četvrtak, 29. listopada 2020.

Bao peciva punjena hrskavom piletinom





Predivno korejsko jelo, vrlo mekani pareni kruščići nadjeveni slatko-ljutom hrskavom piletinom, salatom i lukom. Recept traži malo strpljenja i vremena ali vjerujte mi vrijedi svake sekndu vašeg vremena.

Bao peciva:

450g glatkog brašna
1/2 žličice soli
2žlice šećera
1 instant kvasac
210mkl mlake vode
2 žlice mlijeka
2 žlice maslaca

Marinada za piletinu:

400gpilećih fileta
1/2žličice soli i  bijelog papara
150ml jogurta
1/4 žličice suhog češnjaka

Smjesa za pohanje:

200g brašna
1žlčica soli i papra
1/2žličice suhog češnjaka
1žličica timijana
1 žličica slatke paprike
po ukusu ljute mljevene paprike

Preljev:

2žlice gochujang paste/slatko-ljuti čili umak
1žlice meda
4žlice soja imaka
2 žlice smeđi šećer
2 češnjačešnjaka
2žličice mljevenog đumbira
1žlica sezamovog ulja

Ostalo:

listovi rikuke
narezani crvi luk
po želji krastavca
sezam sjemenke
ulje za prženje 

Priprema:
Zamijesiti tijesto:
U zdjelu staviti šećer, kvasac, sol.Otopiti maslac sa mlijekom , staviti u vodu .Staviti sve u brašno.Zamijesiti glatko tijesto.Prebaciti u zdjelu, prekriti prozirnom folijom, ostaviti stajati 1h/ja stavim toplu vodu u lončić tijesto stavim na njega /.
Za to vrijeme marinirati piletinu:sve sastjke za marinadu izmiješati, dodati na kocke narezanu piletinu, promiješati , pokriti, ostaviti stajati u frižideru 1h.
Nakon toga napraviti preljev za piletinu:u lončić staviti sve sastojke , zagrijati na laganoj vatri da se šećer otipi i svi sastojci spoje i zgusnu.Odložiti  sa strane.
Nadošlo tijesto izručiti na radnu plohu.Podijeliti na 12 djelova možete i na 20 ako želite manja peciva.
Svaki dio razvaljati u krug oko10cm veličine.Svaki krug premažite sa malo ulja/ja sam koristila maslinovo a vi po želji/.Po sredini stavite štapić/može i ražnjić/presavinite, izvadite štapić.
Pripremite papir za pečenje na njega slažite gotova peciva.


Posložite peciva na papir , ponavlajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.
Pokrijete peciva čistom krpom, ostavite stajati pola sata.Nakon pola sata nožicama izrežite papair oko svakog peciva pa posložite u stimer.Ja imam od bambusa stimer na dva kata, vi možete i u metalni koji često dođe sa raznim kompletima posuđa.
Peciva parite 20min, probati rstima , gotova su kad imaju strukturu peciva, nemojte zaboriti oni neće dobiti gotovo nikakvu boju , ostati že svijetli.



Dok se peciva pare , prepržite piletinu.Pomiješati smjesu za pohanje.Uzimati komadiće piletine iz marinade, umakati u smjesu za paniranje, pazite da dijelove piletine odvajate na komadiće.






Zagrijete ulje u voku, pržite piletinu par minuta da dobije lijepu boju.Zagrijete pećnicu na 100C , komadiće pržene piletine stavite na lim za pečenje na koji ste stavili papair za pečenje pa držite u pećnici dok ne preržite svu piletinu.


Nakon što ste prepržili svu pilenu stavite preljev, dobro izmiješate.Nadjenite peciva tako da ih odvojite na spoju/neće biti problem/stavite list salate/ja sam koristila rikulu, krasavac i tanko nasjekcna luk vi izaberite što volite/Složite na tanjur,servirati.



























 

subota, 10. listopada 2020.

Orah kocke


Jedan jednostavan kolač, fin, kremast.

