subota, 7. svibnja 2022.

Hrskavi simit














 Simit sam objavila davno na coolinarici sa zaatarom ovo je malo drugačija verzija.Simit vam je jednostavna kombinacija običnog lagano kiselog dizanog tijesta sa sumacom ili ako nemate sa malo soka od limuna i slatke glazure od pekmezi u kojeg uranjamo simite ako nemate pekmezi, koristite med il melasu, te bogato umočen u sezam, ja sa koristila integralni sezam vi napravite po želji.

Sastojci:/12 kom

200ml mlake vode

100ml ulja

200ml mlakog mlijeka

1žličica šećera

1žličica sumaca ili jedna žličica soka od limuna

1žličica soli

1 instant kvasac/kesica

480-500g glatkog brašna

Za umakanje:

1žličica pekmezi/med, melasa

100ml vode

sezama dosta


Priprema:






U zdjelu za miješanje stavite toplo mlijek i vodu, dodati šećer i kvasac ostaviti stajati pokriveno desetak minuta.Dodati ulje i sumac/ako nemate sok od limuna/ pomiješati.Dodati brašno sa solju, nastaviti miješati dok ne dobijete glatko tijesto.


Tijesto ostaviti stajati 1h, najbolje  prekriti posudu sa tijestom prozirnom folijom, potom saviti  posudu na lončić sa vodom  koji smo prije toga zagrijali do ključanja , odložiti sa strane.

Tijesto izručiti na dasku, odvojiti 24 kuglice, svaku kuglicu raširiti u trakicu.

Trakice spojiti, zarolati jednu oko druge, vrhove spojiti u prsten.


Pomiješati pekmezi/melasu ili med/ sa vodom.Umočiti svako pecivo u tekućinu a potom u sezam.

Peći u zagrijanoj pećnici na 200C/20 min ili dok ne dobiju finu zlatnu boju.




četvrtak, 5. svibnja 2022.

Millefoglie sa kremom od karamel jabuka i vanilijom

Vrlo fini desert, hrskav izvana  sa predivnim jabukama u karamel kremi i divnom kremastom gustom kremom od vanilije, jedna prekasna delicija koja ne ostavlja ravnodušnim nikoga tko voli fine francuske malene kolačiće.

Sastojci;

Lisnato tijesto:400g

Karamel jabuka krema:

450g kiselijih ili slatko kiselih jabuka
2 lista želatine
45 ml vrhnja za šlag
1/4 žličice cimeta
100g šećera
prstohvat soli
malo maslaca

Krema od vanilije:

2 žumanjaka
1/2 žličice vanilije arome
130ml mlijeka/3,2%
3žlice vrhnja za šlag
15 g maslaca
1 ravna žlica brašna
1ravna žličica gustina
1list želatine
4žličice šećera
3 žlice pune mascarpone
1 rebro bijele čokolade



Priprema:/16 kolača
Lisnato tijesto razvaljati .Izrezati 6 listova15x15 dimenzija.Staviti na papir za pečenje, posuti šećerom ,  na kore stavite drugi papir za pečenje i lim za pečenje tako se kore neće previše napuhati.Peći u zagrijanoj pećnici na 180C/20min.Moj savjet je da više puta pogledate kore, one moraju dobiti finu zlatnu boju a ne smiju se prepeći.Ohladiti.

Krema od jabuke:
Namočiti želatinu u hladnu vodu.
Jabuke oguliti i narezati na sitne kockice.Otopiti malo maslaca u tavi, dodati dvije žlice od sto grama šećera za krema, dodati cimet, dinstati na laganoj vatri dok jabuke ne omekšaju.Maknuti sa vatre.

U tavu debljeg dna stavite pola šećera koji vam je ostao pustite na srednjoj vatri da se otopi kad se počne otapati dodati ostatak šećera, otopite dok ne dobijete finu zlatnu boju, maknite sa vatre.

Dodati lagano zagrijano vrhnje, pazite pjeniti će se, ocijeđenu želatinu, miješati da se sve poveže.Dodati jabuke u karamel, dobro promiješati.Premazati dvije kore koje sa jabukama, preklopiti drugom korom, pustiti da se ohladi i stisne , ako vam se žuri stavite deset minuta u duboko zamrzavanje.

