srijeda, 17. svibnja 2017.

Punjene tikvice u umaku od graška

Klasik sa finim odmakom.Dobro nam došlo litoo!!!❊❉❉❂❂


Sastojci:

7-8 srednjih mladih tikvica

Nadjev:

350g mljevenog mesa/ja sam koristila junetinu a može i piletina

1 srednji krumpir/kuhan/

3 češanja češnjaka

1žlica nasjecknaog peršina

1 žličica nasjeckanog svježeg bosiljka

sol ,papar

3žlice naribano parmezana

1 jaje

1-2 žlice krušnih mrvica/prezla

na vrh noža muškatnog oraščića

1 manja konzerva/450g/nasjeckane rajčice

1/2žličice meda

200ml temeljca po ukusu

malo ljute paprike

sol,papar

1 srednji luk

2-3žlice maslinovog ulja

200g graška


Priprema:

Meso sa svim sastojcima dobro promiješate , postepeno dodate toliko mrvica da dobijete finu mesnu smjesu koja se ne raspada.Operite tikvice , prepolovite ih/ako su puno male mogu i cijele/izdubite ih oštrim nožem.

Nadjenete tikvice smjesom od mesa.Odložite.
U dubljoj tavi zagrijete maslinovo ulje pa na njemu prepržite sitno nasjeckani luk.Dodate tikvice kratko prepržite.Podlijete sve temeljce, rajčicom,dodate sve ostale začine osim graška.Pustite sve da zakuha,poklopite, smanjite vatru , pa neka na lagano kuha nekih pola sata.Dodate grašak/ako je grašak smrznuti ako je svježi trebati će vam malo duže pa možete i ranije dodati u umak/ i pustite da još kuha dok grašak ne omekšao , nekih desetak minuta.

Servirati uz pire krumpir, rižu i kruh.

ponedjeljak, 15. svibnja 2017.

Brzi keksići sa kokosom

Ono kad vam stižu gosti a vi ne stignete više napraviti kolač . brzo i jednostavno gotovo u tren a vi ćete ispasti zvijezda.

Sastojci:

250g lisnatoga tijesta/razvaljano

50g kokosovog brašna

1 jaja

3-4 žlice šećera u prahu

Priprema:

Pomiješate sve za nadjev kokos, jaje i šećer u prahu.
Razvaljate lisnato tijesto.Izrežete na 6 dijelova.Na svaki dio razmažete dio nadjeva. Zarolate .Posložite na lim na koji ste stavili papir za pečenje.
Zarežite svaku rolicu na prst debljine, premažete razmućenim žumanjkom. Pecite u zagrijanu pećnici na 180C/20-tak minuta ili dok se fino ne napušu i postanu hrskave.
Gotove rolice ostavite kratko da se ohlade.Narežite na zarezanom dijelu , fino posložite na tanjur za serviranje prospite šećerom u prahu.
Servirate uz kavicu dragim gostima.

petak, 12. svibnja 2017.

Mediteranski kruščići

Fina peciva nadjevena sirom, rajčicom , maslinama i paprikom, vrlo mirisna i aromatična, oduševiti će vas na prvi griz.

Sastojci:/6 kom

200ml mlakog mlijeka

85 ml ulja

1 jaje/L

1 žlica šećera

1/2 žličice soli

oko 350g glatkog brašna

1/2 instant kvasca 

Nadjev:

100g ribanog sira/topljivog

50g smrvljene fete/opcionalno

1žličica origana

1 rajčica/svježa

1 paprika svježa


Priprema:

Zamijesite tijesto.Stavite mlako mlijeko dodate ulje šećer i kvasac, promiješate rukom da se poveže.Odložite par minuta.Dodate brašno sa solju nastavite miješati dok se sve ne poveže u fino tijesto .Izručite na lagano pobrašnjeni radni stol pa nastavite miješati da se tijesto fino izradi.Stavite na toplo mjesto da se tijesto udvostruči.
Nadošlo tijesto stavite na radni stol.Podijelite na 6 dijelova.Svaki dio raširite na duguljastu veličinu dlana.Na sredinu stavite malo ribano sira i razmrvljene fete pa te prospite sa malo origana/ako običnu gaudu /edamer , mozzarellu i sl, bilo bi dobro i malo posoliti ali to ostavljam vama/.Stisnite krajeve peciva dobro prstima, okrenete pecivo pa stavite na lim na koji ste stavili papir za pečenje.
Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke, sve poredate na lim, nemojte da se peciva dodiruju.
Narežite povrće:papriku očistite od sjemenki narežite na trake, isto napravite i sa rajčicom, ocijedite masline.
Peciva zarežite oštrim nožem na pet mjesta.U sredinu stavite maslinu, sa strane rajčicu i papriku/bilo bi dobro da bude zelena paprika radi kontrasta ali ja nisam imala, a okus nije kompromitiran /
Vratite peciva na toplo mjesto /ja to radim u pećnici na 50C/ostavite da se diže pola sata.

Izvadite peciva a pećnicu zagrijete na 180C.Premažete peciva razmučenim žumanjkom.Pecite peciva 20-tak minuta.
Ostavite peciva da se ohlade/ako možete/servirati uz neko fino mediteransko varivo, kao prilog mezama i sl.








srijeda, 10. svibnja 2017.

Sunčana salata

Jako fina salata od filerirane naranče, jabuke ,malo đumbira , predivnaaa.

Sastojci:

2 naranče

2 jabuke

3 mrkve/srednje/

1 mali komadić svježeg đumbira

sok od pola limuna

sok od naranče

2 žlice maslinovoga ulja

1žlica preprženih bajama

1žličica chia sjemenki

sol,papar

Nasjeckani peršin, menta/opcionalno

Priprema:

Filetirate naranče tako da ih ogulite od kore i maknete bijelu pokožicu jer je ona malo gorka.Neće vam biti veliki problem ako imate oštar nož.
U zdjelu stavite naribani đumbir, sok od naranče/pazite da bude svježe cijeđen/maslinovo ulje, sol i papar pa doradite kiselost sokom od limuna.
Naribate mrkvu ili izrežete na trakice, jabuku ogulite pa i nju narežite na trakice.Stavite naribanu jabuku i mrkvu u umak koji ste priredili pustite da kratko odstoji, promiješate dobro.

Posložite naranču na tanjur.Na nju stavite naribanu pripremljenu mješavinu jabuke i mrkve.Prospite sve preprženim bademima i chia sjemenkama.Po vrhu stavite nasjeckani peršin i mentu.






utorak, 9. svibnja 2017.

Proljetne pljeskavice

Fine, jednostavne pljeskavice iz  pećnice, zapečene sa povrćem i sirom, milina za jednostavan svakodnevni ručak ali i za svečanije prigode uz fine priloge.Povrće izaberite po želji i u količinama po želji.Zimi ja znam staviti dinstano kiselo zelje /kiseli kupus/ i  zapeči a sa kiselim vrhnjem i sirom, neograničene su mogućnosti ako ste puni mašte  volite kuhati.

Sastojci:/4 osobe

Meso:

700g mljevenog mesa

1 jaje

1 luk/naribani

2 češanja češnjaka

1žlica prezle/krušnih mrvica

oko 100ml vode


Povrće:


1-2žlice maslinovog ulja

1 srednja tikvica

1 poriluk

2 mlada luka

1 crvena rog paprika

2 češanja češnjaka

1/2žličice origana

1/2žličice bosiljka

sol,papar

100g ribano sira

Priprema:

Sve sastojke za meso stavite u zdjelu.Dobro dobro izradite meso/ja ovo radim navečer jer mi tako zgodnije ali i pokazalo se odlično za meso/.Meso prije pripreme/pečenja/ ostavite barem pola sata na sobnoj temperaturi.
Meso izradite u tanke potpetice i stavite na lim uza pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Zagrijete pećnicu na 180C/stavite meso negdje 10 min da se zapeče.

