petak, 6. listopada 2017.

Piccatine sa teletinom i povrćem

Fine teleće šnicle u baršunastom umaku od paprike i povrća još jedno brzo i okusima puno jelo, servirano uz mlade čimulice na pari/izdanci kupusa/.

Priprema:

800g telećih šnicli

1 roga paprika

1 mrkva

1 luk

1 češanj češnjaka

400ml nasjeckane rajčice

1/2 žličice šećera

sol,papar

2žličice brašna

50ml bijelog vina /temeljca ako nemate/

1/4žličice ljute paprike

4 grančice timijana

3-4 žlice maslinovog ulja


Priprema:

Teleće šnicle potucite batićem za meso, posolite ih i popaprite,Brašno stavite na tanjur pa i njega posolite i po paprite .Uvaljajte šnicle u brašne, otresite višak,.Zagrijete ulje u tavi/pola količine maslinovog ulja/ pa prepržite šnicle sa jedne i druge strane po minutu/nemojte pretrpavati tavu da vam se šnicle ne počnu kuhati umjesto da vas se uprže, naprosto ponavljate postupak dok sve šnicle ne ispečete/Gotove šnicle izvadite na tanjur.Tavu prelite sa bijelim vinom , drvenom žlicom maknete sve zapečene divote sa tave/to će dodati točku na i vašem umaku/prelijete umak po mesu, pokrite folijom.
Operite povrće, ogulite mrkvu pa je narežite na trakice, narežite na trakicu rog papriku, narežite crveni luk, prisnite češnjak nožem.U tavu stavite ostatak maslinovog ulja pa stavite pritisnuti češnjak, nakrivite tavu pa pustite da se lagano češnjak prži da bi aromatizirao ulje, izvadite ga, dodate luk, dinstate da uvene, potom papriku i mrkvu izdinstate par minuta.

Dodate rajčicu pustite da kuha desetak minuta pa dodate timijan, sol, papar, ljutu papriku, šećer, neka kuha još par minuta, da se sve ukuha a potom dodate meso sa umakom.Kuhate još par minuta da se sve spoji u divan gusti umak.
 Servirati uz kuhano povrće/ja to tako radim/ili uz tjesteninu, rižu i sl.



utorak, 3. listopada 2017.

"Soufflé" sa punjenim vege paprikama

Fensi naziv za jednostavno, lagano vage jelo, pečene paprike nadjevene krumpirom i mrkvom u divnom nabujku od jaja.Uživajte uz finu salatu neka bude puna povrća.

Sastojci:

6 velikih lijepih rog paprika

6 lijepih krumpira

3 stabljike celera

2-3 češanja češnjaka/ako volite ukus/

4 mrkve

4-5 žlica maslinovog ulja

2žličice nasjeckanog lišća ružmarina

sol,papar

Preljev:

400ml mlijeka

3 jaja

sol,papar

2žlice brašna

Priprema:

Skuhate oguljeni i narezani krumpir u slanoj vodi da omekša.
Operite paprike pa ih cijele stavite peči na papir za pečenje na 200C/20 min ili dok ne potamne i dobiju finu boju.Zamotate paprike u taj isti papir u kojem su se pekle pa ostavite da se upare i ohlade te ih ogulite.
Prepolovite oguljene paprike pa izvadite sjemenke, ostavite peteljku.
Pripremite nadjev:Na malo maslinovog ulja ulja stavite naribanu mrkvu i na stino nasjeckani celer, pirjate dok ne omekša a potom dodate češnjak/sitno nasjeckan ili protisnut/, pustite da dobro zamiriše a potom staviti cijeli krumpir , dodate 4 žlice maslinovog ulja/možete i više ako je krumpir suh/miješate i gnječite krumpir zajedno sa povrćem i češnjaka da se sve poveže, obavezno isprobate pa dodatno posolite i poparite.Maknete sa starne pa pustite da se malo ohladi da možete nadjenuti paprike.
Paprike nadjenete nadjevom, neka bude dobro nadjeveno/možete prije podijeliti nadjev na onoliko paprika koliko ste ispekli.Nauljite keramički pekač pa posložite paprike.Ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Sastojke za preljev:dakle mlijeko, brašno, sol, papar i jaja dobro izradite pa prospete preko paprike.Peci na 180C/40min ili dok tijesto ne nabuja i lijepo se zapeče.

ponedjeljak, 2. listopada 2017.

