ponedjeljak, 21. siječnja 2019.

Schwarzwald torta

Predivni klasik kojeg svi vole, doista torta za fešte jer  nije puno slatka.Ovaj put krivnja leti mojoj curici koja je gledajući u moje recepte izabrala ovu tortu, koju nisam radila valjda 15-20 godina.Neka vas ne zavara jednostavnost priprave i namirnica ova torta ima dva pravila to je vrhnje za šlag koje mora biti mliječno jer je bazna krema i biskvit koji ne smije biti kruhast ni klasičan već vrlo, vrlo pjenast da teksturom podsijeca na još jednu kremu, nema gore stvari nego kad se kod ove torte tokom jela i rezanja odvaja biskvit od kreme.

Sastojci/kalup za torte 22-24 cm:

Biskvit:

4 jaja

180g šećera u prahu

prstohvat soli

2 vanilija šećera

2 žlice kakaa/gorki

70g gustina

70g glatkog brašna

Krema:

500ml vrhnja šlag

1 paket vanilija šećera

1 želatina/instant/

2-3žlice šećera u prahu

Višnje:

350 g višanja/1 tegla

150ml soka od višnje

2 žlice likera od višnje

2 žlice šećera

1žlica gustina

Ostalo:/za premazivanje

50ml likera od višnje 

50ml vode

Dekoracija:

200g digestin keksa

voće po želji

200ml vrhnja za šlag

Priprema:


Ocijedite višnje.U lončić stavite šećer, sok od višnje, liker i gustin, izmiješate sve metlicama i stavite na laganu vatre da se zgusne, dodate višnje/naravno moraju biti očišćene od koštica/ dobro promiješate, odložite sa strane da se ohladi.

Biskvit:

Pripremite dvije zdjele, odvojite u svaku žumanjke i bijelanjke.Prvo izradite bijelanjke tako da ih izradite metlicama a onda postepeno dodate pola količine šećera u prahu i jedan vanilija šećer, izradite da dobijete vrlo čvrstu i gustu smjesu.

Uzmite žumanjke pa ih izradite sa prstohvatom soli i ostatkom šećera u prahu i vanilija šećerom, dok ne postanu skroz bijeli.Dodati žumanjke u bjelanjke miješati žlicom polako da se spoji a potom dodati pomiješani gustin, kakao i brašno.
Miješati polako da se sve spoji u finu pjenastu smjesu.


Kalup za tortu premazati maslacem , na dno staviti papir za pečenje a okolo posuti i sa malo brašna.Preliti smjesu, izravnati, peći u zagrijanoj pećnici na 180C/40min.Izvaditi i ohladiti.Ohlađeno izrezati na dva dijela na dobijete tri plohe.Izradite šlag sa šećerom dodate želatinu, to napravite neposredno prije slaganja.

Slažemo:

Na dno stavimo jedan dio biskvita.Sastojke za premazivanje pomiješamo/liker od višnje i vodu, može i sok od višnje/Kistom za kolače lagano navlažite biskvit.Dodate pola smjese od višnje/naravno ohlađene/izravnati, dodati pola tučenog šlaga, ponavljate postupaka još jednom.Na vrh stavite biskvit kojeg isto malo navlažite.
Cijelu tortu pomažete tučenim vrhnjem
Prospite je obilato mljevenim keksom.Na vrh stavite malo šlag i poslažete voće po želji.
Pustite da se sve stisne preko noći ili barem 2-3h.

Nema komentara:

Objavi komentar

Comments system

Disqus Shortname