četvrtak, 25. ožujka 2021.

pilići peciva od parenog tijesta

 



Preslatka mala peciva koja bi vam mogla obogatiti Uskršnji sto .Iako izgleda komplicirano uopće nije.Trebati će vam posade za led, sito za kuhanje na pari i par minuta.

Sastojci:

tijesto:

170g brašna

 na vrh noža pecivni prašak

2ravne žlice šećera

1 jaje

120ml mlijeka

2žlice ulja

ostalo:

kukuruz šećerac

crni sezam sjemenke

malo kečapa

Priprema:

 Sve sastojke za tijesto pomiješajte da se povežu.Kalup za let lagano nauljite.

Zagrijete lonac sa vodom, stavite sito.

Ulijete tijesto u kalup.Prvo napravite kljun. Spojite dva plosnata zrna kukuruza stavite negdje na sredinu kocke.



Potom stavite sezam za oči.Umočite vrh čačakalice u tijesto a potom uzmite jednu sjemenku crnog sezama stavite na mjesto očiju.
Stavite na paru, pokolpite ako je kalup preveliki za poklopac okolo samo stavite zarolanu krpu da što više pare ostane unutra i tako skuha/ispeče peciva.Parite 10min.
Peciva će samo malo se dići, i to je bolje da se ne  raširi kukuruz,

Ohladite i jednite.


ponedjeljak, 22. ožujka 2021.

Saçaklı Köfte sa aromatičnim krumpirom sa krušnim mrvicama



 
Fine turske kofte od mesa i riže, klasik koji svi vole, jednostavno u priprevi i vrlo fino jelo.Recept odavno na Colinarici za jedno i drugo.

Sastojci./4 osobe
500g mljevenog mesa po ukusu
1 sitno nasjeckani luk/mali
2 češanja češnjaka
žličica soli
1/4žličice papra
1/2žličice mljecenog kumina
1žličica konšerve
1/2žličice pull biber/srednje ljute tucane paprika
3žličice kuhane riže
Ostalo:
3jaja
maslinovo ulje

Krumpir:
4-5 krumpira
1grančica ružamarina
1žličica soli
1/4 žličice papra
1/4 žličice ljute mljeven paprike/opcionalno
1žlica curry
1/2žličice suhog češnjaka
3-4žlice maslinovo ulja
2žlice krušnih mrvica

Priprema:
Skuhati rižu da omekša , pustiti da se malo ohladi.U zdjelu staviti meso, sve začine, dodati rižu.Miješati da se sve spoji.Odložiti pola sata.



Krumpir, oprati, oguliti, narezati na polumjesece.Pećnicu zagrijati na 200C.Krumpiru dodati pomiješane začine, mrvice.Promijeašti dobro da se sve zalijepi za krupir.


Krumpir peći nekih 40 min. možete ga jednom okrenuti.Par puta otvoriti pećnicu da izađe višak paare.
Kofte formirati rukama.Pripremiti brašno i jaja svako u svoju zdjelu.Umakati kofte prvo u brašno potom u jaje.Popeči kofte na zagrijanom plitkom maslinovom ulju.






Servirati uz feferone, pečeno povće i brdo jogurta.

četvrtak, 11. ožujka 2021.

Mascapone krem štrudla

Prefina i vrlo jednostavna štrudla od vanilije i mascapone sira, gotova u tren.

Sastojci:

250g lisnatog tijesta

Krema:

250g mascapone sira

400ml mlijeka

1 puding vanilija

2žličice/pune/brašna

2 žumanjka

1 vanilija šećer

3žličice šećera

korica limuna/opcionalno

 1žličica šećera u prahu +za posipanje 


Priprema:

U lončić stavite  žumanjke, šećer i vanilija šećer, izradite ih mikserom.Dodati cijelu količinu brašna, puding i mlijeko , nastaviti mijšati da se sve poveže.Staviti lončić na vatru, zagrijavati dok se se sve ne zgusne.Maknete sa strane, pokriti prozirnom folijom i ohladiti.


