srijeda, 5. listopada 2016.

Szechuan govedina

Ja mislim da već svi znaju koliko volim kinesku kuhinju,dok sam živjela vani bar jednom tijedno smo bili kod kineza ,smiješno je bilo što sam tada mislila kako je to nama smrtnica doista nemoguće napraviti kod kuće .Bilo je to naravno jako davno i u međuvremenu sam shvatila da ne samo da je možete spremiti kod kuće nego je još i bolja i manje masna .Zato se oboružate kineskim začinima i umacima te svježim namirnicama i na posao .Kineska /azijska općenito/ kuhinja osim sto je fina i zdrava ona je terapija jer pred priprema te hrane traži malo srtpljenja .Uživajte u sočnom mesu i hrskavom povrću na sečuanski način.Žlice za kinesku kuhinju su one keramičke/ kineske/ koje su malo dublje od običnih tako da možete sasvim malo povećati normative mjerica.Povrće možete formirati po ukusu ako stavite malo više slatkih vrsta povrća dodate malo rižinog octa ili ljute papričice,pronaći dobar balans u hrani je uvijek izazov.O začinu 5 blaga sam već pisala/OVDJE/ možete vidjeti sastojke.Szechuanski papar ako nemate/iako je on osnova te kuhinje/zamijenite crnim paprom ili izbjegnete.

Sastojci:


Marinada:

oko 500g mekanog goveđeg šnicla

3žlice sezamovog ulja

3žlice/ravne gustina

1žlica soja umaka

1žlica rižinog octa

Povrće:

3 manje mrkve/dvije srednje

4 grančice celera

3 mlada luka

pola palca svježeg đumbira

Umak:

1/2žličice szechuanskog papra

1/2žličice pet blaga začina

1/4 žličice ljute paprike

2 češanja češnjaka

1žlica smeđeg šećera

1 žlica ljutoga ili slatkog kečapa

5 žlica soja umaka

1žlica rižinog octa

4žlice vode

Priprema:

Narežite meso na trake .Stavite meso  u keramičku zdjelu pa dodate dvije žlice sezamovog ulja i ostale tekuće sastojke ,promiješate ,dodate svu količinu gustina pa nastavite miješati da se sve prožme ,ostavite stajati 10 min.Za to vrijeme na trake narežite oprano  povrće a na sitne kockice đumbir/ja volim kad je đumbir malo krupniji a vi ako ne želite to, slobodno ga naribate na finom ribežu ,pazite da to radite na tanjuriću ili nekoj podlozi jer će pustiti sok a to je šteta izgubiti,inače đumbir je interesantna namirnica a u aziju mu daju veliko značenje gotovo religiozno ,postoje čak teorije o tome da se koža đumbira ne smije kidati nožem nego strugati jer da se mijenja okus i kemijski sastav ,ja nisam to provjeravala i pristupam mu samo kao hrani ali evo danas mi je neka volja za pisanjem pa da onda i tu crticu napišem/

U wok stavite žlicu ulja dobro zagrijete ,okrenete malo tavu da se ulje rasporedi po stijenama,smanjite vatru na pola /kupite dobar wok i vjerujte mi koristiti će ga često/dodate trećinu mesa drvenom žlicom ili štapićima odvajate meso ,okrećući da se ispeče sa svih strana ,izvadite na toplo mjesto pa nastavite dodavati meso dok svo ne bude preprženo/neće vam trebati više od 3-4 min./.Dodate po potrebi još malo ulja/pojačate opet vatru na najjače/ pa dodate svo povrće ,pržite povrće 3-4 minute  okrećući ga često drvenom žlicom .U zdjelici sa strane pomiješate sve sastojke za umak.
U wok vratite meso podlije sa umakom pustite da sve prokuha,pustite da sečuanski umak kuha jednu minutu ,da se lagano ugusti.
Servirate ovo divno  aromatično jelo ,posuto tostiranim sezamom i kuhanom rižom.

utorak, 4. listopada 2016.

Jetreni detox

Ovo nije recept a nije ni lijek naprosto pomoć da očistite organizam od toksina i tako u samo tri dana vratite vitalnost ,otklonite umor.Ovaj detox vam može pomoći i  kod mršavljenja ,jer zakrčena jetra usporava metabolizam pa tako i mršavljenje.Ako ne možete popiti detox dodate jednu oguljenu jabuku ili malo domaćeg meda.Vjerujte mi nije tako strašan okus ,možda je jednino količina tekućine koja se mora popiti odjednom meni bila malo problem.Detox traje tri dana ,nakon toga morate napraviti pauzu od dva tjedna .Piće napravite ujutro i pijete ga tri puta na dan.Bilo bi dobro kad bi ta tri dana izbjegavali tešku i masnu hranu ,mesne pređevine/salame/ i punomasni sir .

