utorak, 3. siječnja 2017.

Slane novogodišnje zvjezdice

Dio našeg novogodisnjeg menija ,mi smo ipak vise od slanog nego od slatkog 😌Uzivajte u ovim neobičnima zvjezicama ispiriranim turskog kuhinjom.Drage moji gurmani na dobro Vam dosla Godina Nova!!!!

Sastojci :

450g tijesta za pizzu ili

200ml mlijeka/toplo

100ml vode/mlake

1 kvasac 

1žličica šećera

1žličica soli

40ml maslinovog ulja

40ml otopljenog maslaca/obično ulje

400-450g glatkog brašna/više po potrebi

Nadjev:


5žlica ajvara

1žličica currija

150g razmrvljene feta sira

2žlice maslinovog ulja

malo papra

po potrebi soli

cijele polovice oraha

Priprema:

Ako ćete sami raditi tijesto .pomiješate toplo mlijeko i vodu pa dodate kvasac i šećer miješate rukom da se šećer gotovo otopi ,dodate sve ostale sastojke pa zamiješate tijesto po potrebi dodate brašna da tijesto bude mekano a da se ne lijepi.Ostavite stajati 35 min na toplom mjestu ili dok se tijesto ne uskisne.
Na pobrašnjenoj plohi stavimo tijesto razvaljamo ga na 0,5 cm debljine .Vadimo zvjezdice kalupom za kolače.Zvjezdice prebacite na lim na koji ste stavili papir za pečenje.
U zdjelu sa strane pomiješate sastojke za nadjev.Stavljate po jednu žličicu  nadjeva na svaki cvjetić u sredinu staviti polovicu oraha.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/nekih 15-20min ili dok ne dobiju lijepu boju i počnu se micati po limu .Servirate hladno kao zagriske ili kao dio meze ,uz salatu ili varivo.







četvrtak, 29. prosinca 2016.

Porchetta

Fino talijansko pečeno carsko meso i naravno zarolano po mome guštu .Nema neke velike mudrolije kod ovog pečenja, samo se treba držati par jednostavnih pravila .Kod mesa možete to biti čisto zarolano carsko meso sa kožom/kao što sam ja radila/možete u sredinu staviti lungić .Premaz je jednostavan fini začini po ukusu/kadulja ,ružmarin ,timijan .../ i naravno ne zaobilazni anis .U nekim dijelovima nadjeva se uz pečene začine dinstanim i pasiranim pilećim ili svinjskim jetricama ,finim tanko narezanim fetama pancete i sl.Ovo je gotovo najosnovniji recept ,fina ,,izdašna i jeftina pečenka koja je jako fina topla ali i hladna narezana na tako uz razne nareske i salata.


Sastojci/4 osobe :


2-2,5 kg carskog mesa sa kožom

Pasta:

6 češnjeva češnjaka

1/2žličice sjemenki korijadora/opcionalno

1/2žlice sjemenki anisa

2 grančice ružmarina/samo lišće

3-4 grančice timijana

1 /2ljute paparičice/peperoncine

1/2žličice mljevene slatke paprike

2 ravne žlice soli

1žlica maslinovog ulja

1žličica papra

Pripremite meso:

Dan prije /ja to napravim navečer/fini komad carskog mesa  operite i osušite .Oštrim nožem zarežite cijelim dijelom kožu tako da je odvojite od mesnatoga dijela kad dođete gotovo do kraja ostavite taj mali dio da se kasnije možete lakše zarolalti .Ovo je prilika da se riješite/da otkinete/naslage masnoće ako je ispod kože ima dosta/možete je primjerice otopiti u čvarke/.
Napravite pastu:
Na suhu tavu stavite sjemenke anisa samo da se malo
U mužar stavite oguljeni češnjak ,nasjeckane začine ,malo soli i papra/ostalo ostavite za posoliti meso/ i maslinovo ulje pa sve izradite da se napravi pasta .
Meso posolite i poparite sa svih strana i na onim dijelu gdje je zarezano.
Premažemo meso pripremljenom smjesom.
Zarolamo samo meso u roladu ,neka bude čvrsto zarolano tako da se bolje požme začinima .Oko mesne rolade zamotamo kožu .Zavežemo kuhinjskim kocem .Meso odložimo u frižider  do jutra.
Ujutro izvadim meso iz frižidera da prije odstoji na sobnoj temperaturi nekih pola sata.Zagrijete pećnicu na 220C stavi meso peči nekih 30 min ,smanjim temperaturu na 160C /nastavim peči na lagano nekih 2,5 h .Povećamo temperaturu na 250C pa ostavi meso još 20min ili dok se ne napravi fina hrskava koža.Izvadimo meso ,zamotamo ga u alu-foliju na 30min .Nakon pola sata meso režemo na šnite/fete oštrim rebrastim nožem.
Servirati meso uz kuhano povrće ,pečeni krumpir ,salate i sl.Kad se ohladi fino je uz malo limuna i hladne salate sa jogurtom i majonezom/ima ih kod mene dosta/.









utorak, 27. prosinca 2016.

Božićni kruh

Mekani kruh ,hrskave korice.Vrlo jednostavan .Recept je inače od Marthe Stewart,ja sam ga samo malo prilagodila namirnicama koji su kod mene dostupniji i začinima koje mi volimo ,vi slobodno se zaigrajte i napravite vlastitu inačicu.

Sastojci:/kalup 22cn

300g glatkog brašna

1/2žličice soli

1,5žlica maslinovog ulja

1žlica šećera/ravna

1žlica suhog kvasca/puna

150-180ml mlake vode


Nadjev:

150g mini mozzarelle

1-2žlice maslinovog ulja ,malo soli

1 grančica ružmarina /samo latice

2-3grančice timijana

2-3 žlice parmezana/ribano

oko 80 g maslaca +mlaz ulja


Priprema:

Navečer na badnjak zamijesite tijesto U zdjelu stavite brašno ,sol,šećer i kvasac pa sve zajedno promiješate .U drugu zdjelicu stavite mlaku vodu i ulje .Ulijete mokre sastojke u suhe miješate dok se tijesto ne poveže ,izvucite na radnu plohu pa nastavite miješati dok tijesto ne postane glatko/tijesto bi moralo biti mekano,po potrebi dodate malo brašna.Uzmete veću kesu za zamrzavanje pa je sa unutarnje strane lagano premažete uljem u nju stavite tijesto ,zatvorite /lagano samo da se tijesto ne susi a da ima prostara kasnije za dizati se .Stavite kesu u frižider preko noći.

Ujutro izvadite tijesto lagano ga premijesite pa odvojite 18 kuglica ,možete i da ih bude vise ili manje,ja sam u svaki red stavite 9 kom.Pripremite zdjelice ,u prvu stavite mozzarellu nauljite je i posolite ,u drugu zdjelicu stavite ribani parmezan ,u treću zdjelicu nasjeckano začinsko bilje  u Četvrtu zdjelicu otopljeni maslac sa mlazom ulja..
Uzimajte komad po komad u jednu kuglicu stavite mozzarellu ,uvaljajte u maslac pa stavite u kalup/ja koristim samo obruč od kalupa za torte/ u koji ste prije toga stavili papir za pečenje ,dugu kuglicu stavite u maslac pa zarolate u parmezan ,trecu kuglicu u maslac pa u začinske bilje i tako redom dok ne zatvorite krug od 9 kuglica potom ostalih devet istom shemom nadjevajte a slažete na donje.U sredinu možete staviti zgužvani papir za pečenje ili lagano nauljenu alu-foliju .
Poklopite cistom kuhinjskom krpom postavite na toplom mjestu 1h ili dok ne udvostruči veličinu.Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 165C/lagano nekih 35-40 min /isprobate štapićem od ražnjića .Gotovi kruh lagano izvadite iz kalupa ,pustite ohladiti ,izvadite sredinu pa stavite u sredinu svijeću.
Gotovi kruh možete uresiti grančicama božikovina ili jelke to ostavljam vama .Servirate uz božićnu trpezu.





subota, 24. prosinca 2016.

