ponedjeljak, 6. veljače 2017.

Kremasti muffini

Moji doma bas ne vole muffine /oni su vise za kremaste kolače/ali ovaj recept je jako fini sa kremastim srcem i višnjom ,naravno vi možete z sredinu umjesto višnje staviti malo marmelade od voća po ukusu.Uživajte!!!

Sastojci:/12 muffina


Krema:

500ml mlijeka

1 vanilija šećer

2-3žlice šećera

1 vanilija puding

Tijesto:

3 jaja/L

150g maslaca

1 vanilija šećer

70g šećera

1 vanilija šećer

malo više od 6 žlica brašna

1 pecivni prašak


Priprema:

Napravite prvo kremu po upustvu na pakovanju u vruće mlijeko skuhate puding zajedno sa šećerom i vanilija šećerom.Odložite do korištenja.

Za tijesto izmješajte u zdjelu maslac/sobne temperature/sa obje vrste šećera da se poveže dodate jedno po jedno jaje miješajući mikserom.Dodate brašno pomiješamo sa pecivonim praškom ,miješate kratko samo da se sastojci povežu .
U kalupe za muffine stavite papirnate vrećice .Podijelite smjesu podjednako .U sredinu svakog muffina stavite kremu a na kremu višnju ili malo marmelade od voća po želji .
Pecite u zgrijanoj pećnici na 170C/20min


četvrtak, 2. veljače 2017.

Pagnottine by Aria/mekana talijanska peciva za sendvice


Sastojci:

250g glatkog brašna

250g oštrog brašna

3 g ili 1/2kesice instant kvasca

1žličica šećera

1žličica meda

35 g otopljenog maslaca

1žličica soli

oko 220ml tople vode

Priprema:

U posudu stavite toplu vodu,med ,šećer i kvasac lagano promiješate rukom da se sve spoji i otopi ostavite stajati 5 min da se kvasac zapjeni.
promiješate obje vrste brašna sa solju.Otopite maslac.
U posudu sa vodom dodate brašno i maslac.Zamijesite tijesto.Tijesto mora biti mekano i podatno ne smije s lijepiti.Pokrijete tijesto prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom mjestu dok ne udubla volumen.
Nadošlo tijesto stavite na lagano pobrašnjenu radnu plohu, podijelite na devet dijelova.
Svaki dio razvaljajte tanko/uzdužno.Zarolajte razvaljano tijesto..
Stavite na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Poklopite krpom ostavite stajati jos pola sata/najbolje u pećnici na 50C.
Kad su nadošli zarežite ih oštim nožem kao na slici.
Pecite kruščiće na 180C/20min trebali bi ostati svijetli i mekani.
Servirate uz doručak ili ručak.



srijeda, 1. veljače 2017.

Baygaleh/Jeruzalemsko pecivo

Ovo slatko-slano pecivo naci cete po ulicama Jeruzalema, to je izvorno pecivo koje domaćini jedu usput uz doručak i čaj a turisti se vrlo brzo navuku uz divan okus ovih peciva.Ovaj kruh jede se posuti zaatarom,komadiće odvajate prstima i  umacete u ovaj divan začin/mješavinu začina/Uživajte uz dašak Izraela.

Sastojci:

550g glatkog brašna

3 1/2žličice suhog kvasca

230ml mlijeka

110ml vode

60ml ulja

3 žlice šećera/ravne

1/2žličice soli

Posip:

1 jaje

100g sezama

2 ravne žlice šećera

6 žlica zaatara/opcionalno


Priprema:

