Labels
srijeda, 1. prosinca 2021.
Mliječna torta od oraha
četvrtak, 25. studenoga 2021.
Tjestenina u finoj kremi od brokule i krumpira
Jedno staro , seljačko jelo, jednostavno u namirnicama i pripremi ali jako fino i vrlo popularno u ovo vrijeme.
Sastojci:
1 luk
200g fino prošarane pancete
400g brokule/cvjetići
2 srednja krumpira
500g tjestenine
sol,papar
origano
50-100g ribanog parmezana
Priprema:
Skuhati brokulu i krumpir u slanoj vodi ocijediti, sačuvati dio vode od kuhanja.U lonac staviti tjesteninu skuhati ocijediti.
U mikser staviti brokulu i krumpir, dodati 50 ml maslinovog ulja, dodati parmezan, sol,papar, 100ml vode od kuhanja, origano po ukusu.Izraditi sve u finu kremu odložiti.
Zagrijati ulje u tavi dodati sitno nasjeckanu pancetu , popržiti da ostane hrskava i pusti malo masnoće, staviti kremu od brokule i krumpira pomiješati da se sve fino poveže u glatku kremu po potrebi dodati još malo vode od kuhanja , posoliti, popariti po ukusu.
Na kraju pomiješati kuhanu tjesteninu i sve fino promješati.
Servirati toplo uz salatu i ribani parmezan.
petak, 27. kolovoza 2021.
Slatko-kisele arapske tikvice
Jako fine tikvice sa daškom orijenta. u recept inaće ide melasa od nara ali vi možete zamijeniti medom.Uživajte uz ove fine tikvice kao prilog ili kao glavno jelo uz rižu.
Sastojci:
3-4 manje tikvice ili dvije veće
1 luk/manje
2 zrele rajčice
2-3 češnja češnjaka
1žličica metvice
3 žlice svijetlog octa
1žličica sjeckanog peršina
1 kocka šećera
2 žlice melase od šipka ili med
2 žlice maslinovog ulja
sol,papar
Priprema:
Narežite na trake tikvice.Posolite, ostavite sat vremena u cjedilu, nakon toga ih osušiti .Rajčice zarežite na križ kratko potopite u vruću vodu.Izvadite ij , ohladite, ogulite i narežite na kocke.
Tikvice operite od soli, ocijedite.Narezati luk i češnjak, prepržite ih par minuta na vrućem ulju.Dodati tikvice nastaviti dinstati minutu , dvije, dodati rajčicu, peršin i metvicu.
Začinite octom i šećerom.Kuhati sastojke nekih 20 minuta dok ne dobijete divan umak, na kraju dodati melasu od nara ili med.Posoliti i popapriti po ukusu.
Tikvice operite od soli, ocijedite.Narezati luk i češnjak, prepržite ih par minuta na vrućem ulju.Dodati tikvice nastaviti dinstati minutu , dvije, dodati rajčicu, peršin i metvicu.
Začinite octom i šećerom.Kuhati sastojke nekih 20 minuta dok ne dobijete divan umak, na kraju dodati melasu od nara ili med.Posoliti i popapriti po ukusu.
ponedjeljak, 16. kolovoza 2021.
Ledena kava torta bez pečenja
Vrlo jednostavan kolač kome neće odoljeti kavoljupci a ni oni ostali.Fino rashlađene i kremaste šnite uz dodatak bijele čokolade čisti užitak uz neki fini liker.Ja sam za ovaj kolač koristila instant kavu krema.
Sastojci:
krema:
250g bijele čokolade
30 piškota
100g maslaca
1dl kave
2 žlice likera od kave ili nekog drugog likera koji nije od voća
2 žumanjka
500ml vrhnja za šlag/mliječno
Za piškote:
2 dl jake kave
2dl mlijeka
Za ukrašavanje:
1 dl tučenog šlaga
izmrvljene piškote
čokoladna zrna kave
Priprema:
U zdjelu na paru stavite bijelu čokoladu, sa kavom i likerom od kave.Miješajte dok se čokolada ne spoji i dobije glatka smjesa, ugasiti vatru ,dodati žumanjke, nastaviti miješati da se žumanjci skuhaju a potom dodati maslac izrezan na tanke listiće, nastaviti miješati pjenjačom dok ne dobijte glatku finu kremu.Moj mali trik je da smjesu staviti na tanjur , raširim i ostavim na 10-15 minuta u duboko zamrzavanje, krema će se tada brzo ohladiti.Za to vrijeme izraditi šlag da bude čvrst, odvojite malo za dekoraciju.Pripremite kavu za umakanje piškota.U vruću kavu dodati hladno mlijeko, pomiješati, odložiti sa strane.
