petak, 11. studenoga 2016.

Spazle/špecle od cikle

Spezle su genijalni prilog ,to je lijevano tijesto koje se može raditi od raznih vrsta brašna i sa raznim kombinacijama .Ovo su špecle sa ciklom u klasičnom umakom od oraha i kadulje ,ja sam ove špecle služila kao prilog mesni rolicama /recept uskoro/ali doista može uz finu salatu biti glavno jelo.

Sastojci:/4 osobe

 1 cikla /200g/kuhana

2 jaja

200g brašna/oštro

1/2 žličice soli

oko 90 ml vode

Umak:

2 žlice /pune maslaca

1 žlica maslinovog ulja

7-8 malih listova kadulje

2 žlice nasjeckanih oraha 

4 žlice naribanog parmezana

sol,svježe mljeveni papar

Priprema:

Kuhanu ciklu narežite na kocke pa je ispasirate štapnim mikserom .Stavite u zdjelu pasiranu ciklu ,jaja,brašno ,sol i vodu miješate drvenom žlicom toliko dugo dok se ne pojave mjehuri i smjesa bude fino izmiješana.

Zagrijete oko 1,5 l vode sa malo soli .Uzmite spravu za spezle ili ovakvu cijedilicu kakvvu ja imam sa malo većim rupama i špatulu/špatlu za kolače .Prelijete cijelu smjesu u cjedilo pa povlačeći špatulu pustite da smjesa od špecli cijedi kroz rupicu u ključavu vodu .Kad ste završili / a to bi trebao ići brzo/maknete cijedilo, pustite da voda još jednom proključa sa špeclama pa iz izvadite vani /najbolje rupičastom žlicom/ .
Zagrijete maslaca i maslinovo ulje pa dodate nasjeckane orahe i oprane i osušene listove kadulje/ako su veliki možete ih i nasjeckati/ pustite da se orasi malo preprže i kadulja pusti svoj miris .Dodate špecle pržite kratko da se specle zasjaje i aromatiziraju .Po ukusu dodatno posolite i poparite svježe mljevenim paprom.
Servirate toplo kao glavno jelo uz finu salaticu ili kao prilog šniclama.




srijeda, 9. studenoga 2016.

Filet Mignon

Francuski klasik idealan za kuhanje na naglo ili jela na brzinu.Mekane šnicle/biftek / u prefinom umaku od gljiva /kod mene ovoga puta bukovače/vi naravno po ukusu izaberite gljive .Servirate uz povrće ,pečeni krumpir ,tjesteninu ili uz bagette sa maslacem /to ovisi naravno o vašim navikama/.Biftek naravno možete bez problema zamijeniti mekanim dijelom goveđeg/junećeg šnicla /vjerujte mi novčanik će vam biti zahvalan/a okus gotovo isti /tekstura mesa naravno ne može biti ista ali je zanemariva obzirom da je biftek 4 puta skuplji/,gljive odaberite po ukusu,ako vam je umak prerijedak dodate malo gustina ,umak mora biti kremast ,nemojte pretjerivati sa vrhnjem ako ga ne želite koristi koristite mlijeko i gustin.Vino izaberite kvalitetno nemojte u hranu nikada stavljali vino koje i inače ne biste pili.

Sastojci: 4 osobe


700g mekanog junećeg šnicla/narezani na 0,5 cm debljine

500g gljiva po ukusu/bukovače ,šampinjon ,vrganji i sl.

1 manji luk

2 žlice maslinovog ulja

2 žlice maslaca

4 češanja češnjaka

1 žlica timijana/majčina dušica

100 ml merlota/jačeg crnog vina

300ml goveđeg temeljca/može od kocke

2 žlice vrhnja za kuhanje /mlijeko

sol i svježe mljeveni crni papar


Priprema:

