srijeda, 22. srpnja 2020.

Tirokafteri (grčki dip od feta sira) i aromatične palačinke od paprike


Još uvijek smo u grčkom tjednu, aromatične palačinke od maslina i paprike dodatno namirisane bosiljkom uz divan grčki dip od feta sira Tirokafteri, staviti ću vam ovdje lin na recept koji sam objavila prije dosta godina na Coolinarici a i napIsati ću recept dolje/LINK ZA RECEPT/kliknite za recept.

Palačinke:
2 pečene oguljene rog paprike
4-5 crnih maslina bez špica
sol,papar
140g brašna
50 ml mlijeka
3 jaja/M
4-5listova bosiljka

Tirokafteri/dip od feta sira/:

300g feta sira
2 srednje paprike
1 mala ljuta papričica/manje više po ukusu
60ml dobrog maslinovog ulja
101/2žlica svijetlog vinskog octa
sol,papar

Priprema:
Prvo napravite palačinke , izradite mikserom masline i pečenje paprike u glatku pastu dodati sve ostale sastojke ako je prerijetko dodati još malo brašna jer to ovise i o paprici .
Smjesu ostavite stajati 20min.pokrivenu.


Za to vrijeme napravite dip: ispecite i ogulite papriku/bilo bi dobro ako imate mogučnosti da je pečete na roštilju/ ogulite je.U posudu stavite papriku, ljutu papriku, feta sir,pa miksate štapnim mikserom da postane glatko dodati maslinovo ulje i ocat.Izmiksati do kraja, posoliti i popariti po ukusu.
U posudu stavite feta sir ,ljutu papriku,pecenu papriku pa miksajte stapnim miksrom dok sve ne postane glatko.
Dodajte maslinovo ulje i ocat .Izmisajte ,posolite i poparite po zelji.
Pustite da se rashladi i frizider.


Palačinke ispecite tako da namastite lagano tavu sa malo maslinovg ulja, stavljati dvije žlice smjese za jednu palačinku.Peči sa jedne pa druge strane dok se ne ispeku i uhvate finu boju.
Servirati uz dip.











utorak, 21. srpnja 2020.

Parmak kebab

Divno ljetno jelo prepuno mirisa i aroma.Svi koji me prate znaju kako ja volim tursku kuhinju.Osim ovog povća koji sam ja koristila jako je fino i sa balancanama, pa tko voli.

Sastojci:

Meso:

600g mljevenog mesa/po izboru/
sol,papar
3češnja češnjaka
1 veći luk
1crvena paprika
1žličica kumina
1/žličice pul bibera/ljute tucane paprike/
1/2žličice slatke parike
1žličica peršina
1žlićica timijana
1dlgoveđe juhe
1žličica konšerve/koncentrata rajčice
4žlice maslinovog ulja

Povrće:

1 žuta paprika
1crvena paprika
2 češnja češnjaka
1manja žuta tikvica
1manja zelena tikvica
4 srednja krumpira
sol,papar
3 žlice maslinovog ulja

Preljev:1/2dl goveđe juhe, 1žličica koncetrata rajčice, sol
Umak:250 ml gustog jogurta, 1žlica majoneze, sol,papar, češnaka po ukusu

Priprema:
Nerežite povrče na trake.Tikvicama možete baciti spužvastu sredinu i isto narezati na trakice.Krumpir na duge trake.Češnjak sitno nasjeckati.Sve posoliti i poprati.U tavi zagrijati ulje prepržiti kratko  paprike, pred kraj dodati pola češnjaka, isto napraviti i sa tikvicama, povrće će se još jednom peči pa nije potrebano dugo prženje.Krumpir ispecite do kraja.Odložite.


