četvrtak, 22. lipnja 2017.

Losos sa salsom od malina

Okusi se uči a i mjenjanju tokom odrastanja i godina života općenito.Vjerujem i da je vas nemalo puta iznenadila stras za nekad prezrenim jelom ili namirnicom, to se zove gasto izrastanje  ili gastronomski put i to je dobro to znači da istražujete hranu i oštrite nepca i okuse.Postoji međutim i još jedna vrlo važna stvar a to je balans, svaka ali baš svaka namirnica na svijetu postaje fina i ukusna svima, kad se dobro izbalasira ili laički rečeno spremi/skuha kako god hoćete.Kombinacija lososa pečenog na roštilju ili grill tavi uz ovu prekrasnu salsu je milina za nepce, decentna kiselost maline daje upravo toliku količnu kiselosti koja je potrebana jednoj masnoj i jakoj ribi.Uživajte dok ima svježih malina, vježbajte nepce i istražujte okuse.

Sastojci:/4 osobe

4 fina fileta lososa

1žličica aceta balsamica

sol,papar

Salsa:

150g maslčina

1 ljuta papričica

sol,papra

2 mlada luka/nasjeckana

1žlica nasjeckanog peršina

1 nasjeckani češnaj češnjaka/protisnuti

sok od limete

maslinovo ulje

50-100g rikule

Priprema:

Pripremite filet lososa.Izvadite kost , pređite prstom preko dijelova lososa pa pincetom izvadite kosti iz ribe zarolajte filet, prikačite kraj čačkalicom .Premažite ga acetom balsamikom/ja sam korisitla svijetli/.Posolite i popaprite.Zagrijete grill tavu pa na njoj prepržite s obje strane losos , trebati će vam 5-6 minuta sa svake strane a to naravno ovisi i o debljini fileta.


Za to vrijeme napravite salsu.U zdjelu stavite sve sastojke , promiješajte dobro da se sve spoji/maline možete isto malo nasjeckati/začinite solju, paparom , maslinovim uljem i acetom balsamicom , dodate i malo soka od limuna ako vam pita malo jaču kiselost.
Na tanjur za serviranje stavite losos/nemojte zaboraviti izvaditi čačkalicu ne smao da je estetski loše već je i opasna/  prelijte sa salsom a na vrh dodate malo oprane i lagano začinjene rikule.

srijeda, 21. lipnja 2017.

Sladoled kolač od malina


Fin i neobičan kolač sa malinama jako sočan , neobičan u pripravi a jednostavan u sastojcima, Biskvit je naravno od moje Lidije nema mu premca ,uživajte.


Sastojci:

Biskvit:

10-tak petit beaure keksa

125g glatkog brašna

70g šećera

1 vanilija šećer

2 jaja

malo soli

50ml ulja

80 ml mlijeka

1žličica praška za pecivo

korica limuna


Preljev:

400g malina/bobičasto voće po ukusu

400g krem sira

50ml mlijeka

šećer u prahu par žlica ili po ukusu

250ml mliječnog šlaga


Priprema:

Nauljite lagano kalup za pečenje/28x30 ili okrugli 22 cm/Posložite kekse.Napravite biskvit.U zdjelu stavite jaja pa ih izradite sa obje vrste šećera u pjenastu smjesu, dodate sol, ulje i mlijeko pa nastavite miješati da se sve spoji .Brašno pomiješate sa pecivnim praškom pa dodate u sastojke zajedno sa koricom limuna ako koristite.Pomiješate sastojke dobro da se spoje.Prelijte ih preko keksa u kalup.
Pecite u zagrijanoj pećnici 20-tak min, isprobate čačkalicom/nemojte prepeći biskvit.
Pečeni biskvit ohladite pa nabodete rupice donjim dijelom drvene žlice.
Pripremite nadjev:u zdjelu stavite maline pa dodate sir i mlijeko , ispasirate sve skupa štapnim mikserom da dobijete glatku smjesu isprobate pa dodate onoliko šećera koliko volite , ja volim da je kiselije pogotovo kad se jede hladno a vi po ukusu.Prelijete sve preko biskvita/nemojte skidati obruč/.Ostavite stajati preko noći.Biskvit će popiti veliku količinu preljeva i postati ustvari krema zato nam služi keks da sve drži spojene i da se lakše reže..Kad se sve ohladi i spoji premažete tučenim slatkim vrhnje koje ste isto zasladili po ukusu.
Narežite na kocke , prospite mljevenim keksom i ukrasite malinama.

utorak, 20. lipnja 2017.

