Divan burek ,kombinacija lisnatoga tijesta i tijesta za pite/yufke,,hrskav i fin .Možete ga raditi od sira i mesa ,ova je varijacija sa mesom ali u receptu ću napisati i verziju sa sirom pa izaberite po želji.Količine mesa možete kombinirati po želji dali želite više ili manje nadjeva inače kao što sami znate burek kao i pizza sirotinjsko jelo koje je trebalo sa malo namirnica nahraniti puno usta ,dakle nikad ne ide puno nadjeva u burek.
Sastojci:
500g lisnatoga tijesta
6 kom gotovih listova za pite/yufke
Preljev:
200ml mineralne vode
80ml ulja
1 jaje
Nadjev:
300g mljevenog mesa
2 patlidžana
1 luk
40ml ulja
prstohvat ljute papričice/pull biber
sol,papar
Sirni nadjev/verzija:
100g svježeg sira
100g sira sa začinskim biljem
100g feta sira
1žlica nasjeckanog peršina
sol,papar
Priprema:
Patlidžan možete ispeći u pećnici /nabodete ga vilicom i zamotate u alu-foliju pecite 25 min/180C oguliti od kože i izraditi vilicom/ili ga oguliti svježeg od kore nasjeckat na kockice i prepržiti na ulju dok ne omekša.
Zagrijete ulje pa na njemu prepržite sitno nasjekcan luk dodate mljeveno meso nastavite dinstati dok se meso ne uprži ,posolite ,poparite dodate ljute papričice.Pomiješate patlidžan sa mesom,dobro promiješate.
Napravite preljev:stavite sve u zdjelu ,izmiješajte metlicom.
Listove za kore složimo jednu na drugu i zarolamo .Narežemo na 1 cm debljine rezance ,razdvojimo ih.Lisnato tijesto podijelimo na pola ,razvaljamo lisnato tijesto na veličinu lima za pečenje, narežemo na kocke.Na lisnato stavim polovinu narezanih jufki/kora za pite .Dodate svu količinu mesa,izravnamo stavimo ostatak kora .
Na vrh stavite ostatak lisnatog tijesta,za režite cijeli burek na kocke oštrim nožem ,a potom svaku kocku dijagonalno po pola/nešto kao baklavu .
Prelijete preko bureka preljev koji ste pripremili ,ostavite stajati 30 min.Burek pecite na 180C/35 min ili dok ne dobije finu boju i postane hrskav.