Zagrijete lagano mlijeko i vodu.
Prebacite sve u zdjelu za miješanje pa dodate,kvasac  šećer i ulje sve izmješajte rukom pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati 10min na sobnoj temperaturi.
Nakon deset minuta ponovo promiješate smjesu da se razbiju eventualne grudice kvasca .
Brašno kroz sito dodajete u smjesu sa kvascem miješajući rukom i dodavajući sol,Miješate tijesto rukom /pazite tijesto će biti malo ljepljivo/.
Tijesto pokrijte krpom i ostavite na toplom smjesu pola sata dok ne udvostruči volumen.
Tijesto prebacite na pobrašnjenu radnu plohu .Podijelite u 6 hrpica/kom.
Svaki komad razvučete u zmijicu od pola metra.Spojite u oval kao na slici.
Zagrijete pećnicu na 180C
Na lim stavite papir za pečenje pa prebacite peciva .Pazite da gornja strana bude odozdo/odnosno okrenete peciva na limu/.
Izmiješate jaje u posudici .U drugoj posudici izmiješate šećer i sezam.
Premažete cijela peciva jajem pa prospite mješavinom sezamom i šećerom/prospite bogato jer to i daje karakterističan okus ovom pecivu/.
Pecite u zagrijanoj pećnici 10-15 min dok ne dobiju finu boju o odvoje se od papira.
Servirate uz zaatar i čaj.


ponedjeljak, 30. siječnja 2017.

BubbleUp-pizza


Malo drugačija pizza-Kratka napomena za vegetarijance ,ako ne jedu med mogu dodati smeđi šećer ,isto tako jako je fino umjesto salame staviti pečeno povrće sa grilla./naravno prije toga začinjeni,nemojte bljutavo stavljati u pizzu ,povrće možete sitno nasjeckati i dodati u sredinu/Recept je od Marthe Stewart


Sastojci:


500g tijesta za pizzu


Brzi umak od rajčice:

2žlice maslinovog ulja

1žličica meda

400ml pasirane rajčice/pasata

1/2žličice pecivnog praška

1 češanj češnjaka/protisnuti

sol

Ostalo:

1žličica timijana

1žlica maslinovog ulja

300g topljivog sira

4žlice parmezana

30-tak fetica salame/manje više po potrebi i želji

Priprema:

Moji su prijatelji ovaj recept radili sa kečapom i kažu da je fino ,no ja napravim ovaj brzi umak od rajčice /treba vam doslovno 5 min ,pa već ako nije sama po sebi pizza zdrava barem da si malo pomognete.U lončić na vatri stavite sve sastojke pa pustite da kratko prokuhaju .Polovinu gotovog umaka stavite /prelijete/u zdjelu u kojoj će te peći pizzu.
Mali trik je u pecivnom prašku koji smanjuje kiselost rajčice pogotovo zimske konzervirane.

Rastanjite tijesto na pola cm debljine narežite na kocke /ja to otprilike/5x5cm/na svaki komad tijesta stavite salamu i komad sira .

Zarolajte tijesto u okruglice,ponavljate postupak dok sve ne potrošite .Poklopite kuglice cistom krpom nekih 30min da se još malo diži.
Posložite kuglice na umak pazeći da se ne dodiruju ,premažete ih ostatkom umaka.Prospite ostatkom sira i parmezanom.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 220C/nekih 40 min ili dok dobiju finu boju i dobro se zapeku.
Gotovu pizzu izvadite iz pećnice pa pustite da odstoji 10min.da pizza upije umak od rajčice .
Po želji možete pizzu pokapati sa malo maslinovog ulja i posuti svježim listovima bosiljka.


četvrtak, 26. siječnja 2017.

Karnevalske frite sa Sardinije

Predivne frite /krafne sa Sardinije .Recept sa mojih stranica na coolinarici napisan lani pa evo malo da se podsjetimo i da recepte prebacim ovdje.

Sastojci:

500g brašna/glatko

150ml mlijeka

20g šećera

1kesica kvasca

3 žumanjka

120g svježe riccotte

25g maslaca

sol/prstohvat

korica limuna/opcionalno

ulje za prženje

šećer u prahu


Priprema:

Sat vremena prije izvadite sve sastojke na sobnu temperaturu da budu bar 1h.
U dublju zdjelu stavite šećer .kvasac i mlako mlijeko ,miješate rukom da se sve poveže ostavite kratko stajati .Dodate žumanjca ,riccottu /koju ste razmrvili/prosijano brašno sa solju .Sve izmiješate mikserom da se poveže /ja to tako /a potom sve izručite na radni stol koji ste lagano po brašnili pa nastavite miješati . da se sve poveže u fino tijesto.Poklopite kesom ili prozirnom folijom pa ostavite na toplom mjestu da se diže/ja stavim posudu  na malu zdjelicu sa toplom vodom/. neki 30-45 min.
Nadošlo tijesto stavite na radnu plohu  NEMOJTE NIŠTA MIJESITI ,samo odvajate komade veličine pedlja .Formirate frite smapajuci dvije po dvije.
Odložite frite dok sve  ne dovršite  na lagano pobrašnjenu plohu.
Zagrijete ulje u loncu kad se zagrije ,drvenim štapićem/tipa ražnjić ili čačkalica/ako se pojave mjehurići oko štapića ulje je zagrijano/smanjite vatru na pola pa pažljivo stavljate frite ,nemojte pretrpavati najbolje dvije po dvije.Pecite povremeno okrećući na obje strane dok dobiju finu zlatnu boju.
Ocijedite na  kuhinjskom papiru.Prospite šećerom u prahu možete i običnim šećerom i naribanom koricom limuna po želji .Uživajte uz čaj.

srijeda, 25. siječnja 2017.

Mesne pogačice/grickalice


Fine grickalice punjene mljevenim mesom .Ako ne volite sa mljevenim mesom možete koristi sir ,feta sir ,špinat i sl.


Sastojci:

500-550g brašna

250ml mlakog mlijeka 

1žlica instant kvasca/1/3 svježeg

200ml mineralne vode

2ličice šećera u prahu

170ml ulja

1žlica soli/manje više po ukusu

Nadjev:

200g mljevene junetine

1žlica maslinovog ulja

1/4žličice soli

mljeveni svježi papar

1 naribani češanj češnjaka

 na vrh noža mljevenog kumina ,ljute paprike

ili

250g sira 

1žlica nasjeckanog peršina

sol ,papar


Priprema:

U zdjelu za miješanje dodate toplo mlijeko ,mineralnu vodu šećer i kvasac/mlijeko možete malo više zagrijati tako kad dodate mineralnu da temperatura bude optimalna/miješate rukom da se sve otopi ostavite stajati minutu -dvije .Dodate ulje ,promiješate pa postepeno dodate brašno i sol .
izmiješate sve u fino tijesto,stavite na lagano pobrašnjeni radni stol pa nastavite miješati da tijesto bude fino mekano i da se ne lijep,dodate toliko brašna koliko je potrebno. ,pokrijte običnom kesom ili ako ima posuda poklopac pa ostavite stajati 45 min. na toplom mjestu.Pripremite meso tako da sve sastojke zamiješale zajedno ,isprobate slanost i začinjenost tako da komadić mesa ispečete na suhoj tavi ako ste zadovoljni ostavite stajati dok se tijesto ne digne.
Razvaljate tijesto na tanko pa vadite krugove/ja sam ovo radila kalupom za krafne jer sam htjela manje a vi možete po želji manje ili veće komade.Zarežete krug na sredini na par mjesta .Stavite u sredinu komadić fino oblikovanog mesa .
Krajeve tijesta spojite.Na lim stavite tijesto sa spojem prema dolje .Lagano raširite rupe da se odvoje .Premažete peciva razmucenim žumanjkom ,pospite sezamom.
Pecite u zagrijanoj pećnici 200C/25 min ili dok ne dobiju finu boju i počnu se odvajati od papira.
Servirate toplo ili hladno .



ponedjeljak, 23. siječnja 2017.

Gnijezdo torta ili hrskava fritaja

Fina fritaja u korama za pitu u ovoj verziji sa dimljenim lososom /mi ga jako volimo/ako ne volite losos možete koristiti dimljenu tunu ,skušu čak i soma  ako pak je vaš problem riba i nikako je nevolite naravno da u tom slučaju uzmite bilo koje dimljeno meso.

