ponedjeljak, 10. prosinca 2018.

Panettone

Fini, mirisni panettone, jednostavan u izradi, sve što vam treba za ovaj kolač je malo ljubavi i strpljenje.Nema nikakve velike mudrolije oko ovog kolača, jednostavni sastojci, par caka i uski kalup i kolač je tu.Nemojte nikako propustiti napraviti ovu divoticu, možete ga jesti par dana uvijek je fin i sočan.Ako vam ostane više komada možete ga prepeći u pećnici ili namočiti nekim likerom i servirati uz kremu.

Sastojci:

1 faza:

2-3žlice brašna

100ml toplog mlijeka

1žličica šećera

1/2 polovica kesice instant kvasca

Nadjev:

100g grožđica

50g korice limuna/kandirane

50g korice naranče/kandirane

2žlice ruma

Ostalo:

300g glatkog brašna

1/2žličice soli

2 jaja

50g šećera

1 vanilija šećer

ostatak kvasca

na vrh noža pecivni prašak

70g maslaca

korica naranče

Glazura :

150g šećera u prahu

1,5 žlica mlijeka

par kapi limuna

Priprema:


Za početak pomiješate sve sastojke iz prve faze.Ostavite stajati na toplom mjestu nekih pola sata.Za to vrijeme namočite kandirano voće  sa rumom, ostavite stajati/moja nona je kandirano voće i grožđice znala močiti cijeli jedan dan u nekom likeru, pogotovo za fritule/.Prosijate glatko brašno sa pecivnim praškom i solju, odložite.

Druga faza:

U zdjelu stavite jaja  dobro ih izradite sa obje vrste šećera, dodati koricu naranče, ostatak kvasca, prosijano brašno, kvasac iz prve faze, miješati dok se ne dobije glatka smjesa, potom dodati na kocke izrezani maslac sobne temperature, nastaviti miješati/ja to radim sa spiralnim nastavkom na mikseru/, kad se masnoća povezala, dodati kandirano voće, nastaviti miješati da se poveže sa tijestom, po potrebi dodati još malo brašna da tijesto bude glatko i da se ne lijepi.
Zagrijati pećnicu na  50C.Tijesto prebaciti u  nabrašnjenu zdjelu, pokriti prozirnom folijom, ostavit stajati u pećnici nekih 1,5h, da se tijesto digne.
Pripremite kalup: Ja sam koristila kalup za torte 10cm promjera vi možete bilo koji uski lonac.Obucite ga u papir za pečenje , neka poviše završetka lonca viri nekih 20cm ostatak ošišate nožicama.Dobro me slušajte sada obavezno nauljite masni papar iznutra i fino ga oblikujte po loncu, inače u dućanima specijaliziranim za kolače i slastice možete kupiti gotove kalupe za panettone ali ja nisam tamo išla tako da je ovo odlično ispalo.Nadošlo tijesto prebacite na lagano nabrašnjenu radnu plohu,miješate ga rukama da izađe višak zraka, formirate finu kuglu pa je prebacite u pripremljen   kalup, ako radite duplu dozu ovo je prilika da podijelite tijesto na pola.

Pustite da se tijesto diže nekih 2h.Nakon toga tijesto izvadite iz pećnice, premažete mlijekom , pećnicu zagrijete na 170C/vi najbolje znate svoju pećnicu ako vidite da je slabo povećate na 180C/
Pecite nekih 35-40 min ili dok /najbolje je koristiti štapić od ražnjića/ne izađe čist.
Pečeni panettone ostavite ohladiti u papiru, ogulite ga. Napravite glazuru tako da pomiješate sve sastojke u glatku smjesu i prelite preko ohlađeno kolača.Pustite da suši pola sa, ukrasite po želji.




3 komentara:

  1. Odlično si sve opisala, pa je sada veća vjerojatnost da ću se konačno odlučiti ga napraviti. Radiš li ga unaprijed ili ne? Može li stajati zatvoren neko vrijeme?

    OdgovoriIzbriši
  2. Može zatvorenn stajati 5 dana, samo ga treba dobro ohladiti priije, otvoren 3 dana, puno ti hvala nadam se da će ti uspjeti, ljubac letiiiii :-)

    OdgovoriIzbriši
  3. Divno zi je ispao ovao kolač. Ja sam ga pravila sa bezglutenskim brašnom, pa je robusnija varijanta. Ovaj divni mekani će morati da sačeka sledeću neku Novu godinu...

    OdgovoriIzbriši

Comments system

Disqus Shortname