Mascapone izraditi malo sa šećerom u prahu, dodati kremu, nastaviti miješati dok se sve ne poveže.Premazati linato tijesto.
Prebacite po dužoj strani štrudlu.


Savite do kraja.

Vrhove štruce dobro stisnite.Pecite štrudlu na 200C/20min ili dok ne dobije finu boju, prije pečenja pospite sa malo šećera u prahu.Ako vam kojm slučajem iscuri malo nadjeva dok je štrudla vruća vratite ga u nju.Pustiti da se ohladi i narezati.

ponedjeljak, 1. ožujka 2021.

Karamel krem kocke



Moram priznati da sam jako sretna brojem pratitelja na mom blogu znam, reći će te nije to veliki broj, da možda za nekoga i nije, no, ja nisam  nametljiva nisam od onih koji se guraju i uživam u ovom mom malom kutku, stoga hvala vam što ste tu što me pratite i svratite💗💗. Htjela bih se još osvrnuti i na nove stranice Coolinarike, dobila sam bezbroj upita o tome🙎, s obzirom da nije  skroz u funkciji ne bih puno mogla reći, no jednom znam, ako će promjene ići u pravcu boljih odnosa, micanje nekih ljudi koji su  do temelja uništili te stranice objavljujući prepisane recepte od starijih korisnica koje su otišle, prepisivajući sve sa reda  i licemjerjem ostalih korisnica koje su to podržavale, onda će novo ruho imati smisla, vratiti će se i neki stari ljudi i donijeti novu krv na te sad već anemične stranice, donjeti  nove recepte i nove ideje, ako se to ne dogodi ostati će ona ista močvara,😔 a onda je to put ka gašenju tih stranice, eto to je moje mišljenje tome, 😊da svima ne pišem iste romane ispod upita😀Jedan divan  kolač za ovaj vikend da proslavimo 200 evo sad već i 202 pratitelja na blogu💕, uff, dok se ja pomaknem😇

Sastojci:

Vanilija krema:

1l mlijeka 3,2%
150g maslaca
80g šećera
1 vanilija šećer
160 brašna
1puding vanilija
4 žumanjak

Karamel:

180g šećera
200ml vrhnja za šlag
1vanilija šećer
50g maslaca

250g keksa/pettite beure

 Priprema:

Pola količine mlijeka staviti u lončić na vatru.Žumanjca staviti u zdjelu dodati šećer, vanilija šećer miješati da se sve poveže, uliti ostatak mlijeka dodati brašno i puding , nastaviti miješati dok se sve ne poveže .Ka mlijeko prokuha dodati, mlijekosa žumanjcima, smanjiti vatri kuhati do se sve ne skuha i zgusne uz  miješanje.Gotovu kremu staviti sa strane dodati dok ne vruća maslac, nastaviti miješati dok se maslac ne otopi a krema postane glatka i sjajna.

U lim veličine 20x30na dno stavite papair za pečenje , posložite kekse, vruću kremu preliti cijelu na keks, na vrh posložiti ostatak keksa.

Ostavite pola sata da se ohladi a onda staviti u frižider.
Skuhati karamel, ako vam se ne da možete kupiti dulce de lecce gotovo ali i ovako je fino:
U tavi debljeg dna staviti žlicu vode i cijelu količinu šećera, lagano zagrijavati na velo laganoj vatri da se šećer otopi i dobije zlatnu boju.Maknuti a vatre, dodati maslac, miješati da se otopi, potom dodati mlako vrhnje, pazite da vas ne poprska, miješati, izgladati će gadno no vratite sve na laganu vatru i uz  zagrijavati dok se sve ne otopi i postane fina gusta krema.Preliti po vrhu kolača na keks.

Pustite da se sve fino ohladi, možete po karamelu napraviti šare.



 

petak, 19. veljače 2021.

Krem kocke od oraha i jabuka


 Jako fini kolač sa podlogom od prhog tijesta, kremom od oraha i narezanim jabukama.