Napravite kremu od vanilije;namočiti želatinu.Stavite mlijeko zajedno sa vrhnjem i vanilijom da se ugije do ključanja.Žumanjke izradite sa šećerom da pobijele, dodati brašno i gustin, miješati u sve to dodati zagrijano mlijeko sa vrhnjem, miješati da se poveže, pa vratiti na srednju vatru , miješati da se sve zgusne.Maknuti sa vatre dodati želatinu i bijelu čokoladu, pomiješati da se sve poveže.Kremu pustiti ohladiti ili ako nemate vremena staviti na plitki tanjur , raširiti i u duboko deset minuta.
Ohlađenu kremu dobro izraditi mikserom pa dodati mascarpone, miješati da se sve poveže.Staviti kremu u vrećicu pa istisnuti na dvije plohe lisnatog koje smo stavili na kremu od jabuke./kao na slici/
Ostale dvije kore izrezati na križ na četiri ravnomjerna dijela, pa svaki dio opet na pola. Složiti trokute na kremu.










Pustiti sve sat vremena da se stisne.Narezati trokute do kraja sevirati.















 

četvrtak, 31. ožujka 2022.

Slatki jastučići sa sirom i limunom


 Jedan divan slatki zalogaj za kišna popodna. za utjehu.

 Sastojci:

Tijesto:

500g glatkog brašna

25g svježeg kvasca

2 jaja

100g maslaca

180ml mlijeka

1/4 žličice soli

1 vanilija šećer ili aroma vanilje

60g šećera

Nadjev:

500g svježeg sira/polumasni

korica jednog limuna

100g suvica/sušeno grožđe/grožđice

1vanilija šećer

70g šećera

1 jaje

2žlice vanilija pudinga/ ili gustin

Ostalo.

1žumanjak

šećer u prahu

Priprema:

Brašno prosijete u zdjelu, u sredinu napravite rupu stavite izmrvljeni svježi kvasac, dodati cijeli šećer.Zagrijati mlijeko da bude toplo, nemojte previše zagrijati jer će te ubiti kvasac, polovicu mlijeka stavite u rupu sa kvascom, promiješati , poklopiti ostaviti stajati pokrivene deset minuta da kvasac lagano zapjeni.U ostatak mlijeka staviti maslac da se otopi.
Kad se kvasac aktivirao dodati sve ostale sastojke, nemojte zaboraviti sol, preliti sa ostatkom mlijeka, umijesiti mekano tijesto koji se ne lijepi, staviti ga na radni stol koji ste malo pobrašnili pa nastavite miješati da se sve spoji.Tijesto staviti u lagano pobrašnjenu posudu za dizanje, poklopiti prozirnom folijom i krpom i ostaviti stajati 45 min ili dok se ne udupla.Ja tu imam trik, zagrijem vodu u lončiću pa na njega stavim posudu  sa tijestom , to dosta ubrza postupak pogotovo ako vam kuhinja nije zagrijana dovoljno.


Tijesto lagano  premijesite.Tijesto razvaljajte na debljinu 0,5 cm. Pomiješajte sve sastojke za nadjev da se povežu.Tijesto razrežite na kvadrate veličine kakvu želite.Meni je ispalo 30kom.

Na svaku kocku rasporedite nadjev .



Spajati po dva suprotna kraja, prije toga ih premažite sa malo vode.




Na lim stavite papir za pečenje. Slažite peciva jedan do drugog.Premazati žumanjkom, ostavite stajati pola sata.



Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20 min, ili dok ne uhvate lijepu zlatnu boju.

Lagano ohladite i jedite.Uslast!




nedjelja, 6. ožujka 2022.

Mucko

 


Danas je prestalo kucati jedno veliko dobro srce, ugasila se moja velika ljubav i otišla trčati nebeskim poljanama sa svojim prijateljima.Voljeli smo ga do kraja i čuvali ga do zadnjeg daha, otišao je okružen ljubavlju i pažnjom.Sve u ovom virtualnom svijetu bilo je posvećeno njemu, svi ste ga na coolinarici znali jer je to bilo moje ime na istoj, moj blog je posvećen njemu i moj profil na Instagramu.Ljubavi moja, nadam se da si na boljem mjestu, iako znam da nema boljem mjesta za tebe nego da si sa nama,ali barem da si lišen svih patnji i bola, da uživaš sa prijateljima do našeg ponovnog susreta.Hvala ti na ljubavi koji si nam dao!Volimo te puno 😓😭😢🖤





srijeda, 1. prosinca 2021.

