nedjelja, 2. srpnja 2017.

Hasanpaşa Köfte(hasanpašine okruglice)

Sad me jedna korisnica podsjetila na ove divne kofte pa da stavim ovaj recept i ovdje/evo link za recept na coolki/ inače jedan od dražih mojih recepata, ovo je original turska inačica nadjevena finim kuhanim povrćem.Uživajte!!!Jelo je fino i izdašno!!

Sastojci:

300g mljevenog mesa/junetina/

1 mala glavica luka

1//2žličice kumina

1/2žličice zataar

2 žlice krušnih mrvica/količina po potrebi/

sol,papar

Podloga:

1žlica koncentrata rajčice/ajvar

100ml vode

Nadjev:

50g graška

sol,papar

1 srednji krumpir

1 mrkva

1 žlica maslaca


Preljev:

1žlica ,maslaca

100g sira/naribana

1žlica brašna

100ml mlijeka

sol,papar


Priprema:

Zattar možete  je majčina dušica sa sezamom možete je zamijeniti samo majčinom dušicom.

Meso pomiješate sa naribanim lukom i češnjakom, dodate kumin, zatarr, sol,papar te dovoljno krušnih mrvica da dobijete finu smjesu.Napravite podlogu tako da dobro promiješate koncentrat rajčice i vodu sa malo šećera, soli i papra.Stavite na dno zdjele za pečenje.Napravite male kuglice od mesa/6 komada/pa svaku kuglicu formirate u posudu.Složite na dno zdjele sa pripremljenom podlogom.
krumpir i mrkvu ogulite narežite na kockice pa skuhate u slanoj vodi pred kraj dodate grašak, ocijedite skuhano povrće začinite solju paprom i maslacem, pa nadjenete meso.
Pokrijete folijom pa stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/30 min.
Za to vrijeme napravite preljev tako da zagrijete maslac pa dodate brašno, promiješate, posolite, paprite , dodate mlijeko, pustite da se zgusne.
Izvadite meso, prelijete po mesu i nadjeve preljev.Prospite sirom, pa nastavite peći još peći nekih 15 min ili dok se sve fino ne ispeče i dobije finu boju.
Servirati toplo uz ocijeđeni umak.

subota, 1. srpnja 2017.

Tortice od naranče

Fine jednostavne tortice nadjevene narančom.Uživajte uz ovaj osvježavajući kolačić.Naravno biskvit je opet od Luli.

Sastojci:/20 tortica

Biskvit:

220g glatkog brašna

30g kakaa u prahu

1dlc ulja

1žličica pecivnog praška

malo soli

3 jaja

žličica ruma/opcionalno

1,5 dlc mlijeka


Nadjev:

400ml vrhnja za šlag

šećera po ukusu

3-4 lijepe naranče

Priprema:

Jaja izradite dobro sa šećerom.Dodate mlijeko, ruma/ako koristite /ulje miješate dalje da se sve poveže.Brašno, pecivni prašak i kakao pomiješate zajedno.Postepeno miješajući dodate brašno, sve izmiješate da se fino poveže.
Zagrijete pećnicu na 180C.Na veliki lim iz pećnice stavite papir za pečenje.Prelijete smjesu, lagano je zagladite.Pecite 25 min/ali već nakon 20min isprobate čačkalicom.Izvadite gotovi biskvit i ohladite.
Za to vrijeme izfiletirate naranču,očistite je od bijele pokožice i narežite na malo deblje fete ,ako vidite kakvu špicu izvadite je obavezno.

Istučete vrhnje za šlag uz dodatak šećera u prahu po želji.

Iz ohlađeno biskvita vadite krugove kalupom veličine naranče.Na svaki krug stavite fetu naranče i šlag .Ostatak biskvita namrvite pa kupolu kolača sa šlagom obucite u biskvitne mrvice.
Pustite da sve stoji na hladnom mjestu nekih sat vremena, da naranča  fino navlaži biskvit.


Servirate fino posložena uz kavicu.


petak, 30. lipnja 2017.

