ponedjeljak, 27. studenoga 2017.

Nastrine/slatki talijanski kolačići /peciva


Nastrine je ustvari radila moja pokojna nona, no u svim prevratima ,seobama i sličnim ludostima knjižica recepata se izgubila a ja sam zapamtila samo okus i način izrade.Otkrila sam prije nekoliko godina da Mullino bianco ima slična peciva pa kad sam imala priliku uvijek bih obnavljala zalihu.Sad sam na moje veliki zadovljstvo pronašla i recept za ova divna peciva koji su okusom gotovo identičnim onima koje je radila moja nona.Uživajte!!! Recept je naravno sa mojih stranica na coolinarici.


Sastojci:


200ml mlakog mlijeka

1 kockica svježeg kvasca ili jedna kesica instant

500g glatkog brašna

1 limun/korica

50g maslaca sobne temperature

50g šećera

3 žumanjka

prstohvat soli

Premaz:

150g maslaca

150g šećera


Priprema:

Napravite tijesto: U posudu za miješanje razmrvite kvasac/možete koristiti i kesicu instant kvasca ,ja sam radila i sa jednim i sa drugim jednak je učinak ili barem ja nisam primijetila bitnu razliku/dodate toplo mlijeko i malo šećera/prstohvat/pa sve par minuta rukom miješate da se poveze i kvasac rastopi.Ostavite deset minuta da stoji . Za to vrijeme pomiješate prosijano brašno, ostatak šećera, sol, koricu limuna i maslac sobne temperature i žumanjke.Dodate izraženi kvasac . Sve zajedno desetak minuta miješate dok dobijete glatko tijesto .Poklopite ga cistom kuhinjskom krpom pa pustite da kisne nekih 1h. Za to vrijeme izradite maslac sa šećerom da bude pjenasti i da se dobro poveže.
  Nadošlo tijesto podijelite na dva dijela. Svaki dio razvaljate na pravokutnik otprilike 20x35 cm. Polovinu duže strane premazati dijelom maslaca pa preklopite drugom/gornjom stranom / polovicom. Sad krenite preklapati cik-cak mažete uvijek gornju stranu sa tankim slojem izrađenog maslaca. Ako želite manje nastrine prerežete pravokutnik kad prvi puta preklopite /slikica1/po dužoj strani.
 Kad ste preklopili režite trakice debljine oko 2cm. Okrenete ih i stavite na lim na koji ste stavili papir za pečenje . Svaku nastrinu zamotate jednom po sredini kao na slici .Kad je stavite na papir malo raširite krakove. Ostavite da se nastrine na toplom dižu još 1h.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/15 minuta Kad se malo ohlade one postaju hrskave tada ih pospite šećerom u prahu.
Servirati posuta šećerom u prahu .

nedjelja, 26. studenoga 2017.

Hrskavi mesni zagrisci

Jednostavni mali zagrisci od mesa i lisnatoga tijesta.

Sastojci:/16kom

250g mljevenog mesa

1 manja tikvica

1 manji luk

2 češnja češnjaka

1/2žličice timijana

1/2žličice origana

sol,papar

1/2žličice kumina

1žličica koncentrata rajčice

100ml pilećeg temeljca

1žlica maslinovog ulja

100g naribanog sira


Priprema:

Raširite lisnato tijesto na papir za pečenje, narežite ga na pola, pa svaku polovicu poprečno po pola, podijelite uzdužno po sredini tijesto a potom svaku kocku dijagonalno.Rezacem za pizzu /rotolon/zarežite oko pola milimetra ruba svakog trokuta./vidi sliku/
Napravite nadjev:nasjeckate luk i češnjak, zagrijete maslinovo ulje u tavi, prodinstate luk i češnjak da uvenu, dodati meso, propirjati da se meso ispeče , dodati tikvicu,  nastaviti pržiti dok tikvica ne uvene.Dodat koncentrat rajčice i sve začine, promiješati.Podliti sve temeljcem, pustiti par minuta da sve kuha na laganoj vatri i da se umak skroz reducira.Prebacite sve u drugu posudu ostavite par minuta da se malo ohladi/ne smijete nadjevat na lisnato dok je vruć nadjev/.

