srijeda, 16. ožujka 2016.

Piletina sa orasima i gljivama

Kineska kuhinja
4 osobe


Ako volite kinesku kuhinju obožavati će te ovo jednostavno i fino jelo.Napomene za začine u receptu.



Sastojci:

400g piletine/fileti

1/2žličioce začina 5 blaga


Umak:

2žličice gustina

2žlice soja umaka

2žlice oyster umaka

2žličice smeđeg šećera

1žličica ulja sezama

Ostalo:

3žlice ulja/najbolje kikiriki/

75 g oraha

6 kom mladog luka

150g fažoleta/mahune/može i grašak

450g miješanih gljiva/shiitake,wood ears gljiva,šampnjoni.bukavače ,vrganja i sl.

200g bambus izdanaka





Začin 5blaga :/mješavina


1žličica sečuanskog papra

1žličica zvjezdastog anisa/mljeven

1žličica anisa/sjemenke

1/2žličice sušenog češnjaka

1/2žličice cimeta

4 klinčića

1/2žličice soli

1/4 žličice bijelog papra

Sve sastojke stavite u mužar i dobro istucite avanom da se sve poveže u fini prah.


Priprema:

Operite i osušiti pileća prsa narežite ih na trakice i začinite začinom 5 blaga .Nasjeckajte orahe na krupno.Operite i narežite mahune na kose trake ili na manje komade.Nasjeckajte  mladi luk ,gljive ,ocijedite bambusove izdanke
Napravite umak:Promiješate u posudi soja umak sa gustinom da dobijete glatku smjesu.Dodate 125 ml vode,oyster umak,smeđi šećer i ulje od sezama.Odložite pripremljen umak dok ne ispržite povrće.
Povrće:zagrijete ulje u woku dodate orahe pa pržite 30 sekundi pustite ih da samo malo promijene boju i aromatiziraju ulje  /izvadite ih.Dodate piletinu ,pržite2-3minute dok piletina ne promijeni boju i ispeče se/izvadite na toplo.Dodate gljive ,mladi luk ,mahune ili grašak,bambus izdanke,pržite cesto miješajući 3 minute ,izvadite na toplo.U wok dodate umak pustite da prokuha i da se lagano zgusne pa vratite piletinu i povrće .
Pustite da sve prokuha promiješajte da se sve poveže.Po želji dodatno posolite i poparite.
Servirate toplo uz kuhanu rižu.
Napomena:

S obzirom da znam da je teško pronaći sve sastojke za kinesku kuhinju evo par savjeta:
Oyster umak možete zamijeniti soja umakom
Mahune možete zamijeniti graškom
Bambusove izdanke ribanim kupusom ili lisnatim celerom
Ako koristite sušene gljive potrebno ih je deset minuta namočiti u vrućoj vodi ,u tom slučaju umjesto vode u receptu koristite  vodu d gljiva /samo je prije toga ocijedite/.




utorak, 15. ožujka 2016.

Juha od bulgura i paprike/Bulgur çorbası

Sastojci

  4 osobe








Properite bulgur tekucom vodom,Odlozite,
Sitno nasjeckajte papriku i kuk.
Zagrijte ulje u loncu dodajte sitno nasjeckani luk pa kratko prodinstajte dodajte nasjeckanu papriku nastavite dinstati dok sve malo ne omeksa.Dodajte bulgur malo ga promijesajte sa povrcem .Pospite sve brasnom ,promijesajte.
Stavite koncentrat rajcice pa sve podlijte temeljcem po ukusu.
Kuhajte  15 min.
Posolite ,poparite .
Servirajte vruce posuto persinom





četvrtak, 10. ožujka 2016.

Lepezasta pileća prsa

Lepezasta pileća  prsa

600g pilećih prsa bez kože na kosti

1 crvena rog paprika

Preljev:


1žlica majoneze light

1 žlica kečapa

1 žlica grčkog gustog jogurta

1/2žličice suhog timijana/origano

1 sitno nasjeckani/protisnuti češnjak/1 ravna žličica suhog

sol,papar



 1 Cesto cete naci pileca prsa na kosti, na akciji no,svih ih obično odvoje od kosti i koriste kao fileti ili za juhu .

Ovo je način da ih napravite stvarnom gurmanskom poslasticom ,da budu mekana i sočna i da se ne sramite servirati ih kao fino  pečenje za goste.
Prsa su fina,mekana i sočna i kad se ohlade ja sam svoje ostatke od stavila sutra dan u sendvič sa salatom ,jako su fina.

2 .Operite i osušite prsa.Narežite ih na 5-6 mjesta ukoso da napravite đepice.Operite i narežite papriku na trak.U svaki depic stavite komad paprike.
Zagrijte pećnicu na 200C.

3.U zdjelici pomjesajte sastojke za premaz.
Premazite bogato prsa.Ostavite malo premaza za kasnije.
Stavite prsa u dublju posudu za pecenje ,stavite foliju i poklopac ako imate.Ostavite da se peku 30 min.
Nakon 30min.smanjite temperaturu na 180C.Odklopite piletinu ,premazite je sa ostakom preljevea nastavite peci jos 15.Min.

Gotova ,fino zapecena prsa izvadite iz pecnice ,Pokrijte siroko folijom i ostavite deset minuta prije rezanja da se odmore.

Comments system

Disqus Shortname