Fino jelo na žlicu, njoki, meso, toplo i krepko jelo za zimske dane.Ako ne volite njoke zamijenite ih kuhanim krumpirom.
Sastojci:
500g mljevene junetine
1žlica maslaca
3 žlice maslinovog ulja
1 veliki luk
5 češnjeva češnjaka
3 lista lovora
2 grančice timijana
na vrh noža ljute paprike
1žlica /ravna dimljene paprike
1 puna žlica koncentrata rajčice
2 mrkve
250g njoka/domaći ili kupovni
1,3 l temeljca/pileći ili povrtni
2 ravne žlice brašna
Priprema:
Zagrijete dvije žlice ulja u loncu debljeg dna pa na njemu prepržite meso, začinite ga solju i paprom, pazite da tokom pečenja razdvojite meso da ne bude grudica, preprženo meso izvadite šupljikavom žlicom na toplo mjesto.
Dodati maslac i ostatak masnoće pustiti da se zagrije, dodati na sitno nasjeckani luk, prijati pet minuta miješajući da se dobro uprži.Dodati češnjak i mrkvu narezanu na kockice, obje vrste paprike i brašno, promiješati da se malo sve spoji, podliti temeljcem, nastaviti miješati da se sve poveže i razbiju eventualne grudice.
Vratiti meso u lonac, dodati ostale začine i koncentrat rajčice.Pustiti da sve prokuha pa odklopljeno kuhati oko pola sata.
Nakon pola sata dodati njoke , pustiti da se njoki kuhanju dok ne omekšaju, pet minuta prije kraja dodati grašak.
Servirati toplo.