Mliječna torta od oraha


Jedna vrlo fina i sočna torta od oraha.

Sastojci:/kalup od 22 cm ili 24 cm 

Biskvit:

8 jaja
1žličica vanilije
1žličica instant kave/ja sam koristila crema
1žlčica korice od limuna
150g šećera
250g oraha/mljeveni
60g brašna/glatko
60g krušnih mrvica
malo soli

Krema:
500ml vrhnja za šlaga/mliječno
1žlica šećera u prahu
500g mascapone 
200g blijele čokolade

Preljev:1žlica šećera 50ml vode
1žlca instant kave
1žlica likera od kave ili nekog drugog koj nije voćni

Ostalo:
200ml mliječnog vrhnja za šlag
2žličice šećera u prahu

Priprema:
Biskvit:
Odvojite žumanjca od bjelanjaka.Izradite bjelanjeke sa prstohvatom soli i dvije žlice šećera koje će te odvojiti od dijela za biskvit.

Izradite žumanjke sa ostatkom šećera da dobijete finu bijelu kremu, dodati kavu, vaniliju i koricu limuna .U zdjeli pomiješati mljevene orahe, krušne mrvice.Postepeno u žumanjke dodati po dvije žlice bjelanjaka i mješavine oraha i mrvica lagano miješati žlicom da se poveže a potom ponavljati postupak dok se sve ne pomiješa to malo traje i traži strpljenja da se ne istisne zrak iz bjelanjaka da biskvit ostane prozračan/slika dolje.
Prebacite biskvit u nauljeni kalup, pecite u zagrijanoj pećnici na 160C/vrući zrak/35 min.Izvadite ohladite.

          Napravite preljev:otopite šećer u vodi dodati ostale sastojke , pomiješati, ohladiti.                                
Napravite kremu , otopite bijelu čokoladu na pari.Mascapone stavite u zdjelu, lagano izraditi mikserom dodati otopljenu čokoladu, pomiješati da se poveže a potom dodati tučeno slatko vrhnje, isprobati, ako želite slađu kremu dodajte još malo šećera u prahu.


Biskvit izrezati na  tri dijela. Slagati na dno biskvit, pokapati sa preljevom, staviti malo manje od pola kreme, opet biskvit, natopiti,krema, biskvit, preljev, krema.Izraditi ostatak vrhnja premazati tortu okolo/lagano/ ostatak staviti na vrh, zagladiti, ukrasiti po želji.






 

četvrtak, 25. studenoga 2021.

Tjestenina u finoj kremi od brokule i krumpira


 Jedno staro , seljačko jelo, jednostavno u namirnicama i pripremi ali jako fino i vrlo popularno u ovo vrijeme.

Sastojci:

1 luk

200g fino prošarane pancete

400g brokule/cvjetići

2 srednja krumpira

500g tjestenine

sol,papar

origano

50-100g ribanog parmezana

Priprema:

Skuhati brokulu i krumpir u slanoj vodi ocijediti, sačuvati dio vode od kuhanja.U lonac staviti tjesteninu skuhati ocijediti.

U mikser staviti brokulu i krumpir, dodati 50 ml maslinovog ulja, dodati parmezan, sol,papar, 100ml vode  od kuhanja, origano po ukusu.Izraditi sve u finu kremu odložiti.

Zagrijati ulje u tavi dodati sitno nasjeckanu pancetu , popržiti da ostane hrskava i pusti malo masnoće, staviti kremu od brokule i krumpira pomiješati da se sve fino poveže u glatku kremu po potrebi dodati još malo vode od kuhanja , posoliti, popariti po ukusu.

Na kraju pomiješati kuhanu tjesteninu i sve fino promješati.

Servirati toplo uz salatu i ribani parmezan.


petak, 27. kolovoza 2021.

Slatko-kisele arapske tikvice


 Jako fine tikvice sa daškom orijenta. u recept inaće ide melasa od nara ali vi možete zamijeniti medom.Uživajte uz ove fine tikvice kao prilog ili kao glavno jelo uz rižu.