Jednostavne pečene gljive iz tave

Kad je nešto tako jednostavno i fino treba se podijeliti, nije da svi ne znate za ovaj recept /barem neku varijaciju/ali dobiti fine , prepečene gljive sa otopljenim začinjenim sirom a sve gotovo u tren i to još u tavi jer prava stvar za ljeto.Servirati možete na prepečenom kruhu, uz dodatak nekakve fine salate ili kuhanog povrća i imate krasan vegetarijanski ručak u pola muke, naravno vi možete uz sve ovo dodate i jednu finu šniclu , kotlet, pileće krilce i sl.😌😊,Uživajte!!!

Sastojci:

500g šampinjona

150g ribanog sira po ukusu/topljivog

sol,papar

1žličica maslaca

1žlica maslinovog ulja

1/2žličice timijana

1/4 žličice ljute paprike


Priprema:

Pripremite gljive:očistite ih , operite pod tekućom vodom ili obrišite vlažnom krpom.Skinite klobuke od stapke.
Zagrijete maslac i ulje u tavi pa na vrh posložite gljive da udubljene na klobuku gleda put vani.Sir naribate .
Pustite gljive da se peku , tu i tamo maknete tekućinu koja se nakupila u klobuku samo je u tavu okrenite ,ona će za čas ishlapiti.Kad su gljive malo pečene posolite, poparite , prospite timijanom i ljutim paprikom.Dodate u udubljena na gljivama malo sira, kako se sir topi malo po malo nadopunite  dok cijeli klobuk ne bude prekriven otopljenim sirom.
Gotove gljive izvadite i servirate tople /finu su i hladne u sendviču ili na salatu, sir će se skrutiti u klobuku/Možete po vrhu posuti sa malo nasjeckanog peršina.



Servirati kao prilog ili glavno jelo uz salatu.

Bayat ekmek kebab

Pravi turski klasic, stari kruh malo jogurta i m na brzinu zdinstano mljeveno meso, lagan i brz ručak koji će te obožavati na prvi griz.Uživajte!!!

Sastojci:/4 osobe

oko 2-3kriške starog kruha/može i više ali i manje/

1 žlica maslaca

3žlice maslinovog ulja

1/2žličice origana

1mala protisnuti češanj češnjaka

250g mljevenog mesa/ po želji, nemasno do srednje masno/

1/2žličice kumina

1/2žličice mljevene slatke paprike

1/4 žličice ljute mljevene paprike

1/2žličice timijana/opcionalno/

1žlica ajvara/koncetrat rajčice

sol,papar

200g gustog /grčkog jogurta

1 crveni luk

Priprema:

Narežite kruh na kockice.U tavi zagrijete maslac sa maslinovim ulje pa dodate kruh, origano malo posolite.Miješate kruh pržeći ga dobije lijepu boju i postane hraskav, pazite da vam ne zagori.
Izvadite kruh na tanjur za serviranje, pa ga prelijete jogurtom koji ste lagano posolili.Ostavite stajati dok ne izdinstate meso.
Zagrijete maslinovo ulje pa na njemu prodinstate sitno nasjeckan luk/nije uvjet ako vi volite luk možete ga ostaviti i malo krupnije narezanog/ dodate češnjak , prodinstate još kratko pa dodate mljeveno meso za začinima, stalno isprobavate ukus da vidite sto vam odgovara , solite na kraju kad se meso uprži, da vam kasnije kad iz mesa izađe tekućina ne bude preslano.U meso dodate ajvar dobro promiješate i još kratko propirjate pa stavite preko kruha i jogurta.

Servirate toplo iz salatice, meze, narezano povrće tima rajčica, paprika i masline.

utorak, 27. lipnja 2017.

