Sastojci:
Tijesto:
120g brašna
120g šećera
4 jaja
1 žličica kakaa/ravna
Nadjev:
155g šećera
300ml soka od jabuke
3 žličice soka od limuna
1žličica gustina
2žličice brašna
malo soli
4 žumanjka
100ml vrhnja za šlag
Priprema:
Uzmiješaj te pjenasto jaja sa šećerom da se fino povežu i šećer i otopi.Zagrijete pećnicu na 180C.
Dodate postepeno brašno .Proniješate da se poveže.Na lim za pečenje stavite papir ,odvojite otprilike 100g smjese pa po limu iscrtate šare .Stavite na dvadeset sekundi u pećnicu .U ostatak smjese dodate kakao ako je bas previše gusto dodate žličicu mlijeka iako mora biti gustu da bi ravnomjerno rasporedili po bijelim šarama.Nastavite peći biskvit još 8 min/ne smijete ga prepeći jer ga u tom slučaju nećete uspjeti zarolati bez pucanja.
Čistu krpu prospite šećerom u prahu stavite biskvit na gornju stranu na krpu ,ogulite mu papir za pečenje/oprezno/zarolate biskvit u roladu zajedno sa krpom..Zarolano ostavite ohladiti
Napravite kremu:
Zagrijete tavu debljeg dna pa po njoj pospete šećer/100g/ .pustite da se na srednjoj vatri otopi dobije finu boju/zlatnu.,ne dirajte tavu ,ne miješajte samo možete drvenom žlicom maknuti šećer sa stijenki ,drugo ništa .Zapamtite da krenete prstom u karamel jer je on jako opasan ostavit će vam gadnu opekotinu .
Dok se karamel top, u lončiću sa strane stavite žumanjke ih fino izradite sa ostatakom šećera ,dodate gustin i brašno te sok od jabuke i limuna ,izmješajte sve u finu smjesu.
Dodate postepeno, miješajući , smjesu karamel .
Vratite smjesu na srednju vatru ,kuhajte miješajući da se sve zgusne.Maknete sa strane pokrijete prozirnom folijom pa ostavite da se ohladi .U ohlađeno dodate tučeno vrhnje .
Nadjenete rolat .Zarolate .Ostavite da se fino stisne i poveže u frižideru.
Rolat je zlatno-žute bije pa odatle i naziv.Recept je iz novine Dolci.
Uživajte uz kavicu.
Ooo pa taj karamel sa sokom od jabuke, pa to će morati da se isproba!
OdgovoriIzbrišiMeni je ovo feenomenalno!Predivno Tone ,pusa:**
OdgovoriIzbrišiCure moje hvala na komentaru ,bas ste drageee
OdgovoriIzbriši