Rustikalni složenac


Kad je nešto fino i jednostavno zaslužuje mjesto među odabranim receptima.Ako vam je dosadila tikvica na lešo/a znam da je mnogi tako rade jer misle da je najjednostavnije/isprobajte ovaj divan i jednostavan recept .Uživajte!!!

Sastojci:

oko 500g tikvica/manje

2 zrele rajčice

2 žlice nasjeckanog svježeg bosiljka

1/2žličice origana

sol,papar

3žlice maslinovog ulja

100g naribanog sira

1žlica parmezana

3žlice maslinovog ulja


Priprema:

Operite i narežite tikvice, narežite rajčicu na fete/pazite nije neki veliki uvjet ali da su otprilike iste debljine fete tikvice/.Nauljite keramičku /1žlica ulja/zdjelu pa stavite tikvice  i rajčice naizmjenično ih slažući.Posolite i poparite te prospite maslinovim uljem/2 žlice/ i origanom.
Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20 min.Za to vrijeme naribate sir pa ga pomiješate sa parmezanom.Izvadite složenac, prospite ga sirom, vratite da se zapeče još deset minuta.Izvadite vani pustite da se hladi deset minuta a onda prospite nasjecknaim bosiljkom.
Servirati uz salatu ili kao prilog mesu.


ponedjeljak, 19. lipnja 2017.

Noklice od feta sira

Bistra juhica od povrća, slatkasta i fina i lagano kiselkasto- slane noklice od feta sira, za divan početak bilo kojeg ručka.Vi naravno možete staviti u bilo koju juhu.

Sastojci:

1 jaje

oko 100g glatkog brašna

100g feta sir

2 žlice vrhnja za kuhanje

papar, po potrebi soli

1žličica nasjeckanog peršina

1,2l juhe po ukusu/bistre verzije

Priprema:

U Zdjelu za miješanje stavite jaje, feta sir i vrhnje , izradite štapnim mikserom u finu kremu , dodate glatko brašno i papar/neka bude svježe mljeven/dodate miješajući brašno., miješate da dobijete glatko tijesto malo gušće.Na kraju dodate nasjeckani peršin.
Juhu skuhate do vrenja pa žlicom vadite noklice, možete ih formirati sa dvije žličice da budu baš sve jednake /pazite da u vruću juhu svaki put umočite žličice/ja to moram biti iskrena ne radim ja bas volim da se vidi da je neko jelo domaće, sve previše uniformirano i savršeno odaje dojam industrije a to mene odbija.Zato pravite oblike po svojoj želji i ukusu, kad je već sve domaće neka se to i vidi.K
Kad ste sve noklice stavili u juhu, smanjite gotovo na najmanje i poklopite pa pustite da kuhaju desetak minuta ili do ne smekšaju.
Servirati toplo.

nedjelja, 18. lipnja 2017.

Egzotični lungić



Vrlo jednostavno jela za prekrasan ručak, čak i ako vam treba nešto da bi zadivili goste.

Sastojci:/4 osobe

1 kg svinjskoga lungića

3 šnite ananasa

sol,papar

1/2žličice kumina

1/2žličice origana

1/2žličice mljevenog korijandora

4 žlice ribanog parmezana/paškog sira ili bilo kojeg jačeg sira

Priprema:

Nasjeckajte na sitno ananas, lagano ga posolite i poparite.Lungić očistite od žilica , narežite ga na četiri fina dijela od kojih će te dobiti 4 paketića.Zarežite ga na vrhu da dobijete džep-Premažete cijeli lungić maslinovim uljem, posolite i popariti, iznutra i izvan..Zamiješajte sve začine u jednoj zdjelici /osim soli i papra/pa dobro premažete lungić pazite da i džep bude premazan.Nadjenete nasjeckanim ananasom.
Zagrijete pećnicu na 180C.Pecite 20 min. lungić, izvadite vani pospite sirom  pa nastavite peći još 15 min.


