Sastojci:
1 faza:
2-3žlice brašna100ml toplog mlijeka
1žličica šećera
1/2 polovica kesice instant kvasca
Nadjev:
100g grožđica
50g korice limuna/kandirane
50g korice naranče/kandirane
2žlice ruma
Ostalo:
300g glatkog brašna
1/2žličice soli
2 jaja
50g šećera
1 vanilija šećer
ostatak kvasca
na vrh noža pecivni prašak
70g maslaca
korica naranče
Glazura :
150g šećera u prahu
1,5 žlica mlijeka
par kapi limuna
Glazura :
150g šećera u prahu
1,5 žlica mlijeka
par kapi limuna
Priprema:
Za početak pomiješate sve sastojke iz prve faze.Ostavite stajati na toplom mjestu nekih pola sata.Za to vrijeme namočite kandirano voće sa rumom, ostavite stajati/moja nona je kandirano voće i grožđice znala močiti cijeli jedan dan u nekom likeru, pogotovo za fritule/.Prosijate glatko brašno sa pecivnim praškom i solju, odložite.
Druga faza:
U zdjelu stavite jaja dobro ih izradite sa obje vrste šećera, dodati koricu naranče, ostatak kvasca, prosijano brašno, kvasac iz prve faze, miješati dok se ne dobije glatka smjesa, potom dodati na kocke izrezani maslac sobne temperature, nastaviti miješati/ja to radim sa spiralnim nastavkom na mikseru/, kad se masnoća povezala, dodati kandirano voće, nastaviti miješati da se poveže sa tijestom, po potrebi dodati još malo brašna da tijesto bude glatko i da se ne lijepi.
Zagrijati pećnicu na 50C.Tijesto prebaciti u nabrašnjenu zdjelu, pokriti prozirnom folijom, ostavit stajati u pećnici nekih 1,5h, da se tijesto digne.
Pripremite kalup: Ja sam koristila kalup za torte 10cm promjera vi možete bilo koji uski lonac.Obucite ga u papir za pečenje , neka poviše završetka lonca viri nekih 20cm ostatak ošišate nožicama.Dobro me slušajte sada obavezno nauljite masni papar iznutra i fino ga oblikujte po loncu, inače u dućanima specijaliziranim za kolače i slastice možete kupiti gotove kalupe za panettone ali ja nisam tamo išla tako da je ovo odlično ispalo.Nadošlo tijesto prebacite na lagano nabrašnjenu radnu plohu,miješate ga rukama da izađe višak zraka, formirate finu kuglu pa je prebacite u pripremljen kalup, ako radite duplu dozu ovo je prilika da podijelite tijesto na pola.
Pustite da se tijesto diže nekih 2h.Nakon toga tijesto izvadite iz pećnice, premažete mlijekom , pećnicu zagrijete na 170C/vi najbolje znate svoju pećnicu ako vidite da je slabo povećate na 180C/
Pecite nekih 35-40 min ili dok /najbolje je koristiti štapić od ražnjića/ne izađe čist.
Pecite nekih 35-40 min ili dok /najbolje je koristiti štapić od ražnjića/ne izađe čist.
Pečeni panettone ostavite ohladiti u papiru, ogulite ga. Napravite glazuru tako da pomiješate sve sastojke u glatku smjesu i prelite preko ohlađeno kolača.Pustite da suši pola sa, ukrasite po želji.
Odlično si sve opisala, pa je sada veća vjerojatnost da ću se konačno odlučiti ga napraviti. Radiš li ga unaprijed ili ne? Može li stajati zatvoren neko vrijeme?
OdgovoriIzbrišiMože zatvorenn stajati 5 dana, samo ga treba dobro ohladiti priije, otvoren 3 dana, puno ti hvala nadam se da će ti uspjeti, ljubac letiiiii :-)
OdgovoriIzbrišiDivno zi je ispao ovao kolač. Ja sam ga pravila sa bezglutenskim brašnom, pa je robusnija varijanta. Ovaj divni mekani će morati da sačeka sledeću neku Novu godinu...
OdgovoriIzbriši