nedjelja, 26. studenoga 2017.

Tyropsomo

Vrijeme je da prebacim i ovaj recept na blog, ne znam malo mi sve to već na coolki otužno i žalosno.Grčki kruh neobičnog motanja, nadjeven feta sirom, po želji možete staviti u nadjev origano ili timijan./Link/

Sastojci:

500g glatko brašna/ili pola glatko pola miješano

1/2žličice soli

na vrh noža šećera

1žlica ulja

mlake vode koliko treba

Nadjev:

200-220g feta sira

3žlice maslinovog ulja/1žlica za zdjelu

1žličica/origano ili timijan/opcionalno

Premaz:


1žumanjak

3-4žlice sezama


Priprema:

Od sastojaka za tijesto zamijesiti tijesto kao za pizzu.Formitrate tijesto u kuglu, pokrite obično kesom ili poklopce, ostavite na toplom stajato 40-45min.Razmrvite feta sir.

Tijesto stavite na radni stol na koji ste stavili malo brašna.Raširite tijesto u krug prvo oklagijom a onda možete malo i rukama, da ne bude pretanko kao za jufke ali ne predebeli.
Premažete ga maslinovim uljem a potom ako želite stavite origano ili timijan pa prospite feta sirom.
Na dijelu prema sebi probijete rupu/prstima/ neka rupa bude do sredine kruga, rolate rukama na jednu i drugu stranu dok ne zarolate u veliku kobasu, kad ste došli do kraju rastvorite raširite kobasu da bude ravna.
Okruglu keramičku zdjelu nauljite .Zarolate kobasu u krug/puža/pazeći da se krajevi ne razdvoje.Pokrite ga čistom krpom i pustite da se diže 30min.Zagrijete pećnicu na 200c.
Puža bogato premažete žumanjkom pa prospete sezamom.

Pecite u zagrijanoj pećnici dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Servirati toplo ili hladno , meni je najdraži topao.

Nema komentara:

Objavi komentar

Comments system

Disqus Shortname