četvrtak, 11. kolovoza 2016.

Havuç tarator

Pravo tursko jelo ,prilog ,meza od mrkve ,tahini paste .Divan prilog svakog doručku uz lagani bijeli sir i rižu .Jede se hladan .Recept sadrži tahini pastu ili bolje rečeno tahini bazu koja se može na dograđivati raznim aromama ,meni je najdraža sa medom za doručak uz jogurt .U receptu ću vam napisati kako se radi tahini pasta i par trikova za istu ,vrlo je jednostavna priprema i nije potrebno kupovati gotovu/a i skupa je.U ovo jelo ide dosta češnjaka meni malo i previše ja sam vam stavila da sami izaberete količini po ukusu,najbolje je dodavati postepeno.Recept je od Vetur Yesil

Sastojci;

4 velike mrkve 

2 žlice maslinovog ulja

2žlice vode 

1kocka šećera/1 mala ravna žličica

soli

Preljev:

3 žlice tahini paste 

4 žlice gustog grčkog/turskog jogurta

2-4 češanja češnjaka

1 puna žličica curryia


Priprema:

Tahini smjesu napravite vrlo brzo:počnite prvo sa sezamom, sezam je namirnica koja lako promijeni ukus ,zato kod kupovine //ako niste veliki fan i ne trošite ga puno// kupite dostatne količine za recepte koje imate namjeru isprobavati /sezam mora biti svjež i imati lagano orašasto-slatkastu aromu/ako kupujete u kesici vidite datum i kad ga otvorite držite ga u zatvorenoj kutiji/kupite uvijek manje količine/.Sezam morate tostirati ,ja to radim u woku ,stavite ga u wok/2,5žlice za ovaj recept/ pa lagano zagrijavate /stavite poklopac/manji za manji lonac/ako to ne napravite zrna sezama imati će te više po kuhinji nego u tahniju/mičite wok  stalno dok se zrna ne dobiju zlatnu boju/.Stavite ga u mužar /ovo je ja bolja ali  najsporija varijanta /ako želite može ga izradite štapnim mikserom ili sjeckalicom u pastu naravno uz dodatak 1 žlice maslinovog ulja i pola žličice soli .

Namaz:

Naribate oguljeni i opranu mrkvu na ribežu .Na zagrijanom maslinovom ulju prodinstajte mrkvu da malo omekša i lagano se preprži pazite mrkva lako gori.
Odložite u zdjelu da se ohladi.Pomiješate sve sastojke za tarator stavite dovoljno protisnutog češnjaka koliko volite ,dobro promiješate pa dodate u mrkvu ,isprobate posolite i lagano poparite po ukusu.
Servirate ohlađeno.


Nema komentara:

Objavi komentar

Comments system

Disqus Shortname