Sastojci:

Krema od oraha:

400ml mlijeka 3,5%m.m.

1 limun korica mlijeka

1puding

200g mljevenog oraha

2žlice šećera

1 vanilija šećer

1 jaje

Podloga:

200g brašna

prstohvat soli

100g maslaca

1jaje

1,5žlica šećera

Jabuke:

700g/4 jabuke

sok od 1 limuna

1,5žlica šećera

2 žličice /pune/brašna

1žličica cimeta

Ostalo:

500ml vrhnje za šlag/mliječno/

šećer u šrahu po ukusu

Priprema:

Napravite prvo kremu od oraha da se ohladi:

Sameljite orahe.Podijelite količinu mlijeka na dva dijela.Polovicu mlijeka zakuhajte na štednjaku sa orasima i šećerom/obje vrste/.U ostatak domlijeka dodati jaje i puding, promješati da ne budu grudvice uliti u orahe , nastaviti kuhati dok se sve ne skuha i zgusne.Dodati koricu od limuna pa ostaviti sa strane da se ohladi, ne treba do kraja ali da ne bude vruće.



Na pravite tijesto da spojite sve sastojke.RTijesto rastanjite između dva papira za pečenje na veličinu cca.25x30 cm./ja imama obruč/možete ovo raditi u u okruglom kalupu 24 cm ili 26 cm.Rastanjeno tijesto stavite u frižider .

Narežite jabuke na kockice, pokapajte ih sokom od limuna, dodati brašno, šećer i cimet i dobro promiješati.

Slažite: na tijesto stavite kremu od oraha, poravnajte.

Dodati jabuke. Lgano ih stiskati uz kremu da se malo stisnu.

Pecite u zagrijanoj pečnici sa vrućim zrakom na 175C/30-min, vi najbolje znate vašu pećnicu.Izvadite , ohladite, narežite na kocke.



guštajte uz kavicu.





četvrtak, 18. veljače 2021.

Slane kroštule


 Jako slasne, hrskave kroštule za one koji za maškare nisu baš za slatko, ako ima uopće takvih.


Sastojci:

125g brašna/glatko

1žličica maslinovog ulja

2žličice bijelog vina

1jaje

na vrh noža solo

na vrh noža sode bikarbone

1žličica suhog origana

Priprema:

U zdjelu prosijete brašno, dodate sol, sodu bikarbonu, origano. promiješati.U sredinu napraviti rupu u brašnu dodati vino, jaje i malsinovo ulje.Polako vilocom zamijesiti tijesto.Kad se sve poveže stavite na radni stol, nastaviti miješati da se tijesto postane glatko.Tijesto staviti u prozirnu foliju ostaviti 20min da odmori na sobnoj temeraturi.

Tijesto razvaljati na pobrašnjenoj radnoj plohi na tanko, ako to radite na mašini istanjite na veličini 5.Tijesto narežite na oblike po želji.
Ispeći kroštule na srednjoj temeraturi dok ne dobije lijepu, laganu zlatnu boju.
Servirati po želji ili grickati same.




nedjelja, 14. veljače 2021.

Trokut krafne





Predobre krafne, kome god sam dala recept bilo je uspješno pa da zapišem i ovdje, sviđa mi se ovaj oblik jer nema ni komadića za baciti od tijesta, a brze su i jednostavne u izradi.Ako ste ljubitelji ludih oblika tijesta moja su preporuka ove krafne sa skutom koje su odavno i ovdje i na coolinarici/LINK/.

Sastojci:/16 kom

250g krumpira

300g brašna

50g maslaca

1/2 žličice soli

1 instant kvasac/kesica/

50g šećera

50ml mlijeka

žlice vanilija šećera

1žlica ruma

korica limuna i naranče/ja sam korstila klementinu/

1žumanjak

1cijelo jaje

Nadjev:

đem, nuttela, i sl. po ukus ja sam stavila domaći od višnje

Priprema:

Ogulite , narežite na kockice krumpir , skuhajte ga sa malo soli.Propasirati krumpir, dodati maslac, mlijeko, miješati da se maslac rastopi pa dodati  jaje i žumanjak, koricu limuna i naranče, obje vrste šećera, rum i kvasac, promiješati opet da se poveže.Dodati cijelu količinu brašna pomiješanog sa soli.Miješati nastavcima za tijesto dok ne dobijete glatko tijesto po potrebi dodati još malo brašna.