Sretan Božić


Santa Claus



❈❈❈Rijetko  kad čovjek osjeti sreću ,toplinu i potrebu za bližnjima kao na Božić,Neka taj osjećaj prati tebe i tvoje kroz cijelu godinu!!!
Sretan Vam Božić!!!❈❈❈

utorak, 20. prosinca 2016.

Palle di neve/snježne grude

Prefine prhke kuglice kao talijanski klasik.Osim lješnjaka možete koristite i druge orašaste plodove kao na primjer orahe ,bajame ,jako su fini i sa komadičima bijele čokolade.

Sastojci:/20 kom


90g omekšanog maslaca

1limun korica

60g komadića čokolade/suzice

60g narezanih preprženi lješnjaka

1/4 žličice soli

1 jaje/L

1 vanilija šećer

130g brašna/manje više po potrebi

80g šećera


Priprema:

Zagrijete pećnicu na 180C.
U posudi miješate  maslaca sa obije vrste šećera da se sve fino pretvori u kremu i šećer spoji ,dodate sol i jaje pa nastavite miješati dok se i jaje ne spoji.Potom dodate brašno ,lješnjake i čokoladu promiješajte da se poveže.
Pripremite lim za pečenje na njega stavite papir za pečenje napravite kuglice .pecite u zagrijanoj pećnici 15-20 min ili dok sasvim malo ne porumene .Ostavite par minuta da se malo ohlade pa ih uvaljajte dobro u šećer u prahu.
Mogu dosta dugo stajati a jako fino izgledaju u paketicima .Uživate!!!




ponedjeljak, 19. prosinca 2016.

Salata Božićna jelka

Predivna salatica od kuhane piletine i palačinki koja će zasjati na blagdanskom stolu .Sastojak koji će vas oduševiti je dimljeno suho voće /možete koristiti grožđice ili suhe šljive/ koje aromatitzirate dimljenom paprikom.

Sastojci:

300g kuhanog pečenog pilećeg mesa

4 jaja

1,5 žlica suhog grožđa

1 veći krastavac

1 žličica dimljene paprike

250g svježeg gljiva

1žličica timijana /majčine dušice

1 žlica maslinovog ulja

sol,papar

30g nasjeckanih oraha

2 žlice mlijeka

2-3 žlice maslinovog ili sojinog ulja

2-3žlice majoneze 

malo soka od limuna ili jabučnog octa


Priprema:

U zdjelicu stavite suhe grožđice prospite ih dimljenom paprikom ,ostavite stajati dok sve sastojke ne pripremite .Već kuhano ili pečeno meso nasjeckajte na komade ili vilicom odvojite na trakice ,stavite u zdjelu i pustite ohladiti/ako je toplo/.U drugu zdjelu stavite jaja ,sol,malo papra i mlijeko pa izradite metlicom u finu smjesu .Zagrijete ulje u tavu pa na njemu ispečete dva omleta od ove smjese.Maknete sa strane pustite ohladiti ohlađeno narežete na trake /ovaj dio možete izbjeći ako vam se ne da peći palačinke slobodno jaja skuhate ,narežete i takva dodate u salatu/ .Nasjeckate oprane šampinjone pa ih nasjeckajte na kockice ispirjajte ih kratko/da puste vode/posolite ,popaprite i začinite timijanom.Ostavite da se ohlade/ako su masni možete ih ohladiti na kuhinjskom papiru/.
Kad su se svi sastojci ohladiti stavimo ih u zdjelu /par komada grožđica odvojimo da možemo kasnije ukrasiti/.dodamo nasjeckane orahe ,majonezu ,malo octa ili soka d limuna ,posolimo i poparimo po ukusu pa sve dobro promiješamo.
Na tanjur za serviranje stavimo salatu pa formiramo u trokut .Prežemo uzdužno krastavac izvadimo špice/koštice iz sredine ,narežemo ukoso .Posložimo po salati . Rasporedimo na par mjesta  suho grožđe a na vrh zvijezdu koju smo izrezali od kore od naranče.
Stavite salatu dobro ohladiti u frižideru barem sat vremena da se povežu okuse .Servirate uz blagdanski stol.


subota, 17. prosinca 2016.