U tavu gdje se peklo povrće stavite meso, pržite ga dok se fino ne preprži, dodati nasjeckani luk, češnjak i papriku.Nastaviti pirajti dok povće ne omekša i fino se spoji sa meso.Dodati začine, sol,papar, koncentrat rajčice i juhu.Nastaviti pirajati dok juha ne ishlapi.
Slažimo.Na pekač stavimo meso cielom površinom u sredini ostavite malo više, složite povrće okolo kao na slici i krumpir.Zagrijete pećnicu na 180C.Prelijete sve dobro izmiješanim preljevom od juhe, koncentrata rajčice i soli.Stavite u pećnicu na 10Min.
Servirati toplo sa umakom od jogurta.

ponedjeljak, 20. srpnja 2020.

Souvlaki ražnjić sa tikvicom i brzo pržena grčka riža sa povrćem


Još uvijek malo grčke kuhinje, stari recept sa coolke malo prerađen i dorađen .Fino ljetno jelo puno mirisa i aroma ljetaJa sam pekla i pileće zabatke i ražnjiće/kod mene ima izbirljivih/cijeli opis kroz recept.Riža je od jučer i prepržena sa povrćem , naknadno zapečena u pećnici sa mesom.Jelo je izvrsno u grčki jogurt i tzaziki umak.Salata po izboru.

Priprema:
Marinada:
Sok od jednog limuna
3češnja naribanog češnjaka ili pola žličice suhog
1žličica soli
1žličica sitno nasjeckanog ružmarina
1žličica suhog origana
1/2 žličice mažurana
1/2žličice mljevenog papra
na vrh noža ljute mljevene paprike
1žličica ljubčac/peršin
3žlice maslinovg ulja
1žlica tople vode

Ostalo:
1 srednja tikvica
1/2 pilećih fileta 
6 zabataka
sol,papar
1 limun
1žlica maslinovog ulja
10 kalamata maslina
par grančica ružmarina
par češnja češnjaka u kori

Pržena grčka riža:
200g kuhane riže
1 manja tikvica
1 paprika
1 rajčica
1 manji luk
2 češnja češnjaka
100g gljiva narezanih na ploške/šampinjoni
sol,papar
korica limuna


Priprema:
Napravite marinadu tako da sve pomiješate da dobijte finu emulziju/prvo naribajte koricu limuna pa ga onda ocijedite/.Pileće zabatke posolite i poparite premažete marinadom.Posložite u zdjelu za pečenje okolo stavite ružarin, češnjak lagano pritisnut u kori, par kriška limuna.Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/25min.

Za to vrijeme lagano potucite pileće filete, pooslite ih lagano i popaprtite, premažete marinadom.Ostavite stajati dok ne prepečete na grill tavi narezane tikvica na dugo,tikvice možete prije pečenja posoliti i premazati sa malo maslinovog ulja.Pecite ih dok omekšaju.
Stavite svaku tikvicu na filet, zarolate.Nabodete na ražnjić, između svakog komada mesa stavite tanko narezanu fetu limuna presavijenu na pola.

Nakon 25 min.zabatke okreniti ako imate marinade možete ih još pokapati, pomakneti ih u stranu i stavite peći ražnjiće.
Za to vrijeme napravite preprženu grčku rižu:U tavi stavite maslinovo ulje, dodate sitno nasjeckani luk i češnjak pirjate par minuta, dodati gljive, nastavite peći dok gljie ne puste vode i malo se zapeku.Dodati rajčicu nasjeckanu cijelu, tikvicu narezanu na fete i papriku, pržiti par minuta da malo tikvica omekša,možda i kraće ako je tikvica puna vode,Posoliti popariti, dodati origano i pola žličice šećera..Posuti sve kuhanom rižom, miješati na jakoj vatri da se riža lagano prepži i upije umak od povrća.

Ražnjiće pećiu pečnici  desetak minuta, okrenuti na drugi stranu i peći još toliko.Nakon 20min.Izvaditi svo meso iz zdjele za pečenje, na dno staviti preprženu rižu, pomiješati sa masnoćom koja se iscjedila od marinade i mesa.Na vrh staviti meso, pustiti deset minuta u ugašenoj pećnici da se sve spoji.Po vrhu možete pousti naribanu koricu limuna i na sitno nasjeckani mladi luk a okolo staviti kalamata masline.

nedjelja, 19. srpnja 2020.

