Predivna hrskava peciva od lisnatoga tijesta,karameliziranih jabuka i fine riccotte.Dobila sam upite na pp od cure već su se zabrinule da nema više nedjeljenog kolača ,joj,ja sam mislila da ste se zasitili slatkog i da vam neko vrijeme neće napamet padati kolači 😖😖😍,ovo je doista divan kolač kojem treba jako kratko vrijeme pogotovo kad radite sa lisnatim tijestom .Sir bi doista trebala biti riccotta /skuta po domaću/jer to je suhi sir koji neće navlažiti lisnato .Uživajte!!!
Sastojci:/10kom
250 g lisnatoga tijesta/lidl razvaljano/
Nadjev:
2 jabuke/kisele/
200g riccotte/skuta/+1žličica šećera u prahu
2žlice smeđeg šećera/više manje po ukusu
1 vanilija šećer
1/2žličice mljevenog cimeta
prstohvat soli
1žličica maslaca +mlaz ulja
Premaz:
1žumanjak
malo šećera u prahu
Priprema:
Jabuke operite i narežite na kocke /ako nemate domaće ili neznate porijeklo slobodno ih ogulite od kore/.Zagrijete maslac sa mlazom ulja pa dodate kockice jabuke ,smeđi šećer,vanilija šećer ,cimet i malo soli .Pustite da se sve lagano prodinsta i omekša da se jabuke ubaviju divnim karamelom/to će vam trajati minutu dvije/.Izradite skutu vilicom ili mikserom zajedno sa šećerom u prahu.Vruće jabuke ,prebacite u skute pa sve zajedno dobro promješajte .Pustite da se dodatno rashladi.
Lisnato tijesto raširite/ako nemate razvaljano, razvaljajte na pravokutnik/bilo bi dobro da ovo sve radite na papiru za pečenje biti će vam lakše kasnije za okrenuti štrucu.
Vizualno podijelite uzdužno pravokutnik u tri dijela pa na sredini razrežiti cijelom duljinom prst debele trake ,širina neka bude oko četiri prsta.Po sredini stavite ravnomjerno nadjev ,ne trebate krajeve dirati i povijati samo neka bude nadjev do kraja u jednakoj debljini.
Preklopite nadjev prvo gornjom a potom donjom stranom.Okrenete štrucu to će vam pomoći papir za pečenje ,pažljivo okrenete,
Režite /ja to radim rotolom za pizzu/tako da vam za svako pecivo budu tri trake/možete ako volite manje rezati svaku drugu sličica dolje/.Slažite ih na lim za pečenje na koji ste stavili papir.Zagrijete pećnicu na 180/C
Lagano rastvorite trakice .Premažete peciva lagano razmučenim žumanjkom.Lagano sve poprskate hladnom vodom ,možete i u pećnicu na dno stavite posudicu sa malo vode ,to će omogućiti da se lisnato lijepo razlista.
Gotova peciva izvadite ,pustite da se ohlade prospite šećerom u prahu.