Dolması pide

Velike nadjevene pide od lisnatoga tijesta ,svježeg kupusa i mesa .Vrlo fini odmak od klasičnih sarmi ili mesnih rolada .isprobajte ovo neobično a vrlo fino jelo.

Sastojci:

6 listova svježeg kupusa

350g narezanog kupusa

350-450g mljevenog mesa

450g lisnatoga tijesta

5 jaja

100ml mlijeka

1 srednji luk

1-2žlice ulja

1/2 žličice kumina

1žličica soli/manje više po ukusu/

1/2žličice slatke paprike

malo ljute paprike

1 češanj češnjaka

1/2žličice papra

1žličica nasjeckanog peršina

1/2žličice timijana/majčina dušica


Priprema:

Stavite da se skuhaju u tvrdo tri jaja.Odvojite fine lisnove kupusa pa ih stavite sa strane,blanširajte ih u slanoj vodi 5 min.samo da malo smekšaju ,ocijedite i ostavite da se ohlade.
Zagrijete ulje u tavi pa na njemu ispirjate nasitno nasjeckani luk ,dodate narezani ili naribani kupus pa nastavite pirjati kratko ,dodate polovicu  mlijeka ,posolite ,poklopite ostavite da se kuha pet minuta pa dodate meso ,začine ,češnjak ,sol i papar pa pržite miješajući da se razbiju grudice Isprobate slanost .Ako ste zadovoljni maknete sa strane pa pustite da se meso lagano ohladi ,dodate dva jaja ,promiješate .
Razvaljajte lisnato tijesto/ ja to radim na papiru za pečenje kojeg prije nego cu slagati nadjev prebacim na lim za pečenje/ .,na sredinu stavite listove kupusa /pola.sna kupus stavite pola količine mesa i na pola narezana jaja ,prekrijete drugom polovicom mesa a potom ostacima kupusa.
Ušuškajte meso fino da bude skroz u listovima kupusa.Narežite lisnato sa strane na trake veličine po želji da možete plesti pletenicu /ja sam rezala dva prsta debljine/.Prvo prebacite gornji i donji kraj ,a potom naimjenično prebacite trake jednu preko druge da dobijete pletenicu .
Kad ste složiti cijelu pidu ,vrhove lagano zašiljite/naravno to je samo za ukras ako ne želite i ne morate/Razmutite žumanjak sa ostatkom mlijeka pa premažete pidu.Prospite pidu sezamom.Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/30-35 min dok ne dobije finu boju i počne se micati po limu.
Pustite da se malo ohladi pa servirate narezane uz neku finu salatu.


petak, 16. prosinca 2016.

Cappucinska torta iz Modene

Divna ,starinska torta Franjevaca reda Kapucina ,koja je postala tradicija u Modeni .Isprobajte ovu vrlo sočno i jednostavnu tortu i pronađite joj mjesto na blagdanskoj trpezi.Uživajte!!!

Sastojci:


Tijesto:


75g šećera

75 g maslaca

prstohvat soli

2 žumanjka

200g glatkog brašna

malo hladne vode/opcionalno

Nadjev:

125g maslaca

125g bajama/mljeveni

2 jaja

2 pune žlice brašna

1/2 male epruvete arome gorke bajame

125g šećera

1 paket vanilija šećera/1 mala žličica arome

Šećer u prahu za posuti

2-3žlice marmelade od višnje


Priprema:

Pripremite tijesto tako da sve sastojke stavite u zdjelu izradite u tijesto po potrebi dodate samo malo hladne vode .Tijesto zamotate u prozirnu foliju i stavite u frižider.
Do se tijesto odmara napravite nadjev ali prvo fino sameljete bajame.Pomiješate bajame sa brašnom.
 Maslac stavite  u zdjelu za miješanje dodate šećer ,šećer vaniliju ,aromu bajama pa dobro izradite mikserom da se šećer gotovo rastopi ,dodate jedno po jedno jaje miješajući iza svakoga.Na kraju dodate mješavinu brašna i bajama.Odložite na desetak minuta u frižider ili taman toliko koliko još tijesto mora stajati.