Servirati sa kuhanim povrćem, krumpirom .Nemojte zaboraviti sve preliti finim sokom od pečenja.

subota, 17. lipnja 2017.

Simit pogačice

Jednostavne male pogačice za meze i druženja, gotove u trenu , bez dizanja tijesta , a divne hrskave bilo da će te ih nadjenuti sirom ili peći same.Na slici servirane uz caprese od smokve.Mahlep možete zamijeniti mljevenim anisom ili cardamom ili naprosto preskočiti.Melasu možete zamijeniti medom no onda nećete dobiti ovako lijepu boju kruščića.


Sastojci:/20kom


oko 500g glatkog brašna

1 jaje/L

50g maslaca

80ml ulja/obično

110g jogurta

1žličica šećera

1 ravna žličica soli

1/2žličice mahlep/opcionalni

1 pecivni prašak

Nadjev:

150g feta sira/svježeg sira

Premaz:

1žličica melase

1-2žlice vode

sezam

Priprema:

Otopite maslac .U zdjelu za miješanje stavite jogurt, maslac, ulje i jaje .Dodate šećer i sol pa pomiješate da se sve spoji.Dodate postepeno miješajući brašno i pecivni prašak dok ne dobijete glatko tijesto.Formirate od tijesta 20 kuglica.U svaku kuglicu stavite komadić sira.Zamotate u lopticu.
U zdjelicu stavite melasu pa je razmutite sa malo vode u drugu zdjelicu stavite sezam/možete ga prije toga prepeći na suhoj tavi ali i ne morate/Kuglice prvo umočite u melasu a potom u sezam/možete umakati cijele kuglice ili samo vrh meni su ljepše samo sa vrhom a vi po želji/.
Posložite pogačice na papir za pečenje.Svaku zarežite na križ.Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/35-40min , vidjeti će te kad dobiju finu boju i počmu se micati po limu.




Servirati uz nekakvu mezu, salatu , juhu ili varivo.

četvrtak, 15. lipnja 2017.

Šareni ljetni kolač

Divan i sočan kolač za ljeto, prepuno voća .Razlika je malo u pripravi a to ovom kolaču daje posebnu lakoću i pjenastos, Recept je inače od Marthe Stewart.Uživajte u divnom receptu!!!Samo da pozdravim curke moje sa kavice, bas smo gustale i moramo to uskoro ponovit!!!

Sastojci:

125g maslaca

80g šećera

1 vanilija šećer

3 žumanjak

240g brašna/glatko/

na vrh noža soli

150g grčkog/gustog/čvrstog jogurta

50ml mlijeka

Bjelanjci:

3 bjelanjak

80g šećera

2žličice /ravne pecivnog praška

Voće:

3 marelice/breskve

70g ribizla/jagoda

70g malina


Priprema:

U zdjelu stavite maslac/ako te ga zaboravili izvaditi iz frižidera naribate ga na ribežu/ dodate šećer i vanilija šećer pa izradite mikserom da se fino zapjeni.Dodate jedan po jedan žumanjak, izradite do kraja.U smjesu stavite svu količinu brašna koji ste prije toga izmiješali sa šećerom.Dodate jogurt i mlijeko, nastavite sve miješati da dobijete finu smjesu.
Odložite sa strane,Uzmite bjelanjke pa ih izmiksate, dodate šećer nastavite miješati/mikserom naravno/dok se šećer po prstima više ne osjeti u bjelanjku pa dodate pecivni prašak.


Bjelanjak dodate špatulom ili bilo kojom žlicom u mješavinu maslaca i brašna, pazite sad više ne tučete mikserom jer nam treba pjenastos bjelanjka.Prebacite sve u dugi kalup za kruh /koji ste prije toga ili obukli u papir za pečenje ili lagano namastili po brašnili.

Na vrh stavite narezane marelice na kocke, borovnice i ribizle .Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C 45-50 min.
Servirati ohlađeno narezani na šnite , ja sam servirala sa sladoledom od zelenog čaja i mente sa komadićima oraha.

srijeda, 14. lipnja 2017.

Marinirani slanutak

Ako volite slanutak ovo će vas jelo oduševiti, divan marinirani slanutak koji u frižideru u teglici može stajati tjedan dana i što duže stoji to je bolji.Servirati kao hladni prilog mesu sa grilla , laganu večeru uz preprženi kruh, fino paše uz pohano meso, povrće itd.