Kotleti na šalši

Jednostavni zapečeni kotleti na šalši iz pećnice, još jedno brzo jelo kad nemate puno vremena za razna ukuhavanja.Ostaci ljetne kužine/kuhinje, pogodni za podgrijavanje/nama je to važno s obzirom da svatko jede u svoje vrijeme, jer nam je tjedni ritam  vrlo različit. Uživajte !!

Sastojci:

6-7 svinjskih ii telećih kotleta

sol,papar

1/2žličice origana

maslinovo ulje

Šalša:

500 g oguljenih nasjeckanih rajčica/zrele/pelate

1ravna žličica šećera

1/2žličice sol

1/2žličice timijana

1/2 žličice pecivnog praška

1žlica maslinovog ulja

papar

1veći češanj češnjaka/naribani

Ostalo:

100g finog naribanog sira/gauda zrela


Priprema:

Operite kotlete pa ih osušite papirom za pečenje.Premažete maslinovim ulje , posolite ih i poparite te prospite origanom.Odložite da se sve marinira.
Napravite šalšu :na maslinovo ulje stavite nasjeckane oguljene rajčice dodati sve ostale začine, pustiti da kuha desetak minuta.Isprobati pa doraditi okus po želji.Preliti cijelu količinu u keramički
pekač/paziti pekač mora biti dovoljnoo velik, da stanu svi kotleti u jednom sloju.Kotlete prepecite u tavi sa zagrijanim maslinovim uljem sa obje strane da se fino karameliziraju i ispeku.Stavite ih u keramički pekač na šalšu.Okrenete jednom kotlete da se premažu fino šalšom.Prospite ribanim sirom i timijanom.
Kotlete pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/30 min.


nedjelja, 1. listopada 2017.

Mirisni krumpir iz pek-papira


Koliko vas se samo puta dogodi da iz vreće krumpira od brzine ili lijenosti/ vadite uvijek one najveće krumpire a onda na dnu ostanu oni sramci maleni krumpiri sa kojima ne znate što bi, e pa ovo je taj recept, divni mali krumpiri pečeni u pek papiru /papiru za pečenje/sa cijelim češnjakom ii aromatičnim bilje/ divota kojoj neće moći odoljeti.Nakon pečenje krumpir stisnete vilicom pa po njemu razmažete istisnuti češanj pečenog  češnjaka.Uživajte u jendostavnom mediteranskom jelu.

Sastojci:

3 grančice ružmarina

4-5 grančica timijana

4-5 češanj češnjaka sa korom

1/2žlice krupne soli/više manje po ukusu/

4 žlice maslinovog ulja

1 list papira za pečenje



Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180C.
Operete krumpir u kori, osušite ga kuhinjskim papirom.Stavite papir na lim za pečenje, stavite krumpir, polijete sve maslinovim uljem/ja ne štedim jako ga volim/posolite, stavite oprano svježe začinsko bilje, fino rukama promiješate.Okolo stavite razdvojene češanje češnjaka u kori.Složite papir oko krumpira potom ga okrenete da spoj bude odozdo/pazite da krumpir bude ušuškan u papir tako da ne pretjerujete u količinama ako vam treba veća količina podijelite u dva dijela/napravite dva zamotuljka/ pa pecite na najvećem limu iz pećnice.

Pecite u zagrijanoj pećnici 40-45 min nakon toga otvorite papir pa pustite još deset minuta da se sve zapeče.
Gotovi krumpir lagano rastvorite vilicom pa na svaki stavite malo istisnutog pečenog češnjaka on će postati jako sladak i kremast.Servirati kao prilog ili uz salatu kao cjelovito jelo.

petak, 29. rujna 2017.

Gljive alla carbonara

Divni šampinjoni nadjeveni nadjevom alla carbonara, moram priznati da sam ovdje malo se pomakla od klasičnog carbonara umaka jer sam dodala malo vrhnja, no istina je da je vrlo važno ne pretjerati vrhnjem, žumanjak u tom slučaju možete ili ne morate dodati.Jelo mogu jesti i vegetarijanci , pancetu mogu zamijeniti dimljenim sirom.