Zagrijete žlicu maslac sa dvije žlice malsinovog ulja u tavi debljeg dna .Na zagrijanu masnoću dodate nasjeckane gljive pa pržite otprilike jednu minutu ,dodate protisnuti češnjak i timijan nastavite pržite još par minuta .Izvadite prodinstane gljive na toplo mjesto ,kuhinjskim papirom obrišite tavu dodate opet žlicu maslaca  i mlaz maslinovog ulja , šnicle /narežite na na komade otprilike kao pola dlana ,naravno biftek samo formirate /lagano posolite i popaprite pa pržite na zagrijanoj masnoći po minutu sa svake strane /ako volite bolje pečeno produžite vrijeme prženja /o  bifteku sam već pisala pa se neću ponavljati/ako vam meso prebrzo gori smanjite vatru.Izvadite gotove šnicle na toplo mjesto.
U tavu ulijte vino pa drvenom žlicom stružete po dnu da se tava deglazira i skinu sve divote od mesa sa dna,pustite da vino lagano ishlapi do pola podlijete temeljcem nastavite kuhati dok se umak ne ukuha na pola pa dodate vrhnje za kuhanj miješajući zagrijavate dok se sve ne zgusne/ako vam je još uvijek rijetko u malo mlijeka razmutite malo gustina/.Vratite šnicle i meso ,zagrijavate sve skupa .

Posolite i poparite po ukusu.Servirate toplo uz priloge po želji.




Kabaklı Nohut salata

Prefina/barem po mom ukusu/ turska salata od tikvica ,paprike i slanutka ,nista nadnaravno i neobično ali jako fino u svojoj jednostavnosti .Ispronbajte ovu divnu mezu.


Sastojci:


 2 tikvice/male/

1 žličica nasjeckanog kopra

1 žlica nasjeckanog peršina

1 češanj češnjaka

3 mlada luka

1 konzerva slanutka

1 velika rog paprika/crvena/

2 slatka zelena feferona

1 limun sok/korica

4-5 žlica maslinovog ulja

malo ljute paprike

sol,papar

Priprema:

Nasjeckajte na lijepe kockice tikvicu i obje vrste paprike.Zagrijete maslinovo ulje.Dodate nasjeckano povrće i češnjak.Pirjajte sve zajedno dok ne omekša.Mahnite sa vatri dodate u zdjelu za miješanje dodate nasjeckani kopar i peršin te ocijeđeni slanutak .Promiješate posolite i popaprite po ukusu nemojte zaboravite malo ljute paprike .
Dodate ulje i sok od limuna .Promiješate ,isprobate i doradite po ukusu.
Servirate hladno uz pite ili kakva druga peciva ili kao prilog/salatu .




ponedjeljak, 7. studenoga 2016.

Mliječna majoneza

Ovaj recept je već dugo na coolki /LINK/ pa da ga napišem i ovdje zbog cura koji ne smiju ili ne jedu masnu majonezu i jaja.Vrlo je jednostavna majoneza i lagana a vjerujte okusom uopće ne odstupa puno od prave ,nemojte za ovu majonezu koristiti djevičansku maslinovo ulje jer je prejako koristite obično ili miješano .

Sastojci:

100ml mlijeko

200ml ulja maslinovo /obično/

1žličica senfa/dijon

1žličica soka od limuna

1žličica soli/manje više po ukusu/

1žličica nasjeckanog kopra/začini po ukusu

100g gustog grčkog jogurta

papar po ukusu

Priprema:

U dublju posudu/u koju će te miješati sa štapnim mikserom/dodate ,mlijeko,sok od limuna ,ulje ,senf.Miksajte na najjače 30 sek.Majoneza će se zgusnuti kao prava majoneza.
Dodate potom jogurt ,sol i papar te začine po ukusu.
Po želji možete još dodati naribane krastavce,malo šećera ,ljute papričice ,ma sve začine koje inače stvaljajte u svoju majonezu.




nedjelja, 6. studenoga 2016.

Kofice sa ciklom

Cikla je vratila svoj popularnost u gastronomiji,nešto zbog divnog slatko-zemljanog okusa a nešto i zbog boje .Možda će te reci da je neobična kombinacija ribe i cikle ali vjerujte jako fino se nadopunjuje .Kofice sam servirala sa salatom za predjelo za jedan tematski ručak u kojemu je pogađate glavna zvijezda bila cikla.Vi naravno možete raditi upola manje kocke i servirati kao zagriske,snack od zalogaja.Osim dimljene skuše možete staviti dimljeni losos,kuhanu ribu ,razno pečeno povrće ili meso/ovi na slici su sa dimljenom skušom/,Majonezu možete u potpuonsti zamijeniti sirnim namazom.

