četvrtak, 15. veljače 2018.

Krekeri od pirovog brašna za začinima

Prefini krekeri od začinskog bilja, pirovog brašna i maslinovog ulja.Prilog, naravno za post fina krem-pašteta od tune i inćuna.Ako nemate suhi češnjak u maslinovo ulje naribate jedan češanj češnjak/manji/pustite da malo odstoji i onda dodate u tijesto

Sastojci:

250g pirovog brašna

40ml maslinovog ulja

1/2žličice origana

1/2žličice soli

1/2žličice slatke ili ljute paprike

1/2žličice suhog češnjaka

1/4 žličice majorana/mažurana

na vrh noža sode bikarbone

90ml vode

prstohvat šećera

Priprema:

Zamijesite tijesto:u posudu stavite sve suhe začine zajedno sa začinima.Dodati ulje i vode pa nastavite miješati da se sve spoji po potrebi dodati još malo tekućine.Prebacite sve na radnu plohu nastavite miješati da se dobro poveže.Stavite u prozirnu foliju, ostavite stajati u frižideru pola sata.
Odmoreno tijesto razvaljate, ne pretanko ni predebele, kao debljina krekera ili petit keksa.Izrežete na kocke.Stavite na lim za pečenje/na koji ste prije toga stavili papir za pečenje/, možete malo ako želite dodatno posuti krupnom soli, da se peče u ugrijanoj pećnici na 180C/25 min ili dok ne dobiju laganu zlatnu boju.



Servirati hladne uz fini namaz po želji ili salatu.

utorak, 13. veljače 2018.

Malinasti ekleri

Sretno Vam Valentinovo!!Uživajte u današnjem danu!!

Sastojci:/6-8kom

Tijesto:

150ml vode

50g maslaca

prstohvat soli

3 jaja

1žličica šećera

125g brašna


Krema:

300g malina

4 žlice šećera

1 vanilija šećer

2žlice gustina

2 žumanjka

300ml mlijeka

Premaz:

40g maslaca

60g brašna

60g smeđi šećer

crvena boja /ja sam stavila žličicu gustog soka od višnje/

Priprema:

U zdjelici s strane pomiješate sve sastojke za premaz, dobiti će te gustu smjesu.Ako ste zaboravili izvaditi maslac da bude sobne temperature slobodno ga naribate na ribežu za sir.

Napravite tijesto kao za princes krafne ili pafice, stavite vodu , šećer , maslac i sol da prokuha, ubacite odjednom svu količinu brašna, miješate da se zgusne, maknete sa vatre i nastavite još kratko prevrtati tijesto da se dodatno osuši.Dodati jedno po jedno jaje miješajući mikserom da se svako jaje dobro izradi, dok ubacite drugo.
Istisnete duge trake/najlakše će vam ići vrećicom za ukrašavanje /Zagladite tijesto vlažnim prstima, podijelite premaz na onoliko dijelova koliko imate eklera pa na svaki ekler stavite traku premaza.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 180C/20-tak minuta dok se fino ne napušu i počnu micati po limu.Izvadite vani svaki ekler lagano probijete čačkalicom da izađe para da se ne bi omekšali.Pustite da se ohlade.
Napravite kremu.u zdjelu stavite maline koje ste izradili štapnim mikserom, stavite na vatru zajedno sa polovicom šećera, pustite da kratko kuha.Za to vrijeme izradite žumanjke sa ostatkom šećera i vanilija šećera, dodati gustin i mlijeko, kratko miješati da se sve poveže.Maknuti maline sa vatre , dodati pripremljenu smjesu od jaja, promiješati.Vratiti na vatru pustiti da sve kuha na laganoj vatri uz miješanje dok se ne zgusne.Maknuti sa strane neka se ohladi.

Eklere razrezati na pola, nadjenuti kremom od malina.Na vrh staviti malo tučenog slatkog vrhnja i jednu malinu.
Uživajte i Sretno Vam Valentinovo.

ponedjeljak, 12. veljače 2018.

Piletina sa parmezanom i peršinom

Fina i jednostavna piletina iz tave koju mi obožavamo pogotovo u danima kad nemamo puno vremena a želimo lijepo i zdravo jesti.


