče po izboru
1/2 naranče narezana na šnite/tanke
sol
Priprema:
Operite prsa .Prsa očistite od viška masnoće sa strane /da formirate fini odrezak/ osušite prsa kuhinjskim papirom.Posolite ga sa obje strane.
Zagrijete masnoću po izboru u tavi debljeg dna.Stavite prsa prvo peći na stranu na kojoj je koža ,smanjite vatru ako vidite da puno prsa/a prskati će/na pola ali vi najbolje poznajete svoj štednjak,pazite prsa se moraju peći ne kuhati u masnoći.Neka sa jedne strane se prsa peku nekih 10 min./lagano ih podignite ako je koža jako pečena i dobila tamnu boju a glavnina se masnoće iscijedila ,prsica okrenite da se peku na drugu stranu/3 min za rare ako želite bolje pečeno pecite ih duže u rasponu do 7 min ,moj savjet vam je da ne prepečete prsa jer to nije to / dok prsa pečete i okrečite NIKAKO nemojte bosti vilicom i stalno kretati.
Izvadite prsa i zamotate na 10 min u foliju.
Napravite Bigard umak:Ako vidite da vam se iscijedilo jako puno masnoće /ocijedite malo u nekakvu zdjelicu kroz fino sito ,obavezno sačuvate tu masnoću jer ona vam može poslužiti za fini umak uz neko pečenje ili da premažete meso ,kokicu i slično kod pečenja u pećnici ,jako je fino u briošima ,pecivima /pogotovo francuskim/na koncu konca možete na ovoj finoj masnoći ispeći i jaje ,vidjet ćete razliku/.Dodate brašno miješate i pržitei brašno da dobije finu zlatnu boju ili najbliže boju bijele kave /to je karakteristična boja bigard umaka/.Posolite umak ,podlijete sa grand marnier,octom i temeljcem ,miješate strugajući po dnu tave/da se dignu zalijepljene divote koje će dati dodatnu aromu umaku/ postepeno dodate sok od naranče/neka bude svježe iscijeđene/ dok ne dobije teksturu i fluidnost umaka /možda će vam trebati više umaka od naranče,procijenite sami..Isprobate umak pa doradite po ukusu.
Na dno tanjura za serviranje stavite umak ,narežete oštrim nožem prsa na koso ,slažete na umak ,okolo ukrasite narezanim šnitama naranče .Servirate po želji sa rižom ,pire krumpirom i sl.uz finu sezonsku salatu.
Nema komentara:
Objavi komentar