Sastojci:/4 osobe

200 g slanutak/konzerva kuhanog

3 paprike/rog

Marinada:

5žlica ulja

4 žlice octa

1 žlica meda/može i šećer

2 lista lovora

2 češanja češnjaka

3 komada pimenta

1/2žličice soli/više manje po ukusu

1/2žličice kopra


Priprema:
Skuhate slanutak u vodi/ ja ga navečer namočim u hladnu vodu s malo sode bikarbone /vodu za kuhanje slanutka nemojte soliti, možete samo ako želite stavite jedan list lovora.Kuhate pola sata do 45 min dok slanutak ne omekša. ocijedite ,vodu sačuvate.



Paprike očistite i narežite na kocke prepecite ih da malo smekšaju/ako želite ja sam to napravila jer mi je ostalo zimnice, koristite paprike iz zimnice ukiseljene/

Zagrijete lončić na vatru pa dodate sve sastojke za marinadu i 4-5 žlica od kuhanja slanutak ,možete dodati i više ovisno po želji , vidjeti će te uma je fin.Sve prokuhate da se sve spoji i otopi.Prelijete preko slanutak i paprike, stavite u zdjelu ili  teglicu u frižider da se ohladi i marinira,
Servirati kao prilog salatu dodatak bilo mesu ili povrću ili laganu večeru.Nemojte zaboraviti sa slanutkom izvaditi i marinade.

utorak, 13. lipnja 2017.

Carpacio od cikle i kruške

Cikla je vrlo podatno povrće, bilo da će te je jesti pirjanu, kuhanu, pečenu ili sirovu .Možete od nje raditi umake i juhe, peče je kao pomfri, možete raditi divne tjestenine, špecle, slatke i slane kremice, sladoled, majonezu i niz drugih stvari.Cikla je divana, jer je ima kupiti cijele godine a mediteranu se stalno sije i bere, razlika je gotovo gurmanska u nijansama, proljetna i ljetna cikla su idealne za carpacio, tjesteninu, specle  , jesenska za razne kremice i umake  jer je fina i sočna a zimska cikla je naintezivnija i aromom i bojom odlicna za variva, juhe i pečena u pecnici..Najzdravija je naravno sirova cikla no ima intenzivan okus, zemljani i teško je za jest a kao i sve repaste biljke nije za one koji pate od kamenaca, osim toga je  teška za probavu , zato je najbolje piti sok od sirove cikle.Ovo je samo mali dio priče o jednom jako zdravom povrću za koje nemate opravdanje ako je ne probate u bilo kojoj od nabrojanih jela.Na mojim stranicama ovdje, na blogu i na coolki pronaći će razna jela od cikle.


Sastojci:/4 osobe

1 manja kruška

4 srednje cikle/kuhane

3 žlice maslinovog ulja

1žličica senfa/dijon

sol,papar

2žlice ribano parmezana

2žlice vinskoga ili jabučnog octa

1 šaka rikule

2žlice nasjeckanih oraha


Priprema:

Narežite na tanko fetice kuhane cikle ako ste odvažni možete i sirove .Posložite ih na tanjur u krug.Narežite na kockice krušku/ne moram ni govoriti da je prije toga dobro operete, pazite samo da kruška nije prezrela jer će se onda cijediti puno tekućine/Prospite kockice preko cikle.Prospite i nasjeckane orahe.



U zdjeli sa strane izmiješate senf, sol, papar, maslinovo ulje, žlicu vode, naribani parmezan i ocat, smjesa ne smije biti ni prerijetka ni pregusta, isprobate pa doradite okus po svome, pazite preljev mora biti malo slaniji.Prelite preko cikle,Ostavite u frižideru bar pola sata da se sve fino ohladi i marinira.Na vrh stavite rikulu.
Servirate kao predjelo uz preprženi kruh sa češnjakom ili prilog/salatu bilo kojem jelu.jako je je kao lagana večerica uz krekere i bijelo vino.

nedjelja, 11. lipnja 2017.

Aloo tamatar

Indijski curry od krumpira, rajčice i jogurta, odlično jelo za vegetarijance uz salata ili prilog bilo kakvom meso pečenom na naglo.

