Još uvijek malo grčke kuhinje, stari recept sa coolke malo prerađen i dorađen .Fino ljetno jelo puno mirisa i aroma ljetaJa sam pekla i pileće zabatke i ražnjiće/kod mene ima izbirljivih/cijeli opis kroz recept.Riža je od jučer i prepržena sa povrćem , naknadno zapečena u pećnici sa mesom.Jelo je izvrsno u grčki jogurt i tzaziki umak.Salata po izboru.
Priprema:
Marinada:
Sok od jednog limuna
3češnja naribanog češnjaka ili pola žličice suhog
1žličica soli
1žličica sitno nasjeckanog ružmarina
1žličica suhog origana
1/2 žličice mažurana
1/2žličice mljevenog papra
na vrh noža ljute mljevene paprike
1žličica ljubčac/peršin
3žlice maslinovg ulja
1žlica tople vode
Ostalo:
1 srednja tikvica
1/2 pilećih fileta
6 zabataka
sol,papar
1 limun
1žlica maslinovog ulja
10 kalamata maslina
par grančica ružmarina
par češnja češnjaka u kori
Pržena grčka riža:
200g kuhane riže
1 manja tikvica
1 paprika
1 rajčica
1 manji luk
2 češnja češnjaka
100g gljiva narezanih na ploške/šampinjoni
sol,papar
korica limuna
Priprema:
Napravite marinadu tako da sve pomiješate da dobijte finu emulziju/prvo naribajte koricu limuna pa ga onda ocijedite/.Pileće zabatke posolite i poparite premažete marinadom.Posložite u zdjelu za pečenje okolo stavite ružarin, češnjak lagano pritisnut u kori, par kriška limuna.Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/25min.
Stavite svaku tikvicu na filet, zarolate.Nabodete na ražnjić, između svakog komada mesa stavite tanko narezanu fetu limuna presavijenu na pola.
Nakon 25 min.zabatke okreniti ako imate marinade možete ih još pokapati, pomakneti ih u stranu i stavite peći ražnjiće.
Za to vrijeme napravite preprženu grčku rižu:U tavi stavite maslinovo ulje, dodate sitno nasjeckani luk i češnjak pirjate par minuta, dodati gljive, nastavite peći dok gljie ne puste vode i malo se zapeku.Dodati rajčicu nasjeckanu cijelu, tikvicu narezanu na fete i papriku, pržiti par minuta da malo tikvica omekša,možda i kraće ako je tikvica puna vode,Posoliti popariti, dodati origano i pola žličice šećera..Posuti sve kuhanom rižom, miješati na jakoj vatri da se riža lagano prepži i upije umak od povrća.