Stavite nadjev na trokute pazeći da ne prelazite nacrtani rub.Prospite sirom, pokapate sa još malo maslinovog ulja.
Peci u zagrijanoj pećnici na 180C/15-20min ili dok se trokutići ne zarumene i napušu te se miču po papiru, moraju biti hrskavi da čvrsto stoje u ruci.
Servirati toplo ili hladno.

Tyropsomo

Vrijeme je da prebacim i ovaj recept na blog, ne znam malo mi sve to već na coolki otužno i žalosno.Grčki kruh neobičnog motanja, nadjeven feta sirom, po želji možete staviti u nadjev origano ili timijan./Link/

Sastojci:

500g glatko brašna/ili pola glatko pola miješano

1/2žličice soli

na vrh noža šećera

1žlica ulja

mlake vode koliko treba

Nadjev:

200-220g feta sira

3žlice maslinovog ulja/1žlica za zdjelu

1žličica/origano ili timijan/opcionalno

Premaz:


1žumanjak

3-4žlice sezama


Priprema:

Od sastojaka za tijesto zamijesiti tijesto kao za pizzu.Formitrate tijesto u kuglu, pokrite obično kesom ili poklopce, ostavite na toplom stajato 40-45min.Razmrvite feta sir.

Tijesto stavite na radni stol na koji ste stavili malo brašna.Raširite tijesto u krug prvo oklagijom a onda možete malo i rukama, da ne bude pretanko kao za jufke ali ne predebeli.
Premažete ga maslinovim uljem a potom ako želite stavite origano ili timijan pa prospite feta sirom.
Na dijelu prema sebi probijete rupu/prstima/ neka rupa bude do sredine kruga, rolate rukama na jednu i drugu stranu dok ne zarolate u veliku kobasu, kad ste došli do kraju rastvorite raširite kobasu da bude ravna.
Okruglu keramičku zdjelu nauljite .Zarolate kobasu u krug/puža/pazeći da se krajevi ne razdvoje.Pokrite ga čistom krpom i pustite da se diže 30min.Zagrijete pećnicu na 200c.
Puža bogato premažete žumanjkom pa prospete sezamom.

Pecite u zagrijanoj pećnici dok ne dobije lijepu zlatnu boju.
Servirati toplo ili hladno , meni je najdraži topao.

petak, 24. studenoga 2017.

Pita od limuna i oraha

Predivna pita, sočna, možete je koristiti u Božićnim paketa samo je narežete na manje kocke.Vrlo je jednostavna u izradi.

Sastojci:/20x30

250g glatkog brašna

prstohvat soli

150g maslaca

100g šećera

1 vanilija šećer

100g kiselog vrhnja

1 jaje

1žličica praška za pecivo

Premaz:

1 cijeli limun

100g oraha

80g šećera

150g grožđica

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180C.

Pripremite kalup tako da ga premažete masnoćom i prospete brašnom ili na dno kalupa stavite papir za pečenje stranice zamastite, to ostavljam vama.

U zdjelu za miješanje stavite maslac pa ga izradite sa secerom da sve postane kremasto i da se šećer skoro otopi.Dodati jaje pa nastaviti miješati da se dobro izradi.Potom dodati sve ostale sastojke te brašno pomiješan sa malo soli i pecivnim praškom.Stavite cijelu količinu tijesta na lim za pečenje, zagladite.Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 20-25 min /ovisi kakva je pećnica ali tijesto mora imati koru/.
Za to vrijeme napravite premaz.Operite i narežite cijeli limun sa korom, dok režete izbacite špice.Dodati grožđice, orahe i šećer, izraditi sve u multipraku u gustu glatku smjesu/gotovo glatku/.
Izvadite koru iz pećnice pa premažete nadjev, zagladite, vratite na još 10-15 min da se zapeče.Proces koji se događa vrlo je jednostavan, dakle limun se pretvara u divan slatko-kiseli đem koji dodatno navlaži tijesto i daje prefinu svježu aromu ovom kolaču.
Narežete  kad se ohladi na kockice.

srijeda, 22. studenoga 2017.