Sastojci:

500g većih šampinjona

Umak:


70-80 g narezane pancete/suhe/

1 češanje češnjaka

1 žličica nasjeckanog peršina

70ml vrhnje za kuhanje

stapke od šampinjona

na vrh noža mljevenog muškatnog oraščića

sol,papar/ja stavim dosta papra to mi paše u carbonari/

1/4žličice maslaca+mlaz maslinovog ulja


Priprema:

Odvojite stapke od klobuka, sve očistite.Stapke nasjeckate na sitno, klobuke stavite na zagrijanu tavu sa malo maslinovog ulja.Prepržite prvo na par minuta na klobuk da se zazlati, zatim  gljive okrenuti na unutarnju stranu/pazite na tekućinu  da vas  ne bi poprskalo.Odložite gljive na tanjur za seviranje.

U istu tavu stavite maslaca i mlaz maslinovog ulja pa dodate nasjeckanu pancetu, neka se zazlati i pusti masnoću/vegetarijanci neka preskoce  ovaj dio te dodaju sir nakon vrhnja/ potom dodati stapke, pirjate kratko da puste vode, dodate nasjekcani češnjak, nastavite pirjati a potom dodate vrhnje, žumanjak, začine, pustite da se sve kuha na laganoj vatri dok se ne zgusne.Maknete sa vatre.
Klobuke nadjenete smjesom.Na vrh stavite malo naribanog parmezana/ako želite/.
Servirati toplo ili hladno .Možete servirati na salati, sa salatom kao predjelo, kao prilog nekakvim vege popečcima.


utorak, 26. rujna 2017.

Jagerschnitzel

Još jedan klasik njemačke kuhinje, jednostavno jelo.Postoji par caka u pohanju koji ovom jednostavnom jelu daju onaj fini šmek.


Sastojci:


10-tak šnicli/svinjetina a može i piletina/

sol,papar


Pohanje:

5-6žlica krušnih mrvica

sol,papar

3-4 jaja

1žličica češnjaka u prahu

3-4 žlice brašna

1žličica ulja

Jeger umak:

500g šampinjon

450ml goveđeg temeljca

100ml finog crnog vina

2 ravne žlice brašna

60ml vrhnja za kuhanje/može i kiselo vrhnje/ja stavim pola pola/pola mlijeka pola vrhnja /

sol,papar

Ostalo:


par žlica ulja

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 200C

Šnicle operite, osušite i lagano ih potucite batićem za meso.Pripremite sve za pohanju, jaja izradite zajedno sa solju paprom i malo ulja/budite lagani sa solju/, mrvice savite u drugu zdjelu te u njih stavite češnjak/1/2žličice/, isto tako dodate malo soli, brašnu isto tako dodate sol i ostatak češnjaka, promiješate.Meso stavite prvo u brašno/otresite višak/ a potom u jaje i mrvice.
Iako pravilo kaže da tada šnicle idu u duboku masnoću/kombinaciju maslaca i ulja/ja ipak to radim u pećnici:papir za pečenje stavite na lim, nauljite ga sa 3 žlice ulja /rasporedite masnoću/pa složite pohano meso.


Pecite meso negdje 20 min .Za to vrijeme napravite umak: u tavu stavite maslac/1žličicu/i jednu žlicu ulja, prepržite sitno nasjeckani luk dok ne omekša, pa dodate nasjeckane gljive, pirjate dok gljive ne puste vodu i lagano se preprže, dodati brašno, izmiješati, podliti sve vinom i temeljcem, pustiti da prokuha i da se zgusne, dodati vrhnje za kuhanje,/ onoliko koliko je je potrebno ili kombinaciju vrhnja za kuhanje i mlijeka/ umak ne smije biti pregust ni prerijedak a ne smije ni dominirati ,vrhnje  je tu samo za kremoznost i svilekastos umaka nemojte prekrivati okus gljiva sa vrhnjem.




Šnicle izvadite na tanjure po svakom prelite sa  malo umaka,
servirati uz špecle, rižu ,tjesteninu, njoke i sl.
Salata je neizbježna.




ponedjeljak, 25. rujna 2017.

