nedjelja, 1. rujna 2019.

Falafel odresci na posteljici od špinata i jogurta


Moram priznati da sam se u posljednje vrijeme jako razlijenila, 😁😁, ma nema to veze sa ljetom fjakom, morem, kupanjem, druženjem i svim ostalim oblicima hedonizma 😏😏😏nego baš mi se nekako ne sjedi kraj kompjutora i piše, radije kuham i uživam u druženju sa prijateljima, izlascima i koncertima.
Jedno jako fino jelo, falafel naravno opće poznata stvar, lagano napravljen u obliku odrezaka ,zapečeni sa špinatom i jogurtom, ma čisti užitak uz malo kalorija.Isprobate!!!🙏🙏😘😘


Sastojci:

Falafel:

250g kuhanog slanutka

1 mali luk

2 manja češanja češnjaka

1/2žličice papra

1/2žličice kumina

1žličica peršina

1žlica maslinovo ulja

100g bulgura/namočenom u 120ml slane vode

1 jaja

1-2žlice krušnih mrvica

ulje za plitko prženje


Krem špinat sa jogurtom:


500g špinata/očišćenog/ opranog špinata ili blitve

1 manji luk

1žličica maslaca

1žlica maslinog ulja

1 češanj češnjaka

400g grčkog jogurta

1žlica listića badema

Priprema:

Stavite bulgur u zdjelu polijete ga sa toplom vodom tako da prekrije bulgur i još prst poviše, poklopite i ostavite stajati pola sata ili dok bulgur ne omekšao i popije vodu.

Za to vrijeme naribati ili izmiksati luk i češnjak staviti u zdjelu, dodati skuhani slanutak, sol, papar, kumin, sitno nasjeckani peršin izradite sve štapnim mikserom u kašu,  dodati bulgur, jaje, maslinovo ulje, promiješati sve žlicom da se poveže , postepeno dodati krušne mrvice u tolikoj mjeri da se smjesa poveže i da se može oblikovati.Napravite 8 finih pljeskavice , odrezaka veličine dlana/moj dlan je mali😌/.
Zagrijete žlicu običnog ulja pa dodate maslinovo, pljeskavice prospite sa malo mrvica pa ih ispecite kratko da uhvate boju na ulju.Izvadite na toplo da odstoje dok ne pripremite špinat.


Za podlogu od špinata i jogurta:Zagrijete pećnicu na 200C

U tavi zagrijete ulje dodate sitno nasjeckani luk,  prepržite da luk uvene, dodati oprani špinat,posoliti,  dinstati špinat dok ne uvene i ispari sva tekućina.Za to vrijeme pomiješati jogurt i brašno, izliti u špinat, pustiti da prokuha i da se zgusne.Prebaciti u lagano nauljeni keramički pekač.Po vrhu složite falafel pogačice, pospite listićima badema.

Pecite 15 min.Prije serviranja posuti sitno nasjecanim peršinom.
Servirati toplo sa prilozima po želji.


Nema komentara:

Objavi komentar

Comments system

Disqus Shortname