Domaći Gyros




Jako fini recept, sa par caka, za uspješan domaći grčki gyros koji verujte mi nimalo ne zaostaje za onim pravim.Uz gyros servirajte umake i puno povrća za salate.Ostatake gyrosa spremite u hladnjak koristite ga kao fini domaći narezak u sedvičima.

Sastojci:
1kg mesa/dvaput mljeveno miješano/
1 mali crveni luk
5 češnjeva češnjaka
1,5žličica mažurana
1,5žličica origana
1,5ravna žličica soli
1,5ravna žličica nasjeckanog lišća ružamrina
1žličica mljevenog papra
malo ljute paprike/opcionalno

Priprema:
U zdjelu stavite meso.Očistite češnjak i lik pa ga izradite u pastu u multipraktiku.Dodate mješavinu s lukom u meso.Dodate sve začine.Dobro, dobro promiješati možete čak koristii mikser sa nastavcima za tijesto, pa s njim dobro izraditi meso.Ako niste sigurni u slanost, samo odlomite komadić mesa i prepecite na suhoj tavi.Premažite keramičku zdjelu za pečenje/koristite onu manjih dimenzija ja sam koristila 15x20cm/izravnajte meso.
Pecite meso u zagrijanoj pećnici na175C/1h
Gotovo meso izvadite itz posude zamotajte u foliju/prije možete staviti papir za pečenje jer folija nije baš zdrava direktno na meso/




Na meso stavite nekakavu težu tavu ili pladanj a njega stavite težinu otprilike tri konzerve.



















Ostavite stajati pola sata pod težinom.Narežite na tanko oštrim nožem.Servirati sa pita kruhom, umacima tipa humuss, tzaziki, gustim grčkim jogurtom sa češnjakom i sl.



subota, 18. srpnja 2020.

Grčka salata sa mahunama/fažoleti




Jedna fina ljetna salata koju uz preprženi kruh sa češnjakom, može biti cjelovit obrok.

Sastojci:
300gmladih mahuna/fažoleti
150g Feta sira
2zrele rajčice
1zelena ili crvena paprika

Preljev:
3žlice maslinovog ulja
Navrh noža suhog origana
1žličics nasjeckanih peršina
1žlica octa
1/2naribanog češnjaka ili granula
Sol,papar
1žličica vode
1žlilica senfa

Priprema:
Operite i očistite mahune.Narežite ih na manje komade.Zagrijte  slanu vodu u loncu, kad priključak dodati mahune kuhati 3min.samo da malo omekšaju ne smiju se prekuhati, odnah ih ocijediti i ohladiti hladnom vodom.Narezati na kocke rajčicu i papriku, dodati u mahune, promiješati.
U malu staklenku dodati sve sastojke za preljev, dobro izraditi da se stvori emulzija.
Povrće stavite na tanjur za serviranje, pospite smrvljeni Feta sirom, premijere preljevom i ostavite ohladiti u frižider.Prije serviranja još jednom promiješati.





petak, 17. srpnja 2020.

Mini pizzete sa mladim krumpirom i ružmarinom uz dip od kruške


Jako fino vege ljetno jelo .Malo tijesta, malo krumpira, ružmarin i krupna sol te neizostavno maslinovo ulje, mirisna divota za sva čula.Uz ovo jelo super pae dip od kruške ikrastavca.Uživajte!!

Sastojci:

Pizzete:
300g brašna/glatko
1 žličica kvasca/instant
1/2žličice šećera
1/2žličice soli
70ml maslinovog ulja
80ml mlake vode

Ostalo:
dva mlada krumpira sa korom
1žlica lišća ružmarina
krupna sol/ja sam koristila himalajsku

Dip od kruške:
2 žlice majoneze
1/2velike kruške
1komad/10cm krastavac svježi
sol,papar
1žličica dijon senfa
2žlice kiselog vrhnja
1žličica soka od limuna

