Prava hrana za kišna popodneva, ono kad vam treba nešto domaćinski jednostavno , da vam kuća miriše na svježe pecivo i da grije sušu dok se peče a tijelo kasnije.Divna peciva, jednostavnih sastojka, rustikalna i naravno tradicionalna.Uživajte i isprobajte ovaj recept.
Sastojci:
500g glatkog brašna
2,5 ravne žličice soli
1/2žličice šećera
1/2 kesice instant kvasca
300ml mlake vode
Nadjev:
100g emental sira
2 veća krumpira/ja sam koristila mladi a može i stari krumpir/
3 kom mladog luka
sol,papar
na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića
100g kiselog vrhnja 20%
60g krem sira/sitni namaza
Priprema:
U zdjelu stavite šeće, mlaku vodu i kvasac, promiješate rukom, ostavite deset minuta stajati.Dodate prosijao brašno sa solju, zamijesite tijesto da bude glatko, izručite ga na radnu plohu izradite ga do kraja.Tijesto stavite u zdjelu, lagano po brašnite.Pokrite prozirnom folijom.Pustite da odstoji na toplom mjestu nekih 45 min ili dok se tijesto ne udvostruči.
Za to vrijeme skuhate krumpir u kori.Skuhani krumpir ogulite i narežite na kockice/manje.U drugoj zdjeli stavite kiselo vrhnje, krem si, sol, papar, muškatni oraščić i pola količine naribanog sira, promiješati dobro pa dodati krumpir, začiniti dodatno solju i paprom po ukusu.
Nadošlo tijesto izručite na radnu plohu.Lagano pritiskajući izbacite zrak iz tijesta.Podijelite tijesto na 5-6 dijelova u ovisnosti koliko velike želite da budu.Napravite okruglice, pokrite ih čistom kuhinjskom krpom ostavite da se tijesto odmara 10min.
Upalite pećnicu na 250C da se zagrije.Na pleh stavite papir za pečenje .Stavite na papir kuglu tijesta razvučete duguljaste štruce.Nadjenete nadjevom.Prospite ostatkom ribanog sira.
Pecite u pećnici nekih 10-15 min.
Nema komentara:
Objavi komentar