Moram priznat da moji doma nisu ljubitelji jako ljute hrane ali kad nađete dobar balans u ljutini/a to je onaj koji odgovara našem mediteranskom nepcu/onda je to ona meksička kuhinja koju volimo .Dosta tih jela sam trajno preuzela u svojoj kuhinju i cesto ih spremam.Ovo jelo sam prije par godina vidjela od meksičke šefice Marcele Valladolid ,ona je koristila dosta gotovih mješavina /koje ja baš i ne volim/pa sam sama kombinirala začine.Lazanje su divne ne puno pikantne vi naravno možete povećati količine ljutih stvari po ukusu.
Sastojci:
500g miješanog mljevenog mesa/masnija junetina/
2žlice maslinovog ulja
2 mrkve/srednje
4 češanja češnjaka
1 veliki luk
1 Čili papričica/feferon
1 rog crvena paprika
50g celera
1/2žličice kumina
1/2žličice mljevenog kima
prstohvat cimeta
1/2žličice origano
1 /2žličice dimljene paprike
1/2žličice mljevene crvene paprike/ljuta /slatka po ukusu
2 kocke tamne čokolade
1m žličica koncentrata rajčice
1/2žličice mažurana
1žlica nasjeckanog peršina
1 konzerva/400g/ crvenog graha
1/2konzerve/200g/ kukuruza
400ml pasirane rajčice
500ml pilećeg temeljca
sol,papar
Bešamel:
70 g maslaca
1 ravna žlica brašna
600ml mlijeka/manje više po potrebi
prstohvat muškatnog oraščića/mljeveni
dva mlinca bijelog papra
2 žličice parmezana/ribanog/
sol
250g svježih lazanja/suha kratko prokuhate
100g ribanog sira/gauda
Priprema:
U tavu stavite maslinovo ulje.Narežite povrće na kockice,luk na sitno ,naribate češnjak.
Na vruće ulje dodate meso pa dinstate odvajajuci da se fino meso preprži i da vam ne ostanu grudice.Izvadite meso rupičastom žlicom i stavite na toplo .U ostatak masnoće dodate nasjeckani luk/ako se puno masnoće iscijedilo slobodno malo odlijete jer nitko ne voli jako masne lazanje/prepržite luk kratko pa dodate nasjekanu mrkvu,ljutu papriku , ,celer i češnjak kratko propirajate da povrće obavije masnoćom pa dodate sve začine ,prepržite kratko začine dodate koncentrat rajčice.Vratite meso u tavu ,promiješate ga ,podlijete sve sa temeljcem i pasiranom rajčicom,dodate čokoladu ,kukuruz i grah ,pustite da umak kuha 30min.,posolite i poparite po želji ,možete se još poigrati začinima/mislim ljutinom /.
Napravite bešamel:
otopite maslac sa malazem ulja ,dodate brašno ,miješate da se brašno zapjeni pa dodate mlijeko ,miješate metlicom da razbijete grudice ,posolite i poparite ,pustite da se sve lagano zgusne ali ne smije biti pregusto ,kao malo gušća smjesa za palačinke .Kad se sve dobro ukuhalo dodate parmezan ,promiješate .
Počnite slagati.
Razmislite prvo koliko želite slojeva lazanja ,ja nikad ne stavljam više od tri naprosto ne volimo puno tijesta vi na ravno po ukusu ,ako vam ostane lazanja/svježih/ slobodno ih smrznuti od njih možete raditi canellone i sl.stvari samo se otope na sobnoj tempereturi/suhe kuhajte koliko vam treba.
Na dno zdjele za pečenje stavite malo nadjeva od mesa .Složite sloj lazanja ,opet nadjev od mesa ,bešamel/pazite da imate za sve slojeve i za zadnji/ redate tako do zadnjeg sloja na kraju pospete ribanim sirom.
Lazanje pokrijete folijom .Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200C /15 min ,maknete foliju pa nastavite peći još 15.da se fino zapeče i uhvati korica isprobate ražnjićem ili nožem dali su gotove /trebalo bi lagano prolaziti/.Izvadite lazanje pa ostavite 10-tak.minuta da se ohlade.
Narežite ih na kocki i servirate tople uz finu miješanu salatu.