petak, 5. travnja 2019.

Uskršnja kruna sa đemom



Ako volite sirnice i sve varijacije na isto obožavati će te ovaj kolač.Divan, mekan , mirišljav Uskršnji kolač uz kavicu, čaj idealan, a tako jednostavan.Manitoba brašno i 00 tip brašna imate kupiti u Interspara.

Sastojci:

200g 00 glatkog brašna

200g manitoba brašno

70g maslaca

100g šećera

1 naranča korica

1 vanilija šećer

140ml mlijeka 3,2%

2 jajaM

1/4 žličice soli

1 kesica kvasac/ja koristim instant

Nadjev:

đem po ukusu

Premaz:

1 žumanjak

listići badema

Priprema:

Trebalo bi da su maslac i jaja sobne temperature pa ako će te raditi ovaj kolač dan prije izvadite sve iz frižidera.
U  zdjelu stavite toplo mlijeko, šećer/obje vrste, kvasac i koricu naranče.Promiješati rukom, ostaviti da odstoji deset minuta.Dodati dva cijela jaja, dobro umiješati.
U drugoj zdjeli pomiješati obje vrste brašna i sol.
Dodati u smjesu sa kvascem i jajima.Izraditi sve u glatko tijesto koje se ne lijepi po potrebi dodati još malo brašna.Tijesto izručiti na radni stol pa dobro izraditi rukama da postane glatko.Prebaciti u zdjelu koju ste prije toga po brašnili.


Pokriti prozirnom folijom da ne ulazi zrak, ostaviti na toplom mjestu nekih 2h da se diže ili dok ne udvostruči obujam.
Prebacite tijesto na radnu plohu.Podijelite tijesto na dva dijela tako da u jednom dijelu bude trećina .
Trećinu tijesta opet podijelite na tri dijela.
Svaki dio razvaljate na dužinu nekih 30cm.
Premažete đemom.Zarolate u roladu.Ispletite u pletenicu.Pletenicu zarolate u krug.malo pritisnite pletenicu da dobite malo udubljenje.



Ostatak tijesta razvaljate na duljinu od 30 cm isto premažete đemom, zarolate, rolat zarolate malo oko osi, zasučete, zarolate u krug, stavite na vrh pletenice.
Prebacite krunu na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Pokrite pletenicu velikim loncem ili kesom.Pustite da se diže na toplom mjestu još sat vremena.


Nadošlo tijesto premažete razmućenim žumanjkom i prospite listićima badema ili krupnim šećerom.Pecite u zagrijanoj pećnici na 175C/30-40 min, provjerite čačkalicom.




Ako  uspijete pustite da se ohladi i narežete.

Nema komentara:

Objavi komentar

Comments system

Disqus Shortname