petak, 28. travnja 2017.

"Ensaimadas" sa jabukama


Divne španjolske rolice od mekanog tijesta nadjevene đermom od marelice i jabukama, mekani lisnati puž ublažiti će tugu ovih kišnih dana.Lagano se radi i nije neki problem u izradi.Uz fini topli čaj ili kavicu a za hrabrije neki zgodan liker ili slatko vino.Tradicjonalno se premazuju svinjskom mašću ja sam premazivala maslacem a vi po želji masnoćom.


Sastojci:

Tijesto:/4 kom

3 žlice šećera

1 vanilija šećer

120ml toplog mlijeka

1žličica instant kvasca

1/2žlićice soli

1 jaje

2 žlice ulja


Nadjev:

70g maslaca sobne temperature/dovoljno mazivog/ili masnoća po želji

3 jabuke

1/2žličice cimeta

prstohvat soli

3  ravne žlice marmelade od marelice /može i šećer po želji


Priprema:

U zdjeli za miješanje stavite toplo mlijeko pa dodate šećer i kvasac, miješate kratko rukom da se sve poveže, odložite par minuta.Za to vrijeme izmiješate brašno sa solju, U mlijeko dodate ostale sastojke lagano izmiješate potom brašno,možete smjesu kratko miješati mikserom nastavcima za tijesta a onda izručiti na radni stol i izraditi da tijesto bude glatko i sjajno kao plastelin.
Stavite u zdjelu pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom sat vremena ili dok tijesto ne naraste.
Za to vrijeme naribate jabuke možete ih pokapati sa malo soka od limuna, pustite da se ocijede i vi ih dodatno ocijedite rukama.Dodate sve ostale sastojke, osim đerma, odložite.
Podijelite tijesto na četiri dijela, isto napravite i sa jabukama.Razvaljajte tijesto tanko veličine otprilike 30x35 /malo deblje nego za burek/premažete maslacem , u jednom dijelu stavite marmeladu premažete a potom jabuke/samo na vrhu/nemojte premazite kao za štrudlu po cijelom tijestu.Zarolate u roladu zamotate samu u jedan puž..
Stavite na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje, premažete sa malo ulja.Nastavite dok ne potrošite svo tijesto i nadjev.Pokrijete rolice i ostavite da se tijesto odmori pola sata na toplom mjestu.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-25 min.Ohladite i prospite šećerom u prahu.

Nema komentara:

Objavi komentar

Comments system

Disqus Shortname