Priprema:
U zdjelu staviti mlaku vodu, šećer i kvasac, pomiješati rukom ostaviti stajati deset minuta.Dodati ulje , brašno i sol, zamijesiti glatko tijesto.Izručiti ga na radnu plohu miješati rukama par minuta da postane glatko.Tijesto prebaciti u zdjelu, nauljiti ga sa malo maslinovog ulja sa svih strana, pokriti prozirnom folijom, ne smije ulaziti zrak.Ostaviti stajati na toplom mjestu 1h.
Krumpir dobro oprati i osušiti.Narezati na okrugle šnite.
Nadošlo tijesto izvaljati u valjak veličine promjera krupira.Narezati na 15 feta.Formirati svaku fetu u krug staviti na papir za pečenje koji smo stavili na lim za pečenje.U sredinu staviti fetu krupira.Premazati krumpir maslinovim uljem, posuti lišćem ružmarina, te posuti krupnom soli.
Zagrijati pećnicu na 220C/vrući zrak.Staviti pizzete peći nekin 15-20minuta d ne uhvate lijepu boju.
Za to vrijeme napraviti dip: narezat na sitne kockice krastavac i krušku.U zdjelu pomiješati senf, majonezu i vrhnje da se poveže, posoliti i popariti, dodati po ukusus soka od limuna.Držati u frižideru do korištenja.
Izvaditi gotove pizzete servirati sa dipom.

četvrtak, 2. srpnja 2020.

Pužići sa špinatom i sirom



Znam da me nije bilo odavno, jedan vrlo težak period je iza mene, prepun tuge, zauvijek je zaspala moja mama, nadam se da je negdje na divnom mjestu  bez briga, boli i tuge.Hvala vam na pismima i porukama na IG, hvala vam na  divnim riječima i iako niste znali što se dešava, slali ste mi dobru energiju i divne želje.
Jedan divan recept .

Sastojci :

Tijesto:
350g glatkog brašna
prstohvat šećera
150-180ml mlake vode
1ravna žlica kvasca/instant
1/4 žličice soli
1žlic maslinovog ulja

Nadjev:
100g mladog špinata ili naribane tivice
100g grčkog jogurta
2žlice majoneze
125 g mozzarellle
sol,papar
1žličica maslinovog ulja
2žlice ribanog parmezana

Premaz:
2 žlice maslinovg ulja
2žlice nasjeckanog svježeg bosiljka
malo soli

Priprema:
U zdjelu stavite vodu sa kvascem i šećerom, promiješate, ostavite minutu dvije stajati.dodate brašno sa solju, te ulje, sve zajedno promiješati, da se tijesto poveže.Izrućiti na radni stol, izraditi rukama u glatko tijesto, vratiti u zdjelu, lagano premazati maslinovim uljem, pokolpiti folijom da neulazi zrak, ostaviti stajati 40min.na toplom mjesto dok se tijesto ne digne.
U zdjelu pomiješati majonezu, jogurt, narezane listove opranog špinata, naribanu mozzarelu, parmezan, ulje,sol i papar ako želite.
Nasjeckati na sitno bosiljak i češnjak, dodati u maslinovo ulje ostaviti da se marinira do korištenja.






Razvaljati tijesto na veličinu oko 50x25 cm.premazati nadjevom.Zarolati na kratkom dijelu, da rolice budu deblje.Narezati na 18 kom./pužića.
Zagrijati pećnicu na 180C
Premazati pužiće žumanjkom.Peći nekih 25 min ili dok ne dobiju finu boju.Izvaditi premazati maslinovim uljem sa bosiljkom.

nedjelja, 22. prosinca 2019.

Keksići od maslaca

Dobila sam bezbroj upita za ove keksiće pa objavljujem recept.Jednostavni, fini keksići kojih možete ukrasiti po želji, brzo gotovi.
Sastojci:

500g brašna

Prstohvat soli

250g maslaca/sobna temperatura

1/2pecivni prašak

150gšećera

1 šećer vanilija

2jaja

Priprema:

U zdjelu stavite prosijano brašno, sol i pecivni praškom, promješajte.Dodati narezani maslac na kockice i jaja, na brzinu zamijeniti tijesto, nemojte ga puno mučiti jer će kasnije tijesto biti žilavo.ostavite tijesto da odstoji pola sata u frižideru zamoran u prozirnu foliju.
Zagrijete pećnicu na
190c gornja i donja vodilica ili 175c vrući zrak.