Pečena piletina sa grahom i ružmarinom

Vrlo aromatična piletina pečena u pećnici sa grahom i ružmarinom, bogatstvo okusa mediterana.Uživajte u ovom pravom zimskom mediteranskom jelu uz koji možete servirati rižu ili tjesteninu, ja je uvijek serviram uz preprženi kruh i zelenu salatu.

Sastojci:

1,250g dijelova piletine po ukusu/kod mene krila i bataci/

2 žlice maslinovog ulja

sol,papar

3 fileta slanog inćuna

500ml pasirane rajčice

2 grančice ružmarina

4 češanja češnjaka

125 ml vode

1 šaka zelenih maslina/prepolovljene/

400g kuhanog graha/canellini/

Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180C.
Piletinu  operite i osušite, maknete sve baš masne dijelove, pa je premažete maslinovim uljem te posolite i poparite.U dublji lonac/dublju tavu/zagrijete maslinovo ulje pa na njemu prepržite piletinu sa obje strane strane, pazite uvijek ide onaj dio sa kožom prema dolje.Kad piletina dobije lijepu zlatnu boju izvadite je na keramički pekač u koje će te sve kasnije peći.

Sitno nasjeckate češnjak, skinite listiće ružmarina sa jedne grančice sitno ih nasjeckajte.Iz lonca ako je potrebno, možete ocijediti višak masnoće ako mislite da nije puno ostavite, dodate inćune, češnjak i ružmarin miješate razbijajući inćune u pastu, to brzo ide.Dodati ocijeđeni grah, pasatu, masline i vodu.Pustite da sve prokuha, pa isprobate slanost i začinjenost, posolite i poaprite po ukusu, budite oprezni jer su inćuni i masline slani.
Prebacite piletinu u umak, kratko neka se zagrije a potom sve vratiti u pekač, staviti grančice ružmarina, pokriti poklopcem ili folijom.Peci u pokriveno u zagrijanoj pećnici 20min.maknuti pokrivač pa nastaviti sve peći još 20min.

Gotovu piletinu servirati sa prilogom po želji.

utorak, 21. studenoga 2017.

Mini moline

Mi nismo baš ljubitelji slatkih peciva, zato možete pretpostavti da su ova divna peciva bila za jedan dječji party, stajala su stidljivo u kutu dok nisu otkrivena a onda su vrlo brzo brzo nestala.Divna slatka peciva sa čokoladom ili grožđicama, nadjevena kremom od vanilije, mekana i mirisna, nema ljepše.Uživajte!!

Sastojci:

200g oštrog brašna

300g glatkog brašna

170ml mlijeka/toplog/

110ml vode/tople/

120g šećera

1 vanilija šećer

na vrh noža soli

1 instant kvasac

na vrh noža soli

1 žumanjka

Krema od vanilije:

1 vanilija šećer

20g šećera

1 žumanjak

150ml mlijeka

20g glatkog brašna

Ostalo:

50-60g kapljica čokolade ili grožđice


Priprema:

Posijete obje vrste brašna u jednu zdjelu. U drugu zdjelu stavite toplo mlijeko, dodate malo šećera i kvasac, izmiješate pokrijte prozirnom folijom ostavite stajati 10-15 min.Dodati mlaku vodu, sve ostale sastojke za tijesto, izmiješati da se poveže.Lagano po brašniti radnu plohu staviti tijesto miješati desetak minuta da istisnete sav zrak i da tijesto postane glatko i gusto.
Vratiti tijesto u zdjelu, pokriti prozirnom folijom/ako nemate prozirnu foliju prekrijete sve običnom kesicom iz dućana, vrlo je važno da tijesto ne dođe u dk se diže u dodir sa zrakom onda napravi kori i sporije se ili se gotovo prestane dizati/ostaviti stajati 45-1h vremena ili dok se tijesto ne udupla/u ovisnosti o toplini stana to može biti i puno prije/.