Sastojci:

3-4 manje tikvice ili dvije veće

1 luk/manje

2 zrele rajčice

2-3 češnja češnjaka

1žličica metvice

3 žlice svijetlog octa

1žličica sjeckanog peršina

1 kocka šećera

2 žlice melase od šipka ili med

2 žlice maslinovog ulja

sol,papar


Priprema:



Narežite na trake tikvice.Posolite, ostavite sat vremena u cjedilu, nakon toga ih osušiti .Rajčice zarežite na križ kratko potopite u vruću vodu.Izvadite ij , ohladite, ogulite i narežite na kocke.


Tikvice operite od soli, ocijedite.Narezati luk i češnjak, prepržite ih par minuta na vrućem ulju.Dodati tikvice nastaviti dinstati minutu , dvije, dodati rajčicu, peršin i metvicu.

Začinite octom i šećerom.Kuhati sastojke nekih 20 minuta dok ne dobijete divan umak, na kraju dodati melasu od nara ili med.Posoliti i popapriti po ukusu.


Tikvice operite od soli, ocijedite.Narezati luk i češnjak, prepržite ih par minuta na vrućem ulju.Dodati tikvice nastaviti dinstati minutu , dvije, dodati rajčicu, peršin i metvicu.

Začinite octom i šećerom.Kuhati sastojke nekih 20 minuta dok ne dobijete divan umak, na kraju dodati melasu od nara ili med.Posoliti i popapriti po ukusu.

ponedjeljak, 16. kolovoza 2021.

Ledena kava torta bez pečenja

 

Vrlo jednostavan kolač kome neće odoljeti kavoljupci a ni oni ostali.Fino rashlađene i kremaste šnite uz dodatak bijele čokolade čisti užitak uz neki fini liker.Ja sam za ovaj kolač koristila instant kavu krema.

Sastojci:

krema:

250g  bijele čokolade

30 piškota

100g maslaca

1dl kave

2 žlice likera od kave ili nekog drugog likera koji nije od voća

2 žumanjka

500ml vrhnja za šlag/mliječno

Za piškote:

2 dl jake kave

2dl mlijeka

Za ukrašavanje:

1 dl tučenog šlaga

izmrvljene piškote

čokoladna zrna kave 

Priprema:

U zdjelu na paru stavite bijelu čokoladu, sa kavom i likerom od kave.Miješajte dok se čokolada ne spoji i dobije glatka smjesa, ugasiti vatru ,dodati žumanjke, nastaviti miješati da se žumanjci skuhaju a potom dodati maslac izrezan na tanke listiće, nastaviti miješati pjenjačom dok ne dobijte glatku finu kremu.

Moj mali trik je da smjesu staviti na tanjur , raširim i ostavim na 10-15 minuta u duboko zamrzavanje, krema će se tada brzo ohladiti.
Za to vrijeme izraditi šlag da bude čvrst, odvojite malo za dekoraciju.Pripremite kavu za umakanje piškota.U vruću kavu dodati hladno mlijeko, pomiješati, odložiti sa strane.


U ostatak šlaga stavite ohlađenu kuhanu kremu, dobro promiješati.
Piškote umočite u kavu sa mlijekom, slažite ih jedan do drugog kao na slici.

Na piškote stavite trećinu kreme.Potom opet na to složite ostalih deset piškota pa opet trećina kreme, deset piškota i na kraju ostatak krema.Zagladite.


Dekorirajte po ukusu.Poklopite i ostavite stajati u frižideru barem dva sata .



četvrtak, 8. srpnja 2021.

Toskanska pečena tikvica sa krumpirom i rajčicom


 Jedna fina ljetna priča sa svim aromama mediterana, uz to mlade tikvice, mladi krumpir, svježa rajčica i začini, svi fino hrskavo i mirisno.Uživajte u ljetu i mirisima mediterana.Sastojci za ovo jelo su za prilog vi možete naravno ovo napraviti kao glavno jelo u tom slučaju stavite veće količine i servirajte samo uz salatu meni je i to vrlo fino.

Sastojci:

300g mladih tikvica

300g mladih krumpira

150g mini rajčica

sol,papar

2 žlice ribanog parmezana

3 žlice krušnih mrvica

1 žličica origana1dcl maslinovog ulja/ne treba biti ekstra djevičansko

Priprema:


Očistite ni narežite krumpir, stavite ga kuhati u slanu vodu 10min, krumpir mora malo omekšati a ne skuhati do kraja.Ocijedite  i stavite sa strane dok sve ne dovršite.