Sastojci:/4 osobe


500g pilećih fileta

1žlica brašna

sol, malo više papra

oko 100g ribano grana-padana ili parmezana

mali komadić maslaca

1žlica maslinovog ulja

1žlica svježe nasjeckanog peršina

Priprema:

Fileta operite i osušite posolite ih lagano i dosta po paprite/ja volim i super mi paše sa sirom, vi po želji/Lagano prospite fileta brašnom,otresite višak.
Zagrijete u tavi maslac i ulje pa prepržite fileta da dobiju finu boju i ispeku se.Naribati sir, posuti fileta sirom i malo peršina, okrenuti, pustiti da se sir zapeče, posuti gornju  stranu sirom i peršinom, okrenuti d se fileta zapeče sa donje strane.Izvaditi gotove fileta, staviti žlicu dvije vode, pusti a se dignu divote sa tave preliti preko fileta.
Servirati toplo uz rižu sa povrćem.

subota, 10. veljače 2018.

Džemi kocke

Brz, fin i jednostavan kolač, predivne , sočne kocke od džema i bijele čokolade.

Sastojci:

Tijesto:

2 jaja

130g šećera

1 vanilija šećer

80g čvrstog jogurta

malo soli

70ml ulja

120g brašna

1 pecivni prašak

Krema:


200ml vrhnja za šlag/mliječno

150g bijele čokolade

400 ml vrhnja za šlag

2-3 žlice šećera u prahu/opcionalno

1 vanilija šećer

Džem:

300 g light džema od malina

4 lista želatine

Ostalo:

12 kom petit beurre keksi

Priprema:

Zagrijete 200ml vrhnja za šlag mliječnog , dodati bijelu čokoladu, promiješati da se otopi.Staviti sa strane da se ohladi.

Napravite biskvit: u zdjelu za miješanje dobro izradite jaja sa šećerom da postanu pjenasta.Dodati jogurt i ulje nastaviti miješati da se spoji.Izvagati brašno pa ga pomiješati sa pecivnim praškom i solju.Dodati u smjesu od jaja, nastaviti miješati kratko da dobijete glatku smjesu.Prebaciti u kalup za biskvit/20x30 otprilike/peci u zagrijanoj pećnici na 180C/20-tak minuta /provjeriti čačkalicom/Biskvit ostaviti da se ohladi.

Pripremite želatinu po uputstvu na pakovanju, ako koristite listove potopite ih u hladnu vodu na par minuta. pa ocijedite.Stavite džem u lončić pa zagrijete da se vrati u tekuće stanje, dodati želatinu promiješati.Ostaviti par minuta da se malo ohladi, presuti na biskvit.Staviti u frižider dok dovršite kremu.




Izraditi vrhnje za šlag sa vanilija šećerom u čvrsti šaum, dodati ohlađeni šlag sa bijelom čokoladom, na
staviti sve skupa miješati da se poveže u čvrstu smjesu, isprobati po ukusu dodati šećera u prahu.
Premazati kremu preko džema.Po kremi složiti keks.
Pustiti da se hladi 1-2h u frižideru.Keks bi trebao omekšati .Narezati na kocke prateći liniju keksa.


Ukrasiti po želji/ja sam stavila gumi maline/.

petak, 9. veljače 2018.

Rebraste mini pite

Ideja sa instagrama, nadjev moj, vi možete naravno po svojoj želji nadjenuti orasima, marmeladom , svježim voćem po želji.

Sastojci:/12 kom


250g lisnatoga tijesta

Nadjev:

1 velika jabuka

2 žlice smeđeg šećera/više manje po ukusu

1 žlica maslaca

malo soli

1/2žličice cimeta


Priprema:

Zagrijete maslac sa mlazom ulja u tavi.Na to stavite naribanu jabuku, dodate šećer,malo soli, te lagano izdinstante da izađe sok od jabuka, na kraju dodati mljeveni cimet, ostavite da se ohlade jer kao što znate lisnato tijesto se ne smije puniti vrućim nadjevom.Ohlađeni nadjev podijelite na onoliko dijelova koliko ste izrezali kocki.
Narežete lisnato tijesto na kocke dimenzija 5x5 cm.Svaku kocku narežete kao na slici.Potom zarežite na dva mjesta , zatim svaki dio na pet-šest trakica.Stavite na nezarezani dio nadjev, preklopite donjom punom stranom.Stisnete da nadjev ne iscuri.

Prebacite s jedne i druge strane trakice da dobijete pletenicu kao na slici.Gotove pletenice stavite na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje.Poškropite ih hladnom vodom i stavite u zagrijanu pećnicu na 180C/20-tak minuta ili dok ne dobiju finu boju i počnu se micati po papiru.
Servirati ohlađene.

srijeda, 7. veljače 2018.