Sastojci:/24 cm kalup za tortu

7-8 kom kora za pitu

1žličica maslaca +1 žlica ulja

Nadjev:

6 jaja

200ml vrhnja za kuhanje

50ml mlijeka 

200g sirnog namaza/može i light

1žlica nasjeckanog mladog luka

1/2žličice kopra

sol,papar

1žlica naribanog parmezana

200g dimljenog lososa ili onog što već odaberete

Priprema:

Pripremite kalup lagano ga premažete maslacem ili  stavite papir za pečenje .Kore svaku premažete otopljenim maslacem sa uljem ,slažite ga u harmoniku i u krug stavljate u kalup formirajući gnijezdo.Sastojke za nadjev ,jaja ,vrhnje ,mlijeko ,sirni namaz ,parmezan ,kopar i nasjeckani mladi luk dobro izradite metlicom .Na dno gnijezda možete staviti nasjeckani losos ili možete losos dodati u smjesu to ostavljam vama .Prelijete na kore.
Na vrh stavite raširene listove peršina .Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30 min ili dok se fritaja ne ispeče a kore postanu hrskave i dobiju finu boju.

Pustite da se malo ohladi narezati na šnite.Servirate sa finom sezonskom salatom ,kupus salatom i sl.





subota, 21. siječnja 2017.

Karmelite

Predivna hrskava peciva od lisnatoga tijesta,karameliziranih jabuka i fine riccotte.Dobila sam upite na pp od cure već su se zabrinule da nema više nedjeljenog kolača ,joj,ja sam mislila da ste se zasitili slatkog i da vam neko vrijeme neće napamet padati kolači 😖😖😍,ovo je doista divan kolač kojem treba jako kratko vrijeme pogotovo kad radite sa lisnatim tijestom .Sir bi doista trebala biti riccotta /skuta po domaću/jer to je suhi sir koji neće navlažiti lisnato .Uživajte!!!

Sastojci:/10kom

250 g lisnatoga tijesta/lidl  razvaljano/

Nadjev:

2 jabuke/kisele/

200g riccotte/skuta/+1žličica šećera u prahu

2žlice smeđeg šećera/više manje po ukusu

1 vanilija šećer

1/2žličice mljevenog cimeta

prstohvat soli

1žličica maslaca +mlaz ulja

Premaz:

1žumanjak

malo šećera u prahu


Priprema:

Jabuke operite i narežite na kocke /ako nemate domaće ili neznate porijeklo slobodno ih ogulite od kore/.Zagrijete maslac sa mlazom ulja pa dodate kockice  jabuke ,smeđi šećer,vanilija  šećer ,cimet i malo soli .Pustite da se sve lagano prodinsta i omekša da se jabuke ubaviju divnim karamelom/to će vam trajati minutu dvije/.Izradite skutu vilicom ili mikserom zajedno sa šećerom u prahu.Vruće jabuke ,prebacite u skute pa sve zajedno dobro promješajte .Pustite da se dodatno rashladi.
Lisnato tijesto raširite/ako nemate razvaljano, razvaljajte na pravokutnik/bilo bi dobro da ovo sve radite na papiru za pečenje biti će vam lakše kasnije za okrenuti štrucu.

Vizualno podijelite uzdužno pravokutnik u tri dijela pa na sredini razrežiti cijelom duljinom prst debele trake ,širina neka bude oko četiri prsta.Po sredini stavite ravnomjerno nadjev ,ne trebate krajeve dirati i povijati samo neka bude nadjev do kraja u jednakoj debljini.
Preklopite nadjev prvo gornjom a potom donjom stranom.Okrenete štrucu to će vam pomoći papir za pečenje ,pažljivo okrenete,

Režite /ja to radim rotolom za pizzu/tako da vam za svako pecivo budu tri trake/možete ako volite manje rezati svaku drugu sličica dolje/.Slažite ih na lim za pečenje na koji ste stavili papir.Zagrijete pećnicu na 180/C
Lagano rastvorite trakice .Premažete peciva lagano razmučenim žumanjkom.Lagano sve poprskate hladnom vodom ,možete i u pećnicu na dno stavite posudicu sa malo vode ,to će omogućiti da se lisnato lijepo razlista.
Gotova peciva izvadite ,pustite da se ohlade  prospite šećerom u prahu.