Na podlozi za miješanje stavite malo brašna tijesto rastanjite na 2-3mm debljine.Izvlačite oblike po želji.

Na lim za pečenje stavite papir za pečenje po njemu složite keksiće.

Stavite keksiće u pećnicu nekih 10-15min, budite blizu jer moraju ostati svijetli, gotovi su kad se počnu micati po limu

Keksići izvadite, ohladite, ukrasite po želji.Možete spajati dva i dva đemom ili čokoladom.






nedjelja, 24. studenoga 2019.

Budin, rožata sa biskvtom ili nešto treće


Svi ste naravno čuli za flan, budin, rožatu i kolače koji se kuhaju u pećnici, ova je malo ali sasvim malo drugačija jer se u isto vrijeme i kuha i peče, imate divnu kremu od jaja i  naranče i pufasti biskvit od bjelanjaka koji kasnije popije divni karamel umak.Tko voli ovakve biti će oduševljen, ova rožata je česti gosti na mom blagdanskom stolu.Uživajte!!!

Sastojci:

Karamel:

180g šećera

50ml vode

1žličica soka od limuna

prstohvat soli

Krema od jaja:

4 cjiela jaja

400ml mlijeka

1 vanilija šećer

100 ml naranča sok i korica

60g šećera

Biskvit:

2 jaja

1žlica ulja

50g brašna

50g šećera u prahu

1/2žličice soka od limuna

1 žličica šećer vanilije

1žličica gustina

Priprema:

U tavu na vatru stavite šećer. sol, sok od limuna i vodu stavite na laganu vatru da se šećer otopi i postane zlatne boje.Kalup za budin lagano nauljite/pazite to mora biti kalup koji će vam kasnije stati u drugu posudu u koju će te uliti vodu.Preliti karamel cijeli na dno kalupa/.

Za flan/kremu:U zdjelu staviti cijela jaja izraditi ih dobro sa šećerom i šećer vanilijom da budu pjenasta i da se šećer pod prstima otopi, dodati mlijeko  i sok od naranče nastaviti miješati kratko da se poveže.Procijediti cijelu smjesu od jaja par puta kroz fino sito, dodati malo korice naranče, preliti u kalup preko karamela.Ova smjesa je jako rijetka neka vas to ne buni.

Biskvit:Odvojiti žumanjke od bjelanjak.Bjelanjke izraditi zajedno sa prstohvatom soli i šećerom u prahu u čvrsti snijeg.Žumanjke izraditi sa uljem, sokom od limuna i vanilije šećerom.Žumanjke polako dodati bjelancima miješati žlicom.Pomiješati gustin i brašno pa i njega dodati postepeno smjesi od bjelanjka, pomiješati.Prebaciti svu količinu biskvite smjese na kremu, budite pažljivi, zagladiti.


Prebaciti kalup u dublju posudu , posudu do pola napuniti vodom.

Budin peći 1h/160C.Dobro ohladiti , okrenuti na dublji tanjur , tako da biskvit bude prvi odozdo.Uživati uz tučeno slatko vrhnje.

petak, 25. listopada 2019.

Tercine sa češnjakom i peršinom

Ja mislim da ste svi mogli primijetiti kako volim peciva sa češnjakom i peršinom, pogotovo mekana i mirisna kojima nitko na stolu ne može odoljeti, takvo je i ovo divno pecivo sa krumpirom i vrhnjem preliveni maslinovim uljem i lagano posuti sa svježe ribanim parmezanom.Pecivo naravno nije problem napraviti treba malo strpljenja i volje kao sa svim pecivima a rezultata senzacija.Uživajte!!!