Gallopieta

Slatka pita, divna krema od mlijeka pečena u prhkom tijestu sa maslinovim te malo cimeta .

Sastojci:/30cmlim za pite/6-8 osoba

Tijesto:

150g glatkog brašna

150g oštrog brašna

60ml maslinovog ulja

1/4žličice sode bikarbone

sol

1 naranča sok

malo vode po potrebi/ako nema dovoljno soka/


Krema:


1 litra mlijeka/ 3,2%

160g šećera

2 vanilija šećera

180g glatkog brašna



ostalo:


1 jaje

1žlica šećera

1žličica cimeta

Priprema:

Napravite tijesto:

U zdjelu stavite obje vrste brašna, dodati sol, sodu bikarbonu ,promiješati.U sredinu napraviti rupu pa stavite sok od naranče i ulje/po potrebi dodati malo vode/.Miješati da se poveže.Izraditi tijesto na radnom stolu po potrebi dodati oštro brašno da vam se ne lijepi.Staviti tijesto u kesu za zamrzavanje i ostaviti da stoji pola sata.
Zagrijati 2/3 količine mlijeka sa obje vrste šećera.U ostatak dodati brašno, miješati da se razbiju grudice.U uzavrelo mlijeko uliti ono sa brašnom, kuhati na srednjoj vatri dok se ne zgusne , maknuti sa vatre, premazati sa malo maslaca, pokriti prozirnom folijom dok se tijesto ne odmori.
Tijesto rastanji te na veličinu oko 50cm promjera.Stavite ga kalup za pite oko 30cm promjera.Prospete cimetom.Ulite kremu, prebaciti lagano gužvajući tijesto preko kreme.
Zagrijati pećnicu na 180C.

Izraditi jaje sa vilicom, preliti ga u sredinu na kremu gdje nije tijesto.Posuti ga šećerom, možete malo šećera posuti i po tijestu.


Peći u zagrijanoj pećnici 40-45 min ili dok pita ne dobi lijepu boju.Pustiti da se ohladi.Narezati na šnite te posuti šećerom u prahu.


Follow my blog with Bloglovin

utorak, 6. veljače 2018.

Zapečeni krumpir

Zapečeni krumpir kao  jednostavno i svakodnevno jelo, možete ga služiti kao prilog ili glavno jelo uz salatu samo u tom slučaju povećate količine.


Sastojci:

4 velika krumpira

4 jaja/L

sol,papar

1žličica origana

1žlica maslaca

1žlica maslinovog ulja

100g naribanog sira

Priprema;:

Ogulite krumpir pa ga narežite na kockice.Nauljite posudu za pečenje/najbolje keramičku i ne preveliku/stavite i maslac.Krumpir posolite, prospite origanom, uvaljajte u masnoću.
Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200C/20-25 min ili dok krumpir ne bude pečen i dobije finu boju.
Izradite jaja sa solju i paprom.Gotovi krumpir izvadite vani iz pećnice prelite jajem i prospite sirom.Vratiti u pećnicu na još 20min ili dok jaja ne budu fino pečena.

Gotovi krumpir posuti nasjeckanim svježim bosiljkom, servirati uz jogurt.

petak, 2. veljače 2018.

Cartoccio/frite nadjevene kremom od ricotte

Fine fritte nadjevene kremom od sira, sicilijanske pokladice koje se tope u ustima.Za nadjev koristite ricottu odnosno skutu,  nemojte koristiti obični svježi sir je on sadrži dosta vode i malo je kiseliji, ako ne možete pronaći skutu onda dobro izraditi običan svježi sir štapnim mikserom da bude fina krema i obavezno dodati tri lista želatine u kremu.

Sastojci;/6 osoba/24 frite

Tijesto:


oko 500g brašna

50g maslaca

1 instant kvasac

1 limun korica

1/2žličice soli

1 jaje

50g šećera

1žlica likera od naranče/ruma

2,5dl mlijeka/toplo

Ostalo:

Ulje  za prženje

šećer u prahu

Krema od ricotte:


250g ricotte/skute

200ml vrhnja za šlag

2-3žlice šećera u prahu

1 vanilija šećer

1 žlica nasjeckanih cendrina/ušećerene kore naranče/ili samo kora od naranče

Priprema:

U zdjelu za miješanje stavite brašno, dodati sol, promiješati.U sredinu brašna napraviti rupicu, staviti jaje, šećer/obje vrste/, koricu limuna, maslac, kvasac i dodati toplo mlijeko, miješati da se sve poveže u finu smjesu.Izručiti na pobrašnjenu radnu plohu dodati po potrebi još brašna, izraditi tijesto da bude glatko, vratiti u zdjelu za miješanje, pokriti prozirnom folijom, staviti da se diže na toplom mjestu dok ne udvostruči obujam/ja to napravim u pećnici na 50C/
Dok se tijesto diže vi napravite kremu.Izradite vrhnje za šlag pa dodati u ricottu koju ste prije toga promiješali sa šećerom i dodali naranči.Odložite do korištenja u frižider.

