Evo, kad sam već izazvana da neznam napraviti čokoladni kolač pa evo i kod mene jedan takav čokoladno čokolasti sa čokoladnim preljevom ako pak ne volte ovakve kolače bježite od ovog recepta hehehe.Recept je prerađen iz moje bilježnice u koji sam svojevremeno pisala recepte sa coolinarike kako ga nisam printala ne znam čiji je ako tko zna neka javi.
Sastojci/lim 20x35 cm
Biskvit:
3 jaja
150 g brašna
150g šećera
2 žličica gorko kakao
malo soli
100ml mlijeka
1/2žličice ruma ili korica naranče
Krema:
100g preprženi samljenih lješnjaka
600ml mlijeka
100g čokolade za kuhanje
100g šećera
1 vanilija šećer
125g maslaca
Sjajni čokoladni preljev:
100g čokolade
1žličica kakaa
1šećer vanilija
200ml vrhnja za šlag
1 instant želatine
Dekoracija po ukusu
Priprema:
Biskvit:
U zdjelu stavite jaja /cijela/ dodati obje vrste šećera izraditi mi8kserom dok jaja ne zabijele i napušu.U drugu zdjelu staviti brašno, malo soli, pecivni prašak i kakao, izmiješati pa postepeno dodati u smjesu od jaja, lagano miješajući.
Zagrijati pećnici na 180C .Kalup zamastiti i posuti brašnom ili na dno staviti papir za pečenje.Peći biskvit nekih 20-tak minuta , isprobati čačkalicom.Izvaditi biskvit pustiti da se lagano ohladi.
Za to vrijeme napraviti kremu:
U lončić pomiješati sve sastojke za kremu zajedno sa maslacem, zagrijati da se čokolada otopi i sve spoji.Maknuti sa strane.
Lagano ohlađeni biskvit prerezati na pola.Gornji dio staviti na dno okrenut tako da gornja strana bude put dolje, preliti sa pola kreme/ne treba biti hladna i bolje da je toplija/staviti drugi biskvit pa preliti ostatkom kreme.Pustite da se sve dobro ohladi na sobnoj temepratuti a potom stavite u frižider.
Na ohlađeno staviti topli preljev:
Vrhnje,šećer vaniliju, kakao i čokoladu stavite u lončić zagrijavate na laganoj vatri dok sve ne poveže i čokolada otopi.Želatinu potopite prvo u hladnu vodu da na bubri a onda dodati u topli preljev miješati da se otopi.Preliti po kolaču.Ostaviti da se stisne i ohladi do kraja.