nedjelja, 24. studenoga 2019.

Budin, rožata sa biskvtom ili nešto treće


Svi ste naravno čuli za flan, budin, rožatu i kolače koji se kuhaju u pećnici, ova je malo ali sasvim malo drugačija jer se u isto vrijeme i kuha i peče, imate divnu kremu od jaja i  naranče i pufasti biskvit od bjelanjaka koji kasnije popije divni karamel umak.Tko voli ovakve biti će oduševljen, ova rožata je česti gosti na mom blagdanskom stolu.Uživajte!!!

Sastojci:

Karamel:

180g šećera

50ml vode

1žličica soka od limuna

prstohvat soli

Krema od jaja:

4 cjiela jaja

400ml mlijeka

1 vanilija šećer

100 ml naranča sok i korica

60g šećera

Biskvit:

2 jaja

1žlica ulja

50g brašna

50g šećera u prahu

1/2žličice soka od limuna

1 žličica šećer vanilije

1žličica gustina

Priprema:

U tavu na vatru stavite šećer. sol, sok od limuna i vodu stavite na laganu vatru da se šećer otopi i postane zlatne boje.Kalup za budin lagano nauljite/pazite to mora biti kalup koji će vam kasnije stati u drugu posudu u koju će te uliti vodu.Preliti karamel cijeli na dno kalupa/.

Za flan/kremu:U zdjelu staviti cijela jaja izraditi ih dobro sa šećerom i šećer vanilijom da budu pjenasta i da se šećer pod prstima otopi, dodati mlijeko  i sok od naranče nastaviti miješati kratko da se poveže.Procijediti cijelu smjesu od jaja par puta kroz fino sito, dodati malo korice naranče, preliti u kalup preko karamela.Ova smjesa je jako rijetka neka vas to ne buni.

Biskvit:Odvojiti žumanjke od bjelanjak.Bjelanjke izraditi zajedno sa prstohvatom soli i šećerom u prahu u čvrsti snijeg.Žumanjke izraditi sa uljem, sokom od limuna i vanilije šećerom.Žumanjke polako dodati bjelancima miješati žlicom.Pomiješati gustin i brašno pa i njega dodati postepeno smjesi od bjelanjka, pomiješati.Prebaciti svu količinu biskvite smjese na kremu, budite pažljivi, zagladiti.


Prebaciti kalup u dublju posudu , posudu do pola napuniti vodom.

Budin peći 1h/160C.Dobro ohladiti , okrenuti na dublji tanjur , tako da biskvit bude prvi odozdo.Uživati uz tučeno slatko vrhnje.

2 komentara:

Comments system

Disqus Shortname