Nadošlo tijesto izručite na radni stol, lagano premjestite, formirate u kocku tijesto, na režete na trake oštrim nožem.Kalupe za šaumrole premažete lagano uljem, svaku omotate jednom trakom, odložile na tanjur koji ste prije toga posuli sa malo oštrog brašna, ponavljate postupak dok sve ne dovršite.Pokrite čistom krpom, ostavite stajati 15 min.

Zagrijete ulje na najjače/provjerite da li je dovoljno vruće tako da uronite čačkalicu ili drveni štapić od ražnjića, ako se oko nje rade mjehurići ulje je spremno, smanjite na pola/otprilike/ stavljate frite zajedno sa kalupom, pržite sa obje strane dok ne dobije finu zlatnu boju.Odložite na kuhinjski papir da se ocijedi.Pustite da se ohlade, punite ih kremom od ricotte.
Uvaljate ih u šećer u prahu.Servirati uz fini liker.

srijeda, 31. siječnja 2018.

Orah buhtle


Divne mekane buhtle, nadjevene kremom od jabuka i oraha.

Sastojci:/30cm promjer protvana

600g brašna

1 instant kvasac

1žličica soli

4 dl mlijeka

200g šećera

1 limun korica

2 jaja

60g maslaca

1 vanilija šećer


Nadjev:


2 jabuke

1žlica maslaca

1žličixa smeđeg šećera

1 vanilija šećer

korica limuna

1/2žličice cimeta

1 žlica mljevenih oraha

2žlice marmelade po ukusu


Ostalo:


oko 150g mljevenih oraha

100g maslaca+1žlica ulja

Priprema:

Otopite maslac u mlijeku, ostavite da se sve ohladi da bude mlako.U zdjelu stavite prosijano brašno. dodati jaja, kvasac, šećer, sol,promiješati, podliti sve toplim mlijekom sa maslacem pa miješati mikserom nastavkom za tijesta par minuta, po potrebi dodati još malo brašna ili onoliko koliko treba da dobite fino glatko tijesto.Izručiti na lagano pobrašnjen radni stol, nastavit rukama još kratko miješati.Vratiti u zdjelu poklopiti prozirnom folijom, ostaviti na toplom stajati 40-50 min/ja to stavim u pećnicu na 50C tada se digne i brže/.


Napravite nadjev:naribati oguljene jabuke,propirajati ih na otopljenom maslaca, dodati šećer, pirjati dok ispari tekućina, dodati džem i orahe sve pomiješati u smjesu.
Tijesto izručiti na po brašnjenu radnu plohu, lagano primjesiti,Odvojiti na dvadesetak komadića u ovisnosti kolike volite da vam budu buhtle.Nadjenuti svaki komad tijesta nadjevom od jabuka, zatvoriti u okruglicu.Uvaljati svaku okruglicu prvo u maslac a potom mljevene orahe.Slagati u kalup 
promjera30cm/na dno kalupa staviti papir za pečenje, ponavljati postupak dok sve ne nadjenete .
Pokrijte opet buhtle prozirnom folijom ostavite na toplom stajati 30min.
Zagrijete pećnicu na 180C

Pecite buhle nekih 30min /ili dok se lagano ne odvoje/rascvjetaju/
Pustite da se ohlade/ako izdržite/.

utorak, 30. siječnja 2018.

Šareni karnevalski pohanci

Prefino i jednostavno jelo,baš onako šareno i veselo kakvo i treba biti u dane kanervala.

