Sastojci:
Tijesto:
550g glatkog brašna
1 paket instant kvasca
1 bjelanjak
1 puna žličica soli
1 žličica šećera
1 žlica mekanog maslaca
40ml ulja
300ml mlakog mlijeka
Nadjev:
300g skute/feta sira isl.
1 žlica nasjeckanog peršina
soli papar po potrebi
Premaz:
1 žumanjak
sezam
Priprema:
Na dno velike posude za miješanje stavite bjelanjak na njega prosijete brašno zajedno sa solju .U sredini napravite rupicu stavite šećer ,kvasac ,mekani maslac ,ulje pa sve miješate uz dodavanje toplog mlijeka .Dobiveno tijesto stavite na stol za miješanje pa miješate tijesto dok postane glatko po potrebi dodate još malo brašno .Tijesto vratite u posudu za miješanje poklopite prozirnom folijom i krpom ostavite da se diže nekih pola sata .Pripremite sir ,razmrvite ga i pomiješate sa nasjeckanim peršinom ,ako koristite skutu/ricottu onda ga dodatno posolite i popaprite ako koristite slani sir iz salamure ili fetu nemojte dodatno soliti već samo popaprite.
Podijelite nadošlo tijesto na dva dijela .Na okrugli protvan/30cm veliki/ za pečenje stavite papir za pečenje ,raširite masnim rukama prvi dio tijesta stavite ga na dno ,prospite ga cijelim sirom pa ravnomjerno rasporedite .Prekrijete sir ostatkom tijesta ,lagano pritisnite krajeve da se spoje.Premažete dobro lagano razmućem žutanjkom pa obilato prospite sezamom.
Burek narežite na 8 dijelova .Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200C prvo vodilicu odozdo nekih 30-40 min ili dok se burek ne počne micati i dobije finu boju.
Servirate uz čašu jogurta ili kao dodatak mezama i sl.