Evo jedan fini dvobojan kolač, ako ste mislili da je kompliciran gadno se varate vrlo je jednostavan a efektan na stolu, što je najbolje ne treba stajati u frižideru pa je pogodan za izlete,veselice, krštenja, krizme i sl. .Nemojte propustiti ovo sam radila i sa šumskim voćem ali može sa bilo kojim crvenim voćem.
Sastojci:
Podloga/biskvit:veliki pleh
200g maslaca
160g šećera
prstohvat soli
4 jaja
1 vanilija šećer
korica limuna/opcionalno
2žličice pecivnog praška
250g glatkog brašna
1 vanilija šećer
korica limuna/opcionalno
2žličice pecivnog praška
250g glatkog brašna
Nadjev:
Crveni:
700g višanja
60g gustina
2žlice šećera/manje više po ukusu/
1/2limuna korica/opcionalno
Vanilija:
1 l mlijeka
1 žlica gustina
2 pudinga od vanilije
1 vanilija šećer sa limunom
60g šećera
Priprema:
Zagrijete pećnicu na 175C
Na veliki pleh stavite papir za pečenje pa ga dodatno premažete sa malo ulja.
U zdjelu naribate maslac na ribežu, dodate šećer, izradite maslac sa šećerom da se zapjeni, dodate jedno po jedno jaje, iza svakog dodanog jaja miješate da se dobro povežu sa maslacem.
Brašno pomiješati sa soli i pecivnim praškom, dodati u smjesu od maslaca, dobro promiješati i staviti na pripremljen lim.
Pecite u zagrijanoj pećnici nekih 20 min./nemojte prepeći.Biskvit je inače vrlo sočan.
Za to vrijeme napravite nadjeve.
Za crveni nadjev : stavite u lončić na vatru višnje, dodati šećer .Pomiješati gustin sa 200ml soka od višanja ili vode .Staviti gustin u višnje, miješati dok se ne zgusne.Odložiti sa strane, da se malo ohladi, a onda prebaciti u vrećicu za ukrašavanje kolače.
Vanilija nadjev:u lončić na vatru sastavite 7 dl mlijeka zajedno sa šećerom i vanilija šećerom sa limunom.U ostatak mlijeka staviti puding, gustin pa izmiješate.Uliti mješavinu pudinga u mlijeko na vatri, miješati kuhajući da se zgusne.Pustiti da se malo ohladi, prebaciti u vrećicu za ukrašavanje kolača.
Na ohlađeni biskvit ukoso vući trake prvo kreme od višnja.Ponavljate dok ne potrošite kremu.
Potom između crvenih traka popunite trakama od kreme od vanilije.Ostavite da se ohladi.Izrežete na kocke
Nema komentara:
Objavi komentar