Sastojci:
550g glatkog brašna
3 1/2žličice suhog kvasca
230ml mlijeka
110ml vode
60ml ulja
3 žlice šećera/ravne
1/2žličice soli
Posip:
1 jaje
100g sezama
2 ravne žlice šećera
6 žlica zaatara/opcionalno
Priprema:
Zagrijete lagano mlijeko i vodu.
Prebacite sve u zdjelu za miješanje pa dodate,kvasac šećer i ulje sve izmješajte rukom pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati 10min na sobnoj temperaturi.
Nakon deset minuta ponovo promiješate smjesu da se razbiju eventualne grudice kvasca .
Brašno kroz sito dodajete u smjesu sa kvascem miješajući rukom i dodavajući sol,Miješate tijesto rukom /pazite tijesto će biti malo ljepljivo/.
Tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplom smjesu pola sata dok ne udvostruči volumen.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu .Podijelite u 6 hrpica/kom.
Svaki komad razvučete u zmijicu od pola metra.Spojite u oval kao na slici.
Zagrijete pećnicu na 180C
Na lim stavite papir za pečenje pa prebacite peciva .Pazite da gornja strana bude odozdo/odnosno okrenete peciva na limu/.
Izmiješate jaje u posudici .U drugoj posudici izmiješate šećer i sezam.
Premažete cijela peciva jajem pa prospite mješavinom sezamom i šećerom/prospite bogato jer to i daje karakterističan okus ovom pecivu/.
Pecite u zagrijanoj pećnici 10-15 min dok ne dobiju finu boju o odvoje se od papira.
Servirate uz zaatar i čaj.
Podseča me na djevrek a sastojcima pa i sličnosti u imenu i n abejgel. Zaatar kao prilog je odlična ideja
OdgovoriIzbrišiHvala puno ,to su sve slicna peciva u raznim varijacima i sastojcima i bogato posuta sezamam ,ovu su samo malo slada u odnosuna klasicne ali doista im pravi okus daje zaatar ,puno pozz i hvala na komentaru :-)))
OdgovoriIzbriši