Radila sam ovaj recept još prije par mjeseci no kako se meni uvijek dogodi ostane samo na slici, nažalost samo nekih par slika, jer kad je nešto tako fino i kad tako predivno miriše ne stigne se ni ohladiti a kamo li slikati na miru.Evo, ako vam je dosadila jednostavan i svakodnevni oblik pizze poigrajte se ovim oblikom, vidjeti će te tijesto je sočno , mirisno i mekano.Možete pizzu raditi i samo od glatkog brašne ako nemate kukuruzno isto tako jako je fina sa drugim mješavinama tipa sa heljdinim brašno i sl.
Priprema:
U zdjelu stavite toplo mlijeko, šećer i kvasac promiješate rukom.Ostavite stajati deset minuta da kvasac proradi.Dodati postepeno brašno/obje vrste/ i sol, promiješate. Izvadite tijesto na lagano nabrašnjeni radni stol nastavite miješati dok se tijesto ne izradi bude glatko.Premazati ga sa malo ulja ,vratiti u zdjelu, pokriti prozirnom folijom i čistom krpom pa ostaviti stajati nekih pola sata.
Za to vrijeme u jednu zdjelu stavite maslinovo ulje, češnjak/sitno nasjeckan/ i peršin, malo soli, promiješati, ostaviti stajati sa strane, dok sve ne dovršite.
Sastojci:
350 g glatkog brašna
150g kukuruznog brašna
50ml maslinovog ulja
1 kvasac/instant
1žličica šećera
200ml toplog mlijeka
Nadjev:
Šalša od poma sa origanom
150g ribanoga sira/mozzarella
oko 70g tanko narezane zimske salama
Priprema:
U zdjelu stavite toplo mlijeko, šećer i kvasac promiješate rukom.Ostavite stajati deset minuta da kvasac proradi.Dodati postepeno brašno/obje vrste/ i sol, promiješate. Izvadite tijesto na lagano nabrašnjeni radni stol nastavite miješati dok se tijesto ne izradi bude glatko.Premazati ga sa malo ulja ,vratiti u zdjelu, pokriti prozirnom folijom i čistom krpom pa ostaviti stajati nekih pola sata.
Za to vrijeme u jednu zdjelu stavite maslinovo ulje, češnjak/sitno nasjeckan/ i peršin, malo soli, promiješati, ostaviti stajati sa strane, dok sve ne dovršite.
Razvučete tijesto u pravokutnik .Premažete ga šalšom , složite zimsku salamu .Razrežete tijesto po dužoj strani na 4 trake, možete i na više traka ali računajte da će vam biti teže rolati.Zarolate prvu traku, stavite je na početak druge pa zarolate drugu oko prve i sve tako redom dok sve ne dovršite.Stavite papir za pečenje na lim za pečenje, prebacite pizzu.Prelite je maslinovim uljem sa češnjakom/onaj koji ste gore pripremili/ne brinite ako malo iscuri masnoće to će sve tijesto popiti.Ostavite stajati 20 min na toplom mjestu.
Zagrijete pećnicu na 175C, pecite pizzu dok ne dobije finu zlatnu boju/nekih 35 min.