Sastojci:


500 g glatkog brašna

15o g kuhanog pasiranog krumpira

2 žličice soli

1 žlica šećera/ravna

1 instant kvasac

2 pune žlice kiselog vrhnja 20%

1/2dl ulja

250ml toplog mlijeka

Premaz:

4-5 žlica maslinovog ulja

prrstohvat soli

2 manja češanja češnjaka

1žlica sitno sjeckanog peršina

oko 50g ribanog parmezana



Priprema:

U zdjelicu stavite maslinovo ulje dodati prstohvat soli te sitno nasjeckani peršin i češnjak.Promiješate i ostavite sa strane da odstoji.
Tijesto:
Skuhati krumpir, ispasirati ga gnječilicom za krumpir da bude glatko, ostaviti da se malo ohladi..U zdjelu za miješanje stavite toplo mlijeko, dodati krumpir, kiselo vrhnje, šećer i kvasac, promiješati, poklopiti, ostaviti deset minuta da se aktivira kvasac.Brašno pomiješati sa solju, dodati u aktivirani kvasac ulje, promiješati te potom dodati postepeno brašno, zamijesiti glatko tijesto koje se ne lijepi po potrebi dodati još brašna.Tijesto izručiti na lagano nabrašnjenu plohu nastaviti miješati da tijesto postane skroz glatko.Vratiti tijesto u posudu, poklopiti prozirnom folijom  i ostaviti 45 min. na toplom mjestu da se udvostruči.
Nadošlo tijesto izručiti na radnu plohu/lagano pobrašnjenu/, podijeliti u 8 dijelova.


Svaki dio razvaljati na veličinu oko pola metra dužine , presaviti.
Zamotati jednu stranu oko druge.

Posložite jednu do druge na lagano nauljeni lim veličine 25x35 cm.Ponavljati postupak dok ne potrošite svo tijesto.Poklopiti čistom krpom pustiti da odstoji na toplom mjestu 20min.
Zagrijati pećnicu na 180C.Premazati kiflice sa malo vode, staviti da se peče u zagrijanoj pećnici nekih 25min.Pet minuta prije kraja, premazati sa pripremljenim češnjakom i maslinovim uljem/možete malo ulja ostaviti da kad je pečeno premažete zbog sjaja/i ribanim parmezanom.Gotove kiflice pustite da se ohlade .Dva dana su mekane.


subota, 12. listopada 2019.

Venerine kocke


Nikako da se trgnem i počnem pisati recepti, kuham i spremam stalno ma i fotografiram ali tako mi je lijeno sjediti i pisati recepte da je to milina .😎😎😎😎Jedan jako fini slatko-kiseli kolač, malo kalorija a vrhunski užitak sa haubom od fine domaće marmelade od marelice i preprženog kokosa, vrlo izdašan kolač.😘😘😘

Sastojci:/lim 35x60 cm

Biskvit:

6 jaja

180g šećera

1 žlica soka od limuna

130g brašna/glatko

prstohvat soli

2 ravne žličice pecivnog praška

Nadjev:

500g krem sira /malo masnog/posnoga

200g kiselog vrhnja 20%

200ml vrhnja za šlag

2 šećera limun-vanilija

2 kesice želatine

1 limuna korica/opcionalno

4-5 žlica šećera u prahu po ukusu

100ml vode /za želatinu


Preljev:

1/2limuna sok

1žličica šećera

100ml vode

Ostalo:

4 žlice marmelade od marelice

100g  kokosa

50g maslaca

Priprema:

Zagrijete maslac na njemu prepržite kokos dok dobije laganu boju, odložiti sa strane da se ohladi.