Biskvit:
5 jaja
120g šećera
prstohvat soli
korica pola limuna/može i bez
2dl ulja
2dl mlijeka
200g brašna
200g mljevenih oraha
1pecivni prašak

Krema:
2 pudinga vanilija
500ml mlijeka
1žlica gustina
2 žlice šećera
1 vanilija šećer
200g maslaca
1 žlica šećera u prahu.

Priprema:

Na veliki lim iz pećnice stavite  papair za pečenje.Zagrijete pećnicu na 180C.
Napravite bisvit:

U zdjelu stavite jaja pa ih dobro izradimo  šećerom, dodamo ulje, mlijeko, sol, koricu limuna, nastavimo kratko miksati.Dodamo brašno pomiješano sa pecivnim praškom, nastavimo miksati na kraju umiješamo mljevene orahe.Peći u zagrijanoj pećnici 10 -12min.Ohladimo.Može se dogoditi da na krajevima biskvit bude malo tanji, te djelove izrežite, zasladite se dok radite kremu😋😋.Ohlađeni biskvit prerežete po pola.
Krema:
Stavite u lončić pola količine mlijeka sa dvije žlice šećera i vanija šećerom, pustite da prokuha za to vijeme u ostatak mlijeka stavite puding i gustin, pomiješate da nema grudica, ulijete u kuhano mlijeko miješate na laganoj vatri da se puding skuha.Kremu stavite na veliki plitki tanjr, pokrijte sa prozirnom folijom, pustite da se ohladi /ako vam se žuri stavite na desetak minuta u duboko/.
Maslac izradite sa šećerom u prahu/ja ga izvadim iz frižidera kad kenem sa biskvitom da se lagano opusti/. Postepeno dodate malo po malo kreme miješajući mikserom.
Pola bisvita premažete sa pola kreme stavite gornji dio i opet ospete sitno nasjceknim orasima.Ohladite.















 

ponedjeljak, 28. rujna 2020.

Lisnati punjeni baguette



Još jedan malo bogačeni recept sa coolke BaguetteTourbillon/ kliknite na lik/ ovaj puta uz dodatak pljesnivog sira i sirnog namaza.Mekan, fin i jednostavno neodoljiv.
Sastojci:
550g brašna/manje više po potrebi/
1 žlica suhog kvasca
1žlica šećera
100ml ulja
400ml mlijeka
1 žlica maslaca sobne temerature
1žličica soli

Ostalo
100g maslaca/otopljen
100g gorgonzole
2žlice ribanog parmezana
100g sirnog namaza
1žumanjak
sezam

Priprema:
U posudu za miješanje dodate toplo mlijeko, kvasac i šećer, promiješati ostaviti stajati par minuta.Dodati sve ostale sastojke , zamiješati mikserom/nastavci za tijesta/ dok tijesto ne bude glatko.Brašno dodati potepeno.Gotovo tijesto podjeliti na 4 dijela.
Svako dio razvaljati na veličinu 25x25.Premazati otopjenim maslacem.Prebaciti jednu stranu pa drugu stranu, dok se ne spoje kao dolje na slici.Zarolati u rolicu.
Ponavljati postupak dok ne potrošite tijesto,Spojiti spojeve tijesta kao na slici.

Rolice pokrijte da odstoje nekih pola sata na toplom mjestu.Za to vrijeme izmiješate sirni namaz, parmezan i gorgonzolu u glatku smjesu ako je pretvdo dodati malo kiselog vrhnja ne puno.





Uzmite opet rolicu i opert je razvaljajte na istu veličinu25x25.Premažete pripremljenim premazom/četvrtinom/zarolate u roladu,, krajeve i spoj dobro stisnete.Stavite na lim na koji ste prije toga stavili papair za pečenje.Ponvljate postupak dok sve rolice ne nadjenete.


Pokrijete male štruce čistom krpom ostavite stajati na toplom mjestu 40-60min.Premažete žumanjkom, pospite sezamom i oštrim nožem svaki zarežete skoro do pola, kao na slici.


Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20 min
 

petak, 28. kolovoza 2020.