Za to vrijeme napraviti kremu od vanilije.U lončić na vatru staviti polovicu količine mlijeka da prokuha zajedno sa šećerom/obje vrste/ u zdjelici sa strane staviti ostatak mlijeka, žumanjak i brašno pa lagano izraditi da se poveže bez grudica pa preliti u lončić na vatri miješajući, nastaviti miješati dok se smjesa ne zgusne i skuha.Maknete sa vatre, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.

Nadošlo tijesto razvaljati na veličinu 30x40 cm , na gornju polovicu razmazati kremu, posuti čokoladnim suzama, preklopiti.Narezati trakice oko 1 cm debljine, možete čak i tanje ili deblje ovisno koliko velike želite moline.

Svako rolicu prvo za rotirate oko sebe a potom u krug.Stavite ih na papir za pečenje.Prije pečenja ih možete premazati umučenim žumanjkom.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 175C/20-25 min ili dokle n dobiju finu zlatnu boju.Po želji ih možete posuti šećerom u prahu.

Pustite da se ohlade prije serviranja.

ponedjeljak, 20. studenoga 2017.

Kugluf od sira i naranče

Najbolji kugluf ikad, već godinama otkada sam ga isprobala od nase Tee/Veteranke sa coolinarike ,ja ne odustajem od njega, divan sočan, aromatičan.Ja sam ga samo nadogradila suhim voćem i dala mu pravi božićni izgled drugo je sve po original receptu, vi možete naravno i bez suhog voća .


Sastojci:

250g svježeg sira

125g maslaca

5 jaja

200g šećera

50g oštrog brašna

250g glatkog brašna

1 vanilija šećera

1 pecivni prašak

1žlica ruma

korica i sok od naranče

50g kandirane naranče

50g kandiranog limuna

50g grožđica

Priprema:

Otopite maslac/pustite da se malo ohladi/. U zdjelu stavite sir, vanilija šećer i šećer pa sve izradite mikserom u glatku smjesu.Odvajati žumanjek od bjelanjak, postepeno dodavati jedan  po jedan žumanjak, miješati dobro iza svakog, otprilike jednu minutu neka se baš dobro izradi.

Dodati ruma, sok od naranče i koricu te rastopljeni maslac.Sve dobro izmiksati da se poveže.

Pomiješate obje vrste brašna sa pecivnim praškom, posijete ga na smjesu, dodati kandirano voće, dobro promiješate.
Izradite bjelanjak sa malo soli , lagano žlicom umiješate bjelanjak u tijesto.
Prebacite sve u namašćeni, pobrašnjeni kalup.Izravnate vrh.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C /najnižoj vodilici /45 min /isprobate tankim ražnjićem dali je gotov.

Gotov kugluf izvadite vani i pustite da se ohladi u kalupu, okrenete, prospite šećerom u prahu, možete preliti sa bijelom čokoladom i posuti mrvicama čokolade.

nedjelja, 19. studenoga 2017.

Cevizli Lahanalı Pancar Salatası/turska salata od cikle i kupusa


Jako fina turska salata od kupusa, oraha, cikle idealna za zimu.Recept na mojim stranicama na coolinarici.

Sastojci:

2 srednje cikle

250g kupusa/svježi

7-8 kiselih feferona/slatki ili ljuti po ukusu

1žlica maslinovog ulja

Preljev:

1žličica kopra

2žlice nasjeckanih oraha

3žlice maslinovog ulja

200g čvrsti /gusti grčki jogurt

1 češanj češnjaka/sitno nasjeckan

sol,papar


Priprema:

Naribate ciklu na ribežu na trake/mali savjet da ne obojite ruke prije ih namažete uljem, ali najbolje je staviti rukavice.Naribate i svježi kupus na ribežu za kupus, naravno ako ste spretni i imate oštar nož sve to možete i ručno.U tavi zagrijete žlicu ulja pa na njoj prepržite ciklu i kupus , nekih desetak minuta da ispusti vodu i sve lagano omekša.
Na sjeckati na sitno orah/ne samljeti jer moraju hrskati pod zub u salati/to je fino radi teksture.U zdjelicu stavite jogurt i sve ostale sastojke za preljev pa izradite sve dobro u fini preljev, slanost doradite po ukusu.Umak prelijete po salati, promiješate , stavite sat vremena u frižider.
Servirati posuti peršinom u finoj zdjeli sa par polovica oraha.







