Nekako kad dođe jesen imate potrebu zavući se u najdalji dio kuće uz neki fini napitak i mirisni mekani kolač .Ovo je idealan kolač za to, brz i jednostavan, dizano tijesto, cimet, naranče i jabuke zar vas sama pomisao na te arome ne oduševi i odmah sjeti na toplu dekicu, čaj i toplinu doma.Inače ovu pitu moja prijateljica uvijek radi za Božićni doručak bude jako fino uz kavicu.
1jaje+par kapi vode
20g maslaca
Tijesto:U zdjelu staviti sve sastojke iz startera, promiješati dobro, prekriti prozirnom folijom i ostavit stajat 20minKad vidite da se kvasac aktivirao dodati 150ml mlakog mlijeka, 1 žličicu kore od naranče, 5 žlica ulja, promiješati dobro pa dodati brašno.Brašno prije izvažete i pomiješate sa solju.Zamijesite tijesto.Izručite na radnu plohu pa nastavite miješati rukama par minuta da se tijesto fino izradi i postane glatko.Vratite tijesto u lagano pobrašnjenu posudu poklopite prozirnom folijom ili stavite u običnu kesu dobro zamotati da ne ulazi zrak.
Ostaviti tijesto na toplom mjestu/ja to radim u pećnici upaljenoj na 50C/ da se diže dok se ne udvostruči.
Napravite nadjev:
Svježi sir izmiješate sa šećerom u prahu u glatku smjesu, šećer smanjite ili povećate to ovisi o vašem ukusu i kiselosti sira.
Jabuke ogulite narežete na kockice.U lončić stavite sok od naranče, šećer i ostatak naribane korice, stavite na vatru , dio soka odvojite i pomijašate sa gustinom, dodate gustin u lončić sa sokom, miješate na srednjoj vatri da se zgusne, dodati maslac, pustiti da se otopi , staviti jabuke i cimet pa sve miješati da jabuke malo smekšaju i oviju su ovom finom kremom od naranče.Odložite da se malo ohladi.
Nadošlo tijesto stavite na radni stol i podijelite u 4 dijela.Svaki dio razvaljajte na veličinu kruga 24cm.ja za pravilan izgleda koristim poklopac od lonca te veličine, ostatke tijesta stavite sa strane koristiti će vam za podlogu.
Svaki krug prvo prerežite na pola.Svaku polovicu premažete sirom, na krajeve stavite nadjev.Savijete u kornet prvo s jedne strane do pola a onda s druge strane do pola.Stavite sa strane, pokrite krpom i nastavite dok ne potrošite sve sastojke.Ostatak tijesta koji vam ostao od krugova opet razvaljate u krug.Stavite u kalup za torte promjera 24cm, na njega posložite kornete jedan do drugog.Ako vam je ostalo još malo tijesta od zadnjeg kruga napravite ružicu u sredini.
Sastojci:/24 kalup za torte
Start:
2žlice šećera
1/2 kesice instant kvasca
2žlice brašna
100ml toplog mlijeka
Tijesto:
5žlica ulja
1 ravna žličica soli
300g brašna
150ml mlakog mlijeka 3,2%
1/4 žličice cimeta
1 naranča korica i sok
1 ravna žličica gustina
3žlica šećera
25g maslaca
2-3 žlice šećera u prahu
Nadjev:
4 jabuke srednje veličine1/4 žličice cimeta
1 naranča korica i sok
1 ravna žličica gustina
3žlica šećera
25g maslaca
Ostalo:
200g sira/ricotta/svježi sir2-3 žlice šećera u prahu
1jaje+par kapi vode
20g maslaca
Priprema:
Naribati koricu od naranče. Iscijediti sok.Tijesto:U zdjelu staviti sve sastojke iz startera, promiješati dobro, prekriti prozirnom folijom i ostavit stajat 20minKad vidite da se kvasac aktivirao dodati 150ml mlakog mlijeka, 1 žličicu kore od naranče, 5 žlica ulja, promiješati dobro pa dodati brašno.Brašno prije izvažete i pomiješate sa solju.Zamijesite tijesto.Izručite na radnu plohu pa nastavite miješati rukama par minuta da se tijesto fino izradi i postane glatko.Vratite tijesto u lagano pobrašnjenu posudu poklopite prozirnom folijom ili stavite u običnu kesu dobro zamotati da ne ulazi zrak.
Napravite nadjev:
Svježi sir izmiješate sa šećerom u prahu u glatku smjesu, šećer smanjite ili povećate to ovisi o vašem ukusu i kiselosti sira.
Jabuke ogulite narežete na kockice.U lončić stavite sok od naranče, šećer i ostatak naribane korice, stavite na vatru , dio soka odvojite i pomijašate sa gustinom, dodate gustin u lončić sa sokom, miješate na srednjoj vatri da se zgusne, dodati maslac, pustiti da se otopi , staviti jabuke i cimet pa sve miješati da jabuke malo smekšaju i oviju su ovom finom kremom od naranče.Odložite da se malo ohladi.
Nadošlo tijesto stavite na radni stol i podijelite u 4 dijela.Svaki dio razvaljajte na veličinu kruga 24cm.ja za pravilan izgleda koristim poklopac od lonca te veličine, ostatke tijesta stavite sa strane koristiti će vam za podlogu.
Svaki krug prvo prerežite na pola.Svaku polovicu premažete sirom, na krajeve stavite nadjev.Savijete u kornet prvo s jedne strane do pola a onda s druge strane do pola.Stavite sa strane, pokrite krpom i nastavite dok ne potrošite sve sastojke.Ostatak tijesta koji vam ostao od krugova opet razvaljate u krug.Stavite u kalup za torte promjera 24cm, na njega posložite kornete jedan do drugog.Ako vam je ostalo još malo tijesta od zadnjeg kruga napravite ružicu u sredini.
Opet pokrijete tijesto prozirnom folijom i ostavite dizati 20min na toplom mjestu.
Zagrijati pećnicu na 175C.Tijesto prije pečenja premazati otopljenim maslacem i razmućenim žumanjkom.Peći nekih 30-35 min.
Pustiti da se sve malo ohladi.