Uzmite kalup 22cm lagano ga zamastite ili stavite papir za pečenje .Stavite na dno svo tijesto  ,pravilno ga rasporedite ,na tijesto stavite marmeladu ,razmažite koliko vam treba u tanko sloju .Stavite nadjev i zagladite.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 175C/oko 40min
Ohlađenu tortu narežite uz čaj ili kavu.






srijeda, 14. prosinca 2016.

Jamiev krumpir iz folije

Fini pečeni krumpir iz folije ,nadjeven slanim inćunima ili dimljenim mesom odličan je prilog ili cjeloviti ručak uz salatu .Uživajte u ovom jelu koji vam čak može poslužiti u dane posta.

Sastojci:/4 osobe


4 srednja krumpira/kuhana u kori

Premaz:

4žlice maslaca

sol,papar

2 češanja češnjaka

1žlica ravna timijana/origana

4slana očišćena inćuna ili dimljeno meso/tanke fete pancete

100g naribanog sira


Kiselo vrhnje/opcionalno

Priprema:

Skuhate krumpir pa ga ogulite od kore.Narežite komade folije na veličinu u koju možete zamotati krumpir .Krumpir stavite u foliju pa oštrim nožem narežite na fete pazite da ne idete do kraja krumpir bi morao biti narezane a ne izrezane na komade.Odložite dok napravite nadjev:
U zdjelu stavite naribani/protisnuli češnjak,timijan malo soli i papra i po želji ili inćune ili narezanu pancetu .povežite sve u smjesu .
Smjesu podijelite na četiri dijela .premažete utor svakog krumpira smjeso .Zatvorite krumpir u foliju .Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/40min .otvorite foliju ,pospsite lagano sirom ,pa pustite da se krumpir još kratko zapeče i sir otopi.


Servirati kao samostalan obrok uz kiselo vrhnje i salatu ili kao prilog.





subota, 10. prosinca 2016.

Čokokokolice

Divni prhko-kremasti keksići ,okusa čokolade i kokosa ,mekani i prhki danima.


Sastojci:

Smeđi dio:

100g kiselog vrhnja/20%

1 jaje

70g otopljenog maslaca

80g šećera

250g brašna

30g kakaa u prahu

10g pecivnog praška

prstohvat soli

Bijeli dio:

200g  svježeg sira /riccotta/skuta

30g  šećera

1 jaje

10g brašna

20g kokosa /brašno

šećer u prahu za posuti/opcionalno

Priprema:

Smeđe tijesto:

U zdjelu za miješanje stavite kiselo vrhnje,šećer  ,jaje ,otopljeni maslaca ,izmiješate mikserom da se poveže u finu smjesu .U drugu zdjelu stavite brašno ,pecivni prašak ,malo soli ,kakaao pa promiješate .Dodate mješavinu brašna u pripremljen smjesu sa kiselim vrhnjem ,miješajte da se poveže .Tijesto obložite prozirnom folijom ili u kesu za zamrzavanje pa stavite na pola sata u frižider.

Napravite bijeli nadjev:

Odvojite bjelanjak od žumanjak .Žumanjak stavite sa strane ,bjelanjak izradite u snijeg ,kad bude dovoljno čvrst postepeno uz miješanje dodate šećer ,nastavite miješati dok se šećer ne otopi/isprobate između prstiju dali je tekstura bjelanjaka glatka/odložite.Stavite u posudu sir /ako je potrebno prije ga ocijedite/izradite ga vilicom da se razdvoji pa dodate kokos i žumanjak izmiješate da se poveže .Lagano miješajući žlicom dodate tučeni bjelanjak.Odložite.