U ostatak šlaga stavite ohlađenu kuhanu kremu, dobro promiješati.
četvrtak, 8. srpnja 2021.
Toskanska pečena tikvica sa krumpirom i rajčicom
Jedna fina ljetna priča sa svim aromama mediterana, uz to mlade tikvice, mladi krumpir, svježa rajčica i začini, svi fino hrskavo i mirisno.Uživajte u ljetu i mirisima mediterana.Sastojci za ovo jelo su za prilog vi možete naravno ovo napraviti kao glavno jelo u tom slučaju stavite veće količine i servirajte samo uz salatu meni je i to vrlo fino.
Sastojci:
300g mladih tikvica
300g mladih krumpira
150g mini rajčica
sol,papar
2 žlice ribanog parmezana
3 žlice krušnih mrvica
1 žličica origana1dcl maslinovog ulja/ne treba biti ekstra djevičansko
Priprema:
Očistite ni narežite krumpir, stavite ga kuhati u slanu vodu 10min, krumpir mora malo omekšati a ne skuhati do kraja.Ocijedite i stavite sa strane dok sve ne dovršite.
Tikvice operite izrežite na kockice otprilike iste veličine kao i krumpir.Zagrijete pećnicu na 180C, u zdjelu stavite maslinovo ulje. dodate tikcice , pomiješate da se lagano namaste, dodati prokuhani krumpir, opet promiješati na kraju dodati narezane mini rajčice. lagano promiješati.
U zdjelici sa strane pomiješati, sol,papar, ribani parmezan, krušne mrvice i origano.Sve umiješati u povrće.
ponedjeljak, 5. srpnja 2021.
Teleći medaljoni u umaku od borovnica
Predivne borovnice sa farme Berry Hills, bile su inspiracija za ovo predivno jelo. Divno puno okusa ovi slatkih, svježe ubranih plodova sa daškom kiselosti uz ružmarin ovo jelo postaje pravi mediranski klasik.Obavezno isprobajte dok ima svježih domaćih borovnica.Akko ne možete pronaći teleće medaljone slobodno uzmite šnicle.
Sastojci:/4 osobe
oko 500g telećih medaljona ili šnicli
Marinada/umak:
3-4 grančice/manje/ružmarina
1 žličica soli/ manje više po ukusu
2 žlice aceta balsamica
1žličica/ravna /smeđi šećer
papar po ukusu/ja sam dodala dosta
3 češanja češnjaka
120g borovnica/svježe
120ml bijelo vino
2 žlice maslinovo ulja
Priprema:
U plitku zdjelu satvite sve sastojke za marinadu izmiješate žlicom da se sve poveže i šećer donekle otopi, par borovnica zdrobite vilicom
Teleće medaljone/šnicle/operite osušite, stavite u marinadu u jednom sloji par puta okrenite da se obaviju marinadom, pokrijte stavite u frižider na dva sata.
Pečene medaljone prelite umakom od borovnica, servirati sa kuhanom tjesteninom ili prilogom po želji.
petak, 2. srpnja 2021.
domaće njoke u umaku od tikvica i pancete
Jako fino jelo i vrlo brzo gotovo.Ako želite još brže jelo kupite kupovne njoke ai naravno bolje je puno sa domaćim njokama.
