Sad me jedna korisnica podsjetila na ove divne kofte pa da stavim ovaj recept i ovdje/evo link za recept na coolki/ inače jedan od dražih mojih recepata, ovo je original turska inačica nadjevena finim kuhanim povrćem.Uživajte!!!Jelo je fino i izdašno!!
Sastojci:
300g mljevenog mesa/junetina/
1 mala glavica luka
1//2žličice kumina
1/2žličice zataar
2 žlice krušnih mrvica/količina po potrebi/
sol,papar
Podloga:
1žlica koncentrata rajčice/ajvar
100ml vode
Nadjev:
50g graška
sol,papar
1 srednji krumpir
1 mrkva
1 žlica maslaca
Preljev:
1žlica ,maslaca
100g sira/naribana
1žlica brašna
100ml mlijeka
sol,papar
Priprema:
Zattar možete je majčina dušica sa sezamom možete je zamijeniti samo majčinom dušicom.
Meso pomiješate sa naribanim lukom i češnjakom, dodate kumin, zatarr, sol,papar te dovoljno krušnih mrvica da dobijete finu smjesu.Napravite podlogu tako da dobro promiješate koncentrat rajčice i vodu sa malo šećera, soli i papra.Stavite na dno zdjele za pečenje.Napravite male kuglice od mesa/6 komada/pa svaku kuglicu formirate u posudu.Složite na dno zdjele sa pripremljenom podlogom.
krumpir i mrkvu ogulite narežite na kockice pa skuhate u slanoj vodi pred kraj dodate grašak, ocijedite skuhano povrće začinite solju paprom i maslacem, pa nadjenete meso.
Pokrijete folijom pa stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/30 min.
Za to vrijeme napravite preljev tako da zagrijete maslac pa dodate brašno, promiješate, posolite, paprite , dodate mlijeko, pustite da se zgusne.
Izvadite meso, prelijete po mesu i nadjeve preljev.Prospite sirom, pa nastavite peći još peći nekih 15 min ili dok se sve fino ne ispeče i dobije finu boju.
Servirati toplo uz ocijeđeni umak.