Sastojci:

4-5 grančica celera listaš/ja dodam i lišće osim grančica/

1,2 l vode

1 vezica peršina

3  limuna


Priprema:

Stavite u zdjelu za miksanje /ja sam radila sa štapnim mikserom pa mi je ostalo komadića /stavite sve sastojke i sok od limuna ,podlijete sve vodom, izradite miserom .Odložite u nanakvu staklenu bocu sa poklopcem.Pijete tri puta na dan ,prije ili poslje obroka.

ponedjeljak, 3. listopada 2016.

Hrskave piramide

Hrskave piramide od lisnatoga tijesta i gorke naranče.Gorka naranča je fantastična stvar ,jako je ljekovita ,raste gotovo po cijelom mediteranu a veliki je brend juga Italije Izgledom grma ona ne odstupa puno od klasičnoga stabla naranče osim što su joj cvijetovi veći i jako fino mirišu,ima po granama dugo i oštro trnje .Plod jako naliči običnoj naranči ima puno više špica i kora je puna eteričnih ulja i pomalo masna.Ja imama sreću što uvijek dobijem te naranče i od njih radim đem koje je predivan slatko-kiselog okusa .Ako ne možete pronaći gorku naranču/uvozne đemove obično deklariraju kao Sevilla orange/zamijenite sa marmeladom od mandarina ili marelice u koji možete dodati par kapi limuna.

Sastojci:

500g lisnatoga tijesta

5-6 žlica marmelade od gorke naranče

šećer u prahu

Priprema:

Rastanjite tijesto ili još bolje kupite već razvaljano.Premažete tijesto marmeladom.Režete rebrastim rotolonom duge trake.Prepolovite uzdužno po pola .Svaku trku zarolate u malu pužnicu,možete prstom izvaditi vrh vani.
Zagrijete pećnicu na 200C

Piramidice stavite na papir za pečenje .Pecite u zagrijanoj pećnici 30-35 min.
Tople pospete šećerom u prahu.



Bavarsko pivsko pečenje

Još malo bavarske/njemačke kuhinje .Fina sočna pečenka marinirana i pečena u pivu .Jako fino toplo kao glavno jelo ili na tanko narezane kao narezak .Uživajte u jeseni!!

Sastojci:

oko 1,250-1,500 svinjskoga odkoštenog mesa/ tipa vrat ili leđa

Marinada:

700ml pive

3 žlice senfa/ljuti bi bio pravi pogodak ali može i dijon

1 veliki luk

3-4 žlice meda

Premaz:

1žlica brašna

1žlica maslaca sobne temperature 

sol,papar

Priprema:

Očistite meso od viška masnoće i žilica.Operite ga i osušite.
U lonac stavite sve sastojke za marinadu i sitno nasjekcani luk .Pustite da sve kuha oko 5 min ili dok luk ne omekša .Sve ispasirate štapnim mikserom i ostavite da se dobro ohladi.
U veliku kesu za zamrzavanje stavite meso ,prelijete sve marinadom zaveže čvor na kesici ,pa sve stavite u zdjelu .Pustite da se meso marinira najmanje 8h  ali moj vam je savjet da ga ostavite u marinadi preko noći.

Prije pečenja meso izvadite barem pola sata prije iz frižidera da bude na sobnoj temperaturi.
Meso izvadite iz marinade osušite kuhinjskim papirom. ,posolite ga i popapriteU zdjelici sa strane izradite maslac sa brašnom pa premažete preko mesa.Popržite meso par minuta sa svake strane da uhvati finu boju .Prebacite meso u keramički pekač  stavite umak .
Pecite meso u zagrijanoj pećnici na 180C nekih 1,5 h.Možete jednom tokom pečenja okrenuti meso.
Servirate meso sa prilogom po želji uz umak.



petak, 30. rujna 2016.

Linsen mit Spätzle/leća i specle

Nakon slatke bavarske pletenice jedan krepki slani ručak .Pravo seljačko jednostavno jelo koje će te obožavati na prvu još ako nabavite prave kuhane njemačke kobase milina.Naravno umjesto kobasica možete servirati pečenu piletinu ali ništa ne prolazi bez slatkog senfa i pereca.Ako ne jedete špek zamijenite nekim drugim suhim mesom a ako ste vegetarijanac kod dinstanja dodate malo dimljene slatke paprike.Ako koristite nekuhanu leću namočite je preko noći u vodi sa prstohvatom sode bikarbone ,prvo je skuhate pa nastavite spremati po receptu.Špecle su jako jednostavne za napraviti tako da ih je šteta kupiti ali ako se nema vremena možete .Recept za špecle izaberite OVDJE ,za obične  najbolja preporuka za OVAJ ,kao prilog nekoj kuhanom umaku od mesa OVAJ sa jogurtom.