Bavarske kremaste jabuke

Jedan vrlo fini kolač , jabuke, orasi, cimet, kad se sve to spoji nastaje prava jesenska rapsodija,a mirisi morati će te sami isprobati .Recept je iz jedne stare Lise.

Sastojci:

Podloga/biskvit/22cm:

125g mljevenih oraha

120g šećera

150g maslaca

1 vanilija šećer

1/2žličice cimeta

3jaja

50g brašna

2 žličice pecivnog praška

prstohvat soli

Krema od jabuke:


800g slatko-kiselih jabuka

100g šećera

1 vanilija šećer

2žlice/pune/pudinga od vanilije/gustin

1/2 limun sok

2 jaja

Ostalo:

3-4 žlice soka od jabuke

250ml vrhnja za šlag

1-2žlice kakaa

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite maslac sobne temperature/ako ste ga zaboravili izvaditi iz frižidera naribate ga na ribežu odmah će popustiti/dodate šećer/obje vrste/nastavite miješati da se spoji i maslac zapjeni.Zagrijete pećnicu na 170C.
U smjesu od maslaca dodate jedno po jedno jaje iza svakog jaja dugo miješate da se spoji, dodate brašno pomiješamo sa solju i pecivnim praškom te mljevene orahe i cimet, nastavite miješati.Prelite smjesu u okrugli kalup za torte/može i neki po vašoj želji, nemojte ga zaboraviti zamastiti/izravnate, stavite peči nekih 25-30min/provjerite čačkalicom/.Izvadite pečeni biskvit lagano ga nakapate sokom od jabuka, pustite da se malo ohladi/nemojte skidati obruč od kalupa/.




Za to vrijeme ogulite i naribate jabuke, stavite u lonac za kuhanje pa dodate dva cijela jaja, šećer, vanilija šećer, sok od limuna i dvije žlice pudinga, stavite na vatru , kuhate sve skupa miješajući da se zgusne.Prelite kremu na biskvit, zagladite.Stavite sve u frižider da se sve ohladi i stisne.
Izradite



 Tortu uresite tučenim vrhnjem i prospite kakaom u prahu.
Pustite da se sve dobro ohladi nekih sat vremena.




Servirati uz kavu.

subota, 23. rujna 2017.

Oktoberfest Semmeln

Fine mekane bavarske zemičke, žemlje, hrskave korice i mekane iznutra.Nema neke velike mudrolije kod izrade ovih peciva, brašno,sol, voda i kvasac jedino malo strpljenja i par caka kod pečenja.Uživajte u Oktoberfestu uz mirisna peciva.

Sastojci:/12kom

750g brašna

1 kvasac/instant

2 žličice soli

430ml mlake vode


Priprema:

U zdjelu za miješanje dodate mlaku vodu i kvasac, promiješate dobro rukom da se sve poveže.ostavite stajati 5 minuta.U drugu zdjelu prosijate brašno , dodate sol, promiješate.Dodati tekućinu sa kvascem , zamijesiti tijesto, izručiti ga na radnu plohu pa nastaviti miješati dok ne dobijete glatko tijesto /po potrebi izbalasirati tekućinu i brašno dodavajući postepeno brašno ili vodu/.Vratiti tijesto u posudu posuti brašnom, prekriti prozirnom folijom pa ostavit stajati 90min.
Nadošlo tijesto izručiti na lagano pobrašnjen radni stol,podijeliti na 12 dijelova,  izraditi 12 kuglica.Na lim za pečenje staviti papir za pečenje , na papir posložiti okruglice, posuti ih brašnom, pokriti čistom krpom i ostaviti stajati 20 min na toplom mjestu.
Zagrijati pećnicu na 250C

U lončić koji može u pećnicu zagrijete 2 dcl vode do ključanja, stavite na dno pećnice.Peciva prospete lagano vodom pa iz zarežete oštrim nožem na par mjesta.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici 20min.
Servirati ohlađena.


Oktoberfest rolice




Ususret Oktoberfestu, predivne bavarske rolice nadjevene paprikom i gljivama u duplo pohane te pečene u pećnici/ja vam gotovo nikad ništa ne pržim u dubokom ulju/, hrskavo i jako fino jelo servirano uz kiseli kupus na bavarski način, milina.

