četvrtak, 23. ožujka 2017.

Ossobuco sa pireom od bosiljka

Ossobuco ili šuplja kost je ustvari koljenica /goveđa ,teleća ,pureća /narezana na fete/šnite otprilike  dva prsta debele.Sav čar ovog jela je u gustom ,kompleksnom,aromatičnom umaku i finom mekanom mesu , pravi gurmani na kraju jela posišu moždinu iz sredine kosti barem ono što se nije otopilo u divan umak.Jelo je krepko i zimsko .Pire je fini i daje dobar balans između teškog i jakog umaka i osvježavajućeg bosiljka .Uživajte!!!


Sastojci:/6 osoba

2 kg goveđe koljenice narezane na fete

2 luka

4 češanja češnjaka

2 srednje mrkve

2 crvena paprika/rog

1žličica koncentrata rajčice

3-4 grančice timijana

1žlica nasjeckanog lišća peršina

sol,papar

4 žlice maslinovog ulja 

300ml bijelog vina

600ml/možda će trebati i više/dobrog goveđeg temeljca

na vrh noža mljevene ljute paprike

sol,svježe mljeveni papar

Pire:

5-6 velikih krumpira

1žlica /ravna/maslaca

sol,papar

5-6listova bosiljka

Priprema:

Operite i osušite meso.Posolite ga i popaprite .U lonac/koristite veći lonac debljeg dna u kojeg će te kasnije nastaviti kuhati /zagrijete maslinovo ulje/ne morate koristite sve koliko sam napisala ako vam bude kasnije trebalo za povrće.Povrće operite i nasjckajte na kockice.Odložite do korištenja.
Na zagrijanom ulju prepržite sa obje strane meso .Izvadite ostavite na toplom mjestu pokloplljeno dok ostalo ne dovršite .U lonac dodate po potrebi još ulja  ,stavite cijelu količinu luka i češnjaka, dinstate na laganoj vatri dok luk ne omekša i fino se preprži to je vrlo važno i za kasnije za umak /vjeruj te mi nitko ne voli kuhani luk u umaku /ako želite ubrzati dinstanje lagano posolite luk to će omogućiti da vlaga brže izađe iz njega i na taj način se luk brže zdinsta i uvene .Dodate nasjeckanu papriku i mrkvu kad ste ih lagano prepržili dodate koncetrat rajčice ,povećate vatru na najjače pa poslijete sve temeljce,miješate strugajući po dnu lonca da se dignu sve divote i zapečeni dijelovi to će dati ekstra aromu umaku.

Kad je vino prokuha i kad se izgubi intezivni miris alkohola i kiseline dodate, meso, temeljac ,začine/timijan odvojite od grančice listove/.Pustite da prokuha, posolite i poparite,kad je prokuha smanjite vatru ,poklopite i zatvoreno kuhate 1,5h ili do se meso ne počne odvajati od kosti .Pazite da stalno meso bude pokriveno tekućinom pa po potrebi dodate još temeljca ili vode.

Kad meso bude pri kraju skuhate krumpir.Ispasirate ga pasirkom za krumpir/nemojte koristiti mikser jer će te dobiti gumastu masu/uz dodatak maslaca i vrućeg mlijeka /koliko god vam treba da dobijete finu kremastu strukturu/Na kraju dodate sitno nasjeckani bosiljk te soli i papra po ukusu.



4 komentara:

  1. Ima citav mesec kako po mesarama uzaludno trazim upravo ovaj komad mesa: govedju ili bar junecu kolenicu, i NEMA! Mos' misliti... Pocela sam da sanjam ovaj Ossobuco, toliko mi se jede, a onda se on pojavi kod tebe, ima neka tajna veza, ima, ima...

    OdgovoriIzbriši
  2. hehheh cudno je to, jakooo cudno ,morat cu se osvjcat preko ramena, hehehheh.Ossobucco ima kod nas i u mesnicama /oni ti ga izrežu pilom/ali ima i pakiranih ,sa goveđim je teže ih naći ali juneće uvijek ima i purece ,hvala ti mila na komentaru nadams e da ces pronaci ,veliki ti ljubac letiii.-)))

    OdgovoriIzbriši
  3. Lulacc moj i ja isto uvik je lipi toč od togaa,pozz milaaa

    OdgovoriIzbriši

Comments system

Disqus Shortname