Izradimo kesice:
Na lagano pobrašnem radnom stolu razvaljamo tamno tijesto na otprilike 0,5cm debljine ,okruglom modlicom vadimo oblike pa na svaki stavimo otprilike jednu žlicu nadjeva ,pazite nadjev ne smije prelazi krug i stavlja se samo na polovicu .Preklopimo drugom polovicom .Slažemo na lim na koji smo prije toga stavili papir za pečenje.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/20min
Servirate ohlađene.






četvrtak, 8. prosinca 2016.

Kruchenyky puretina

Kad je nešto tako fino i tako jednostavno naprosto vas mora osvojiti .Ne trebaju za ručak biti ni skupe namirnice ili komplicirani začini da jelo bude ugodno oku i okusu.Isprobajte ovo jednostavno zimsko rusko jelo a lagano  .Pureći odresci/naravno da mogu i pileći a mislim da bi bilo fino i sa svinjskim/nadjeveni kiselim krastavcem u laganom umaku .Uživajte uz prilog po želji i naravno salatu po ukusu.

Sastojci:

500g fileta/pileća /pureća

3 žlice brašna

10-tak manjih kiselih krastavaca/narezani veći

sol,papar

1 žličica maslaca

2žlice ulja

1 srednji luk

250ml passate/umak od rajčice

1/2žličice šećera

3 žlice kiselog vrhnja


Priprema:

Ocijedite i narežite /po potrebi veće/kisele krastavce.Narežite i stanjite šnicle tako da otprilike budu velike koliki su i krastavci odnosno da krastavce jednostavno možete zarolati u meso.Posolite ih i poparite .U svaku šniclu stavite kiseli krastavac pa zarolate ,odložite dok sve rolice ne budu gotove,
Na sitno nasjeckajte luk .
Brašno stavite u zdjelicu pa svaku rolicu lagano pobrašnite višak maknite .Zagrijete maslac sa uljem/1 žlica/ u tavi pa ,prepržite rolice sa svih strana da uhvate boju ,izvadite ih na toplo dok ne dovršite umak.
U tavu stavite ostatak ulja pa dodate luk ,pirjate dok luk ne uvene ,dodate šećer i passatu,pustite da prokuha posolite i poparite po ukusu.Pustite da se kuha kratko dok malo ishlapi tekućina bilo bi dobro da drvom žlicom digne sve divote koje su se primili za dno posude ,vjerujte to će dati ekstra šmek ovom divnom umaku .Vratite rolice,poklopite ,smanjite vatru pa nastavite kuhati 20min .pazite da vam za to vrijeme umak ne ostane bez tekućinu  tu i tamo provjerite.
Servirate sa prilogom po želji.

ponedjeljak, 5. prosinca 2016.

Meşhur Salatasi/kremasta salata od avokada i jaja


Čudesna kremasta salata sa jajima ,predivna za slavlja .

Sastojci:

Podloga:

1 avokado

1 žličica soka od limuna

1 libanonski krastavac/dva obična

2 češanja češnjaka/protisnuti/

300g jogurta

1žlica maslinovog ulja

1žlica jabučnog octa 

1 žličica nasjeckanog peršina

sol,papar

prstohvat mente/opcionalno

1 žličica sitno nasjeckanih oraha

Ostalo:

4 jaja

1 nasjeckani mladi luk

prstohvat ljute paprike/manje više po ukusu


Priprema:

U zdjelu stavite oguljeni avokado izradite ga vilicom pokapate sa malo soka od limuna.Odvojite 2/3 krastavca ogulite ga i očistite od špica pa naribate na ribežu .Ostatak krastavca izdubite narežite na krugove/za dekoraciju/.Pomiješate krastavac sa avokadamom dodate ostale sastojke za pastu promiješate ,posospite i poparite po ukusu.
Jaja skuhate utvrdo ,ohladite ,pa narežite na krugove .Kremastu smjesu prvo stavite na tanjur za serviranje ,okolo stavite krugove jaja pa po sredini narezani krastavac.Posolite i popaprite po ukusu na vrh prospite sitno nasjeckanim mladim lukom ,pa prospite ljutom paprikom.
Servirate kao mezu ,prilog ,salatu.