P


Ostaviti tijesto dobro pokriveno dok ne udvostruči volumen, nekih 1,5h.

Prebaciti tijesto na pobrašnjenu radnu plohu, razvaljati na veličinu 35x25 cm.


 Narežite na kocke 8x8 otprilike.

U sredinu stavite žličicu nadjeva.Dobro stisnite krajeve.
Pokrijete gotove trokute sa čistom krpom.Ostavite stajati 20 min.

Ispecite ih kao i klasične krafne na ulju, na srednjoj vatri, dok ne dobiju finu zlatnu boju.


 Prospite šećerom u prahu.






subota, 6. veljače 2021.

Tartar od mola


 Nisam misila objaviti recept ali sa dobila dosta upita na Ig, baš sam sretna da ima puno obožavatelja azijske kuhinje i začina.Ne zaboravite samo da obavezno korostite svježe namirnice i uslast!Luk možete izbacit umjesto njega dobro ide sitno narezani komorač.


Sastojci:/4 osobe

500g čistog fileta od mola/bez drače

2 žlice soja umaka/light

1žlica rižinog octa

sol,papar

1žlica/ravna šećera

1žličica soka od limuna

1-2 mlada luka/kapulica

1žličica sitno nasjeckanog kopra

Priprema:

Filetirati svježu ribu, maknuti naravno i kožu, ako kuhate juhu možete sve staviti , ništa se ne baca.👌Filete staviti na dvadesetak minuta u duboko zamrzavanje kasnije će vam biti lakše čak i ako nemate oštar nož.

Na sitno nasjeckajte filete , možete ih i fino filetirati na tanke fete.Filete staviti u keramičku zdjelu , pokapati sa par kapi soja umaka, par kapi rižinog octa i malo soka od limuna.Ostaviti u frižideru dok napravite ostalo.

U zdjelicu staviti šećer, soja umak, malo soli i papra, rižin ocat i sok od limuna miješati da se poveže i šećer otopi.

Na sitno nasjeckati mladi luk i kopar.

Pomiješati sve zajedno.Servirati uz salatu.



utorak, 2. veljače 2021.

Tofu Curry Katsu

Jedno jako fino i jednostavno jelo sa pohanim tofuom iz pećnice koje će vas oduševiti , pogotovo ako pazite što jedete.Jelo je i vegetarijsko i vegansko ako izbacite jaja a tofu pohate u biljnom mlijeku.

Tofu:/4 osobe
500g tofu
1 jaje +1žlica mlijeka ili biljno mlijeko
malo soli, papra
1ravna žličica dimljene mljevene paprike
100-150g mljevenih kukuruznih pahuljica/obične ne slatke

Umak:
1  veća mrkva
1manji luk
2 češanja češnjaka
sol,papar
1žlice curry praha
1žličica garam masala
4 žlice kokos vrhnja
500ml povrtnog temeljca
1,5 žlica brašna

Ostalo:
kuhanaj riža
mladi luk za serviranje
maslinovo ulje ili ulje po ukusu

Priprema:
Tofu narežite na šnite.Lagano ga psoslite, poparite i lagano marnirajte sa dimljenom paprikom.Sameljite pahuljice da budu sitne, stavite ih u zdjelu, jaje ako koristite u drugu zdjelu pomiješate ga sa jajem, dodati i malo soli, ako ne koristite ulijete samo mlijeko.Pobrašnite lagano tofu, pohati klasično.Prepžite sa obje strane da uhvati boju.Stavite na na lim za pečenje na koji ste stavili papair za pečenje pa pecite 15 min na 180C.
Za to vrijeme napravite umak:
U tavu u koju ste pekli tofu stavite još malo maslinovog ulja dodati sitno naskjeckani luk, sitno nasjeckani češnjak i mrkvu, dinstani na lagano da sve uvene.Dodati cuury prah, garam masalu i brašno, pososliti lagano i popriti pa podliti sa temeljcem, pustiti da kuha 15-20minuta dok mrkva ne omekša.Ispasirate štapnim mikserom.Dodamo vrhnje, lagano promiješamo.Po potrebi nastavimo kuhati ako mislite da nije dovoljno gusto.Umak možete procijediti ako želite da je gladak, možete za boju dodati i malo graška.