Servirate uz kavicu.


srijeda, 18. siječnja 2017.

Salata od kupusa i tjestenine

Prava krepka zimska salata sa medenim preljevom i orasi .

Sastojci:

300g naribanog svježeg kupusa

150g tjestenine/po želji

1 libanonski krastavac

1 žlica nasejckanih oraha

50g parmezana na trake/tvrdog sira po ukusu

Preljev:

100ml maslinovog ulja

70ml vinskoga octa

1žličica meda

1/2žličice soli

prstohvat šećera

dva mlinica papra

2 žličice senf/dijoni može i cijelog zrna malo je jači

1 češanj češnjaka /protisnuli

Priprema:

U zdjelu naribate kupus  na fine trake .Tjesteninu koju odaberete skuhate po upustvu na pakovanju ,kad je kuhana procijedite ,properi te hladnom vodom i stavite zajedno sa kupusom.
Krastavac ogulite ,izrežite na pola izvadite špice pa narežite na kocke ,stavite u zdjelu sa kupusom.Isto napravite i sa nasjeckanim orasima.
U zdjelici napravite preljev tako da sve sastojke za preljev izradite metlicama da se poveže u finu emulziju.Prelijete preko salate ,sve fino izmješajte pa ostavite stajati pola sata.Pospete trakicama parmezana.
Servirate kao prilog .

utorak, 17. siječnja 2017.

Quiche od svježeg kupusa i kuhanih jaja




Ovo je malo neobična pita sa kruhastim tijestom od zobenih pahuljica ,svježim kupusom i kuhanim jajima .Pita je divna ,lagana ,nema u sebi puno masnoće.Uživajte u zdravim i sezonskim namirnicama.

Sastojci;/46 osoba

Tijesto:

100g zobenih pahuljica

150g brašna

1/2žličice soli

4žlice vruce vode

1/2praška za pecivo

4žlice čvrstog jurta

4žliće vruće vode

2žlice ulja

Nadjev:

4 jaja/tvrdo kuhana

300g naribanog svježeg kupusa

sol,papar

1/2žličice kopra

1 puna žličica maslaca

80g naribanog sira

2 žlice naribanog parmezana

Preljev:

3 žlice čvrstog jogurta

2žlice kiselog vrhnja 

malo soli

1 jaje


Priprema:

U mikseru na sitno sameljite zobene pahuljice ,stavite u zdjelu zajedno sa brašnom,pecivnim praškom i solju .Promiješate dobro pa dodate ostale mokre sastojke .Izmiješate u tijesto  koje se nelijepi.Ostavite pokriveno stajati desetak minuta.
Tijesto stavite u okrugli kalup za pite negdje 26-28 cm /ako trebate kalup lagano nauljite i po brašnite/Tijesto stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C /10min.
Za to vrijeme otopite maslac u tavi /ja pustim da malo potamni da dobije orašasti okus/dodamo naribani kupus ,posolimo ,poprimi i dodamo kopar ,dinstamo par minuta dok kupus malo ne uvene ,uz miješanje.
Napravite preljev tako da miješate sol,kiselo vrhnje ,jaje i jogurt u glatku smjesu.
Izvadite tijesto iz pećnice ,na tijesto staviti cijeli kupus prospite ga sirom i parmezanom/,možete i ne morate malo promiješati/.Prelijete preljevom ,rasporedite ga po cijeloj površini .Na vrh lagano nabodete polovice kuhanih jaja.
Nastavite peći u zagrijanoj pećnici još10-15 min.Pustite da se pita malo ohladi ,režite na fete tako da na svakoj feti bude polovica jaja.
Servirati uz salatu.


Recept je odavno prepisan u bilježnicu sa jednog ruskog bloga ali da me ubijete više neznam koji je bio .



Comments system

Disqus Shortname