Starinska pita od svježih smokava




Jako fina, starinska pita od svježih smokava, slatka i mekana sa vrlo malo šećera.

Sastojci:

Tijesto:

4 jaja
1,5 žlica šećera
1 vanilija šećer/aroma
1dcl ulja
1dcl mlijeka
malo soli
400g brašna
1 pecivni prašak
korica pola limuna

Nadjev:

400-500g smokava
sok od pola limuna
1dcl vode
na vrh noža cimet
2žlice griza

Priprema:
Prvo izdinstati smokve.Ja sam imala male vinogradarke , samo sam ih prepolovila po pola i stavila u lonac sa svim ostalim sastojcima osim griza.Kratko ih prodinstati da uvenu i omekšjaju, kad puste sok dodati griz ako nije puno tekućine i ne morate dodati obje žlice, zapamtite samo da nadjev mora biti gust.Odložite da se malo ohladi..
Napravite tijesto:
U zdjelu staviti šećer/obje vrste/ i jaja/cijela/, izmiksati da se poveže i šećer otopi, dodati so, ulje i mlijeko, nastaviti miksat da se poveže.
Pomiješati brašno sa pecivnim praškom.Sjediniti sa jajima.
Zagrijati pećnicu na180c.Zdjelu za pečenje premazati maslacem i posuti brašnom ili staviti papir za pečenje.Staviti polovicu tijesta peći 10 min.

Izvaditi polupečeno tijesto , lagano rasporediti nadjev po cijelom tijestu.Preliti ostatakom tijesta, nastaviti peći još 15 min.


Ohladiti i narezat na kocke.




srijeda, 19. kolovoza 2020.

Doner burek

 Ne znam kako vam ovo zvuči ali samo kratak opis, divni mariniranim pileći prutići sa krumpirićima u tijestu za pite.Prefino i vrlo zgodno za druženja , za ručak za plažu, jako fino i toplo i hladno, idealno uz jogurt.


Sastojci:

500g pilećeg fileta
sol,papar
4-6 lista gotovih kora za pite
1crvena paprika
120g ribanog topljivog sira
200g krumpira

Marinada:

1 žličica koncentrata rajčice
sol,papar
1žličica timijana
1 nasjeckani češanj češnjaka
1/2žličice ljute paprike
1/2 žličice slatke paprike
1,5 žlica maslinovog ulja

Premaz:
1žlica jogurta
1jaje
malo soli
sezam

Priprema:
U zdjelu stavite sve sastojke za marinadu , dobro promiješajte , ako je gusto možete dodati sasvim malo vode ili povećati količinu maslinovog ulja.Narezati piletinu na tanke prutiće, staviti u marinadu, dobro promiješati, pustiti da odstoji 1h u frižideru.
Za to vrijeme narezati krumpir za pomfrit, ispeći ga do kraja odložiti da se ohladi.


Zagrijte maslinovo ulje u tavi prepecite piletinu. pred kraj dodati na trake narezanu crvenu papriku.Isprobati pečeno meso po potrebi dosoliti.
Razdvojiti dva lista za pite, premažete sa malo ulja.Na jedan kraj stavite polovicu nadjeva posložite na meso krumpir, sve pospite ribanim sirom.
Zarolati u roladu.Ponoviti postupak dok ne potrošite nadjev i tijesto.Posložite na lim za pečenje na koji ste stavili papir za pečenje.Pomiješati sastojke za premaz osim sezama, premazati štruce.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/15-20min dok ne dobiju lijepu boju.



nedjelja, 9. kolovoza 2020.