Sevirati sa kuhanom rižom pospite sve sitno nasjeckanim mladim lukom.






 

subota, 23. siječnja 2021.

Torta od oraha sa kremom od naranče i čokolade


 Jako fina torta bez brašna , vrlo lagana i sa malo šećera, baš onako kako i treba biti nakon svečanog ručka .Tortu sam radila po naputcima moje cure kojoj je ovo bila torta za njen 27 rođendan,

Sastojci:/24 cm kalup za tortu


Korice /peku se tri/za svaku nam treba:

90g mljevenih oraha

90g maslaca

90g čokolade

2 jaja

malo soli

1žličica kore od naranče

1,5žlica kakaa

pola žličice pecivnog praška

malo soli

Krema:360ml svježeg soka od naranče

70g šećera u prahu

300ml vrhnja za šlag

9 listova želatine

Ganaž za premazivanje:

150g vrhnja za kuhanje

150g tamne čokolade

Preljev:

60g tamne čokolade

60ml vrhnja za šlag

10g maslaca

Priprema: 

U lončić na čaganu vatru staviti maslac i čokoladu, otopiti uz miješanje.U zdjelu staviti mljevene orahe, pecivni prašak, sol, koricu naranče i kakako , promiješati.Dodati jaja , otopljeni maslac sa čokoladom, sve skupa kratko izraditi mikserom da se sve poveže.Na dno kalupa staviti papair za pečenje , rubove kalupa namastiti maslac.Stavi smjesu za biskvit.Peći u zagrijanoj pečnici 13 min.Uzvaditi, pustiti da se ohladi.Ponoviti postupak još dva puta.



Krema:
Listove želatine staviti u vodu na 5 minuta.Sok od naranče zagrijati  dovoljno da možete otopiti želatinu, dobro miješajte da želatina nestane u soku.Ostavite sok da se hladi u frižide, moežete ga prebaciti u drugu posudu.Sok će trebati nekih pola sata da se ohladi , kad se počme želerirati dodati sok u tučeno vrhnje sa šećerom, ja prvo dodam želirani sok a onda po potrebi stavim šećer u pprahu jer nekada su naranče jako slatke i nije ni potreban šećer.
Slažite tortu tako da stavite jedan biskvit, nemojte zaboraviti obruč od kalupa kojeg ste prije toga lagano namastiti o obukli izrazanim paairom za pečenje, lakše će vam biti izvaditi kasnije tortu, stavite pola kreme od naranče, potom opet biskvit, pa ostatak reme.na vrh stavite bisvit.Tortu stavite na 2 sata u frižider , da se krema do kraja stisnE.

Premaz:
Zagrijete vrhnje dodate sitno narezanu čokoladu, miješate da se otopi.Pustite da se malo ohladi i premažite cijelu tortu.
Vratite tortu u frižider na sat vremena da se stisne premaz.
Kad se premaz stisnuo napravite preljev.Mpžda vam ovo ve izgleda previše ali nije , kad stavite preljev sve čokoladice koje odaberete za dekoraciju će se lijepo zalijepiti.Zato prije nego napravite preljev sve pripremite da je spremno.Za  preljev samo stavite vrhnje da se zagrije otopiti čokadu i na kraju maslac uz miješanje.Preliti, zalijepiti dekoraciju.
Pustite tortu da se dobro ohladi, najbolje preko noći .





























Comments system

Disqus Shortname