Tijesto/biskvit:
Zagrijati pećnicu na 170C.Na lim staviti papir za pečenje.
U zdjelu za miješanje staviti jaja i šećer miješati mikserom dok se ne zapjene i uduplaju, dodat sok od limuna.Pecivni prašak pomiješati sa izvaganim brašnom dodati sol.Brašno dodati u smjesu sa jajima, pomiješati drvenom žlicom.Sve izručiti na pripremljen lim, zagladiti, staviti u zagrijanu pećnicu da se peče nekih 20-tak minuta, provjerite nakon 15 min lagano čačkalicom ne bi bilo dobro da se prepeče biskvit i da potamni.Gotovi biskvit ostavite ohladiti.
Biskvit podijeliti u dva dijela./poprečno.Napraviti preljev tako da pomiješate sve sastojke, biskvit navlažiti lagano služeći se četkicama za kolače.
Napraviti nadjev.Namočiti želatinu ako koristite ali najbolje je pročitati upustvo na kesici.U zdjeli izmiješati šlag u čvrstu smjesu, dodati sir i  kiselim vrhnjem, dodati vanilija šećer sa limunom, koricu limuna.Želatinu otopiti u toploj vodi dodati u smjesu sa sirom.Izmiješati sve mikserom da se dobro pomiješao.
U kalup dimenzija 18X20cm stavite polovicu biskvita prelite svu količinu sira, zagladiti dodati na vrh drugi dio biskvita, pritisnuti da se zalijepi.

Marmeladu od marelice zagrijati da se malo opusti premazati  po vrhu biskvita, posuti preprženi kokosom.Staviti u frižider na 2h da se dobro stisne.

Izrezati na kocke.

nedjelja, 29. rujna 2019.

Kruh sa kefitom bez kvasca

Obožavam ovaj brzi kruhić , na coolinarici vrlo sličan recept samo obogaćen maslinama i začinskim bilje ovaj put fin i zdrav kruhić bez ikakvih dodataka.Inače ovaj kruh vam je dva dana vrlo fin i mekan.Kombinacije brašna su beskrajne.

Sastojci:

200g pirovog brašna

200g ječmenog brašna

1žlica maslinovog ulja

150ml mineralne vode

150ml kefira

1žličica soli

1žličica sode bikarbone

1 žličica chia sjemenki

1 žličica sjemenki lana

Priprema:

U zdjelu stavite kefir i mineralnu vodu,maslinovo ulje, dodati sol, promiješati.Obje vrste brašna pomiješati u zdjeli zajedno sa sodom bikarbonom sjemenkama lana i chie.

Dodati mješavinu brašna u smjesu sa kefirom sve promiješati žlicom.

Staviti peči u pekač za kruh.Možete staviti u pekač papir za pečenje.
Zagrijati pećnicu na 200C.
Kruh prvo peći 20 min. potom smanjiti vatru na 180C i nastaviti peći još 25min.

Isprobati čačkalicom dali je kruh gotov ako je pečen izvadite ga u čistu krpu i pustite da se do kraja ohladi.



utorak, 24. rujna 2019.

Lazanja pizza

Nešto fino, tijesto, pizza kako vam to zvuči???🙈🙉🙊Dakle, starinska sicilijanska pizza, preklopljena više puta da se dobiju ovako fini lazanja redovi😃😃, uživati  će te u svakom ugrizu ako ste naravno ljubitelji ovakvih stvari.Pizza je pečena na pizza kamenu tasty.hr a možete je pronaći u Tika.hr .shopu/samo kliknite na link i pokušajte odoliti tim divnim stvarima/ usput trenutno je kamen snižen pa ugrabite akciju😘😘.Evo i sami možete vidjeti da pizza izgleda kao iz krušne peći.


Sastojci:

Tijesto:

200g glatkog brašna/možda će trebati malo više/

200g oštrog brašna

60ml djevičanskog maslinovo ulja

1žličica soli

1/2žličice šećera

120ml tople vode

Nadjev:

100g ribanog sira 

150g fine šunke

150g sira jačeg okusa narezanog na šnite

150g mozzarelle

50g parmezana ribanog

po želji pečene fete tikvica ili patliđan

150ml umaka od rajčica

sol

Priprema:

Tijesto:u zdjelu stavite mlaku vodu, šećer i kvasac, pokrite i ostavite stajati desetak minuta da se kvasac aktivira.Dodati ulje i uz miješanje sol pomiješanu sa obje vrste brašna.Miješati da se sve poveže, izručiti na radni stol pa nastaviti na pobrašnjenom stolu dok tijesto ne postane glatko.
Tijesto prebaciti u lagano nauljeni sud, pokriti prozirnom folijom, ostaviti da se diže na toplom mjestu 1h.Ja obično napravim tijesto ujutro, stavim ga u kesu za zamrzavanje, zatvorim široko da ne ulazi zrak i ostavim u frižideru do ručka.