Sastojci:5 kom/10 manjih

250g lisnatoga tijesta

Nadjev:

2 žlice sirnog namaza

2 žlice majoneze/light/

1 češanj češnjaka/protisnuli/

1 veća cikla/kuhana i oguljena/

1žličica soka od limuna

sol,papar

Priprema:

Lisnato tijesto kupite gotovo razvaljano /bilo bi dobro da možete odmah rezati tijesto i da nemate otpada/ako pak morate razvaljati onda neka to bude dimenzija 20x25cm.Tijesto stavite na radni stol narežite ga na uzdužne trake 5 cm debljine.Potom tijesto po sredini podijelite na dva dijela tako da dobijete pravokutnike 10 cm duge 5 cm široke.Na gornjim dijelovima izrezanog tijesta napravite prozore /ja nisam ništa mjerila samo sam oštrim nožem izrezala/.Donje cijele premažete vodom pa na svaki zalijepite prozor.Prebacite kofice na lim za pečenje na koji ste stavili papair za pečenje .Pokapate ih sa malo vode /možete u dno pećnice isto staviti lončić sa vodom da se bolje napušu i budu hruskaviji/
Pecite u zagrijanoj pećnici na 200C/nekih 15 min ili dok ne dobiju finu boju i počnu se micati po papiru za pečenje..Izvadite ih vani i pustite da se ohlade.
U zdjeli pomiješate sve sastojke za nadjev .Posolite i popaprite po ukusu naravno pazeći na slanost ribe.
Nadjenute kofice/ako vam se previše napuhala sredina kofica lagano je pritisnite prstima da se zalijepi za dno da možete lakše nadjenuti/.
Na vrh stavite komadiće ribe.
Uživajte!!



petak, 4. studenoga 2016.

Pita od limuna

Najednostavnija pita od limuna koja će zasladiti svaki vikend i druženje .Vrijeme je agruma pa iskoristite .Mjere su inače za kalup 20cm ,ja sam radila u kalupu za pite od 28 cm u tom slučaju udvostručite sastojke.

Sastojci;

Tijesto:

250g glatkog brašna

1/2kesice pecivnog praška

1 jaje

100g maslaca/hladnog/

100g šećera


Nadjev:

300g riccotte/skuta/

1veći limun/kora i sok/

100g šećera

1 vanilija šećer

Priprema:

U zdjelu za miješanje dodate brašno ,pecivni prašak i šećer ,promiješate sve zajedno pa dodate jaje i maslac/maslac uzmite iz frižidera rashlađeni pa ga naribate na ribežu za sir/Zamijesite tijesto na brzinu ,dodatno ga razradite na radnom stolu dok bude glatko i maslac se skroz upije u brašno .Uzmite kalup pa ga lagano nauljite ili stavite papir za pečenje .Uzmite polovicu tijesta uttisnite je u kalup /pravilno rasporedite/stavite tijesto sa kalupom u frižider ..Drugu polovicu tijesta stavite u duboko dok napravite nadjev.
U zdjelu stavite sir pa ga dobro razradite metlicama da se odvoji i postane kremast dodate šećer ,vanilija šećer sok i koricu limuna.Sve dobro promiješate da se poveže.Stavite nadjev na tijesto .Ostatak tijesta naribate ribežom ili natrgajte/kao trgance/ po vrhu pite.
Zagrijete pećnicu na 170C .Pecite pitu nekih 25min .Pustite da se pita ohladi u kalupu pa je izvadite na tanjur za serviranje/budite pažljivi.
Servirate uz kavicu iza obilatoga ručka.Uživajte u ovoj jednostavnoj deliciji!




Pretzel štapići sa sirom

Samo ću reći da je ovo fantastičnoooooo.

Sastojci:/20 štapića

Tijesto:


300ml tople vode

1žlica meda

1 instant kvasac

1 žlica otopljenog maslaca

450-500g brašna/glatko

1 žličica soli

250 g sira/polutvrdi /gauda

Umakanje:


1,5 l vode

2 žlice sode bikarbone

Premaz:

1 žumanjak

krupna sol za prosipanje

Priprema:

Stavite u posudu za miješanje kvasac ,med i toplu vodu ,promiješate i ostavite stajati oko minutu da se kvasac aktivira.Dodati otopljeni maslac pa postepeno dodavati brašno pomiješamo sa solju .Miješate drvenom žlicom a potom rukom dok ne dobijete glatko tijesto ,Tijesto stavite na radnu plohu koju ste lagano po brašnili pa nastavite miješati dok ne dobijete jako glatko tijesto ,po potrebi dodate još brašna.Premažete maslinovim ili običnim uljem tijesto.Stavite tijesto u posudu.