Sastojci:/4 osobe
oko 1kg njoka
1 velika tikvica
2 češanja češnjaka
4-5 listova svježeg bosiljka
sol, papar
200g krem sira/možete koristiti light ili masniji ali mora biti krem
2žlice maslinovo ulja
100g dimljene pancete
2dcl povrtnog temeljca
2žlice parmezana
1žlica nasjeckanog peršina
Priprema:
Naribati tikvice na krupnijem ribežu za sir, odložite. Skuhati njoke u slanoj vodi, ocijediti, proprati sa malo hladne vode, odložiti, vodu ot kuhanja možete sačuvati ako bude potrebno dodatne tekućine.Sitno nasjeckajte pancetu na kockice.Zagrijete maslinovo ulje pa na njemu pržite pancetu da se zarumeni i postane hrskava i da pusti miris dima.Na kraju dodate sitno nasjeckani češnjak, dobro promiješati.Dodati naribane tikvice i po potrebi još malo maslinovog ulja, pustiti da tikvice uvenu i lagano se kuhaju pa dodati krem sir i temeljac, nastaviti miješati da se stvori kremasta struktura.Mala napomena ako je tikvica pustila jako puno tekućine budi pažljivi sya temeljcem.Sve posoliti po ukusu.Ja ovo jelo dosta poparim svježe mljevenim šarenim paprom.
U smjesu dodati kuhane njoke.Promiješati ,dodati bosiljak, peršin i parmezan, pomiješati i servirati.
Meni najbolje paše uz salatu.
petak, 28. svibnja 2021.
Rustikalni kruščići od pira na žlicu
Nemam puno pisati o ovim kruščićima, divni su, sad već neko vrijeme stalno radim, nema miješanja nema pepancija, izgledaju dosta rustikalno i domaće ali to se i traži.Samo da napomenem oni se peku na visokoj temepraturu pa vam savjetujem da vrijeme pečenja prilagodite svojoj pećnici, ostale stvari napravite po upustvu.
Sastojci.
100g pirovog brašna
350g 00 brašna/glatko bijelo
prstohvat šećera
1žličica soli
300ml mlake vode
Priprema:
U zdjelu stavite mlaku vodu sa kvascem, ostavite stajati 10minuta.
petak, 23. travnja 2021.
Pleteni grizini
Obožavam grizine imam na Coolinarici više vrsta , hrskavi , začinjeni. slani , sirni i sl.Ovi su me oduševili , fini hrskavi grizini sa začinskim biljem, milina.
Sastojci:
130g glatkog brašna
1 kvasac/instant
50g maslaca
1/4 žličice mljevenog papra
1žlica sitno narezanog origana, ružmarina/samo iglice/ timijana
1žlica/ravna/šećera
1/2žličice soli
oko 150-160 g oštrog brašna
premaz:
1 bjelanjak
1žlicavode
Priprema:
U zdjelu stavite glatko brašno, začine i papar, promiješajte.
Ostavite na toplom stajati 1h.
subota, 17. travnja 2021.
Maki sushi od kruha sa majonezom od đumbira
Ponavljajte postupak dok sve ne potrošite.Valjke zamotati u foliju, stisnuti, ostaviti stajati najmanje sat vremena u frižideru.
Prije posluživanja premažite rolatiće sa malo majoneze i pospite preprženim sezamom.Narežite.
utorak, 13. travnja 2021.
Bogata pita sa šparogama
Predobra pita i izgledom i namirnicama.Pita je sa gorgonzolom pa znam da ima dosta ljudi koji ne vole tako jake sireve, ako ste jedan od njih, zamiijenite količinu gorgonzole istom količinom kiselog vrhnja i dodajte još jedno jaje.
Sastojci:
250g lisnatog tijesta
250g šparoga
10-tak malih smeđih šampinjona
pršut/suha šunka po ukusu
1žličica maslac +malo maslinovo ulja
timijan
sol,papar
Nadjev:
100g gorgonzole
150g kiselog vrhnja
1 jajae
2 češanja naribanog češnjaka
sol,papar
1žlica parmezana
2-3žlice narianog sira/ja sam stavila samo jednu
Priprema:
Lisnato raširite i stavite na papir za pečenje odmah na lim.Napraite plitki rez oko cm širine oko cijelog kraja lisnatog tijesta.Sredinu nabodite vilicom,pogledajte sliku.
Zagrijete pećnicu na 200C/pecite tijesto 12 min.Izvadite ga .Za to vrijeme pomiješajte sve sastojke za nadjev, posolite i poparite, gorgonzolu će vam biti najlakše izraditi prstima ili vilicom.Ako vam se sredina napuhala lagano žlicom pritisnuti da se ponovo ugledne i da dobijete fini utor za nadjev.