Palačinka sendvič


Jako fini sendviči nadjeveni šunkom i jajem,pravi mali sendviči idealni za plažu , možete ih spremiti dan prije jer su jako fini i hladni.Uživajte!!!1

Tijesto:/4-6 ljudi


4 jaja

500ml mlijeka

250ml mineralne vode

sol

oko 200g brašna

Nadjev:

5 kuhanih jaja

300g male okrugle šunke u komadu

200g ribanog sira

1žličica origana

Paniranje:

1-2 jaja

3žlice krušnih mrvica

malo soli

Priprema:

Napravite palačinke/naravno vi ne morate koristiti recept koji sam ja dala koristite onaj koji volite i inače radite/.u zdjeli stavite sve sastojke za palačinke, izmiješate dobro metlicom.Zagrijete dobro tavu pa ispečete desetak palačinki , ne previše tankih.Odložite dok ne pripremite ostalo.
Narežite šunku na malo deblje šnite,Kuhana jaja ogulite i prepolovite a sir naribate.Slažite komad šunke stavite u sredinu , polovinu jaja i na vrh prospite sa sirom i origanom.Zamotate u paketiće, pa složite na lim pokriven papirom za pečenje.Ponavljajte postupak dok sve ne potrošite sve sastojke.
Potom palačinke ispaninarete u jaje pa u mrvice, vratite na lim.Pokapate sve sa par žlica ulja.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-tak minuta ili dok palačinke ne dobiju finu boju.
Izvadite ih , pustite malo ohladiti a potom svaku palačinku prepolovite.
Servirati toplo ili hladno.

ponedjeljak, 26. lipnja 2017.

Pohano meso u panadi od tikvica

Predivni sočni mesni odresci panirani u tikvicama, divno, lagano jelo iz pećnice.

Sastojci:

700g tankih šnicli/svinjetina, teletina, piletina

2 -3 manje tikvice

2 jaja

sol,papar

2žlice maslinovog ulja

70g ribanog sira

3 žlice naribanog parmezana

1/2žličice mažurana

1/4 žličice ljute crvene paprike/opcionalno

1 manji naribani luk

1 naribani češanj češnjaka

1žlica senfa/dijon

Priprema:

Šnicle očistite od masnoće i žilica.Operite ih i osušite.U zdjeli sa strane napravite marinadu tako da stavite sol, papar, ulje, naribani luk i češnjak te senf te ljute mljevene paprike ako koristite, dodate 2 žlice hladne vode.Prelite marinadu preko odrezaka , ostavite stajat nekih 1h da se odresci lagano mariniraju, možete ako se sjetiti i ostaviti u marinadi preko noći.
Marinirane odreske izvadite iz marinade Posložite ih na lim na koji ste stavili papir za pečenje.Zapecite ih deset minuta u zagrijanoj pećnici na 200C.
Za to vrijeme naribate tikvice, pa dodate obje vrste sira, sol,papar i jaja.Dobro promiješate .Tikvice posložite preko odrezaka u .Prelite ostatkom marinade.Mala napomena ako vam se tikvice puno cijede lagano iz ocijedite.
Smanjite temperaturu pečenja na 170C pa nastavite peći odreske još pola sata.Servirate posložene na listove salate i prilog po želji.

nedjelja, 25. lipnja 2017.

Tepe pide

Prefine pide, nema meni pomoći kad ih obožavam i naprosto sve pide moram isprobati gotovo kao i sve bureke, turci ih imaju puno vrsta i ponos su njihovih dućana.Pide možete jesti same ili ih servirati sa raznim mezama i salatama.

Sastojci:/4 velike pide


oko670g brašna

200ml mlijeka

200g jogurta

1 žlica kvasca/instant

80ml ulja

2žličice/ravne šećera

1žličica soli

Nadjev:


4 žlice jogurta

oko 200g sira

oko 70g sudžuka ili dimljene suhe kobase po želji

maslac

Priprema:

U zdjelu stavite mlijeko/toplo dodate kvasac i šećer dobro promiješate .Dodate jogurt i ulje pa još jednom dobro promiješate.Žlicom dodate malo po malo brašna i sol miješajući. dodate toliko brašna da se napravi fino tijesto/glatko.Stavite tijesto pobrašnjenu posudu , pokrijete prozirnom folijom i na toplom/to je ljeti sobna temperatura /ostavite stajati 45min-1h dok se tijesto ne udvostruči.
Dio sira naribate na ribežu, dio sira narežite na kockice a dio na trakice ja to napravim tako da pola sira naribam a ostatak režem kod nadjevanja na veličine po potrebi.
Nadošlo tijesto podijelite na četiri dijela .Uzimajte komad po komad ostatak pokrijete krpom.Od prvog dijela odvojite trećinu . Najveći dio raširite u krug, prebacite ga na lim za pečenje.Na krajevima stavite sir , podvrrnite da ušuškate sir u tijesto.U sredinu razmažete jogurt koji možete lagano posoliti a za hrabre se može staviti i ljute paprike/ja ovdje nisam/Prospite sirom.Ostatak tijesta podijelite na tri dijela pa u svaki dio stavite malu kockicu sira.Zarolate u kuglicu.
Posložite okruglice na pidu , dodate narezane kobasice.Ponavljajte postupak dok ne dovršite sav postupak.Dvije pide otprilike stanu na veliki lim od pećnice.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/nekih 20-25 min ili dok pide ne dobiju finu boju.