Milföylü Biber Sarma /punjene paprike u lisnatom

Fina turska sarma, paprike, feta sir, lisnato tijesto, jeli može bolje .-))Jos jedan recept sa coolke.

Sastojci:

250g lisnatoga tijesta

200g feta sira

4 crvene rog paprike

1 žumanjak

1 žlica sezama

jogurt za serviranje

Priprema:
Operite papriku pa je razrežete na povrce utisnete dio feta sira.


Razvaljate lisnato narežete ga na trake, svaku traku motati oko paprike.
Zagrijete pećnicu na 180C.Paprike premažete žumnajkom te pospete sezamom.
Pecite u zagrijanoj pećnici dok paprike ne dobiju finu boju i počnu se micati po limu.
Servirati tople ili hladne sa jogurtom/najbolje gusti grčki.


subota, 18. studenoga 2017.

Knoblauchsuppe/njemačka krem juha od češnjaka

Jedna tipična njemačka juha od češnjaka, zdrava, zimska, pod uvjetom da volite češnjak.
Još  jedan recept sa coolke.

Sastojci:

3žlice maslaca+ mlaz ulja

10-tak češnjeva češnjaka

2,5dl suhog bijelog vina

400ml vode/temeljca

250ml vrhnja za kuhanje/može light

1žlica nasjeckanog češnjaka

sol,papar

Serviranje:prepržene kockice kruha, prepržene sjemenke bundeve

Priprema:

Zagrijete maslac sa mlazom ulja.Na sitno na sjeckate češnjak.Kratko prepržite češnjak na ulju da fino zamiriše, pazite jer lako zagori a  tom slučaju će te morati ispočetka.Dodati vino pustiti da vino prokuha i alkohol ispari pa dodati vodu ili temeljac, pustiti da prokuha, smanjiti vatru pa na lagano kuhati 15min./da češnjak omekša/.



Maknuti sa vatre dodati vrhnje i isto na sjeckani peršin/bez peteljki/pa sve dobro izraditi štapnim mikserom.Vratiti još kratko na laganu vatru da se vrhnje ugrije i sve poveže.Posoliti i popariti po ukusu.
Servirati po preporuci ili samo.

petak, 17. studenoga 2017.

Ev yapımı Tavuk Döner/pileći doner kebab/Mehdi kebab

Prefini turski kebaba od piletine, ovo je možda način da zavolite tursku kuhinju ako niste.Recept je sa mojih stranica na coolinarici, vrijeme je da se krene😎😂

Sastojci:/4 osobe

700g pilećeg fileta od kosti

Marinada:

1 srednja glavica luka

5žlica maslinovog ulja

1žlica koncentrata rajčice/konšerva

1žličica zataar/majčina dušica

1žličica mljevenog kumina

1/2žličice papra

1/2žličice soli

1/2žličice pimenta

Ostalo:/garnitura

2 crvena luka+sol+crvena ljuta paprika

10-tak kiselih feferona/slatki ili  ljuti to ostavljam vama

300g naribanog svježeg kupusa/sol/papar/ulje/ocat

3 rajčice/malo soli

Umak od jogurta:

250g grčkog jogurta

1 naribani češnjak

sol,papar

1žlica maslinovog ulja

Priprema:

Pripremite piletinu, operite je i osušite, narežete na duge trake.
Napravite marinadu:

U zdjelu stavite naribani luk, maslinovo ulje, začine, sol, koncentrat rajčice, papar.Sve dobro promješate da se poveže.
Prebacite trakice piletine u zdjelu sa začinima sve umasirate da se dobro uhvate začini za meso.