Biftek od klokana u umaku od vrganja



Hvala Lidlu na divnoj nagradi baš sam sretna da im se svidio Parmak kebab.Danas jedno egzotično jelo, biftek/stek od klokana u laganom umaku od suhih vrganja, tko ima hrabrosti sve preporuke, meso okusom podsijeća na diljač, mekan i podatno divno se sljubilo sa umakom od vrganja.Ovaj umak super paše uz sva crvena mesa pa izaberite po ukusu.
Sastojci:
4 odreska od klokana
sol,mljebeni šareni papar
Umak:
200ml pilećeg temeljca
2 žlice suhih vrganja
sol,papar
Ostalo:
1 crveni luk srednji
1 češnja češnjaka
50g maslaca
dobar mlaz maslinovog ulja
1,5žlica brašna
7-8 listova svježe kadulje
200 ml bijelog vina
200ml pilećeg temeljca
1 žličica nasjekcanog peršina
sol,papar

Priprema:
Napravite prvo umak:Suhe vrganje stavite u posudu podlijete vrućim temeljcem , pustite da odstoji pola sata da vrganji omekšaju.Zagrijete maslac dodate maslinovo ulje/dobar malaz nemojte da se luk dinstana suho/ dodate sitno nasjekcani luk i češnjak , pirjate dok luk ne omekša,dodate vrganje /koje ste prije toga procijedili, tekućinu ostavite a sedimentkoji se skupio u situ bacite/kratko dinstate uz mješanje, pred kraj dodati nasjeckanu kadulju/ja odvojim list od peteljeke/.Dodate brašno, miješate da se brašno zaprži, dolijete bijelo vino pustite da ishlapi do pola pa dodate temeljac, pustite da se sve zgusne, probati, dodati soli i svježeg mljevenog papara po ukusu.Na kraju dodati sitno nasjekcnai peršin.
Steak formirati na okruglo, vezati koncem za kuhanje.Premazati maslinovim ulje, posoliti.Prepeći na grill tavi.
Servirati uz umak.

četvrtak, 30. srpnja 2020.

Tikvice na padelu

Predivne aromatične tikvice spremljene u tavi lagano poširane u maslinovom ulju ,uz dodatak malo začina i limuna, vrhunska ljetna delicija Uz ovo jelo super ide čaša crnog vina i dosta kruha.
Sastojci:
3-4tikvice narezane na 1cm debljine
1mala ljuta papričica
Sol, papar
2žlice maslinovog ulja
3češnja češnjaka
po pola žličice origana i mažurana
3-4 slana inćuna/fileta
1limun sok i korica
menta

Priprema:
Na srednju vatru zagrijati maslinovo ulje u tavi.Dodati na lsitiće narezan češnjak  i sitno nasjeckan paparičica, kratko prodinstati da češnjak zamiriše.Dodati u tavu narezane tikvice koje smo prije toga posolili i popaprili, dodati začinsko bilje.Poklopiti polovično, pazite tikvice se moraju pirjati u maslinovom ulju i kuhati u vlastitoj pari.Tikvice tu i tamo okrenuti, pred kraj dodati inćune i koricu pola limuna.
Kod serviranja  dodati sok od limuna i metvicu.

srijeda, 22. srpnja 2020.

Tirokafteri (grčki dip od feta sira) i aromatične palačinke od paprike


Još uvijek smo u grčkom tjednu, aromatične palačinke od maslina i paprike dodatno namirisane bosiljkom uz divan grčki dip od feta sira Tirokafteri, staviti ću vam ovdje lin na recept koji sam objavila prije dosta godina na Coolinarici a i napIsati ću recept dolje/LINK ZA RECEPT/kliknite za recept.

Palačinke:
2 pečene oguljene rog paprike
4-5 crnih maslina bez špica
sol,papar
140g brašna
50 ml mlijeka
3 jaja/M
4-5listova bosiljka

Tirokafteri/dip od feta sira/:

300g feta sira
2 srednje paprike
1 mala ljuta papričica/manje više po ukusu
60ml dobrog maslinovog ulja
101/2žlica svijetlog vinskog octa
sol,papar

Priprema:
Prvo napravite palačinke , izradite mikserom masline i pečenje paprike u glatku pastu dodati sve ostale sastojke ako je prerijetko dodati još malo brašna jer to ovise i o paprici .
Smjesu ostavite stajati 20min.pokrivenu.