Sastojci:/4 osobe

4 pileća fileta

100g krušnih mrvica

sol,papar

1/2žličice origana

1 jaje

1žlica

Karnevalski umak:

3žlice maslinovo ulja/možda i malo više

1 celer

1 manji poriluk

1/2 luka

1 češanj češnjaka

1 stabljika celera

200g graška/ja koristim smrznuti/

1 žlica koncentrata rajčice

300ml povrtni temeljac

1žličica svježe nasjeckanog lišća peršina

Priprema:

 Operite i osušite pileće filete.Lagano ih premažete maslinovim uljem, posolite i poparite te prospite origanom.Nasjeckate svo povrće na sitne kockice.Grašak stavite u zdjelicu sa strane.Uzmite teflon tavu ili onu sa neprijanjućim dnom, zagrijete u tavi dvije- tri žlice ulja.Pohance napravite klasično prvo pileće filete stavite u brašno/maknete ostatak/onda u jaje, na kraju u prezlu/mrvice/.Prepržite na zagrijanom ulju sa obje strane da dobiju finu boju.Izvadite iz na kuhinjski papir pustite da se ocijede od viška masnoće/ako želite laganiji obrok stavite sve pohance na lim na koji ste prije toga stavili papir za pečenje i lagano ga premazati uljem pecite u zagrijanoj pećnici po 10 minuta sa svake strane u ovisnosti o debljini fileta/
U istoj tavi , izvadite višak masnoće, dodate maslinovo ulje. kad se zagrije dodati svo povrće /osom graška/ dinstati kao za sofrito dok sve ne uvene i fino se zaprži.Dodati koncentrat rajčice i temeljac, grašak, pustiti da sve krčka par minuta, vratiti pohance, nastaviti kuhati 10-tak minuta na srednjoj vatri.Dodati sitno nasjeckani peršin.
Servirati toplo uz umak , možete imati i neki prilog tipa krumpir ili rižu, ali meni je najfinije uz komad preprženog kruha sa maslinovim uljem .Uživajte!

ponedjeljak, 29. siječnja 2018.

Slatki karnevalski ravioli

Fini hrskavi jastuci punjeni slatkom kremom od vanilije i pečeni u pećnici milina.Uživajte u ludorijama karnevala i ovim divnim raviolima.Za nadjev možete kuhati kremu od jaja ili napraviti brzu verziju kao ja to ostavljam vama/napisati ću vam obje verzije pa izaberite/

Sastojci:/24 kom/5x5cm

tijesto:


oko 250g brašna

2 jaja

50g maslaca

2 žličice likera od naranče

1/2 limun korica

60g šećera

prstohvat soli

1žličica pecivnog praška

Nadjev:/brzi nadjev:

350ml mlijeka

1 puding vanilija

2 žlice šećera/više manje po ukusu/

korica pola limuna

30g maslaca

Kuhana krema:

3 žumanjak

350ml mlijeka

50g gustina

100g šećera

1 vanilija šećer

korica jednog limuna

Priprema:

Napravite tijesto :otopite maslac.U zdjelu za miješanje stavite jaja šećer, miješate da se poveže /ne mikserom/dodati sol, koricu limuna, liker od naranče i maslac/koji ste malo ohladili/.Postepeno dodati brašno i pecivni prašak da dobijete fino glatko tijesto, dobro ga izraditi na radnom stolu.
Stavit tijesto u prozirnu kesicu i ostaviti stajati pola sata.



Napraviti kremu:
od pudinga:zakuhati polovicu mlijeka sa šećerom, u ostatak mlijeka razmutiti puding dodati ga u uzavrelo mlijeko, miješati na vatri da se zgusne.Maknuti sa vatre pa dodati maslac i koricu limuna, miješati energično dok se maslac ne otopi i spoji sa kremom. Maknete i pustite da se malo ohladi da možete baratati sa kremom.
Kuhana krema:izraditi žumanjke sa šećerom da postanu pjenasti, dodati gustin i pola mlijeka , miješati da se spoji.Zakuhati ostatak mlijeka sa vanilija šećerom, kad prokuhao dodati izrađene žumanjke, smanjiti vatru , kuhati dok se ne zgusne, dodat koricu limuna.Maknete sa strane i pustite da se malo ohladi.

Tijesto podijeli na dva dijela /ako imate ovu malu spravicu za raviole kao ja onda na 4 dijela/.Tijesto razvaljate tanko, stavljate hrpice nadjeva/1 žličicu/ svaku 5 cm, poklopite sa drugim razvaljenim tijestom, lagano prođete prstima da istisnete zrak, kidate male kocke 5x5, ako želite možete i veće.

Zagrijete pećnicu na 180C. Poslažete ravile na lim na koji ste prije toga stavili papri za pečenje.
Pecite nekih15-20min/provjerite dali se lagano zarumenilo.
Pečene raviole dok su tople uronite u šećer u prahu.Ostavite da se ohlade.

nedjelja, 28. siječnja 2018.