Sastojci:

5 feta pancete

1 veliki poriluk

1 crveni luk

3 češanja češnjaka

1 velika mrkva

1žlica nasjeckanog peršina

2x400g kuhane leće/dvije konzerve  ili 400g svježe/nekuhane

1žlica ulja

1 žlica maslaca

2 lista lovora

1,2 l goveđeg temeljca

1 žlica octa

1žličica šećera

sol,papar

Priprema:

Zagrijete ulje u loncu .Na sitno nasjeckate špek/pancetu prepržite da bude hrskava ,izvadite je na tanjurić.Na ostatku masnoće prepžite sitno nasjeckani luk i češnjak,dok ne postane staklasti ,dodate u lonac žlicu maslaca nasitno nasjeckani poriluk i mrkvu narezanu na kockice ,nastavite pirjati oko 3 min /da se poriluk malo ne izdinsta.
.Dodate list lovora,šećer ,leću,sol,papar,pancetu i leću ,promiješate ,pa sve podlijete sa temeljcem ,pustite da prokuha smanjite vatru na pola pa nastavite kuhati posla sata.
Nakon pola sata dodate ocat i sitno nasjekckani peršin.Ako vam je jelo pregusto dodate još temeljca.Ocat možete izbaciti ako ne volite da je lagano kiselkasto u tom slučaju ga servirate na stolu da svatko sebi pokapa po želji.Isprobate leću pa doradite okus po želji.
Servirate toplo sa kuhanim špeclama.Za one koji ne vole kobasice jako je fino sa piletinom.


četvrtak, 29. rujna 2016.

Bavarska pletenica sa sirom i jabukama

Ovogodišnji se Oktoberfest približava svome kraju ,ovaj vikend je kulminacija a završetak je ako se ne varam u utorak .Uživajte u okusima slatke bavarske kuhinje.Sir koji koristite neka bude malo masniji minimalno 20% mliječne masti nemojte nikako koristiti posni jer će navlažiti tijesto.,osim jabuka možete koristiti i šljive.Glazuru ako stavljate na vrući kolač biti će prozirna/staklasta ako je stavljate na hladni biti će skroz bijela,možete je i izbjeći ali tada kolač dok je topao namažete maslacem i prospite bogato šećerom u prahu.

Satojci:

Tijesto:

50g maslaca

125 ml mlijeka

50g šećera

prstohvat soli

1 vanilija šećer

300g glatkog brašna

1 instant kvasac

1 jaje

Nadjev:

2 veće jabuke

250g svježeg sira/20% m.m.

1 jaje

1 šećer vanilija

40g šećera 

30g gustina

Glazura:

50g šećera u prahu

1-2žličice soka od limuna

Priprema:

Otopite maslac pa dodate mlijeko pustite samo kratko da se zagrije jer sve mora biti mlako.Prebacite mlijeko sa maslacem u zdjelu za miješanje pa dodate obje vrste šećera ,miješate sa rukom da se šećer rastopi a potom dodate jaje  i brašno te prstohvat soli .Zamijesite tijesto te nastavite miješati dok ne dobijete glatko i sjajno tijesto ,vidjeti će te da nije problem ako ste sve dobro izvagali tijesto će se vrlo brzo formirati.Pokrijete prozirnom folijom tijesto,pustite da se na sobnoj temperaturi pokriveno da se diže  nekih 30-40min.
Pripremite nadjev:
Ogulite i nasjeckajte jabuke na kockice.U zdjelu stavite sir ,šećer,vanilija šećer ,gustin ,jaje,pa dodate jabuke sve dobro promiješate .
Tijesto razvaljajte na prst debljine/to radite na papiru za pečenje koji ćete kasnije lakše prebaciti na protvan/.,dimenzija otprilike 40x30 .Na sredinu stavite nadjev .Lijevo i desno narežite tijesto na kose trake .Prvo prebacite donji i gornji kraj preko nadjeva a potom na izmjenično lijevu i desnu traku dok ne dobije pletenicu.Biti ću vam iskrena ja ne volim puno uniformirane i precizne kolače  jer imam osjećaj da su industrijski ,jednostavnost i domaći izgled trebaju krasiti svaku kuhinju sve previše velike finese i pepancije stvaraju kod mene odbojnost prema jelu.Zato ne budite puno precizni ne mora svaka traka biti jednake debljine niti sve precizno ,zaigrajte se i dajte svoj pečat kolaču i svim ostalim jelima.
Pokrijete pletenicu sa krpom i ostavite da odmara 15 min.Premažete je žumanjkom .

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/30min ili dok ne dobije lijepu zlatnu boju i počne se micati po papiru.Izvadite pletenicu pa je prelite toplu ili hladnu glazurom.
Ja je uvijek za sebe režem toplu /volim kad su kolači topli/ali ustvari ona se jede ohlađena.
Uživajte uz čaj ili kavu.







srijeda, 28. rujna 2016.