Posložite meso jedan na drugu pa zarolate sve u prozirnu foliju, na ovaj način meso će upiti jako puno okusa.Zarolano meso stavite na 2h u frizer/duboko zamrzavanje/
Prije pečenja meso oštrim nožem narežite poprečno.
Kebabe pecite na suhoj tavi , to je donekle važno da se zapeku začini na mesu, vi ako nemate dobru tavu stavite na nju malo maslinovog ulja.Nakon pečenja meso obavezno začinite maslinovim uljem.
Servirati donere sa tanko narezanim lukom kojeg ste začinili mljevenom crvenom paprikom, solju i paprom.Naribanim začinjenim kupusom te feferonima.Narezanom rajčicom.Za jogurt umak pomiješate sve sastojke.
Servirati uz kruh i umak od jogurta.


četvrtak, 16. studenoga 2017.

Nisastali Borek

Evo samo da se zna ja odavno nisam stavila recept za  burek :-)), volim ih  na sve načine i sa svim sastojcima, vege ili meso sasvim svejedno samo da je burek.Ovo je verzija sa domaćim korama, ono što se meni sviđa je da nije puno mastan, da je hrskav i razlistan , inače rađeni od jufki koji se rade sa kvascem.Uživajte!!!

Sastojci:/veliki okrugli lim za pite ili najveći iz pećnice

Tijesto:


100ml ulja

100ml vode

100ml mlijeka

2 jaja/bjelanjak

1žličica soli

1žličica šećera

1žlica octa

1žlica kvasca

550-600g brašna

3-4 žlice gustina/koliko treba

Nadjev:


400g mljevenog mesa

1/4žličice ljute paprike

1/2žličice slatke paprike

sol,papar

1 naribani ili sitno nasjeckani luk

2 naribana češnjaka

1/2žličice kumina

Premaz:

dva žumanjak 

sezam

3 žlice maslinovog ulja


Priprema:

U zdjelu stavite šećer, mlako mlijeko, mlaku vodu, promiješate da se sve poveže, ostavite stajati minutu-dvije, dodate ulje i bjelanjak te ocat, promiješate opet da se poveže.Dodate polovicu brašna i sol, nakon toga postepeno dodate ostatak brašna miješajući dok se tijesto ne poveže.
Stavite tijesto na radni stol, nastavite miješati na radnom stolu dok tijesto ne postane vrlo glatko gotovo kao plastelin/ako imate dobar mikser možete miješati spiralnim nastavcima/.
Tijesto odložite na pet minuta taman toliko koliko treba da pripremite meso/pokrijete ga čistom krpom/Za meso samo promiješate sve sastojke da se povežu.Možete odvojiti komadić mesa prepržiti ga na suhoj tavi, da isprobate slanost i začinjenost, ako ste zadovoljni odložite ga sa strane.
Tijesto podijelite na dva dijela.Razvaljate svaki dio tijesta što tanje.Premažete ga gustinom da bude skroz pokriven.Zarolate ga u usku roladu a potom u puža.Ponovite to još jednom.

Svaki puž tanko razvaljate na veličinu lima ili koliko ide, pazite da vam se ne razdvaja.Prvu koru stavite na lim/možete prije toga staviti papir za pečenje/ na nju utisnete svu količinu mesa da bude pravilno raspoređeno, stavite na vrh drugu koru, lagano pritisnete da se spoji.
Zagrijete pećnicu na 50C/Tijesto narežete na kocke pa stavite u pećnicu da se diže 30min.
Nakon pola sata, izvadite burek iz pećnice, pećnicu pojačajte na 180C.
Premažete burek žumanjcima , prospete sezamom, prelijete sa malo maslinovog ulja.Vratite u pećnicu na 20-30min ili dok ne dobije finu boju.
Gotov burek ostavite kratko stajati, servirati mlako.

Comments system

Disqus Shortname