Sastojci:/4 osobe


1 kg krumpira

1žlica ulja

1 luk

1žličica naribanog đumbira

sol,papar

2 male chilli paprike/malo ljute i jedna obična crvena paprika/

1žličica sjemenki senfa

na vrh noža sjemenki piskavice/nema zamjene za taj začini ako nemate preskočite/

2 rajčice/svježe

4žlice čvrstog jogurta


Priprema:

Kuhate krumpir u kori.Ogulite i narežite.

U wok ili tavu debljeg dna stavite ulje , zagrijete, dodate sjemenke senfa kratko prepržite, dodate nasjeckani luk, pržite da se zažuti, dodate na trakice narezanu papriku i naribani đumbir, sve kratko pržite tek toliko da paprika malo omekša.Sad je vrijeme za rajčicu koju ste narezali na kockice/malo veće/nemojte guliti kožu nije potrebno, kratko pirjate pa stavite narezani krumpir, posolite i
poparite/možda će vam trebati malo više soli/dobro promiješate sa začinima i povrćem.Maknete sa vatre umiješate jogurt, više ne zagrijavate.
Servirati samo uz salatu posuti nasjeckanim svježim korijanderom ili peršinom.


Kao prilog!

ponedjeljak, 5. lipnja 2017.

Složenac od patlidžana i krumpira

Predivan složenac u koje možete uživati cijelo ljeto, mladi krumpir, prepečeni patlidžani u jednostavno gratinirani sa malo rajčice, milina od okusa.Uživajte ako želite nešto lagano, sezonski i fino.

Sastojci:

4 srednja krumpira

2 patlidžana

1 rajčica

150g mozarelle ili topljivog sira po ukus/ovo je kod mene light mozzarella/

1-2žlice maslinovog ulja

2 češanja češnjaka/možete izbjeći ako ne volite/

sol,papar

Priprema:

Ogulite krumpir od kore ili je istružite nožem.Narežite ga na šnite/fete/oko pola cm debljine.Skuhate krumpir u slanoj vodi neće vam trebati više od desetak minuta pazite da ostanu u komadu da se ne raspadaju.Ocijedite i ostavite ohladiti.
Narežite patlidžan na fete , posolite ga ostavite stajati 5 min.Osušite ga , premažete svaku fetu samo malo maslinovog ulja pa prepržite na grill-tavi sa svake strane da omekša.
Uzmite keramički pekač/okrugli 28cm/premažete ga uljem pa prospite krušnim mrvicama.Slažete u krug prvo prepečene balancane , između stavite šnite krumpira.Prospite sve sitno nasjeckanom rajčicom i češnjakom, posolite poparite po ukusu, pokapate sa dvije-tri žlice maslinovog ulja pa prospete ribanom mozzarellom ili sirom po ukusu.

Peci u zagrijanoj pećnici na 180C/30 min ili dok sve fino ne omekša i sir se rastopi.



Servirati uz salatu ili kao prilog uz nekakvo meso.

nedjelja, 4. lipnja 2017.

Rolice sa šparogama




Fine rolice nadjevene šparoga u slatkom vinu.Delicija koja će vas svojom jednostavnoscu i finoćom okusa oboriti s nogu.

Sastojci:/4 osobe


500g mekanog junećeg odreska od buta

10-tak šparoga/tanjih malo više

3-4 žlice sirnog namaza

sol,papar/svježe mljeven

4-5 žlica slatkog vina/prošeka

2 žlice maslinovog ulja

3 žlice parmezana


Priprema:

Šparoge očistite ,otkinete tvrdi dio.Meso raširite , malo potucite batićem za meso da se rastanji.Sirni namaz pomiješate sa naribanim parmezanom da se poveže u finu kremu, isprobate pa posolite, poparite po ukusu.Premažete sirnim namazom/dio/ posolite i poparite svježe mljevenim paprom.
Šparoge kratko blanširate u slanoj ključavoj vodi.Izvadite i pustite da se lagano prohladne da možete s njima baratati.
Odreske narežite tako da možete zarolati šparoge koje bi trebale malo viriti van mesa.Šparoge narežite na komade da mogu se zarolati u meso.
Zarolano meso prikačite na mjestu gdje se spaja čačkalicama.Odložite dok sve ne završite.Zagrijete u tavu maslinovo ulje pa na njemu desetak minuta sa svih strana/pažljivo okrečite/prepržite meso.Izvadite meso na toplo mjesto pokrijete folijom.U tavu u koji ste pekli ulijete slatko vino , deglazirate tavu stružući dno tave drveno žlicom da se dignu sve divote s dna, kratko prokuhate, dodate ostatak  sirnog namaza i malo vode.Pustite da se sve otopi i umak zgusne.Isprobate pa posolite i poparite/ja sam dodala malo crvenog papra vi na ravno ako nemate dodate crni/.Vratite meso.