Sastojci;

500g pilećeg fileta bez kože

sol,papar

Nadjev:


150-200g ribanog sira

1luk

1žličica maslaca+mlaz ulja

1 crvena paprika/može rog/

1žlica nasjeckanog peršina

250g nasjeckanih gljiva

sol,papar

Pohanje:


3-4 jaja

sol,papar

5-6žlica krušnih mrvica

5-6žlica lagano smrvljenih kukuruznih pahuljica/ne slatke/

1žlica maslaca

Priprema:

U tavi zagrijete maslac sa mlazom ulja pa dodate sitno nasjeckani luk, pirjate dok luk ne uvene, stavite nasjeckane gljive pa nastavite pirjate dok se gljive ne uprže,dodate na kockice nasjeckanu papriku, začinite solju i paprom pa nastavite pržiti dok povrće ne omekša, maknete sa vatre pa dodate sitno nasjeckani peršin.Pustite da se sve malo ohladi.Za to vrijeme rastucite pileća prsa, te ih posolite i popaprite.
Nadjenete prsica tako da ostavite prostora do kraja mesa, zarolate čvrsto. Odložite dok sve ne potrošite.
Pohate rolice tako da ih prvo uvaljajte u brašno, potopom u razmućena posoljena jaja a nakon toga u lagano posoljene mrvice, potom opet u jaje pa u kukuruzne pahuljice.
Posložite ih na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje , okolo stavite narezani maslac.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/40 min




četvrtak, 21. rujna 2017.

Pjenasta torta od limuna

Torta za godišnjicu braka, prefina, lagana, pjenasta i vrlo jednostavna u izradi.

Sastojci:

5 jaja/L

70g brašna/glatko/

70g gustina

malo soli

1 vanilija šećer

1/2limun korica

150g šećera

Krema:

200g mascapone sira

100g krem sira

150g bijele čokolade

200ml mliječnog vrhnja za šlag

1/2limuna korica

1/2 instant želatanine

80g šećera u prahu/manje više po ukusu

ostalo:

200ml vrhnja za šlag

par žlica ribane bijele čokolade

1 limun sa korom 

2-3 žlice šećera u prahu

Priprema:

Biskvit:
Stavite cijela jaja u zdjelu za miješanje dodate obje vrste šećera i prstohvat soli, miješate mikserom dok se ne napravi gusta lijepa, bijela krema/trebati će vam negdje 15 minuta miješanja na najjačem programu za miksanje/.
U zdjelici sa strane stavite gustin, brašno, promiješate ih zajedno da se poveže.Sve staviti u situ ili najfinije cijedilo za juhu pa lagano prosijate na izrađena jaja, dodate koricu limuna, špatulom ili žlicom lagano umiješate brašno u smjesu pazeći da ne izgubite volumen i da vam ne izađe zrak iz jaja/s obzirom da nema pecivnom praška u tijesto to je važno zbog mekoće i volumena tijesta/

Stavite smjesu u kalup za torte 22cm/ja samo na dno kalupa stavim papir za pečenje a vi po želji ili navici/, trebao bi biti pun gotovo do vrha.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/35-40min.provjerite čačkalicom.Pustite da se biskvit ohladi, prerežete ga jednom kao što sam u ovom slučaju ili dva puta/to po želji/.

Napravite kremu:

Izradite šlag u kremu.U drugoj zdjeli stavite mascapone i krem sir, izradite ih zajedno da se povežu.Bijelu čokoladu otopite u banji mariji ili mikrovalnoj pa je stavit u sir , sve izradite mikserom da se poveže.Želatinu napravite prema uputsvu na kesici pa je dodate siru u sve umiješate izrađeno vrhnje, dodati toliko šećer u prahu, sok od limuna i koricu, izmiješati da se poveže, po želji možete dodati i više šećera to ostavljam vama mi volimo da je malo kiselkastije,  pogotovo iza finog i obilatoga objeda.Nadjente tortu kremom, ostavite u frižideru 1h da se ohladi i stisne.Pokapajte tijesto sa malo mlijeka.

