Prekrasna okrugla peciva bogato posuta sezamom.Fini turski meza kruhici ,mekani slatko-slani grizini .Ja sam koristila melasu od rogača /hvala mojim curama sto me se uvijek sjete /ako nemate melasu slobodno je zamijenite sa medom .U tijesto sam stavila mahlep/mljevene koštice trešnje /slatko -trkog okusa /netko mahlepi zamjenjuje sa mljevenim kardamon čak i sa mljevenim anisom meni to nisu srodni okusi pa radije izbjegnem., vi naravno ako nemate isto tako možete slobodno izbijeci neće to puno smetati no sa njim doista simiti imaju onaj fini autentični okus. Ako volite ovakva peciva topla preporuka za Baygaleh/jeruzalemsko pecivo /LINK/.Recept je by Cahide.
200g gustog jogurta
300ml vode/tople
170ml biljnog ulja
1 žlica instant kvasaca
1žličica šećera
1žličica soli/ravna
650-660g glatkog brašna
1žličica mahlepa /opcionalno
250ml vode
1žlica melase/ja sam koristila od rogača/med
5-6žlica lagano prepečenog sezama
Sastojci:
200g gustog jogurta
300ml vode/tople
170ml biljnog ulja
1 žlica instant kvasaca
1žličica šećera
1žličica soli/ravna
650-660g glatkog brašna
1žličica mahlepa /opcionalno
Premaz:
250ml vode
1žlica melase/ja sam koristila od rogača/med
5-6žlica lagano prepečenog sezama
Priprema:
U duboku zdjelu za miješanje dodate jogurt i malo topliju vodu koja će kad se pomiješa sa jogurtom sve malo zagrijati .U promiješanu smjesu jogurta i vode dodate kvasac,mahlep i šećer ,miješate rukom dok se šećer ne otopi pa dodate sol i ulje ,ponovo promiješate pa dodate brašno dodate toliko brašna da dobijete glatko tijesto koje se nelijepi /sve ovisi o jogurtu ako je jogurt prevodenast naravno da će vam trebati više brašna/.Tijesto pokrijete čistom krpom i ostavite stajati 1h.
Nadošlo tijesto podijelite u 30-tak kuglica veličine oraha /zapamtite treba ih biti parni broj/jer vam trebati dvije kuglice za jedan simit.Uzmite dvije kuglice svaku razvaljajte na trakicu povežite im krajeve ,zarolate jednu oko druge.Složite na lim na koji ste stavili papir za pečenje ,ponavljate postupak dok sve ne dovršite.
Pripremite premaz.u zdjelici zamutite melasu sa vodom ,u drugu zdjelicu pripremite sezam.Umacite simite prvo u vodu pa potom u sezam vratite ih na lim.Pokrijete i ostavite stajati još 1h na toplom.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 200C/20min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju .
Servirate uz fine meze ,sir u maslinovom ulju ,masline ,uz neko varivo i sl.
Jako lijepo ,treba probati.
OdgovoriIzbrišiHvala ti mila do neba ,nadam se da ces isprobati i javiti utiske ,puno te pozdravljam:-))
OdgovoriIzbrišiIsprobala sam simite ,mjere su odlicno ,tijesto je sw odlicno radilo ,puno hvala!!!
OdgovoriIzbrišistvarno su prelepi.videla sam ih sad na coolinarici gotovo isti recept ,mnogo pozdrava i jedno veliko bravo za vas :-)))
OdgovoriIzbrišiEnisa puno hvala na isprobavanju i komentaru,pozz
OdgovoriIzbrišiBranka sve je rijeseno nema nikakavog problema,pozzz