Meso servirate na tanjure preliveni sa malo umaka.Servirati uz salatu.

subota, 3. lipnja 2017.

Kremasta salata od rotkvice

Rotkvica je kraljica ljeta , divna mala loptica gorkastog okusa u salatama pravo osvježenje.Uživajte u ovoj laganoj salatici!!!

Sastojci:

10-tak rotkvica

1 zelena jabuka

100g finog sira

1 stabljika celera

1 mladi luk

Preljev:

100g gustog grčkog jogurta

sol,papar

1žličica senfa/dijon

1/2žličice meda

Priprema:

Rotkvice narežete na tanke šnite/par možete ostaviti za ukrasiti oko salate/narežete ih na trakice/nece vam biti problem/Jabuku ogulite narežete isto na trakice.Isto napravite i sa sirom/ako vam je problem možete ga naribati/nasjeckate celer i mladi luk .Stavite sve u zdjelu.
U drugoj zdjelici pomiješate sve za umak.Umak umiješate u nasjeckano povrće, dodate jogurt promiješate po želji možete i malo zakiseliti sokom od limuna.Ostavite da se ohladi u frižideru.Prebacite na tanjur za serviranje, okolo stavite opranu i osušenu rikulu a oko salate posložite narezane fete rotkvice.

petak, 2. lipnja 2017.

Sogan kebabi


Malo turske kuhinje i divan kebab sa lukom iz pećnice, fino, jednostavno i zdravo jelo.Sogan kebab je ukras svakog stola, divan i šaren a domaćice se uvijek potrude da ga maksimalno urese divnim povrćem,Uživajte u ovom  receptu.

Sastojci:

Meso:

500g mljevene junetine/malo masnije ne skroz nemasne/može i piletina

1 žlica maslinovog ulja

1 naribani manji luk

2 naribana češanja češnjaka

1/2žličice kumina

sol,papar

malo ljute paprike

1/2žličice mljevene slatke paprike

1/2žličice timijana/origano

1 jaje

krušne mrvice po potrebi

1žlica nasjeckanog peršina


Ostalo:

2-3komada luka

1 dl vode

1 veća rajčica

1 velika zelena paprika


Priprema:


Izmiješate sve sastojke za meso.Miješate dobro, da se svi sastojci spoje i fino prožmu.Komadić mesa odvojite pa prepržite na suhoj tavi da vidite slanost i začinjenost, ako ste zadovoljni odložite pola sata u frižider/htjela sam još samo dodati da ovo starinsko jelo jednostavnog sastava sve nade polaže u dobre namirnice i kombinaciju začina/.
Radite od mesa okruglice veličine otprilike manje marelice, potrudi te se da kuglice budu otprilike iste veličine.

Pripremite luk:prepolovite ga pa izvlačite polovice , spajate ih oko kuglica.Stavite kuglice u keramički pekač, trebale bi komotno stajati da još možete utisnuti rajčicu i papriku.
Papriku i rajčicu narežete na šnite .Utisnete ih između kuglica da dobijete fini izgled.Sa strane možete staviti papriku, u obruču okolo rajčicu a u sredini opet papriku.Možete se još poigrati bojama rajčice i paprike a to je na vama, da kebab sto bolje izgleda.Prelijete sve vodom,
Pokrijete sve alu-folijom pa pečete u zagrijanoj pećnici na 180C /30 min.Otkrijete pa nastavite peći još 30min ako je potrebno dodate još vode tokom pečenja.

Kebab servirate sa pida kruhom uz neku finu meza salatu sa jogurtom.neka se na stolu nađe i nešto maslina i sira.Možete naravno servirati uz rižu ili krumpir.




Comments system

Disqus Shortname