Kremasti grčki lungić


Još jedan recept poznatog grčkog shefa Peskias Cristoforos ,fini mekani svinjski fileti u kremastom umaku od  feta sira .Za ovo jelo u pravilu ide ovčja skuta/možete koristiti običnu pa je dodatno izraditi štapnim mikserom ili provući kroz sito da izbjegnete mrvičastu strukturu/ i feta sir .Ako ne možete pronaci skutu možete  koristiti bilo koji sirni namaz po želji,svinjski filet možete zamijeniti  i mekanm telećim šniclama ili filetima isto tako jako je fino i sa piletinom.Uživajte u ovoj brzinskoj delicijji.

Sastojci/4 osobe

700g mesa/fileti po želji/svinjski lungić

200g ovčje skute/sirnog krem namaza po želji

1 žličica timijana/majčina dušica/origano

1/2žličice mente

1žličica nasjeckanog peršina

150g mini rajčica

150g feta sira

1žlica maslinovog ulja

sol,papar

Priprema:

Narežite filete na prst debele fete.Posolite ih lagano i poparite.Zagrijete ulje u tavi pa na njemu prepržite filete sa jedne i druge strane/kratko samo da uhvate malo boje/
.Izvadite filete u keramički pekač.Pospete ih mentom i začinima.Na ulje od pečenja dodate skutu pa pustite da se lagano otopi do kremaste teksture .Prelijete sve po mesu.Pospete sve razmrljenom feta sirom.Pospete s malo maslinovog ulja i mentom,dodate narezane mini rajčice.
Pecite na 220C/10-15min.
Servirate toplo pokapano sa malo maslinovog ulja.

ponedjeljak, 26. rujna 2016.

Jesenjski odresci

Fini nadjeveni odresci u jesenskom ruhu oduševiti će vas izgledom i okusom .

Sastojci:

5 finih velikih šnicli/svinjske ili pileće

1 crvena rog paprika/veća

1 luk srednji

1 veća naribana mrkva

1 češanj češnjaka

1žlica peršina/sitno nasjeckan

1/4žličice ljute paprike

1/2 žličice mljevenog korijandera/opcionalno

1/4žličice papra

1/2žličice slatke paprike

1/2žličice origana ili majčine dušice

1,5žlice maslinovog ulja

sol

Priprema:

Na sitno nasjeckajte češnjak i luk .Narežite papriku na sitne kocke..Zagrijete ulje u tavi pa dodate luk ,prodinstate kratko ,dodate potom češnjak i papriku ,dodate sve  začine/stavite malo a kasnije nadopunite po ukusu/ i nastavite sve skupa pirjati dok paprika ne omekša.
Šnicle posolite i popaprite ,lagano ih preko prozirne folije potucite batićem za meso da se dodatno rastanje.Stavite na svaku šniclu nadjev .Zarolate/ne trebate čačakalice sami ih naslonite na spoju .
Stavite u pripremljen keramičku posudu za pečenje/možete staviti i papir za pečenje/ako vam je ostalo nadjeva prospite po vrhu odrezaka, pokrijete ih alu-folijom ,pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/30min ,skinete foliju pa nastavite peči još 10 min .dok odresci ne budu fine boje

Odreske servirate tople sa šarenom povrtnom rižom ili prilogom po želji ,nemojte zaboraviti na fini umak koji se iscijedio.



nedjelja, 25. rujna 2016.

Bigard guska/Gusja/pačja prsa sa narančom

Recept na upit ,fina gusja prsa /može i pačja /u jednom od klasicnih francuskih umaka.Za dvije osobe potrebna su vam jedna prsa/oko 300g/.Ova sam prsa malo prerano razrezala da mogu fotografirati ali potrebno je da odstoje u foliji najmanje 10min./da se sokovi slegnu da bi se spriječilo izlijevanje iz mesa,pogotovo ako gosti žele medium rare ili rare/ srednje sirovo i sirovo    /.Uživajte u francuskoj kuhinji.

Sastojci:/4 osobe


2 pačja/gusja prsa/2x oko 300g/Lidl

1žlica masti/ maslinovo ulje

1žličica brašna

1 naranča/sok

1/2žličice octa/jabučni

150ml temeljca/goveđi

0,2 Grand Marnier /neki drugi liker od naranče po izboru 

1/2 naranče narezana na šnite/tanke

sol

Priprema:

Operite prsa .Prsa očistite od viška masnoće sa strane /da formirate fini odrezak/ osušite prsa kuhinjskim papirom.Posolite ga sa obje strane.
Zagrijete masnoću po izboru u tavi debljeg dna.Stavite prsa prvo peći na stranu na kojoj je koža ,smanjite vatru ako vidite da puno prsa/a prskati će/na pola ali vi najbolje poznajete svoj štednjak,pazite prsa se moraju peći ne kuhati u masnoći.Neka sa jedne strane se prsa peku nekih 10 min./lagano ih podignite ako je koža jako pečena i dobila tamnu boju a glavnina se masnoće iscijedila ,prsica  okrenite da se peku na drugu stranu/3 min za rare  ako želite bolje pečeno pecite ih duže u rasponu do 7 min ,moj savjet vam je da ne prepečete prsa jer to nije to / dok prsa pečete i okrečite NIKAKO nemojte bosti vilicom i stalno kretati.
Izvadite prsa i zamotate na 10 min u foliju.
Napravite Bigard umak:Ako vidite da vam se iscijedilo jako puno masnoće /ocijedite malo u nekakvu zdjelicu kroz fino sito ,obavezno sačuvate tu masnoću jer ona vam može poslužiti za fini umak uz neko pečenje ili da premažete meso ,kokicu i slično kod pečenja u pećnici ,jako je fino u briošima ,pecivima /pogotovo francuskim/na koncu konca možete na ovoj finoj masnoći ispeći i jaje ,vidjet ćete razliku/.Dodate brašno miješate i pržitei brašno da dobije finu zlatnu boju ili najbliže boju bijele kave /to je karakteristična boja bigard umaka/.Posolite umak ,podlijete sa grand marnier,octom i temeljcem ,miješate strugajući po dnu tave/da se dignu zalijepljene divote koje će dati dodatnu aromu umaku/ postepeno dodate sok od naranče/neka bude svježe iscijeđene/ dok ne dobije teksturu i fluidnost umaka /možda će vam trebati više umaka od naranče,procijenite sami..Isprobate umak pa doradite po ukusu.
Na dno tanjura za serviranje stavite umak ,narežete oštrim nožem prsa na koso ,slažete na umak ,okolo ukrasite narezanim šnitama naranče .Servirate po želji sa rižom ,pire krumpirom i sl.uz finu sezonsku salatu.










subota, 24. rujna 2016.

Taco pizza rolice



Fino začinjeno meso zarolano u pizza tijesto servirano za jedan party ,Odlične grickalice ,fine i tople i hladne a vrlo jednostavno ,naravno sve pod uvjetom da volite pizze i meksičku hranu.Začine/pogotovo ljute /prilagodite svom nepcu.Na vrh dekorirate po ukusu ,možete staviti salatu od rikule ili matovilca ,krastavce i sl.Ja sam koristila za sir emmental ali najbolje bi bilo cheddar ,naravno vi po ukusu ako želite malo ublažiti priču stavite nekakav lagani sir ,može čak i mozzarella /pogotovo ako vam se dogodi da prezačinite meso.

Sastojci:

450g tijesta za pizzu


Meso:


300-400g mljevene junetine

1/4 žličice ljute paprike

1 mali naribani luk/pola većeg

3 češanja češnjaka/naribani

1/2žličice dimljene paprike

1ravna žličica kumina

1/2žličice mljevene slatke paprike

1/4žličice papra

1/2žličice soli

1/2žličice cayennskog papra

1/2žličica origana

1žličica nasjeckanog peršina

Ostalo:


150g narezanog ili naribanog sira/ja sam koristila emmental

4 žlice kiselog vrhnja/sol,papar/

dekoracija /nasjeckana paprika,krastavac ,salata ,luk i sl.



Priprema:

Tijesto za pizzu koristitite ono koje inače koristite ,napravite ga sami ili kupite gotovo ako vam je prevelika frka.
Nadošlo tijesto razdvaljate u pravokutnik ,nemojte pretanko razvaljati tijesto ,neka bude malo tanje nego za pizzu.
Pripremite meso:u zdjelu stavite sve sastojke za meso i dvije žlice vode /ako niste ljubitelji ljutoga dodate na kraju ljute začine ,zapamtite da uvijek možete sve dodatno začiniti.Dobro miješate meso /kao da miješate tijesto /da se sve dobro poveže i prožme začinima .Možete jedan komadić mesa prepeći kratko na suhoj tavi da vidite slanost i začinjenost .Ako ste zadovoljni premažete meso po tijestu.Prospite meso ribanim ili narezanim sirom,zarolate u dugu rolicu po široj/dužoj strani.

Zagrijete pećnicu na 200C

Narežete rolu na fete ,na vama je dali želite tanje ili deblje tacose,može vam ispasti oko 15-20kom./posložite ih na lim za pečenje na koji ste prije tofga stavili papir za pečenje.
Pecite ih negdje 15 min ili dok se ne počnu odvajati od protvana i ne dobiju finu boju/znam da su me neke cure pitale za dužinu pečenja i temperaturu tu naime nema nekog suvislog odgovora naprosto je stvar da svatko mora poznavati svoju pećnicu jer su one vrlo različite i po funkcija i po kvaliteti a i po starosti a sve to utiče na konačni ishod pečenja,zato je vizualno ipak najbolje riješenje/.
Rolice stavite na tanjur za serviranje ukrasite ih po želji.
Servirate ih tople ili hladne.




