Servirati pide uz meze, nareske, sir, masline, razne salate ili same.

subota, 24. lipnja 2017.

Pita sa nadjevenim rajčicama

Jako fina i dekorativna pita sa nadjevenim rajčicama .Uživajte!

Sastojci:/6 osoba/20
cm kalup

Tijesto:

160 g par žlica po potrebi brašna/glatko

100g maslaca

sol

2-3žlice hladne vode

1žumanjak

Nadjev:

2 žlice maslinovog ulja

6 rajčica/manje - srednje veličine 

200g mljevenog mesa

2 manja luka ili jedan veći

2-3žlice griza

1/2žličice mljevenog korijandera

sol,papar

1žličica bosiljka ili origana

1žlica vrhnja za kuhanje

1 žumanjak

prstohvat šećera

Preljev:

2 cijela jaja

2 bjelanjka ostala od nadjeva i tijesta

120ml vrhnja za kuhanje

sol,papar

1/2žličice kurkume


Priprema:

Pripremiti tijesto :naribate hladni maslac na ribežu dodate sol,hladnu vodu, žumanjak/bjelanjak stavite u zdjelicu sa strane trebati će vam za preljev/ i brašno te zamijesite tijesto dodate toliko brašna koliko treba da se napravi fina glatka smjesa/tijesto koja se lijepi.Stavite u frižider na pola sata.
Napravite nadjev tako da u tavi zagrijete maslinovo ulje pa na njemu propirjate sitno nasjeckani luk, dodate meso, posolite poparite i dodate mljeveni korijander, nastavite pirjati dok se meso ne uprži.Maknete sa vatre, pustite da se lagano ohladi.

Izdubite rajčice sredinu/ po potrebi meso rajčice  nasjeckate na sitno, da vam ne ostanu krupni komadi/pa dodate u meso, promješate, dodate žumanjak/bjelanjak ostavite u zdjelici sa strane gdje ste stavili i onaj od tijesta/ dodate griz i vrhnje  pa sve dobro promješajte.Smjesa vam treba biti lagano ljepljiva i gusta ako je rijetka dodate još malo griza/ne mogu se znati točne mjere jer to ovisi o mesu ako vam je meso masnije ispusti puno soka trebati će vam više griza/.Nadjenite rajčice mesom.
Tijesto utisnete u namašćeni kalup/treba će vam oko žlica maslaca/podignite oko tri prsta debljine na stjenke kalupa.Na dno kalupa stavite ostatak mesa, posložite rajčicu /fino ih rasporedite/.U zdjelici sa strane pomiješate metlicom sve sastojke za preljev.Ulijete oko rajčica.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30-35 min/isprobate čačkalicom ili ražnjićem oko sredine.Treba se sve stisnuti.Pustite da se malo ohladi prije rezanja.


Servirate narezana uz kiselo vrhnje ili gusti jogurt.Recept je iz ruskog časopisa Gurman.



Smrznuti doručak

Jesu li vam možda rekli da ne smijete sladoled za doručak😞😞, e pa lagali su vas , ne samo da smijete ovaj divni hladni doručak nego čak smijete i pretjerati.Fine smrznute kocke sa granolom i voćem.Uživajte i ne daj te se prevariti ikad više!!😤😤Granolu možete bez problema napraviti od meda i zobenih pahuljica uz dodatak orašastih plodova,suhog voća, čokolade i sl.Sve pomiješate sa medom i zapečete desetak minuta na 170C.