Za to vrijeme napravite dip: ispecite i ogulite papriku/bilo bi dobro ako imate mogučnosti da je pečete na roštilju/ ogulite je.U posudu stavite papriku, ljutu papriku, feta sir,pa miksate štapnim mikserom da postane glatko dodati maslinovo ulje i ocat.Izmiksati do kraja, posoliti i popariti po ukusu.
U posudu stavite feta sir ,ljutu papriku,pecenu papriku pa miksajte stapnim miksrom dok sve ne postane glatko.
Dodajte maslinovo ulje i ocat .Izmisajte ,posolite i poparite po zelji.
Pustite da se rashladi i frizider.


Palačinke ispecite tako da namastite lagano tavu sa malo maslinovg ulja, stavljati dvije žlice smjese za jednu palačinku.Peči sa jedne pa druge strane dok se ne ispeku i uhvate finu boju.
Servirati uz dip.











utorak, 21. srpnja 2020.

Parmak kebab

Divno ljetno jelo prepuno mirisa i aroma.Svi koji me prate znaju kako ja volim tursku kuhinju.Osim ovog povća koji sam ja koristila jako je fino i sa balancanama, pa tko voli.

Sastojci:

Meso:

600g mljevenog mesa/po izboru/
sol,papar
3češnja češnjaka
1 veći luk
1crvena paprika
1žličica kumina
1/žličice pul bibera/ljute tucane paprike/
1/2žličice slatke parike
1žličica peršina
1žlićica timijana
1dlgoveđe juhe
1žličica konšerve/koncentrata rajčice
4žlice maslinovog ulja

Povrće:

1 žuta paprika
1crvena paprika
2 češnja češnjaka
1manja žuta tikvica
1manja zelena tikvica
4 srednja krumpira
sol,papar
3 žlice maslinovog ulja

Preljev:1/2dl goveđe juhe, 1žličica koncetrata rajčice, sol
Umak:250 ml gustog jogurta, 1žlica majoneze, sol,papar, češnaka po ukusu

Priprema:
Nerežite povrče na trake.Tikvicama možete baciti spužvastu sredinu i isto narezati na trakice.Krumpir na duge trake.Češnjak sitno nasjeckati.Sve posoliti i poprati.U tavi zagrijati ulje prepržiti kratko  paprike, pred kraj dodati pola češnjaka, isto napraviti i sa tikvicama, povrće će se još jednom peči pa nije potrebano dugo prženje.Krumpir ispecite do kraja.Odložite.


U tavu gdje se peklo povrće stavite meso, pržite ga dok se fino ne preprži, dodati nasjeckani luk, češnjak i papriku.Nastaviti pirajti dok povće ne omekša i fino se spoji sa meso.Dodati začine, sol,papar, koncentrat rajčice i juhu.Nastaviti pirajati dok juha ne ishlapi.
Slažimo.Na pekač stavimo meso cielom površinom u sredini ostavite malo više, složite povrće okolo kao na slici i krumpir.Zagrijete pećnicu na 180C.Prelijete sve dobro izmiješanim preljevom od juhe, koncentrata rajčice i soli.Stavite u pećnicu na 10Min.
Servirati toplo sa umakom od jogurta.

ponedjeljak, 20. srpnja 2020.

Souvlaki ražnjić sa tikvicom i brzo pržena grčka riža sa povrćem


Još uvijek malo grčke kuhinje, stari recept sa coolke malo prerađen i dorađen .Fino ljetno jelo puno mirisa i aroma ljetaJa sam pekla i pileće zabatke i ražnjiće/kod mene ima izbirljivih/cijeli opis kroz recept.Riža je od jučer i prepržena sa povrćem , naknadno zapečena u pećnici sa mesom.Jelo je izvrsno u grčki jogurt i tzaziki umak.Salata po izboru.