Brzi kolač od malina

Ništa inovativno ni novo ali brzo i fino, maline, naranča i piškote,
idealan kolač za blagovanje iza finog ručka.Kolač gotov u tili čas.


Sastojci:/30x20 posuda


250g piškota

250g mascapone sira

200ml mliječnog vrhnja za šlag

3-4 žlice šećera u prahu/po ukusu/

150ml mlijeka

350g smrznutih maslina

4 pune žlice marmelade od malina/ja koristim light/

2žlice likera od naranče ili soka od naranče

3 lista želatina

Priprema:


U zdjelu stavite mascapone, izradite ga sa šećerom u prahu/postepeno ga možete dodavati da vidite po ukusu/.Izradite čvrsto vrhnje za šlag.Pomiješati sa sirom, ispobati , pošećeriti po ukusu.Želatinu pomočite u hladnu vodu na par minuta, ocijedite i otopite u malo vruće vode,dodati u kremu od sira, nemojte zaboraviti jednu žlicu likera od naranče.

U zdjeli sa strane stavite mlijeko .Marmeladu stavite u zdjelu pomiješate sa likerom od naranče.
.Umakati piškote u mlijeko.U zdjelu u kojoj će te slagati kolač na dnu stavite malo kreme, slažete namočene piškote, premažete pripremljenom marmeladom od malina. stavite polovicu kreme od sira, polovicu smrznutih malina  a potom drugi sloj piškota, marmelade i ostatak kreme i malina.
Ostavite sve 1 h u frižideru.


Ohlađeno režite na kocke, po vrhu prospite malo šećera u prahu.

petak, 26. siječnja 2018.

Juneća rebra u gustom saftu

Prefino jelo od junećih rebara .. da.. da .. upravo tih koje najčešće kupujete za juhu i svi frkču nosevima jer ne vole kuhano meso, a sutra dan izmišljate toplu vodu kako da se pojede pa tada nastupaju razne salate, jaja i sl.Osim toga juneća rebra su jeftina a ovo jelo možete služiti i za najizbirljivije goste i u najsvečanijim trenucima.

Sastojci:/6 osoba

1,2 kg junećih rebara

3-4 žlice maslinovog ulja

sol,papar

1 veliki luk

2 stalka celera

2 mrkve

2 lista lovora

1 češanj češnjaka

3žlice koncentrata rajčice/konšerva

400ml temeljca/goveđi

300ml crnog vina

1 žličica šećera

6-7 listova kadulje

sol,papar

Priprema:

Rebra operite i osušite, posolite ih i poparite/savjet: možete skinuti veće količine masnoće na rebra koje su vidljive naravno nemojte sve skinuti to će dati ekstra aromu umaku kojeg uvijek naknadno možete odmastiti/.Zagrijete lonac/pazite lonac koji može u pećnicu/ u lonac stavite maslinovo ulje, prepržite rebrica sa obje strane da dobiju finu boju.
Povrće nasjeckate na sitne kockice možete ga izraditi u multipraktiku.Prepečena meso izvadite na toplo, dovršiti sve do kraja.
Zagrijati pećnicu na 170C
Ocijediti višak masnoće od pečenja neka ostane oko dvije žlice, staviti svo nasjeckano povrće i lovor, prodinstanti da sve uvene i lagano se zaprži.Dodati koncentrat rajčice, kratko prodinstate, podliti sve vinom,  i temeljcem.Stavite meso uzajedno sa umakom /ako se iscijedio/, dodate kadulju, pustite da sve zakuha, poklopite lonac.Stavite u pećnicu.


Poklopljeno meso peći nekih 2,5-3h vremena.Ne trebate ništa miješati , samo povremeno provjerite da li je potrebno dodatno podliti tekućinom/temeljcem/


Gotovo meso se treba lagano odvajati od kosti.Meso pustite da se malo ohladi, odvoji meso od kosti, maknete i višak masnoće ako ga ima, meso razdvojite na trake..Umak ispasirate štapnim mikserom/izvadite lovor/, vratite u lonac, dodate meso, pustite da sve kuha onoliko koliko želite da vam je umak reduciran.Isprobati umak po potrebi doraditi solju i paprom ili ako netko baš želi ljutom papričico.
Za to vrijeme napravite njokete/mini njoke koji se ne provlače kroz ribež ni vilicu/

Servirati bogati umak sa njokima i mesom.

Comments system

Disqus Shortname