Jedan jako fini bezmesni ručak koji će donijeti sunce u vaš dom i srce. Divna dekorativna pita, nemojte preskoči dok je sezona šoaroga.Mi doma stvarno volimo ovakve stvari pa i na coolinarici imam niz tarova sa šparogama a i sa drugim povrćem u jako puno verzija.
Sastojci:
Tijesto:
300g glatkog brašna
1/2 žličice šećera
1/2žlice instant kvasca
1/2žlice instant kvasca
1 ravna žličica soli
1 žlica ribanog parmezan
150ml tople vode
50g maslaca
Nadjev:
400g skute /svježi sir
1kuhani bjelanjak narezan na sitno
2 jaja
sol,papar
1 mladi luk/kapulica/malo veći
300g šparoga
2žlice maslinovog ulja
2 žlice ribanog parmezana
Dekoracija:
vrhovi šparoga , jedan žumanjak
Priprema:
Prvo tijesto:
U zdjelu stavite toplu vodu, šećer,kvasac promiješati, maslac, parmezan, postepeno dodavati brašno i solo dok ne dobite glatko tijesto.Izradite ga na radnom stolu da bude glatko.Poklopite prozirni+om folijom i ostavite na toplom mjestu nekih 45 minuta.Skuhati jaje da bude utvrdo.Odvojite kuhani žumanjak od bjelanjak.
Za to vrijeme operite šparoge, maknete im donji zadebljani dio,U tavi zagrite maslinovo ulje pa prepržite 5 minuta šparoge, da malo smekšaju, posolite ih i poparite.U zdjeli pomiješate ricottu sa solju, paprom, nasjekcanim kuhanim bjelanjkom, parmezanom i jajima.Dodati nasjeckani mladi luk.
Šparoge izaberete malo deblje pa ih izrežete na pola/za dekoraciju/, ostatak nasjeckate, dodate u sir, pomiješate da se spoji.
Nadošlo tijesto razvaljate na oko 35 cm širine.Ja to odmah radim na papiru za pečenje .Tijesto prebacite na lim za pečenje.