Priprema:
Marinada:
Sok od jednog limuna
3češnja naribanog češnjaka ili pola žličice suhog
1žličica soli
1žličica sitno nasjeckanog ružmarina
1žličica suhog origana
1/2 žličice mažurana
1/2žličice mljevenog papra
na vrh noža ljute mljevene paprike
1žličica ljubčac/peršin
3žlice maslinovg ulja
1žlica tople vode

Ostalo:
1 srednja tikvica
1/2 pilećih fileta 
6 zabataka
sol,papar
1 limun
1žlica maslinovog ulja
10 kalamata maslina
par grančica ružmarina
par češnja češnjaka u kori

Pržena grčka riža:
200g kuhane riže
1 manja tikvica
1 paprika
1 rajčica
1 manji luk
2 češnja češnjaka
100g gljiva narezanih na ploške/šampinjoni
sol,papar
korica limuna


Priprema:
Napravite marinadu tako da sve pomiješate da dobijte finu emulziju/prvo naribajte koricu limuna pa ga onda ocijedite/.Pileće zabatke posolite i poparite premažete marinadom.Posložite u zdjelu za pečenje okolo stavite ružarin, češnjak lagano pritisnut u kori, par kriška limuna.Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/25min.

Za to vrijeme lagano potucite pileće filete, pooslite ih lagano i popaprtite, premažete marinadom.Ostavite stajati dok ne prepečete na grill tavi narezane tikvica na dugo,tikvice možete prije pečenja posoliti i premazati sa malo maslinovog ulja.Pecite ih dok omekšaju.
Stavite svaku tikvicu na filet, zarolate.Nabodete na ražnjić, između svakog komada mesa stavite tanko narezanu fetu limuna presavijenu na pola.

Nakon 25 min.zabatke okreniti ako imate marinade možete ih još pokapati, pomakneti ih u stranu i stavite peći ražnjiće.
Za to vrijeme napravite preprženu grčku rižu:U tavi stavite maslinovo ulje, dodate sitno nasjeckani luk i češnjak pirjate par minuta, dodati gljive, nastavite peći dok gljie ne puste vode i malo se zapeku.Dodati rajčicu nasjeckanu cijelu, tikvicu narezanu na fete i papriku, pržiti par minuta da malo tikvica omekša,možda i kraće ako je tikvica puna vode,Posoliti popariti, dodati origano i pola žličice šećera..Posuti sve kuhanom rižom, miješati na jakoj vatri da se riža lagano prepži i upije umak od povrća.

Ražnjiće pećiu pečnici  desetak minuta, okrenuti na drugi stranu i peći još toliko.Nakon 20min.Izvaditi svo meso iz zdjele za pečenje, na dno staviti preprženu rižu, pomiješati sa masnoćom koja se iscjedila od marinade i mesa.Na vrh staviti meso, pustiti deset minuta u ugašenoj pećnici da se sve spoji.Po vrhu možete pousti naribanu koricu limuna i na sitno nasjeckani mladi luk a okolo staviti kalamata masline.

nedjelja, 19. srpnja 2020.

Domaći Gyros




Jako fini recept, sa par caka, za uspješan domaći grčki gyros koji verujte mi nimalo ne zaostaje za onim pravim.Uz gyros servirajte umake i puno povrća za salate.Ostatake gyrosa spremite u hladnjak koristite ga kao fini domaći narezak u sedvičima.

Sastojci:
1kg mesa/dvaput mljeveno miješano/
1 mali crveni luk
5 češnjeva češnjaka
1,5žličica mažurana
1,5žličica origana
1,5ravna žličica soli
1,5ravna žličica nasjeckanog lišća ružamrina
1žličica mljevenog papra
malo ljute paprike/opcionalno

Priprema:
U zdjelu stavite meso.Očistite češnjak i lik pa ga izradite u pastu u multipraktiku.Dodate mješavinu s lukom u meso.Dodate sve začine.Dobro, dobro promiješati možete čak koristii mikser sa nastavcima za tijesto, pa s njim dobro izraditi meso.Ako niste sigurni u slanost, samo odlomite komadić mesa i prepecite na suhoj tavi.Premažite keramičku zdjelu za pečenje/koristite onu manjih dimenzija ja sam koristila 15x20cm/izravnajte meso.
Pecite meso u zagrijanoj pećnici na175C/1h
Gotovo meso izvadite itz posude zamotajte u foliju/prije možete staviti papir za pečenje jer folija nije baš zdrava direktno na meso/




Na meso stavite nekakavu težu tavu ili pladanj a njega stavite težinu otprilike tri konzerve.



