Pokrijete prozirnom folijom i ostavite stajati na toplom 10 min.Narežite sir na trake taman onolike koliki bi željeli da vam budu veliki štapini.
Zagrijete pećnicu na 210C.
U lonac stavite vodu pustite da zakuha pa pažljivo dodate sodu bikarbonu .
Lagano razvaljajte tijesto pa režite na trakice .Svaku trakicu ovijte oko sira/ide brzo ne brinite se/.Kad ste sve završili ,pripremite veliku šupljikavu žlicu .Uzimajte štapine od tijesta pa uranjate u vodu /ne više od 3-4 kom/pustite da kuha 20 sek ,izvadite šupljikavom žlicom na pa slažite na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir za pečenje /pazite da se štapinine dodiruju/.Premažete ih razmućenim žutanjkom i prospite krupnom solju.
Pecite u zagrijanoj pećnici 20 min /ili dok ne dobiju finu tamno zlatnu boju.Gotove prezle možete dodatno namazati maslacem da dobiju finu boju/restoranski trik/.
Grickajte.recept je sa bloga bakingadicction.

četvrtak, 3. studenoga 2016.

Bhaturas

Divne ,hrskave  indijske pogačice koje ostaju hrskave i kad se ohlade .Obično se serviraju tople jer doista se vrlo brzo pripremaju.


Sastojci:/10 pogačica


200g glatkog brašna

50 g griza

1/2 žličice soli

1 žlica kvasca

1žličica šećera

1 žlica ghee ili maslac

2 žlice jogurta

120 ml mlake vode

Priprema:

U zdjelu stavite šećer ,kvasac i toplu vodu miješate rukom dok se šećer ne otopi pustite stajati par minuta.U drugoj zdjeli stavite sol,brašno i maslac utrljate prstima maslac u brašno pa podlijete pripremljenom vodom sa kvascem i jogurtom.Zamijesite glatko tijesto ,stavite sve na radnu plohu nastavite sve mijesiti nekih desetak minuta .Tijesto premažete uljem pa stavite u zdjelu ,prekrijete prozirnom folijom i krpom pa pustite stajati 1h.
Nakon sat vremena /vidjeti će te da će se fino dići/prebacite tijesto na lagano pobrašnjenu podlogu .Razdvojite ga u 10 dijelova..Svaki dio razvaljajte na veličinu otprilike 13 cm promjera .
Zagrijete ulje u tavi ili woku/2 dl/ pa na ulje stavite pogačice lagano mićite tavu da ulje pređe i preko gornje strane pogačice .Pržite otprilike minutu ili dok ne dobiju finu boju .Iscijedite na kuhinjskom papiru .Ako želite da su vam tople dok ne završite sve ,držite pogačice u lagano zagrijanoj pećnici.
Servirate toplo uz piletinu ,namaze ,paštete i sl.

Indijska kremasta piletina

Kako već duže vremena imam indijsku kuharicu /koja ima ni više ni manje nego 900stranica /hvala mojim dragim prijateljima koji gdje god idu donesu mi nekakvu kuharicu ,radila sam već samo nekoliko recepata/vjerujte da odabirem manje začinjene jer na okus indijske kuhinje treba pripremiti nepce a naravno oboružati se začinima/zato vam donosim dva vrlo jednostavna recepta/korme/koji ne zahtijevaju puno začina i ti su začini svima dostupni /mislim da ste do sada vidjeli koliko sam praktična/.
Lagana i aromatična piletina bez teških dodataka a vrlo kremasta oduševiti će vas na prvu /ja sam dodala sasvim malo ljutine vi naravno za ljutite po ukusu/vrlo je važno pronaći balans začina u ovom jelu.Jako bi bila sretna da se otvorite novim okusima i isprobate ovu divotu za koju će vam trebati jako malo vremena.
Indijski oraščić možete zamijeniti orasima/bajama i sl.ali ja ne vidim potrebu jer njega doista možete kupiti u svakom većem dućanu sa odijelom za kupovinu na grame/rinfuza/.nije vam skup košta jednako kao orah a jeftiniji je od badema/puno je mekanije strukture pa se od njega može napraviti fina krema/.