Za to vrijeme izrežite na kockice povrće koje ste izabrali.Izdinstajte ga na maslinovom ulju , začinite začinima , solju i paprom.Pazite samo da ne skašite povrće ono mora omekšati ali i dalje ostatati malo hrskavo.
Izvadite pljeskavice iz pećnice na svaku stavite povrće i sir.Vratite u pećnicu na kratko da se sir otopi.


Servirate sa prilozima po želji.





Fina pita od jagoda

Sezona je jagoda, počele su slatke i lijepe domaće jagode ako imate prigodu napravite ovu divnu sočnu tortu.

Sastojci:


Tijesto:

260g glatkog brašna

130g šećera

115g maslaca

1/2žličice sode bikarbone

1/2žličice pecivnog praška

na vrh noža soli

180g kiselog vrhnja/20%m.m.

1 vanilija šeće

1 jaja/L

Preljev od sira:

230g krem sira

1 jaje

100g šećera/više manje po ukusu/

Preljev od jagoda:

400g nasjeckanih svježih jagoda

1,5žličica gustina

3žlice vode

3žlice šećera/manje više po ukusu/

Priprema:

Napravite preljev od jagoda tako da u  lončić na srednju vatru stavite šećer i nasjeckane jagode lagano dinstate dok se jagode ne ukuhaju, neće vam za to trebati puno vremena jer i sami znate da je to mekano voće, lagano pritisnite jagode vilicom da se zgnječe do kraja, .Dodate gustin razmučen u malo vode. Promiješate dobro ostavite da na srednjoj vatri lagano sve ugusti.Odložite do korištenja će se taman malo ohladiti.
Zamiješajte sve sastojke za sirni preljev/dovoljna će vam biti metlica.

Napravite tijesto:

U zdjelu stavite na kocke narezani hladni maslac.Dodate šećer i brašno.Prstima miješate da dobijete mrvičastu strukturu .Kad su se formirale mrvice, odvojite par žlica/to je za posip poslije/u zdjelicu sa strane.U ostatak dodate jaje, šećer vaniliju, sol te sodu bikarbonu i pecivni prašak.Sve dobro izmiješate pa prelijete u kalup/ja sam koristila okrugli 22Cm/koji ste prije toga lagano premazali maslacem i posuli brašnom.


Na biskvit stavite preljev od sira na vrh preljev od voća.Sve prospite mrvicama koje ste sačuvali u  zdjelici.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/50-55 min/provjerite štapićem.
Pustite da se pita ohladi prije nego je izvadite iz kalupa.

ponedjeljak, 8. svibnja 2017.

Kruh sa sedam kora

Savrsen kruh sa sirom, moze se jesti sam ili uz nekakvu laganiju mezu.Uzivajte!!!

Sastojci:

200ml mlakoga mlijeka

1žličica šećera

1,5žličica instant kvasca

350g mekog brašna

1/2žličice soli

50g otopljenoga maslaca

1 jaje

Ostalo:

2žlice maslaca sobne temperature ili otopljeni

150g ribanoga sira/manje više po ukusu/možete dodati tvdi malo pikantniji sir pa će vam trebati manje

1 žumanjak

 malo sezama/opcionalno

Priprema:

U zdjelicu stavite toplo mlijeko i otopljeni maslac promiješate, dodate šećer nastavite miješati da se poveže i šećer lagano otopi, ja to sve radim rukom, sam dodir i vaš ph ruku daju tijesto ono nešto i omogućavaju brže dizanje tijesta/kod mene nekim čudom u odličnoj harmoniji jer se tijesto diže brzo/dodate kvasac, još jednom promiješate i ostavite par minuta da se umiri i kvasac aktivira a vi promiješate brašno sa solju..
Dodate brašno i jaje, nastavite miješati dok se sve ne poveže u glatko tijesto, izručite na lagano pobrašnjeni radni stol, izradite tijesto nas stolu do teksture plastelina.Pokrijete prozirnom folijom ostavite na toplom stajati 30-40min ili dok tijesto ne naraste.
Podijelite tijesto na 7 dijelova, formirate u kuglice.Pripremite protvan/oko 20x28 cm ili okrugli po želji 24cm/ Razvaljate svaku koru na veličinu lima.Lim lagano zamastite maslacem.Stavite prvu koru premažete je maslacem prospite naribanim sirom.Ponavljate postupak dok ne potrošite sve sastojke.Zadnju koru premažete razmućenim žumanjcem pa po želji prospite sa malo sezama.
Zagrijete pećnicu na 50C .Lim prekrijete prozirnom folijom pa čistom krpom pustite stajati u zagrijanoj pećnici 30min.
Narežite kruh na kocke do kraja.Stavite ih peči u zagrijanu pećnicu na 180C/30-40min. dok fino ne zarumeni i lagano se razlista.

subota, 6. svibnja 2017.

Grčki canelloni sa lignjunima

Fantazija okusa, svježa tjestenina nadjevena finim umakom od lignjuna i feta sirom, zapečena sa pečenom paprikom , divota !!Uživajte u okusima i mirisima mediterana!!Malo sjećanje na ljeto koje se nadam da nam je blizu /s obzirom na vrijeme/,😐


Sastojci.:

250g svježe tjestenine za lazanje

450g očišćenih lignjuna/ svježi ili smrznuti

2 manja poriluka

1-2 velika pečena crvena paprika/ja sam koristila iz zimnice a može se i izbjeći

1 naribani crveni luk

4 češanja češnjaka/protisnuli

1/2žličice nasjeckane mente/origano

100ml bijelog vina

sol,papar

1/4žličice mljevene paprike

malo šećera

1žlica nasjeckanog peršina

na vrh noža cimeta

oko 700g sjeckane rajčice

100g feta sira

100g ribanoga sira /topljivog


Priprema:

Sitno nasjeckajte otopljene lignje/svježe naravno očistite i narežite na sitno/U tavi za zagrijemeo/ne jako/maslinovo ulje pa dodamo sitno nasjeckani luk i poriluk,, pirjamo na srednjoj vatri dok luk ne uvene .Dodamo protisnuli češnjak pustimo da zamiriše..Polijemo vinom, pustimo da prokuha i alkohol ishlapi pa dodamo nasjeckanu rajčicu/3-4 žlice/, malo cimeta i šećera/po potrebi/.Promiješamo.Pustimo da se sve skuha kuha dok se malo ne ugusti/toliko da lagano možemo nadjenuti tjesteninu da se ne razlijeva/.Maknemo sa strane.
U malo ohlađenu smjesu dodamo nasjeckaju feta sir , mentu i peršin.Fino izmiješamo da se sve spoji..Raširimo list za lazanje/podijelimo ga po pola , najkraću stranu stavimo žlicu-dvije nadjeva.Ako niste sigurni koliko će vam trebati tijesta ostavite cijeli list, jednom zavrtite nadjev, ostatak otkinete, od jedne svježe lazanje trebali bi dobiti dva canellona//nije dobro da ima a i nepotrebno je puno tijesta ipak je umak taj koji treba dominirati.Zarolanu tjesteninu stavite /posložite/ u lagano nauljeni keramički pekač.Ponavljate postupak dok ne potrošite tjesteninu i nadjev/ako vam ostane nadjeva lagano nadjenete između tijesta.
Po vrhu stavite narezane pečene paprike, podlijete sve sa ostatkom nasjeckane rajčice.
Pokrijete alu-folijom i ostavite peči nekih 40min/180C.Nakon toga maknete foliju, pospete ribanim sirom i pokapate sa malo maslinovog ulja.Započete kratko da se sir otopi.