Ostavite stajati pola sata pod težinom.Narežite na tanko oštrim nožem.Servirati sa pita kruhom, umacima tipa humuss, tzaziki, gustim grčkim jogurtom sa češnjakom i sl.



subota, 18. srpnja 2020.

Grčka salata sa mahunama/fažoleti




Jedna fina ljetna salata koju uz preprženi kruh sa češnjakom, može biti cjelovit obrok.

Sastojci:
300gmladih mahuna/fažoleti
150g Feta sira
2zrele rajčice
1zelena ili crvena paprika

Preljev:
3žlice maslinovog ulja
Navrh noža suhog origana
1žličics nasjeckanih peršina
1žlica octa
1/2naribanog češnjaka ili granula
Sol,papar
1žličica vode
1žlilica senfa

Priprema:
Operite i očistite mahune.Narežite ih na manje komade.Zagrijte  slanu vodu u loncu, kad priključak dodati mahune kuhati 3min.samo da malo omekšaju ne smiju se prekuhati, odnah ih ocijediti i ohladiti hladnom vodom.Narezati na kocke rajčicu i papriku, dodati u mahune, promiješati.
U malu staklenku dodati sve sastojke za preljev, dobro izraditi da se stvori emulzija.
Povrće stavite na tanjur za serviranje, pospite smrvljeni Feta sirom, premijere preljevom i ostavite ohladiti u frižider.Prije serviranja još jednom promiješati.





petak, 17. srpnja 2020.

Mini pizzete sa mladim krumpirom i ružmarinom uz dip od kruške


Jako fino vege ljetno jelo .Malo tijesta, malo krumpira, ružmarin i krupna sol te neizostavno maslinovo ulje, mirisna divota za sva čula.Uz ovo jelo super pae dip od kruške ikrastavca.Uživajte!!

Sastojci:

Pizzete:
300g brašna/glatko
1 žličica kvasca/instant
1/2žličice šećera
1/2žličice soli
70ml maslinovog ulja
80ml mlake vode

Ostalo:
dva mlada krumpira sa korom
1žlica lišća ružmarina
krupna sol/ja sam koristila himalajsku

Dip od kruške:
2 žlice majoneze
1/2velike kruške
1komad/10cm krastavac svježi
sol,papar
1žličica dijon senfa
2žlice kiselog vrhnja
1žličica soka od limuna

Priprema:
U zdjelu staviti mlaku vodu, šećer i kvasac, pomiješati rukom ostaviti stajati deset minuta.Dodati ulje , brašno i sol, zamijesiti glatko tijesto.Izručiti ga na radnu plohu miješati rukama par minuta da postane glatko.Tijesto prebaciti u zdjelu, nauljiti ga sa malo maslinovog ulja sa svih strana, pokriti prozirnom folijom, ne smije ulaziti zrak.Ostaviti stajati na toplom mjestu 1h.
Krumpir dobro oprati i osušiti.Narezati na okrugle šnite.
Nadošlo tijesto izvaljati u valjak veličine promjera krupira.Narezati na 15 feta.Formirati svaku fetu u krug staviti na papir za pečenje koji smo stavili na lim za pečenje.U sredinu staviti fetu krupira.Premazati krumpir maslinovim uljem, posuti lišćem ružmarina, te posuti krupnom soli.
Zagrijati pećnicu na 220C/vrući zrak.Staviti pizzete peći nekin 15-20minuta d ne uhvate lijepu boju.
Za to vrijeme napraviti dip: narezat na sitne kockice krastavac i krušku.U zdjelu pomiješati senf, majonezu i vrhnje da se poveže, posoliti i popariti, dodati po ukusus soka od limuna.Držati u frižideru do korištenja.
Izvaditi gotove pizzete servirati sa dipom.

Comments system

Disqus Shortname