Danas je utakmica ,hm ,znam da nije portugalski recept ali možda nekom posluži jer ipak je ovo bijelo-crvena pizza .Ova pizza je gotovo zaštitni znak grada Pesara i dobila je ime po poznatom kompozitoru Giacomu Rossiniju /ma ,znate sigurno.čuli ste za operu "Seviljski brijač"/koji je rođen u Pesari.Pizza je fina ,neobična u sastojcima ali sve je vrlo harmonično .Obavezno isprobajte ne morate za današnju tekmu,ostavite za finale !!Navijamooo!!!
Sastojci:
Tijesto:
200 g brašna
1/2 žlice instant kvasca
1žlica maslinovog ulja
prstohvat šećera
1/2žličice soli
50-70ml tople vode
Nadjev:
200g pire od rajčice/passata
2žlice maslinovog ulja
1žličica origana
125g mozzarelle/ribana
3/4 tvrdo kuhana jaja
3 -4 žlice majoneze
4-5 listova svježeg bosiljka/opcionalno
Priprema:
Stavite toplu vodu u zdjelicu dodate šećer i kvasac ostavite 1-2 min da se kvasac aktivira.
U drugu posudu stavite sve ostale suhe sastojke i ulje ,dodate vodu sa kvascem ,miješate prvo drvenom žlicom ,po potrebi dodate još tople vode ili brašna da dobijete glatko tijesto koje se lijepi.Tijesto pokrijete /najbolje da ga omotate prijanjajućom prozirnom folijom ili običnom kesom.Pustite da se diže otprilike 30min/dok ne udubla volumen/kratka napomena ,po pravilu tijesto bi trebalo mirovati 2h ,ali ja sam imala iskustva da se tijesto prekvasa ,ovaj je recept iz pizzerije i to se vjerovatno odnosi na velike količine tijesta koji oni izrađuju/pola sata je sasvim dovoljno ako pat nije pustite još malo .
Lim za pečenje/30cm promjer/ zamastite i prospite krupicom .Tijesto odmah stavite lim i lagano ga rukama raširite.
Umak od rajčice pomiješate sa origanom ,maslinovim uljem,malo posolite ,možete dodati i prstohvat šećera ,pomiješate da se poveže.
Tijesto premažete umakom ,pospete ribanom mozzarellom.
Pecite u dobro zagrijanoj pećnici na 220C/10min.
Jaja prepolovite i premažete majonezom.Posložite ih po pizzi.Sve prospite nasjeckanom svježim bosiljkom.