Sastojci;


800g grčkog jogurta

2-3 žlice meda/po ukusu može i bez/

200-250g voća/raznog po želji

150g granole po ukusu

Priprema.

Stavite jogurt u posudu pa mu dodate oprano voće/ja sam koristila kupine i maline cijele i nasjeckane marelice vi naravno se ravnate po frižideru što imate to koristite/ stavite sve u jogurt pomiješate lagano pa dodate meda po ukusu, isprobavate  slatkoću,promiješate još jednom.

Posudu koju cete koristiti za zamrzavanje obložite prozirnom folijom, stavite na dno granolu, malo je smrvite ako je potrebno, ulijete jogurt, poravnate.Zatvorite sve prozirnom folijom.Ostavite da smrzne preko noći.Ujutro izvadite na desetak minuta iz frizera narežite na kocke.Možete sve preliti sa malo meda,Uživate u hladovini!!!





četvrtak, 22. lipnja 2017.

Losos sa salsom od malina

Okusi se uči a i mjenjanju tokom odrastanja i godina života općenito.Vjerujem i da je vas nemalo puta iznenadila stras za nekad prezrenim jelom ili namirnicom, to se zove gasto izrastanje  ili gastronomski put i to je dobro to znači da istražujete hranu i oštrite nepca i okuse.Postoji međutim i još jedna vrlo važna stvar a to je balans, svaka ali baš svaka namirnica na svijetu postaje fina i ukusna svima, kad se dobro izbalasira ili laički rečeno spremi/skuha kako god hoćete.Kombinacija lososa pečenog na roštilju ili grill tavi uz ovu prekrasnu salsu je milina za nepce, decentna kiselost maline daje upravo toliku količnu kiselosti koja je potrebana jednoj masnoj i jakoj ribi.Uživajte dok ima svježih malina, vježbajte nepce i istražujte okuse.

Sastojci:/4 osobe

4 fina fileta lososa

1žličica aceta balsamica

sol,papar

Salsa:

150g maslčina

1 ljuta papričica

sol,papra

2 mlada luka/nasjeckana

1žlica nasjeckanog peršina

1 nasjeckani češnaj češnjaka/protisnuti

sok od limete

maslinovo ulje

50-100g rikule

Priprema:

Pripremite filet lososa.Izvadite kost , pređite prstom preko dijelova lososa pa pincetom izvadite kosti iz ribe zarolajte filet, prikačite kraj čačkalicom .Premažite ga acetom balsamikom/ja sam korisitla svijetli/.Posolite i popaprite.Zagrijete grill tavu pa na njoj prepržite s obje strane losos , trebati će vam 5-6 minuta sa svake strane a to naravno ovisi i o debljini fileta.


Za to vrijeme napravite salsu.U zdjelu stavite sve sastojke , promiješajte dobro da se sve spoji/maline možete isto malo nasjeckati/začinite solju, paparom , maslinovim uljem i acetom balsamicom , dodate i malo soka od limuna ako vam pita malo jaču kiselost.
Na tanjur za serviranje stavite losos/nemojte zaboraviti izvaditi čačkalicu ne smao da je estetski loše već je i opasna/  prelijte sa salsom a na vrh dodate malo oprane i lagano začinjene rikule.

srijeda, 21. lipnja 2017.

Sladoled kolač od malina


Fin i neobičan kolač sa malinama jako sočan , neobičan u pripravi a jednostavan u sastojcima, Biskvit je naravno od moje Lidije nema mu premca ,uživajte.