Servirate po tri canellona po tanjuru sa kuhanim miješanim povrćem, salatom i sl.








utorak, 2. svibnja 2017.

Zarolani nadjeveni omlet


Omlet rolat nadjeven šunkom i rajčicom, divan lagani ručak ili večera a dakako za radine ljude i malo jači doručak.

Sastojci:

4 jaja

2 žlice krušnih mrvica

sol,papar

50ml vrhnja za kuhanje

1žličica maslinovog ulja

Ostalo:

1 rajčica

1žličica senfa cijelog zrna ili podravkina rustika

2 mlada luka

60g šunke,pršuta, salame,kuhanog mesa što god volite /vegetarijanci mogu staviti dimljeni sir/tofu

70g sira/mozarrella/lako topljiv

malo soli

5-6 listova svježeg bosiljka

Priprema.

Stavite u zdjelu jaja, sol, papar i vrhnje pa sve fino izradite metlicom da se poveže.Odložite do korištenja,Zagrijete ulje u tavi /fino neka vam ulje raspoređene po cijelom dnu tave/prelijete svu smjesu za palačinke/naravno da će vam za to trebati malo veća tava/rasporedite po tavi.Pecite sa obje strane dok se fino omlet ne zapeče, sa jedne strane omlet stavite naribani sir.
Izvadite omlet ostavite da se lagano ohladi i sir do kraja otopi.
Narežite rajčicu i mladi luk na kockice, narežite šunku na kockice.Na jednom dijelu omlet namažete senf, dodate svu količinu nasjeckane rajčice sa mladim lukom, šunku, nasjeckani bosiljak.Zarolate u omlet.Narežite na debele šnite.
Servirate toplo ili hladno uz salatu.

nedjelja, 30. travnja 2017.

Ružice od tikvica

Dini mali zagrisci kojih na ovu foru ima dosta , sir, šunka, crveno, zeleno u lisnatom tijestu , fino i dekorativno.

Sastojci:10-tak ružica


250g lisnatog tijesta

1 srednja tikvica

10-tak šnita  narezane šunke

10-tak šnita sira


Priprema:
Razvaljajte lisnato tijesto.Okruglim kalupom vadite manje krugove , spajate dva po dva malim dijelom na sredini pa stavljate u lagano premazane kalupe za muffine.Odložite.Narežite nožićem za krumpir na tanko tikvicu /trake, sir narežite na tanke fete širine tikvice ili malo veće, isto napravite i sa šunkom..Stavite fetu tikvica, pa fetu šunke a potom i sira, zarolate u malu roladicu.Stavite u sredinu lisnatog tijesta u kalupu.


Ponavljate postupak dok ne potrošite svu količinu tijesta i ružica.Pokapate ružice sa malo vode.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30 min ili dok ne dobiju finu boju i postanu hrskave.

Posložite sve na tanjur lagano ukrasite po želji.Servirate ohlađeno kao hladni stol, prilog, predjelo uz miješanu salatu.

subota, 29. travnja 2017.

Yufka Lokma

Da ne kazete da odavno nisam stavila recept sa jufkama/korama za pite.Ovaj recept će vas oduševiti fritulice od kora za pitu sa blagom aromom limuna.Fritulice nisu masnu, slatke su i hrskave jako fine čak i kad se ohlade.Kod nas nema odvojene kao u turskoj jufke,  naime jufke za baklave i burek nisu iste jer jufke za slatke stavi baklave, pite i kolače sadrže manje soli.

Sastojci:/20kom


2 gotove kore za pite/jufke

malo korice limuna

ulje za prženje

1-2 dl obične vode

ulje za plitko prženje


Priprema:

Raširite list jufke pa po njemu naribate koricu limuna, poklopite drugom korom pa zarolate u roladu.Režite roladu otprilike prst debele šnite.Složite u zdjelu, ponavljajte postupak dok sve ne potrošite.Prelite kore u zdjeli vodom.Ostavite stajati 1h u frižideru.
Vadite rukama krug po krug namočene jufke, lagano rikama ih stisnite i formirate u kuglicu,nije to neki problem ide brzo.Zagrijete ulje pa na njemu ispečete fritulice da uhvate malo boje i postane hrskave.
Ocijedite na kuhinjskom papiru pa uvaljajte bogato u šećer u prahu.

petak, 28. travnja 2017.