Sastojci:

500 g pilećeg/purećeg fileta

2 ravna žlica koncentrata rajčice

2 srednja luka

50 g cashew nut/indijski oraščić

2 češanj češnjaka

1,5 žličica garam marsala 

1/4 žličice ljute mljevene paprike/više manje po ukusu/

1žlica soka od limete/limuna

1,5 žličica kurkume

1žličica soli

2 žlice grčkog jogurta/čvrstog

2 žlice ulja

2 žlice narezanog svježeg korijandra/peršin

1 žlica suhog grožđa/grožđica

200 g gljiva/šampinjon

300ml vode

Priprema:

Narežite luk na veće komade pa ga izradite  u multipraktiku .Dodate u luk koncentrat rajčice ,oraščiće,garam masalu ,češnjak ,ljutu papriku,,češnjak,sok od limuna,kurkumu, sol i jogurtu nastavite sve blandati par minuta da se napravi fina pasta.
Operite i na kockice narežite pileća prsa,pazite da su otprilike komadi iste veličine jer to je preduvjet da se svi komadi budu zajedno gotovi.Operite i narežite gljive nemojte ih rezati na male šnite narežite ih na četiri komada.
U tavu debljeg dna/u indiji to rade u karahi tavi a ja sam to radila u woku/ stavite ulje ,pustite da se zagrije pa stavite svu smjesu /pastu iz blendera ,smanjite vatru pa  pržite smjesu miješajući da se prepži ,osjetiti će te divne mirise /ovim postupkom vraćamo dušu začinu odnosno izvlačimo iz začina maksimum okusa prije nego ih počnemo kuhati/pržite začine negdje 2 minute.
Kada su se začini prepržili dodate nasjeckani korijander/peršin i grožđice , piletinu , pa nastavite sve skupa pržiti otprilike minutu vidjeti će te kada piletina počne mijenjati boju zatim dodate narezane gljive ..Podlijete sve vodom pustite da zakuha pa nastavite kuhati na laganoj vatri desetak minuta /više manje naravno ovisi o veličini kockica piletine/ili kad piletina bude kuhana.
Servirate toplo posuti nasjeckanim svježim korijanderom ili peršinom i naravno uz Bhaturas pogačice.




srijeda, 2. studenoga 2016.

Cvjetača sa šunkom

Tako jednostavno i fino cjelovito jelo ili prilog a gotovo u pola sata .Fina zapečena cvjetača/može i brokula ako više volite /sa šunkom svinjskom ili purećom to ostavljam vama na izbor.Recept je opet sa stranica Weight Watchersa /ako ne želite reducirati koristite punomasni sir i masniju šunku.

Sastojci:/4 osobe

500g cvjetače

200g šunke/nemasne

200g light mozzarelle/lidl/

8 jaja

4-5komada mladog luka

sol,papar

1/2žličice timijana

Priprema:

Odvojite cvjetiće cvjetače /neka budu samo mali cvjetići bez debelih dijelova njih možete koristiti za krem juhu/operite i odložite .Zagrijete vodu u lončiću ,kad prokuha posolite .Dodate cvjetove cvjetače pustite da se kuhaju nekih 5 min.nemojte prekuhati .Ocijedite .
U zdjeli razbijete jaja posolite i popaprite dodate nasjekani mladi luk i timijan/ako ga ne volite mladi luk ili vam neće djeca jesti slobodno ga izostavite/.
Pripremite zdjelu za pečenje /keramički pekač/lagano ga premažete uljem/može maslinovo/dodate ocijeđenu cvjetaču i narezanu šunku na kocke.Prelite sve smjesom od jaja.
Zagrijete pećnicu na 180C/pecite cvjetaču nekih posla sata ili dok ne dobije finu boju .
Servirate toplo uz neku finu salatu ili uz komadić mesa kao prilog.

ponedjeljak, 31. listopada 2016.

AÇMASI BÖREK

Prefini turski burek/pita kojega će te obožavati .Ovaj burek se inače radi od mješavine sira ,špinata i koprive ,naravno vi u nedostatku možete narezati cikoriju ili pojačati količinu špinata.Ovaj način motanja bureta je specifičan .Uživajte!!!