Bükme Çörek

Bukme peciva su fina peciva koja se jedu uz čaj ,predivna su hrskava i lisnata Tradicionalo se rade sa tahini pastom /Link/ kako je možete napraviti sami /naravno možete je zamijeniti kikiriki maslacem ,jednakom količinom mljevenim oraha ,lješnjaka i sl.obarenih sa malo mlijeka

Sastojci:

500g glatkog brašna

1 jaje

2žličice šećera

1 ravna žličice soli

90ml maslinovog ulja

110g jogurta

200ml toplog mlijeka

1žličica instant kvasca

Nadjev:

150g tahini paste

200g šećera/manje više po ukusu/

150g mljevenih oraha/možete pola samljeti a pola nasjeckati/

Premaz:

1žlica maslaca 

2 žlice sezama

Priprema:

Stavite prosijano brašno ,dodate šećer,kvasac i sol,promiješate .U sredini napravite rupicu pa stavite jaje /lagano ga razmutite vilicom/maslinovo ulje i mlijeko .Zamijesite glatko tijesto koje se ne lijepi .Pokrijte prozirnom folijom i kuhinjskom krpom,pustite da se na toplom diže nekih 20min.
Pripremite smjesu za nadjevanje :pomiješate tahini pastu/ili istu količinu mljevenih oraha i malo vrućeg mlijeka ili koristiti kikiriki maslac/dodate šećer i mljevene orahe ,pomiješate sve zajedno u smjesu.
Razdvojite tijesto na dva dijela .Svaki dio tanko razvaljate /malo deblje nego za jufke/premažete nadjevom/polovicom.U sredinu tijesta napravite rupu zavrnete /sučete/tijesto na  sve strane počevši od rupe dok ne dođete do kraja .Odvojite na dva ili tri dijela veliku traku .Uzmite svaku trakicu pa dodatno rastanjite rukama
Zarolate jednu rolicu u puža.Stavite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje .Ponavljajte postupak dok ne potrošite sve sastojke.Trebali bi dobiti 6 kom/vi naravno možete raditi i manje pa ćete ih dobiti više.Pokrijete rolice krpom ostavite stajati na toplom 1h.
Premažete otopljenim maslacem i prospite sezamom.Pecite na 180C/30min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju.
Pustite da se malo ohlade pa servirate uz čaj.




subota, 3. prosinca 2016.

Mesni kroketi iz Pise

Mesni kroketi u mojoj verziji sa kiselim kupusom /ma tako se kod nas jede/malo mi je previše servirati rižu ili pastu uz to kako bi vam to tamo servirali uz umak od rajčice.Vi napravite po ukusu uz umak od rajčice ili joguta/ja uz sve mogu jogurt/ i neku finu salatu .

Sastojci:

300g miješanog mesa/trebalo bi biti malo masnije ,možete čak koristili mješavinu sa svježom kobasicom koju ste ogulili od kore /

2 krumpira/oguljena ,narezana ,zgnječena/

2žlice parmezana

1 češanja češnjaka /naribana/

1 jaje

1žličica koncentrata rajčice

sol,papar

1žličica mrvica 

1žličica timijana/origano

sol,papar


Ostalo:

2 žlice maslinovog ulja 

1žlica sojinog ulja

3-4 žlice mrvica

Priprema:

Stavite u zdjelu sve sastojke za meso pa dobro promiješate rukom ako je meso dovoljno čvrsto ne treba dodavati mrvice ako nije dodate dovoljno mrvica da ga možete zamijesiti i formirati .Malo mesa ispecite na suhoj tavi čisto da provjerite slanost.
Formirate od mesa tri kobasice /oko 30cm dužine/narežite na komade /veličine po želji pa radim od svaki 4 kom/.Krokete lagano provucite kroz mrvice pa složite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje .
Zagrijete obje vrste ulja u lončiću pa prelijete preko krokete.Pecite krokete nekih  na 180C/20 min pa ih okrenete i nastavite peći još deset minuta .

Comments system

Disqus Shortname