četvrtak, 22. rujna 2016.

Lagani brujet od kozica i gljiva

Fini brudet /brujet/varivo koji sam odavno jela Nici, kažu da je ovo španjolsko jelo ali ja vjerujte nisam bas puno istraživala a istina je  i da  ne odstupa puno od ostalih mediteranskih i dalmatinski brudeta .Osnova je jednostavna dakle škampi ili kozice ,smrznuti ili svježi/to bi bilo najbolje/ i dobar riblji temeljac /ako bas ne možete ili vam se ne da kuhati kupite gotovi/ali bez temeljca ovo jelo ce vam biti prazno.Ako ne želite koristiti vino zamijenite ga istom količinom temeljca ili vode.

Sastojci:


250g/gljiva/smeđi šampinjon

6 srednjih krumpira

1 srednji luk

2 češanja češnjaka

250g repa kozica ili škampi

5 žlica bijelog vina

700ml ribljeg temeljca

1 žlica peršina

na vrh noža ljute paprike

1žlica maslinovog ulja

sol,papar

Priprema:

Zagrijete maslinovo ulje .Na sitno nasjeckajte češnjak i luk pa ih stavite na vruće ulje ,smanjite temperaturu na pola pa lagano dinstajte dok sve ne uvene i fino se zapeče.Ogulite krumpir narežite ga na fete.
Gljive narežite na četvrtine .Na luk dodate gljive pa pirjate par minuta da ispuste vodu,dodate kozice pa nastavite pirjati da se malo preprže, podlijete vinom ,pustite da vino iskuha i lagano ishlapi/znam da se dosta ljudi boji dodavati vino ili alkohol u hranu zbog djece no prava je istina da alkohol ishlapi i ostane samo lagana aroma koja daje ovakvim jednostavnim jelima dubinu okusa/vino naravno kako sam u uvodu rekla možete zamijeniti temeljcem ili vodom.
Podlijete sve temeljcem pustite da temeljac prokuha pa dodate ljutu papriku ako bas ne volite možete zamijeniti slatkom paprikama ali nemojte izbjeći.Dodate narezani krumpir pa nastavite kuhati nekih 30-35min.
Ako vam je jelo prerijetko a volite gušće brudete dodate malo krušnih mrvica nemojte dodavati brašno.Posolite i poparite po ukusu .


Servirate toplo uz kruh.

srijeda, 21. rujna 2016.

Lasagne Chili con Carne

Moram priznat da moji doma nisu ljubitelji jako ljute hrane ali kad nađete dobar balans u ljutini/a to je onaj koji odgovara našem mediteranskom nepcu/onda je to ona meksička kuhinja koju volimo .Dosta tih jela sam trajno preuzela u svojoj kuhinju i cesto ih spremam.Ovo jelo sam prije par godina vidjela od meksičke šefice Marcele Valladolid ,ona je koristila dosta gotovih mješavina /koje ja baš i ne volim/pa sam sama kombinirala začine.Lazanje su divne ne puno pikantne vi naravno možete povećati količine ljutih stvari po ukusu.


Sastojci:


500g miješanog mljevenog mesa/masnija junetina/

2žlice maslinovog ulja

2  mrkve/srednje

4 češanja češnjaka

1 veliki luk

1 Čili papričica/feferon

1 rog crvena paprika

50g celera 

1/2žličice kumina

1/2žličice mljevenog kima

prstohvat cimeta

1/2žličice origano

1 /2žličice dimljene paprike

1/2žličice mljevene crvene paprike/ljuta /slatka po ukusu

2 kocke tamne čokolade

1m žličica koncentrata rajčice

1/2žličice mažurana

1žlica nasjeckanog peršina

1 konzerva/400g/ crvenog graha

1/2konzerve/200g/ kukuruza 

400ml pasirane rajčice

500ml pilećeg temeljca

sol,papar

Bešamel:

70 g maslaca

1 ravna žlica brašna

600ml mlijeka/manje više po potrebi

prstohvat muškatnog oraščića/mljeveni

dva mlinca bijelog papra

2 žličice parmezana/ribanog/

sol

250g svježih lazanja/suha kratko prokuhate

100g ribanog sira/gauda

Priprema:

U tavu stavite maslinovo ulje.Narežite povrće na kockice,luk na sitno ,naribate češnjak.
Na vruće ulje dodate meso pa dinstate odvajajuci da se fino meso preprži i da vam ne ostanu grudice.Izvadite meso rupičastom žlicom i stavite na toplo .U ostatak masnoće dodate nasjeckani luk/ako se puno masnoće iscijedilo slobodno malo odlijete jer nitko ne voli jako masne lazanje/prepržite luk kratko pa dodate nasjekanu mrkvu,ljutu papriku , ,celer i češnjak kratko propirajate da povrće obavije masnoćom pa dodate sve začine ,prepržite kratko začine dodate koncentrat rajčice.Vratite meso u tavu ,promiješate ga ,podlijete sve sa temeljcem i pasiranom rajčicom,dodate čokoladu ,kukuruz i grah ,pustite da umak kuha 30min.,posolite i poparite po želji ,možete se još poigrati začinima/mislim ljutinom /.
Napravite bešamel:
otopite maslac sa malazem ulja ,dodate brašno ,miješate da se brašno zapjeni pa dodate mlijeko ,miješate metlicom da razbijete grudice ,posolite i poparite ,pustite da se sve lagano zgusne ali ne smije biti pregusto ,kao malo gušća smjesa za palačinke .Kad se sve dobro ukuhalo dodate parmezan ,promiješate .

Počnite slagati.
Razmislite prvo koliko želite slojeva lazanja ,ja nikad  ne stavljam više od tri naprosto ne volimo puno tijesta vi na ravno po ukusu ,ako vam ostane lazanja/svježih/ slobodno ih smrznuti od njih možete raditi canellone i sl.stvari samo se otope na sobnoj tempereturi/suhe kuhajte koliko vam treba.
Na dno zdjele za pečenje stavite malo nadjeva od mesa .Složite sloj lazanja ,opet nadjev od mesa ,bešamel/pazite da imate za sve slojeve i za zadnji/ redate tako do zadnjeg sloja na kraju pospete ribanim sirom.
Lazanje pokrijete folijom .Stavite peći u zagrijanu pećnicu na 200C /15 min ,maknete foliju pa nastavite peći još 15.da se fino zapeče i uhvati korica isprobate ražnjićem ili nožem dali su gotove /trebalo bi lagano prolaziti/.Izvadite lazanje pa ostavite 10-tak.minuta da se ohlade.
Narežite ih na kocki i servirate tople uz finu miješanu salatu.





utorak, 20. rujna 2016.

Huang dumplings/nadjevena kineske knedlice od jaja





Fine kineske knedlice /zamotuljci nadjeveni mljevenim mesom i servirani sa umakom od soje.Obično će kinezi u ove rolice kao i u mnogo drugih varijacija stavljati mljevenu svinjetinu vi slobodno zamijenite piletinom.

Sastojci:/4-6 osoba:


200g mljeveno meso

1/2žličice soli

1žličica sezamovog ulja

1žličica gustina

2 namotaja mlinca bijelog papra

2 češanja češnjaka

1žličica rižinog octa

4 jaja

sol,papar

Umak:

3 žlice soja umaka/light/manje slan/

1žlica vode

1žličica meda

1 mala Čili papričica/opcionalno

1 mladi luk/nasjeckan na koso



Priprema:

Izmiješate meso zajedno sa soli,bijelim paprom ,gustinom i octom.Pustite da odstoji pokriveno na sobnoj temperetauri par minuta .Za to vrijeme zagrijete wok i na sitno nasjeckate češnjak.Stavite meso zajedno sa nasjeckanim češnjakom u wok ,dinstajte dok meso ne bude preprženo.Izvadite ga.
Pripremite umak :pomiješate soja umak sa vodom ,dodate nasjeckani mladi luk i ljutu papričicu /ako koristite i med,dobro promiješate, odložite u zdjelicu za serviranje.
U zdjelu stavite jaja lagano ih posolite i popaprite ih ,izradite ih metlicom u glatku povezanu smjesu ,to je važno da dobijete fine knedlice.U tavi zagrijete malo ulja ,kuhinjski papirom obrišite višak.Stavljate na tavu tri žlice šireći ih da dobijete male tanke palačinke ,stavite odmah žlicu nadjeva /manje više ovisiti će o veličini palačinke/raširite nadjeva jednoj polovici pa preklopite s drugom krajeve lagano pritisnite .Okrečite palačinke da se ispeku sa svake strane dobro .izvadite na tanjur za serviranje /na običnoj tavi možete peći po 4 palačinkice u isto vrijeme/.
Servirate palačinke zajedno sa umakom kao fini doručak ili laganu večeru.


nedjelja, 18. rujna 2016.

Radnički ručak

Polpetice/čuftice nadjevene krumpirom ,pečene u pećnici sa prekrasnim umakom ,uz kiseli kupus ili bilo kakvo  povrće odličan ručak za trudbenike.