Sastojci:


Tijesto:

500ml mlake vode

250ml jogurta/čvrsti

80ml maslinovog ulja

1žličica kvasca

1žličica pecivnog praška

1,5 žličica soli

770g brašna /220g cjelovitog brašna +550g bijelog/

Nadjev:

1/2kg špinata

250g koprive/cikorija

300g svježeg sira/feta sir

1 bjelanjak

sol,papar

1/4žličice pul biber/ljute papričice

Premaz:

7žlica maslinovog ulja

3 žlice jogurta

1žutanjak

Priprema:



U zdjelicu stavite zagrijanu vodu pa dodate jogurt i ulje dobro promiješate .U drugu posudu stavite brašno/obje vrste ako koristite/soli ,pecivni prašak i kvasac ,sve zajedno dobro promiješate .Dodate postepeno vlažne sastojke u suhe miješajući tijesto da se sve fino poveže.Stavite tijesto na lagano pobrašnjeni radni stol pa miješate dok postane glatko .Podijelite ga u osam dijelova ,poklopite krpom i ostavite stajati pola sata.
Za to vrijeme operite i narežite špinat i koprivu ako koristite dodate sir ,sve pomiješate ,popaprite i posolite po ukusu te lagano prospite ljutom paprikom.Podijelite nadjev u osam dijelova tako će vam biti lakše a i svaki će burek biti jednako nadjevom.

Pripremite premaz tako da u zdjelici stavite maslinovo ulje ,jogurt i žumanjak ,sve dobro izradite metlicom da se poveže .Razvaljate svaki dio tijesta na tanko premažete premazom pa dodate pripremljen nadjev sam na polovicu tijesta .Zarolate tijesto usko pa savijete svaki kraj na pola/da  izgleda kao  perec/ .
Premažete bureke ostatkom premaza pa prospite crnim i bijelim sezamom.

Pecite u zagrijanoj pećnici na 180C/20-30min dok ne dobije finu boju i divno se razlista .Uživajte uz jogurt.


















nedjelja, 30. listopada 2016.

Pancarlı Kısır

Još jedan turski klasik ,divan kisir od cikle Osim što će biti ukras na svakom stolu /čak i svečanom/ovaj kisir oduševiti će vas i okusom ,ovo je pravi zimski kisir.

Sastojci:

150g bulgura

250ml vode od kisele cikle 

4-5žlica kisele cikle

1 češanj češnjaka

1 manji krastavac

1žlica meda

1/2limuna sok

2 žlice nasjeckanog peršina

2žlice nasjeckanog kopra

5-6žlica maslinovog ulja

sol,papar

prstohvat ljute papričice/pul biber /manje više po ukusu

Priprema:

Stavite vodu od kisele cikle u lončić ,dodate malo vode /2žlice/i med  pustite da sve zakuha pa dodate bulgur.Kad prokuhao bulgur ,makne sa vatre poklopite tanjurićem ostavite stajati pola sata /za to vrijeme bulgur bi trebao upiti svu količinu vode ako dogodi da je ipak ostalo malo vode ocijedite/.Pustite da se ohladi do kraja.
Nasjeckajte začinske bilje ,ciklu i krastavac na kockice ,naribate češnjak.Stavite sve u posudu za serviranje dodate ohlađeni bulgur pa sve dobro promiješate .Začinite sve sa solju,paprom i ljutom paprikom a potom i sa uljem i sokom od limuna .Pustite da bulgur odstoji na hladnom mjestu i da se povežu okusi,isprobate prije serviranja i po želji dodatno začinite.
Servirate ohlađeno uz mezu.


subota, 29. listopada 2016.

Panna Cotta sa finim umakom od naranče

Vrlo jednostavan desert ,fina želirana krema od vanilije i preljev od naranče gotova u tili čas.Sad je sezona naranči i mandarini/koje isto možete koristiti u ovoj kombinaciji/pa iskoristite za ovaj divan desert.Pazite samo da vrhnje bude mliječno ,biljna vrhnja daju vrlo ružan okus ovom desertu a to je ustvari primaran okus.