Sastojci:

Biskvit:

10-tak petit beaure keksa

125g glatkog brašna

70g šećera

1 vanilija šećer

2 jaja

malo soli

50ml ulja

80 ml mlijeka

1žličica praška za pecivo

korica limuna


Preljev:

400g malina/bobičasto voće po ukusu

400g krem sira

50ml mlijeka

šećer u prahu par žlica ili po ukusu

250ml mliječnog šlaga


Priprema:

Nauljite lagano kalup za pečenje/28x30 ili okrugli 22 cm/Posložite kekse.Napravite biskvit.U zdjelu stavite jaja pa ih izradite sa obje vrste šećera u pjenastu smjesu, dodate sol, ulje i mlijeko pa nastavite miješati da se sve spoji .Brašno pomiješate sa pecivnim praškom pa dodate u sastojke zajedno sa koricom limuna ako koristite.Pomiješate sastojke dobro da se spoje.Prelijte ih preko keksa u kalup.
Pecite u zagrijanoj pećnici 20-tak min, isprobate čačkalicom/nemojte prepeći biskvit.
Pečeni biskvit ohladite pa nabodete rupice donjim dijelom drvene žlice.
Pripremite nadjev:u zdjelu stavite maline pa dodate sir i mlijeko , ispasirate sve skupa štapnim mikserom da dobijete glatku smjesu isprobate pa dodate onoliko šećera koliko volite , ja volim da je kiselije pogotovo kad se jede hladno a vi po ukusu.Prelijete sve preko biskvita/nemojte skidati obruč/.Ostavite stajati preko noći.Biskvit će popiti veliku količinu preljeva i postati ustvari krema zato nam služi keks da sve drži spojene i da se lakše reže..Kad se sve ohladi i spoji premažete tučenim slatkim vrhnje koje ste isto zasladili po ukusu.
Narežite na kocke , prospite mljevenim keksom i ukrasite malinama.

utorak, 20. lipnja 2017.

Rustikalni složenac


Kad je nešto fino i jednostavno zaslužuje mjesto među odabranim receptima.Ako vam je dosadila tikvica na lešo/a znam da je mnogi tako rade jer misle da je najjednostavnije/isprobajte ovaj divan i jednostavan recept .Uživajte!!!

Sastojci:

oko 500g tikvica/manje

2 zrele rajčice

2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka

1/2žličice origana

sol,papar

3žlice maslinovog ulja

100g naribanog sira

1žlica parmezana

3žlice maslinovog ulja


Priprema:

Operite i narežite tikvice, narežite rajčicu na fete/pazite nije neki veliki uvjet ali da su otprilike iste debljine fete tikvice/.Nauljite keramičku /1žlica ulja/zdjelu pa stavite tikvice  i rajčice naizmjenično ih slažući.Posolite i poparite te prospite maslinovim uljem/2 žlice/ i origanom.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20 min.Za to vrijeme naribate sir pa ga pomiješate sa parmezanom.Izvadite složenac, prospite ga sirom, vratite da se zapeče još deset minuta.Izvadite vani pustite da se hladi deset minuta a onda prospite nasjecknaim bosiljkom.
Servirati uz salatu ili kao prilog mesu.


ponedjeljak, 19. lipnja 2017.

Noklice od feta sira

Bistra juhica od povrća, slatkasta i fina i lagano kiselkasto- slane noklice od feta sira, za divan početak bilo kojeg ručka.Vi naravno možete staviti u bilo koju juhu.

Sastojci:

1 jaje

oko 100g glatkog brašna

100g feta sir

2 žlice vrhnja za kuhanje

papar, po potrebi soli

1žličica nasjeckanog peršina

1,2l juhe po ukusu/bistre verzije

Priprema:

U Zdjelu za miješanje stavite jaje, feta sir i vrhnje , izradite štapnim mikserom u finu kremu , dodate glatko brašno i papar/neka bude svježe mljeven/dodate miješajući brašno., miješate da dobijete glatko tijesto malo gušće.Na kraju dodate nasjeckani peršin.
Juhu skuhate do vrenja pa žlicom vadite noklice, možete ih formirati sa dvije žličice da budu baš sve jednake /pazite da u vruću juhu svaki put umočite žličice/ja to moram biti iskrena ne radim ja bas volim da se vidi da je neko jelo domaće, sve previše uniformirano i savršeno odaje dojam industrije a to mene odbija.Zato pravite oblike po svojoj želji i ukusu, kad je već sve domaće neka se to i vidi.K
Kad ste sve noklice stavili u juhu, smanjite gotovo na najmanje i poklopite pa pustite da kuhaju desetak minuta ili do ne smekšaju.
Servirati toplo.

Comments system

Disqus Shortname