Tikvice operite izrežite na kockice otprilike iste veličine kao i krumpir.Zagrijete pećnicu na 180C, u zdjelu stavite maslinovo ulje. dodate tikcice , pomiješate da se lagano namaste, dodati prokuhani krumpir, opet promiješati na kraju dodati narezane mini rajčice. lagano promiješati.

U zdjelici sa strane pomiješati, sol,papar, ribani parmezan, krušne mrvice i origano.Sve umiješati u povrće.



Peći 35-45 min dok ne dobiju lijepu boju, na pola pečenja promiješati, preokrenuti povrće.Servirati posuto svježim bosiljkom, ako netko voli može pokapati sa malo limuna.  


ponedjeljak, 5. srpnja 2021.

Teleći medaljoni u umaku od borovnica


 Predivne borovnice sa farme Berry Hills, bile su inspiracija za ovo predivno jelo. Divno puno okusa ovi slatkih, svježe ubranih plodova sa daškom kiselosti uz ružmarin ovo jelo postaje pravi mediranski klasik.Obavezno isprobajte dok ima svježih domaćih borovnica.Akko ne možete pronaći teleće medaljone slobodno uzmite šnicle.

Sastojci:/4 osobe

oko 500g telećih medaljona ili šnicli

Marinada/umak:

3-4 grančice/manje/ružmarina

1 žličica soli/ manje više po ukusu

2 žlice aceta balsamica

1žličica/ravna /smeđi šećer

papar po ukusu/ja sam dodala dosta

3 češanja češnjaka

120g borovnica/svježe

120ml bijelo vino

2 žlice maslinovo ulja

Priprema:



U plitku zdjelu satvite sve sastojke za marinadu izmiješate žlicom da se sve poveže i šećer donekle otopi, par borovnica zdrobite vilicom



Teleće medaljone/šnicle/operite osušite, stavite u marinadu u jednom sloji par puta okrenite da se obaviju marinadom, pokrijte stavite u frižider na dva sata.

Izvadite meso iz marinade , osušite, stavite na ugrijanu grill tavu, pržite sa svake strane po minutu ako volite jače pečeno produžite pečenje do željene.Za to vrijem stavite umak kuhati na jaku vatru  min dok se ne reducira.


Pečene medaljone prelite umakom od borovnica, servirati sa kuhanom tjesteninom ili prilogom po želji.




petak, 2. srpnja 2021.

domaće njoke u umaku od tikvica i pancete


 Jako fino jelo i vrlo brzo gotovo.Ako želite još brže jelo kupite kupovne njoke ai naravno bolje je puno sa domaćim njokama.


Sastojci:/4 osobe

oko 1kg njoka

1 velika tikvica

2 češanja češnjaka

4-5 listova svježeg bosiljka

sol, papar

200g krem sira/možete koristiti light ili masniji ali mora biti krem

2žlice maslinovo ulja

100g dimljene pancete

2dcl povrtnog temeljca

2žlice parmezana

1žlica nasjeckanog peršina

Priprema:


Naribati tikvice na krupnijem ribežu za sir, odložite. Skuhati njoke u slanoj vodi, ocijediti, proprati sa malo hladne vode, odložiti, vodu ot kuhanja možete sačuvati ako bude potrebno dodatne tekućine.Sitno nasjeckajte pancetu na kockice.Zagrijete maslinovo ulje pa na njemu pržite pancetu da se zarumeni i postane hrskava i da pusti miris dima.Na kraju dodate sitno nasjeckani češnjak, dobro promiješati.Dodati naribane tikvice i po potrebi još malo maslinovog ulja, pustiti da tikvice uvenu i lagano se kuhaju pa dodati krem sir i temeljac, nastaviti miješati da se stvori kremasta struktura.Mala napomena ako je tikvica pustila jako puno tekućine budi pažljivi sya temeljcem.Sve posoliti po ukusu.Ja ovo jelo dosta poparim svježe mljevenim šarenim paprom.

U smjesu dodati kuhane njoke.Promiješati ,dodati bosiljak, peršin i parmezan, pomiješati i servirati.

Meni najbolje paše uz salatu.


Comments system

Disqus Shortname