Sastojci:

500ml vrhnja za šlag/mliječno

500ml mlijeka

2 kesice želatine

6 žlica vode

100g šećera

2 vanilija šećera /1žličica arome/1 mahuna prepolovljena na pola

Preljev:/umak od naranče

250ml soka od naranče/2-3 naranče /nešto više mandarini

3žlice smeđeg šećera

1 ravna žličica gustina/2žlice vode

3 žlice maslaca

1/4žličice soli


Priprema:

Pripremite posudice za panna cottu.
Želatinu namočite u hladnoj vodi/ipak pogledajte upustva na kesici ako niste sigurni/ostavite je da nabubri par minuta .Za to vrijeme u lončić stavite vrhnje , mlijeko  ,šećer ,vaniliju.Pustite da se sve na lagano zagrije,nemojte/ odlaziti od lončića /mahnite sa vatre pa lagano dodate želatinu ,nemojte više vraćati na vatru jer ako vam želatina prokuha možete sve baciti.Prelijte sve u posudice i stavite u sat vremena u hladnjak.
Preljev:
U lončiću na vatru stavite sok od naranče ,šećer ,sol i maslac pa pustite da sve prokuha .Gustin zamutite s vodi ,dobro promiješate .Ulijete sve u lončić nastavite miješati dok se lagano ne zgusne ako vam je pregusto dodate još soka od naranče .
Umak možete servirati topao ili hladan ,obično ljeti ide hladan preljev a zimi topao no nije pravilo naravno i ovisi o vašem ukusu.Meni je najdraži topao .Panna cottu možete izvaditi ili posudice u kojoj se hladila ili je servirati u istoj, pazite samo  da je posudica čista izvana ,na vrh možete stavite malo tučenog slatkog vrhnja i fetu naranče.





četvrtak, 27. listopada 2016.

Odrezak alla Marmont

Moja nona je bila fina dama nikad iz kuće nije izlazila bez šešira i ruža na usnama ,na ovaj je način ona cesto znala napraviti ribu.Mene dosta podsjeća /s odmakom naravno /na francuske klasike  bilo kako bilo kod nas je to već obiteljski recept a vi uživajte u finoj ribici .


Sastojci:

500g ribljeg fileta /bijela riba/

2 žlica maslaca

2žlice maslinovog ulja

1žličica timijana

3-4žlice brašna

1limuna/ 1žlica limuna +narezana ostatak za serviranje

3 žlice prošeka/slatko vino

sol,papar

1žlica kapara iz soli/opcionalno

1žličica nasjeckanog peršina

Priprema:


U zdjelu stavite maslac i maslinovo ulje pa zagrijavate dok se ne otopi,odložite sa strane da se malo ohladi pa u zdjelu dodate prošeka i sok od limuna izradite metlicom da dobijete emulziju.
Ribu operite i osušite .Posolite je i poparite .U zdjelu sa strane stavite brašno .Umočite ribu prvo u mješavinu ulja i maslaca a potom u brašno .Poslažete filete na lim za pečenje na koji ste prije toga stavili papir .Prelije ostatkom ulja .
Pecite filete nekih 30min/vidjeti će te kad dobije finu boju/ na 180C 
Servirate sa prilogom po želji .

utorak, 25. listopada 2016.

Piletina u sezamu

Kad se jedan dan neumjereno papa sljedeće dane treba malo pripaziti .Jednostavno i lagano jelo ,piletina ,paprike ,sezam .ovo je recept od Weight Watchers /sa njihov stranica


Sastojci:/4 osobe

500g fileta pilećih prsa

2 paprike/crvena ,zelena 

200g mozzarelle light

sol,papar 

1/2žličice timijana

Premaz:


1 bjelanjak

2-3žlice sezama

Priprema:

Pileće fileta rastanjite ,preko njih stavite prozirnu foliju pa ih lagano potucite da se poravnaju ,pazite da ne razbijete strukturu mesa,posolite i popaprite .Narežete papriku na trakice isto napravite i sa mozzarellom.Meso lagano premažete maslinovim uljem pa prospite timijanon ,na jednu stranu stavite trakice paprike u različitoj boji i mozzarelle.Zarolate .Ponavljajte postupak do ne potrošite svo meso i nadjev.Premažete sa svih strana zamotuljke bjelanjkom i bogato prospite sezamom.
Rolice stavite peći na 180C/30min.Izvadite iz pećnice pustite par minuta da se lagano ohlade pa narežete ukoso.
Servirate uz prilog po želji ja sam radila povrtnu rižu sa slanutkom.


Comments system

Disqus Shortname