Sastojci:
200g oštrog brašna
300g glatkog brašna
170ml mlijeka/toplog/
110ml vode/tople/
120g šećera
1 vanilija šećer
na vrh noža soli
1 instant kvasac
na vrh noža soli
1 žumanjka
Krema od vanilije:
1 vanilija šećer
20g šećera
1 žumanjak
150ml mlijeka
20g glatkog brašna
Ostalo:
50-60g kapljica čokolade ili grožđice
Priprema:
Posijete obje vrste brašna u jednu zdjelu. U drugu zdjelu stavite toplo mlijeko, dodate malo šećera i kvasac, izmiješate pokrijte prozirnom folijom ostavite stajati 10-15 min.Dodati mlaku vodu, sve ostale sastojke za tijesto, izmiješati da se poveže.Lagano po brašniti radnu plohu staviti tijesto miješati desetak minuta da istisnete sav zrak i da tijesto postane glatko i gusto.
Vratiti tijesto u zdjelu, pokriti prozirnom folijom/ako nemate prozirnu foliju prekrijete sve običnom kesicom iz dućana, vrlo je važno da tijesto ne dođe u dk se diže u dodir sa zrakom onda napravi kori i sporije se ili se gotovo prestane dizati/ostaviti stajati 45-1h vremena ili dok se tijesto ne udupla/u ovisnosti o toplini stana to može biti i puno prije/.
Za to vrijeme napraviti kremu od vanilije.U lončić na vatru staviti polovicu količine mlijeka da prokuha zajedno sa šećerom/obje vrste/ u zdjelici sa strane staviti ostatak mlijeka, žumanjak i brašno pa lagano izraditi da se poveže bez grudica pa preliti u lončić na vatri miješajući, nastaviti miješati dok se smjesa ne zgusne i skuha.Maknete sa vatre, prekriti prozirnom folijom i ostaviti da se ohladi.
Nadošlo tijesto razvaljati na veličinu 30x40 cm , na gornju polovicu razmazati kremu, posuti čokoladnim suzama, preklopiti.Narezati trakice oko 1 cm debljine, možete čak i tanje ili deblje ovisno koliko velike želite moline.
Svako rolicu prvo za rotirate oko sebe a potom u krug.Stavite ih na papir za pečenje.Prije pečenja ih možete premazati umučenim žumanjkom.
Pecite ih u zagrijanoj pećnici na 175C/20-25 min ili dokle n dobiju finu zlatnu boju.Po želji ih možete posuti šećerom u prahu.
Pustite da se ohlade prije serviranja.