"Ensaimadas" sa jabukama


Divne španjolske rolice od mekanog tijesta nadjevene đermom od marelice i jabukama, mekani lisnati puž ublažiti će tugu ovih kišnih dana.Lagano se radi i nije neki problem u izradi.Uz fini topli čaj ili kavicu a za hrabrije neki zgodan liker ili slatko vino.Tradicjonalno se premazuju svinjskom mašću ja sam premazivala maslacem a vi po želji masnoćom.


Sastojci:

Tijesto:/4 kom

3 žlice šećera

1 vanilija šećer

120ml toplog mlijeka

1žličica instant kvasca

1/2žlićice soli

1 jaje

2 žlice ulja


Nadjev:

70g maslaca sobne temperature/dovoljno mazivog/ili masnoća po želji

3 jabuke

1/2žličice cimeta

prstohvat soli

3  ravne žlice marmelade od marelice /može i šećer po želji


Priprema:

U zdjeli za miješanje stavite toplo mlijeko pa dodate šećer i kvasac, miješate kratko rukom da se sve poveže, odložite par minuta.Za to vrijeme izmiješate brašno sa solju, U mlijeko dodate ostale sastojke lagano izmiješate potom brašno,možete smjesu kratko miješati mikserom nastavcima za tijesta a onda izručiti na radni stol i izraditi da tijesto bude glatko i sjajno kao plastelin.
Stavite u zdjelu pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom sat vremena ili dok tijesto ne naraste.
Za to vrijeme naribate jabuke možete ih pokapati sa malo soka od limuna, pustite da se ocijede i vi ih dodatno ocijedite rukama.Dodate sve ostale sastojke, osim đerma, odložite.
Podijelite tijesto na četiri dijela, isto napravite i sa jabukama.Razvaljajte tijesto tanko veličine otprilike 30x35 /malo deblje nego za burek/premažete maslacem , u jednom dijelu stavite marmeladu premažete a potom jabuke/samo na vrhu/nemojte premazite kao za štrudlu po cijelom tijestu.Zarolate u roladu zamotate samu u jedan puž..
Stavite na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje, premažete sa malo ulja.Nastavite dok ne potrošite svo tijesto i nadjev.Pokrijete rolice i ostavite da se tijesto odmori pola sata na toplom mjestu.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-25 min.Ohladite i prospite šećerom u prahu.

Giaourtópites sa jogurt umakom

Fine grčke pecipale iz tave sa umakom od jogurta, mezica koja će vas očarati pod uvjetom da volite ovakve stvari naravno i grčku kuhinju.Obožavati će te ih na prvi griz.


Sastojci:

150g jogurta/gusti grčki/

oko350g glatkog brašna

6 žlica mineralne vode

2žlice preprženog svijetlog sezama

1žlica crnog sezama

1/2žličice soli

3žličice suhog kvasca

2žličica šećera

Umak od jogurta/recimo Zaziki:

1 krastavac

250g čvrstog gustog jogurta/grčki

1žličica soli/manje više po ukusu

1žličica svijetlog vinskoga octa

1žličica soka od limuna

1žlica nasjeckanog kopra

1/2žličice mente/opcionalno/meni paše ljeti/

50-70g feta sira

1 protisnuli češanj češnjaka

Par žlica maslinovog ulja


Priprema:

Napravite prvo umak od jogurta.U zdjelicu naribate oguljeni krastavac, posolite ga i ostavite stajati par minuta, ocijedite ga u cjedilu ili rukom da se dobro ocijedi.Stavite u zdjelicu sa jogurtom, solu,paprom,začinima po ukusu a potom dotjerujte okus kiselinama od octa ili soka od limuna.Promiješajte i pustite da se dobro ohladi u frižideru.