Nadošlo tijesto podijeliti na dva dijela.Svaki dio razvaljati na tanko/naravno ne pretanko kao za pite/
Premazati sa umakom od rajčice/zapamtite imate dvije štruce/
Prospite origanom, pokapati žlicom maslinovo ulja, Posuti sa parmezanom.
Poslažete šunku pa želji možete staviti ribanu tikvicu ili prepečene šnite tikvice ili balancane.
Posložite šunku, prospite ribanim sirom i mozarellom.
Motamo, prvo presa vinemo tijesto do pola sa šire strane sa jedne i druge strane, sad obje strane premažete umakom od rajčice i po njima poslažete sir na fete.
Preklopite sa donje i gornje strane opet do pola.a onda opet preklopite da se spoji.

Ponovite postupak sa ostatkom tijesta.

Zagrijete kamen za pečenje pizze  nekih pola sata na najjačoj temperaturi.Stavite štruce na kamen/lakše će vam biti ako tijesto držite na papiru za pečenje/ pecite na najjače nekih 10 minuta, smanjite vatru na 180C pa nastavite peči još 20 min - pola sata.

ponedjeljak, 16. rujna 2019.

Rolat od bundeve

Kad sam prije jako puno godina probala ovaj recept od Tee oduševila sam se i od tada prvi znak jeseni i prve bundeve u dućanu odu u ovaj rolat.Vrlo jednostavan u pripremi, brzo gotov , fin i aromatičan iznenaditi će svako nepce svojim okusom.Za aromu možete koristiti gotovu aromom za medenjake ili pak kombinirati sami .

Sastojci:

Biskvit:

200g skuhane i pasirane bundeve

230g brašna/glatko 

3 jaja/L/ veća moraju biti

170g smeđeg šećera

1/4 žličice soli

1/2žličice praška za pecivo

1/2 žličice sode bikarbome

1/4 žličice mljevenog đumbira

1/4 žličice cimeta

1/4 žličice mljevenog muškatnog oraščića

1žličica vanilija šećera

1/4 žličice mljevenog klinčića

Nadjev:

250g sirnog namaza po ukusu/vindija, dukat, belje i sl.

100g omekšalo maslaca

oko 120-150g šećera u prahu/po ukusu

1 vanilija šećer

Šećer u prahu za posuti roladu

Postupak:

Skuhati očišćenu i narezanu bundevu/ja je narežem na kockice i deset minuta skuham u malo posoljnoj vodi/Kuhanu ocijediti i ispasirati vilicom , ostaviti da se malo ohladi.
Za to vrijeme izraditi jaja sa šećerom i vanilija šećerom, da se dobro zapjene i da se šećer otopi.U zdjelu sa strane staviti brašno, sol, sodu bikarbonu, pecivni prašak i sve začine, izmiješati.

Suhe sastojke staviti u sito, prosijati lagano na smjesu sa jajima, izmiješati drvenom žlicom da se sve poveže u glatku smjesu.
Na lim za pečenje /25x40/ili onaj najveći iz pećnici na njega staviti papir za pečenje, izliti smjesu, izgladiti.Peći u zagrijanoj pečenici na 180C/10min.
Izvaditi ga iz pećnice, posuti lagano šećer u prahu po tijestu , potom ga zarolati po kraćoj strani.Ostaviti da se tako zarolan ohladi.

Za kremu pomiješati sve sastojke.Ohlađeni biskvit odrolati,skinuti papir za pečenje,  premazati u jednakom sloju kremom, zarolati.Staviti u alu-foliju, ostaviti sat vremena u frižideru da se stisne.

Rezati na fete.Do upotrebe držati u frižideru.











Comments system

Disqus Shortname