Napravite dekoraciju od limuna:limun narežite na fete prospite ih dobro s jedne i druge strane šećerom u prahu , stavite na kuhinjski papir ostavite pola sata stajati/tako vam se poslije neće cijediti po kolaču/
Ukrasite po želji tortu slatkim tučenim vrhnjem/šlagom u sredini prospite ribanom bijelom čokoladom pa stavite fete  limuna i malo ružmarina.
Ostavite da se dobro ohladi.Narežete na fete.





srijeda, 20. rujna 2017.

MANTARLI KÖFTE

Prefino jelo i vrlo izdašno, kad nemate vremena i volje a treba vam neko fino jelo za više ljudi ovo je recept za vas, fine nadjevene gljive, mljeveno meso, sve pečeno /kuhano/ u pećnici, servirano uz rižu/ili prilog po želji/ sa divnim umakom od povrća,

Sastojci:4-6 osoba

1 kg većih gljiva

400g mljevenog mesa/srednje masnog

sol,papar

1žličica mljevene paprike

1 jaje

na vrh noža ljute paprike

1/2žličice origana

1žličica kečapa/ajvar

1žličica nasjeckanog peršina

par kapi maslinovog ulja

krušne mrvice po potrebi

Ostalo:

1 rog veća paprika

1 žuta manja paprika

1 feferon/opcionalno

2 rajčice

200ml temeljca/pileći/goveđi/povrtni koji imate

Priprema:

Nauljite sa malo maslinovog ulja keramički pekač.Očistite gljive, stapke im stavite u pekač.Izradite mljeveno meso sa začinima i soli, te paprom.Dodate jaje i toliko mrvica da dobijete finu smjesu koja se ne mrvi.Sasvim malo mesa prepržite na suhoj tavi da vidite slanost i začinjenost pa začinite dodatno po ukusu.
Narežite papriku na trake, narežite rajčicu na duge komade/lagano posolite.Od mesa radite male okruglice napunite klobuke.Posložite ih u keramički pekač, okolo stavite trakice paprike i rajčice.Podlijete sa temeljcem.
 Pecite u zagrijanoj pećnici na 220C/25-30min ili dok okruglice ne dobiju finu boju i oko njih se stvori umak.
Okruglice servirati na kuhanoj riži sa malo povrća.






utorak, 19. rujna 2017.

Kahkesi kruh

Vrlo mekani kruh iz Gaziantepa, lagan, prozračan , lagano slatkog-slanog okusa, tradicionalno se peče za ramazan, oblikom malih zvrkova koji se spajaju u finu mekanu pogači i dijeli se za obiteljskim stolom.Uživajte!!!

Sastojci:/4 osobe

500g brašna

1/2žličice mahlepa/opcionalno

75g šećera u prahu

1/2kesice instant kvasca/može i svježi

5 g soli

200-220ml mlake vode/više po potrebi/

85 ml ulja

Premaz:

1 žumanjak

1žlica melase/med/

1žličica ulja

sezam

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite prosijano brašno, pomiješate ga sa šećerom u prahu, solju i mahlepom ako će te koristiti.U sredini brašna napravite rupicu stavite kvasac, ulje i mlaku vodu pa lagano promiješate da se sve poveže u glatku smjesu.
Prebacite tijesto na pobrašnjenu radnu površinu, miješate rukama da se tijesto poveže u glatku smjesu.Vratite u lagano pobrašnjenu zdjelu, pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom 30min.
Stavite nadošlo tijesto na radnu površinu, podijelite ga na deset dijelova/možete naravno raditi manje zvrkove pa u tom slučaju podijelite tijesto na više dijelova/Nauljite keramičku zdjelu za pečenje.Od svakog komada tijesta napraviti mali zvrk.Odložite na nauljeni lim.Ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke.Zdjelu za pečenje prekrijete prozirnom folijom na toplo mjesto da odstoji pola sata.


U zdjelicu pomiješate sve sastojke za premaz/već sam vam napisala da umjesto melase možete koristiti med ali tada nećete dobiti ovu duboku zlatnu boju tijesta, naravno ima razlike i u okusu/Premažete tijesto obilato pa pospete sezamom
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-25 min.Izvaditi kruh iz pećnici ostaviti da se ohladi .

Staviti na stol, servirati uz salate i razne meze.


Comments system

Disqus Shortname