Za tijesto:

Zagrijete jogurt u lončiću na srednjoj vatri pa dodate mineralnu vodu, šećer i kvasac i obje vrste sezama,  promiješate i pustite par minuta da odstoji.Dodate brano sa solju, promiješate da se poveže u glatko tijesto.Izradite kratko na radnom stolu pa ostavite stajati na toplom mjestu/ja stavim lončić sa vrućom vodom i na to stavim zdjelu sa tijestom ona je pola sata spremne ili u zagrijanom pećnicu na 50C pola sata/ja kad ovo radim za doručak zamijesim navečer tijesto pa ostavi m bez dizanja cijelu noć u frižideru.

Tijesto podijelite na jednake dijelove/komada po želji inače po pravilu trebali bi biti veličine dlana/
Zagrijete ulje u tavi/plitko/ne treba vam duboko ulje za ovo/ne trebate za ovo djevičansko maslinovo ulje uzmite solidno maslinovo možete čak i salatno to ostavljam vama/.
Pecite par minuta sa svake strane, dok ne dobiju finu boju.
Servirate sa super umakom ili na mojim stranicama na coolki jako puno varijacija jogurt umaka .












srijeda, 26. travnja 2017.

Ruža sa tikvicama i sirom

Divan prilog, veliki lisnati puž/ruža nadjevena sirom i tikvicama , milinaaa za grickanje za kruhasti dodatak nekom jelu.


Sastojci:

Tijesto:


4 žlice mlake vode

1 žlica instant kvasca

1,5žličica meda/može i šećer

350-400g brašna/glatko

120ml mlakog mlijeka

1žličica soli

2 jaja

1žličica origana

Nadjev:

100g maslaca/sobne temperature

2 -3 naribana češanja češnjaka

oko 100g feta sira

malo papra

malo ljute ili slatke mljevene paprike


Priprema:

U zdjelicu stavite mlaku vodu sa medom pa dodate kvasac, promiješate ostavite par minut stajati.Dodate u posudu mlako mlijeko pa u njega stavite kvasac sa medom i vodom promiješate da se sve spoji a potom postepeno dodate brašno sa solju i origanom, miješate dok ne dobijete glatko tijesto.Izručite na radnu plohu pa nastavite miješati dok tijesto ne bude glatko i prestane se lijepiti.

Tijesto stavite u zdjelu prekrijete prozirnom folijom ili običnom kesom da ne dolazi tijesto u dodir sa zrakom, možete  i dodatno prekriti čistom krpom.Ostavite na toplom nekih30-45 min/ja to napravim u pećnici na 50C/.



Rastanjiti tijesto negdje 0,5cm debljine pa ga premažete maslacem/koji ste prije toga promiješali sa protisnutim češnjakom, možete čak i nakon što premažete tijesto maslacem posuti češnjakom ,, to ostavljam vama/, Stavite polovicu feta sira ili slanog sira po želji.Nožićem za krumpir ili običnim nožem ako ste spretni narežite na tanke duge trake tikvicu pa je posložite po tijestu , prospite ostatkom sira.Prospite sa solju i paprom ako mislite da je potrebno, te sa mljevenom paprikom.



Narežite rotolonom ili oštrim nožem tijesto na trake/po dužoj strani/na tri prsta široke trake.Počnite tako da prvu zarolate u rolu, naslonite na sljedeću traku pa rolate oko prve,tako sve redom dok ne dobijete veliku ružu.Stavite je u kalup širine negdje 20Cm





Ružu formirate tako da malo izvučete stranice i okrenete je prema vani.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/35-40 min na najnižom vodilici pećnice.
Recept je iz casopica Dolce&Salati


Comments system

Disqus Shortname