ponedjeljak, 25. srpnja 2016.

Şamandıralık Salatası

Salata od peršina ,prepečenog sira i rajčice u vrlo neobičnom i finom pikantnom  umaku .Ovu salatu možete raditi ili od kozjeg sira/kojeg na visok temperaturi na brzaka prepržite/ili od feta sira kojeg prepržite isto kratko sa obje strane.Ako će te koristiti veće rajčice izvadite im špice iz sredine ,male rajčice prepolovite ili ostavite cijele.Tostirajte kratko nasjeckane orahe na suhoj tavi ,meni je jako fino ako tostiram i malo sezama ,jer ako stavljate timijan umjesto zataara sezam ce skroz zaokružiti priču. Uživajte uz salatu sa juga turske.

Sastojci:

500g rajčice/veličina po želji

2-3 kom mladog luka

2 žlice nasjeckanih prepečenih oraha

200g sira/feta sir

3-4 žlice lišća peršina/fini svježi


1žlica maslinovog ulja za tavu 


Şamandıralık umak:

2 češanja češnjaka/protisnuli

3 žlice maslinovog ulja

1/2 limun sok

3žlice octa od  nara/aceto balsamico

1/2žličice origana

1/2 žličice zatara/timijan

1 žličica mljevene slatke paprike

sol,papar

Priprema:

Pripremite zdjelu za salatu .Operite peršin ,izvucite lišće .Operite i narežite rajčicu ,manju prepolovite većima izvadite špice ,sve stavite u zdjelu za salatu .Sir narežete pa ga prepržite sa svake strane kratko ,odložite da se malo ohladi.Dodate u zdjelu sa salatom.
 Napravite preljev tako da sve sastojke stavite u zdjelu i miješate metlicom da se poveže.Isprobate umak/preljev on bi morao biti malo intezivnijeh okusa jer ipak on služi da bi začinio ostale namirnice.

Prelijete prelje/umak preko salate.Popite tostiranim orasima.
Servirate uz preprženi kruh ili kao prilog.

2 komentara:

  1. Oooo kako mi se ovo svidjelooo....sastojci,umak slika sve..

    OdgovoriIzbriši
  2. Hvala ti mila :-))))bas sam sretna ,salata je jako fina i posebna,pozzz

    OdgovoriIzbriši

Comments system

Disqus Shortname