Sastojci:

500g mljevenog mesa/miješano bi bilo dobro

2 žlice zobenih pahuljica

100 ml mlijeka

2 jaja

1 naribani luk

2 naribana češanja češnjaka

1/2žličice crvene paprike

malo ljute paprike/opcionalno

sol,papar

2 veća krumpira

Umak:

200ml kiselog vrhnja

1 žlica brašna

2žlice koncentrata rajčice

2 žlice vode

150ml mlijeka

1 luk

Priprema:

U zdjelu stavite mlijeko  i jaja dobro ih izradite pjenjačom pa dodate zobene pahuljice ,promiješate i ostavite stajati dok sve ne dovršite .U zdjelu stavite mljeveno meso ,sol,papar,naribani luk  i češnjak te ostatak začina.Dodate nabubrene zobene pahuljice sve zajedno dobro promiješate ako je prerijetko možete dodati i malo mrvica .
Ogulite krumpir pa ga narežite na duge komade.Podijelite meso u osam/deset dijelova,svaki dio rastanjite malo na dlanu pa stavite komad krumpira,zamotaje meso oko krumpira .Odložite pa ponavljajte postupak dok ne potrošite meso.
Zagrijete ulje na tavi pa prepržite meso obje strane da uhvati finu boju .izvadite i stavite u zdjelu za pečenje.
Pripremite umak:Na ulju od pečenja stavite na sitno nasjekcnai luk laganoga ispirjajte da fino uvene ,dodate brašno ,dobro promiješate da se brašno lagano preprži  s .U zdjelici sa strane  pomiješate mlijeko ,kiselo vrhnje koncentrat rajčice da se sve fino poveže ulijete u  tavu miješate dok se sve ne počne zgušnjavati,isprobate posolite i poparite po ukusu,ako je pregusto dodate još malo mlijeka .Prelijete umak po čuftama .Stavite peči u zagrijanu pećnicu na 200C/20min.


Servirate čuftice sa prilog po želji ja sam radila kiseli kupus.

subota, 17. rujna 2016.

Pileća prsa alla topli sendvič

Fuzijska kuhinja kombinacija koja će vas osvojiti na prvu .Jednostavan recept na brzaka .

Sastojci:/4 osobe

2 pileća prsa/cijela

1češnaj češnjaka/naribana

3-4 žlice soja umaka

prstohvat ljute paprike

2 okreta mlinca bijelog papra/na vrh noža

2žlice maslinovog ulja

2-3 narezane rajčice šljivarice

125g mozzarelle

Priprema:

Odvojite pileća prsa po pola ,tako da dobijete četiri komada .Svaki komad razdvojite na dva dijela ,stavite na svaki dio prozirnu foliju pa rastanjite batićem za meso preko folije.
U zdjeli sastane stavite soja umak ,maslinovo ulje,češnjaka ,bijeli papar ,ljute papričice ,dobro promiješate pa dodate rastvorena pileća prsa ,lagano promiješate da se prsa obaviju umakom.Ostavite stajati deset minuta.Narežite mozzarellu i rajčicu .Nadjenete sa jedne strane pa,preklopite sa druge strane ,krajeve/spojeve piletine opet možete malo potući batićem za meso da se spoji.
Pripremite dvije tave /neka budu čiste odozdo.
Stavite jednu tavu na vatru da se zagrije ,kad je zagrijana dodate samo malo ulja.Posložite pileća prsa na tavu .Na njih stavite drugu tavu da ih lagano pritisne ,pečete nekih 3 minute sa jedne strane a potom pažljivo okrenete stavite opet tavu na filete pa nastavite peći i drugu stranu 3 minute .
Izvadite gotova prsa vani ,pokrijete ih folijom minutu .Narežete po pola  ,servirate na tanjur,možete pokapati sa umak sa tave ako je išta ostalo.
Servirate uz prilog po želji.










Batlerski krumpir



Divan i vrlo jednostavan prilog kojega će svi obožavati ,hrskavi krumpir izvana i mekan ,kremast iznutra milina a najbolje od svega minimalno kalorija i masnoće.Isprobate ovaj jednostavan starinski prilog.Jedino što će vam trebati je mandolin ribež ili ribež za kupus/čips ,glatke oštrice.

Sastojci:/4 osobe

1,5 kg krumpira

2 luka

sol,papar

maslinovo ulje

Priprema:

Ogulite i operite krumpir.Naribate ga na ribežu na tanke fetice /kao za čips/.Naribate i oguljeni luk..Pripremite lim za pečenje /uzmite onaj manji.Slažite red krumpira pa malo luka i tako redom dok ne potrošite sve sastojke.Između svakog reda lagano posolite i popaprite /ja stavim malo više papara jer meni to paše uz krumpir vi naravno po želji,koristiti te naravno papar iz mlinca /.Zadnji red neka bude krumpir ,njega isto posolite i popaprite te premažete maslinovim uljem.
Stavite peći na 200C/30min ili dok krumpir ne dobije finu boju i postane hrskav.
Servirate kao prilog.


Comments system

Disqus Shortname